Søt og mektig müslibar med aprikos

Skal du ut på tur og vil ha med litt ekstra energi eller trenger en rask pick-me-up å ha i veska når du er på farta? Disse energibarene er myke, søte og sprø på samme tid, og er et godt alternativ til energibarer du får kjøpt i butikken. Jeg tok med disse hjem til påskeferien, og hele familien har lagt sin elsk på dem! 

 

müslibar energibar turbar sjokoalde aprikos

 

Hjemmelaget müslibar 

75 gram hasselnøtter, hakkede
75 gram tørket aprikos, hakkede (uten tilsatt sukker, se på ingrediensene) 
50 gram kokosmasse 
50 gram havregryn 
50 gram bokhvete 
100 gram honning 
100 gram peanøttsmør 
50 gram mørk sjokolade (til topping) 

Ha alle tørre ingrediensene i en bolle. Ha peanøttsmør og honning i en liten kjele, og smelt langsomt på svak varme. Vi vil ikke at honningen skal varmes opp, fordi da ødelegges de gode egenskapene i honningen. Rør hele tiden, og når blandingen er blitt litt flytende (uten å være for varm, helst under 42 grader) heller du det over i det tørre og knar godt sammen. Klem massen ut i en form (min var ca. 15×25 cm) kledd med bakepapir. Smelt sjokolade i et vannbad og hell over. Sett kaldt i noen timer. Nå kan du løfte bakepapiret opp av formen og kutte i passe størrelser, ensom små godbiter eller større barer slik jeg har gjort. 

 

God tur! 

 

müslibar energibar turbar sjokoalde aprikos

 

müslibar energibar turbar sjokoalde aprikos

 

müslibar energibar turbar sjokoalde aprikos

 

müslibar energibar turbar sjokoalde aprikos

 

Skal du ut og nyte sola i påsken? Det skal i alle fall jeg, og disse barene, appelsingodisene og gullmarsipanen skal med i sekken. <3 
Eller har du andre planer for påsken? 😀 

 

 

#turbar #energibar #muslibar #sjokolade #påske #hjemmelaget #oppskrift #godis #nøtter 

 

Appelsingelé med honning og sjokoladetrekk

Appelsin + sjokolade = påske! Denne oppskriften er min soleklare favoritt når det kommer til hjemmelaget påskegodteri, og jeg har spist de opp så raskt at jeg har måttet lage nye tre ganger den siste uka. Disse er fulle av gode byggeklosser for store og små, og det er gøy for barna og spise noe de har vært med på å lage selv. Det er vel ikke noe poeng i å overtale deg noe mer, du veit jo allerede at du må prøve! Så her kommer oppskriften: 

 

appelsin gele hjemmelaget godis påske sjokolade

 

Appelsingelèfigurer med honning og sjokoladetrekk 

2 økologiske appelsiner (2 dl juice)
25 gram gelatin 
1 ss honning (eller smak til) 
1 ts zest fra øko appelsin (frivillig, men gir mer smak og inneholder bitterstoffer med gode egenskaper) 
1 dl varmt vann
100 gram mørk sjokolade  

 

Start med å helle varmt vann over gelatinen og rør godt, slik at dette kan stå og løse seg opp mens du gjør det andre. Press juicen ut av appelsinene, det gjør ikke noe om det blir med litt fruktkjøtt. Tilsett en ts zest og honning til 2 dl appelsinjuice, og rør helt til honningen er løst opp. Du må ikke varme det opp for å løse opp honningen lettere, da ødelegges mye av næringsstoffene og de gode egenskapene til frukten og honningen, bare fortsett og røre til alt er løst opp. Smak til med honning, noen appelsiner er søtere enn andre, og du trenger ikke så mye søtning. Hell gelatinblandingen over juicen, bland godt og hell i små silikonformer. Sett i kjøleskapet minst et par timer. 

Når du har fått figurene ut av formene kan du sette de utover et bakepapir, så smelter du sjokolade i vannbad og heller over figurene så det dekker. Du kan også dyppe figurene i sjokoladen, men vær rask, fordi sjokoladen stivner om det kommer vann i den, og geléfigurene kan avgi litt fuktighet mens du holder på. Jeg har strødd appelsinzest og bipollen over mine godbiter. 

 

appelsin gele hjemmelaget godis påske sjokolade

 

appelsin gele hjemmelaget godis påske sjokolade

appelsin gele hjemmelaget godis påske sjokolade

 

appelsin gele hjemmelaget godis påske sjokolade

appelsin gele hjemmelaget godis påske sjokolade

 

God mandag videre og håper du har hatt en fin start på påsken! <3 

 

 

#hjemmelaget #livsstil #påske #godis #gele #helse #appelsin #underholdning #matblogg #mat 

 

 

Hjemmelaget marsipan til påske; gullmarsipan!

Har du hørt om golden milk, eller gullmelk som det heter på norsk? Det er en varm drikk som er laget på valgfri melk og diverse krydder, hvorav gurkemeie er essensielt for å få de styrkende egenskapene og gode smaken. Jeg elsker gullmelk, den er varmende, bra for kroppen og ikke minst så er den gul! Idèen om å kombinere de varme krydderne med myk marsipan kom når jeg fant ut at jeg ville lage noen påskegodbiter jeg kunne dele med dere. Det er alltid spennende å utvikle nye oppskrifter og det blir ikke alltid en suksess, men disse ble altså kjempegode! 

 

påske marsipan hjemmelaget gullmarsipan sunn

 

Gullmarsipan

200 gram malte mandler 
50 gram honning eller 50 gram fibersirup (om du vil ha sukkerfri) 
1 eggehvite
100 gram mørk sjokolade til å dyppe i 

1 ts gurkemeie
1/2 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1/2 ts ingefær
1/2 ts vaniljepulver (valgfritt) 

 

Rør inn krydderne i mandelmelet. Tilsett eggehvite og honning eller fibersirup og kna godt sammen. Pakk inn deigen og sett i kjøleskap i minst 20 minutter. Form marsipanen slik du ønsker, jeg rullet den til kuler og lagde noen mandelstenger. Slemt sjokoladen i vannbad og dypp marsipanen i. Oppbevares i kjøleskap i tett boks. 

 

Søt: Denne oppskriften er ikke veldig søt, men søt nok for min smak. Du kan tilsette ekstra søtning i form av sukrinmelis eller vanlig melis om du ønsker. Marsipan kjøpt i butikk inneholder ofte mer sukker enn mandler (!!!), så hjemmelaget er uansett mye bedre og du kan bestemme søtningsgraden helt selv! 

Fibersirup: Om du av ulike grunner ikke kan spise raske karbohydrater, som f.eks. ved diabetes, kan honningen byttes ut med fibersirup clear.

Krydder: Krydder har mange helsebringene egenskaper, og gurkemeie er spesielt kjent for å være betennelsesdempende og et sterkt antioksidant. Sjekk ut urtekildens planteleksikon, Gurkemeie. 

Honning: I forhold til raffinert sukker (eller melis som brukes til å lage marsipan) så inneholder honning noe næringsstoffer, antioksidanter og er prebiotisk. Litt honning i kosten kan derfor være bra for deg. I denne artikkelen har Berit samlet opp noen referanser du kan ta en titt på om du er ekstra interessert i honningens egenskaper. 

 

 

påske marsipan hjemmelaget gullmarsipan sunn

 

påske marsipan hjemmelaget gullmarsipan sunn

 

påske marsipan hjemmelaget gullmarsipan sunn

 

Jeg har i alle fall to supergode påskeoppskrifter til liggende å lure, så det er bare å glede seg! 

 

 

#påske #godis #helse #honning #gurkemeie #gullmarsipan #marsipan #hjemmelaget #oppskrift #påskeegg 

 

 

Nå kan du være med å gjøre en livsstilsendring!

Mennesker er i konstant endring, vi erfarer, feiler, prøver og lærer hele tiden. Jeg er jo intet unntak jeg, og merker godt at innleggene mine er annerledes nå enn når jeg startet bloggen. Jeg har tenkt mye på dette i det siste, og jeg føler at disse endringene vil være til stor nytte for mange av dere. Jeg håper at dere fortsetter å følge meg videre, uten dere flotte lesere hadde ikke bloggen vært den samme, og det er på grunn av dere at jeg ønsker å hele tiden forbedre meg! Tusen takk! 

 

Inspirasjon og fysisk aktivitet
Etterhvert som jeg gjør endringer i eget liv så ønsker jeg å inspirere andre til å gjøre det samme. Jeg ønsker å nå frem til de som ønsker å gjøre endringer, men kanskje ikke veit helt hvordan man skal starte eller hvordan gjøre endringer som varer. Det er ikke lett å endre vaner! Noen sitter og venter på motivasjonen som de tror skal falle i fanget på dem, men det er ikke helt slik det fungerer altså.

Vi tar et skritt om gangen. Mestringsfølelse = motivasjon, men for å få mestring må man starte et sted. Jeg er faktisk på en liten reise selv om dagen, og jobber med å finne treningsgleden! La oss backe hverandre, jeg er klar! Husk at 10 minutter med fysisk aktivitet er mye bedre enn ingenting. 

 

Kosthold
Det er dessverre lett for meg å glemme at ikke alle sitter med en grunnleggende kunnskap om ernæring. Enkelte ord og uttrykk eller oppskrifter og ingredienser kan derfor høres veldig innviklet ut! Fra nå ønsker jeg å bryte ned mytene om at kosthold er komplisert eller vanskelig, og dele helt enkel kunnskap om ernæring og oppskrifter som alle får til, som også kan klemmes inn i en hektisk hverdag.

Dette er jo ikke egentlig så ulikt fra de fleste oppskriftene jeg har delt hittil, og jeg tror mange av dere leser bloggen min nettopp på grunn av det! Problemet mitt er at jeg lar vær å fotografere og dele oppskriftene mine, fordi for meg er de så “hverdagslige” og jeg tror den maten er en selvfølge for alle. Det er det jo ikke! Jeg skal bli flinkere til å dele de hverdagslige oppskriftene og andre ting med dere. 

Dette innlegget om forskjellen på næring og kalorier syns jeg er en god start, for dere som er interessert i å lese slikt!  

 

Sunn mat
Jeg vil ikke ha et fokus på at oppskriftene jeg deler er sunne, fordi jeg vil du skal forstå at alt jeg deler er mat med gode byggeklosser og berikende næringsstoffer, og guess what?! Det er helt vanlig mat! Mat er ikke vanskelig eller fienden. Mat skal være enkelt, smake godt og gi oss glede og energi i hverdagen! 

Jeg deler aldri hvor mye kalorier, fett, karbo og protein det er i maten, eller hvor mye jeg spiser. Det er totalt urelevant, fordi alle er forskjellig og trives med forskjellig mat. Det viktigste for meg er at vi spiser mat som får oss til å føle oss bra!

 

Sosiale medier 
En ting jeg ikke har nevnt for dere på bloggen enda, er at jeg er blitt invitert til å snappe fast for Helsesnappen! Det er bare så kult og jeg er så stolt av at de vil ha med meg i den flotte gjengen. Legg til helsesnappen på snapchat! 

Instagramkontoen min er helle ikke noe lik slik den var da jeg startet den. Jeg bruker også instastories flittig, og prøver å komme med nyttige tips, inspirasjon, matoppskrifter i tillegg til annet personlig innhold, så følg lisamalenee på instagram om du vil følge med der! Legger ut noe daglig! 

 

Utdanning
Etter at jeg startet å blogge om mat og helse har bare interessen økt mer og mer, og leg leser hele tiden for å finne nyttig og ikke minst korrekt informasjon. Etter mye og nøye tenking kom jeg frem til å utdanne meg som kostholdsveileder Tunsberg Medisinske Skole, og er ca. halvveis i studiet nå. Jeg syns det er veldig moro og interessant! Jeg har allerede mange planer og idéer om hva jeg skal gjøre videre etter dette studiet for å bygge på kompetansen min enda mere, så vi får bare vente å se i hvilken retning jeg går! Spennende! 

 

Du er hjertelig velkommen inn i gjengen!
Hos meg er det lav terskel og takhøyde. Vi skal respektere hverandre, snakke godt om oss selv og huske at vi er alle bare mennesker som prøver så godt vi kan. Om du prøver noen av oppskriftene mine eller får inspirasjon fra blogg eller insta, så del et bilde på instagram og tagg @lisamalenee og #lisamalene så jeg kan finne deg, og vi kan heie på hverandre! 

 

glad trening treningsglede inspirasjon kosthold helse livsstil

 

 

 

Håper du gleder deg til tiden som kommer, det gjør i alle fall jeg! Og det går jo mot lysere tider, juhu! 😀 

 

 

#endring #forbedring #motivasjon #trening #kosthold #helse #livsstil #inspirasjon #underholdning 

 

 

Saftige lapper uten raffinert mel, melk og gluten

Eeendelig helg og lørdag dere! Her har du en superdigg og næringsrik frokost som du kan spise selv eller servere med god samvittighet, også om du er allergiker! Disse inneholder kun tre ingredienser som du som regel har tilgjengelig på kjøkkenet ditt. Du kan lage uendelige varianter av disse lappene, men jeg vil dele basisoppskriften først, fordi de er så utrolig gode i seg selv. Har du prøvd disse lappene? Det er såå hyggelig å høre fra dere fine, så fortell hva du syns og tagg #lisamalene når du deler bilde på instagram, så jeg kan finne deg! 

 

Bananlapper lapper glutenfri laktosefri allergi sunn mat pannekaker

 

Saftige bananlapper 

Nok til ca. 4 lapper 
1 egg 
1 liten banan, ca. 100 gram
20 gram glutenfritt havremel (eller vanlig, om du ikke har intoleranse)
1 klype kardemomme (valgfritt men anbefales!)

1 ss smør til å steike i 

 

Mos bananen god med en gaffel, ha i egg og havremel og rør godt. Ha i kardemomme om du ønsker det. Smelt smøret på middels varme i panna, og steik lappene til de er gyldne på begge sider, det tar bare noen minutter. 

Hot tip! 
Har du ikke havremel så lages det enkelt ved å ha havregryn i blenderen og blende i noen sekunder. Rist litt i blenderen underveis, så grynene faller ned fra sidene og alt blir malt godt til mel. Du kan bruke hele gryn også, men jeg liker konsistensen av mel bedre. 

Du kan spise lappene som de er eller ha på sjokolade, smør, bær, nøttesmør eller noe annet godt du liker! Jeg har gått for sjokoladepålegg fra proteinfabrikken, bringebær og pecannøtter. Yuum! Jeg er jo egentlig ikke fan av fabrikkproduserte produkter som sjokoladepålegg, men jeg fikk denne i månedens boostbox, og hva er vel verre enn å ikke spise maten? Kaste den! #spisoppmaten #kastmindre 

 

Er det kanskje interesse for at jeg skal lage en egen oppskrift på sjokoaldepålegg og dele med dere? 😀 

 

Bananlapper lapper glutenfri laktosefri allergi sunn mat pannekaker

 

 

Bananlapper lapper glutenfri laktosefri allergi sunn mat pannekaker

 

 

Har du noen fine planer denne helgen? Jeg skal jobbe i kveld, men har fri i morgen og det skal bli såå deilig! 

Vi snakkes <3 

 

 

#matblogg #bananlapper #sunn #helse #livsstil #helg #frokost #kos #lapper #sukkerfri #glutenfri #laktosefri #økologisk #bær 

 

 

 

Kan du forskjellen på næringsrik og energirik mat, og hvorfor kalorier er bra for deg?

 

Kalorier er et ord som sjeldent blir nevnt på bloggen min og det er bevisst. Næringsrik mat snakker jeg derimot veldig mye om. Det er lett for meg å tenke at alle vet hva jeg legger i ordet “næringsrik”, men har du egentlig tenkt over hva det betyr? Det er på tide å rydde opp i begrepene! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Næringsrikt måltid: ananas- og kirsebærsmoothie finner du her! 

 

Vi deler opp næringsstoffene i to hovedgrupper, makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer

Makronæringsstoffer 
Dette er næringen som gir oss energi i form av kalorier. Vi snakker hovedsakelig om karbohydrater, proteiner og fett, men hvis vi skal være skikkelig nerds så går faktisk også alkohol innunder denne kategorien (jeg vil derimot ikke si at det er en god kilde til energi). Når vi snakker om kalorier i maten så er det disse næringsstoffene vi snakker om. Kalorier er drivstoffet vårt og byggestenene våre, om vi ikke spiser nok kalorier så setter kroppen ned forbrenningen og vi føler oss slappe, og kroppen har ikke nok byggeklosser til å lage nye og friske celler (kroppen bytter ut gamle og slitne celler mye nye og friske celler hele tiden, f.eks. huden, tarmveggen og indre organer). Kalorier er nesten blitt et fryktet ord, men i virkeligheten er det bare en enhet vi bruker for å måle energi, og hvem vil vel ikke ha energi? 

 

Mikronæringsstoffer 
Dette er stoffene jeg refererer til når jeg snakker om næringsrik mat! Mikronæringsstoffer er vitaminer, mineraler, antioksidanter og mange andre plantenæringsstoffer. Disse stoffene gir ikke energi, men sørger for at de forskjellige funksjonene i kroppen fungerer slik de skal. 

Et eksempel: 
Kroppen trenger energi for å fungere, men for at kroppen skal kunne utnytte energien vi spiser må den gjøres om til et stoff cellene kan bruke. Sukker spaltes ned til små glukosemolekyler i tarmen og føres til cellene via blodet. I cellene omdannes glukose til ATP, og ATP er et stoff som er tilgjengelig for cellene som energi. Det blir nesten som at en bil ikke kan kjøre på råolje, oljen må først gjennom en prossess for å bli bensin. For at cellene skal kunne gjøre denne jobben trenger de næringsstoffer.

Om vi spiser en spiseskje med raffinert sukker, altså ren energi uten noen næringsstoffer (tomme kalorier), så må kroppen bruke næring på å forbrenne dette sukkeret (lage ATP av glukose) uten å få noe næring tilbake fra sukkeret. Om vi spiser mye raffinerte produkter og lite næringsrik mat, vil dermed lagrene av næringsstoffer i kroppen tømmes, fordi vi ikke fyller på med mer enn vi bruker i fordøyelsesprosessen. 

Om vi derimot spiser en spiseskje med søtpotet, som også har masse sukker (karbohydrater), så tilfører vi samtidig masse gode næringsstoffer til kroppen som den kan bruke under prosessen med å forbrenne maten! Forhåpentligvis gir vi kroppen så mye mer næringsstoffer, at den kan avse en god del til å ta vare på immunforsvaret, hormonproduksjonen, ufarliggjøre frie radikaler og mange andre livsviktige funksjoner. 

 

Søtpotetfries søtpotet ovnsbakt helse livsstil lisamalene
Ovnsbakt søtpotet!

 

Som sagt så er jeg ikke fan av å snakke om kalorier, fordi jeg mener det er helt irrelevant i forhold til om kostholdet ditt er sunt eller ikke. Som du lærte over her så er det stor forskjell på om man spiser en skje med sukker eller søtpotet, med tanke på næringsstoffene som man får i seg. I tillegg så gir raske karbohydrater (raffinert mel og sukker for eksempel) høy blodsukkerstigning, som ikke er gunstig for helsen, men det er et annet tema som vi ikke skal snakke om her.

Grunnen til at jeg skriver dette innlegget, er fordi jeg vet at mange er skremmende opptatt av kalorier, og kanskje skyr unna en matvare når jeg skriver at den er svært næringsrik, fordi man kanskje kan tenke at det er mye kalorier i den. 

Mat er ikke så svart/hvitt. Maten inneholder både makro- mikronæringsstoffer, og det er viktig å få i seg et bredt spekter av alt. 
Mikronæringsstoffene jobber sammen med å holde oss friske, så du kan ikke spise masse av èn sunn matvare og tro at du er sunn.
Du må ha fett fra oljer, smør, nøtter, rømme og avokado, du må ha proteiner fra marg/kraft, kjøtt, korn, nøtter og du må ha karbohydrater fra masse planter. Alle disse makronæringsstoffene inneholder store mengder mikronæringsstoffer, og alt jobber sammen. Variasjon er nøkkelen! 

Energi (kalorier) er ikke fienden din. Mat er ikke fienden din, mat gir deg en frisk kropp og et lykkelig liv. <3 

Til slutt: 
– Vi skal fylle på med mer næringsstoffer enn vi bruker opp slik at kroppen alltid har et lager å bruke av.  
– Vi trenger makronæringsstoffer, altså kroppens energi og byggeklosser, for å ha nettopp energi og bygge nye, friske celler. 
– Vi trenger mikronæringsstoffer, stoffer som sørger for at prosessene i kroppen fungerer som de skal. 
Variasjon er nøkkelen. 
– Viktigst av alt: mat skal gi oss glede og kos i hverdagen! 

 

grønnkål grønnsaker helse betakaroten mikronæringsstoffer opptak
Grønnkål er en veldig nærikgsrik matvare

 

Hva lærte du av dette innlegget? 

Var det noe her du visste fra før? 

Om du likte innlegget så setter jeg pris på om du deler det med noen du tror kan dra nytte av det. <3 

 

Husk å følge meg på instagram <3

BflMULNlWad

 

 

#mikronæringsstoffer #makronæringsstoffer #helse #livsstil #kalorier #betakaroten #mat