N O V E M B E R M Å N E D

 

Jeg syns alltid det så koselig å lese slipe ukes- og månedsoppsummeringer, så derfor tenkt jeg å lage en slik “spalte” selv. Jeg kommer inne til å ha faste “månedens ditt og datt”, fordi da tror jeg at jeg blir litt låst. Jeg skriver heller litt om hva som har vært spesielt for den siste måneden!

 

Så da står min første månedsoppsummering for tur; 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Novemberlykke

Det er ikke så ofte at jentene møtes lenger, når en bor på andre siden av landet og alle jobber og går på skole. I november møttes fler av oss for å reise på 90s party i hjembygda. Det er så gøy når slike ting skjer hjemme, for da treffer man så mange kjente fjes som man ikke har sett på år og dag! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Samme helgen inviterte jeg mormor og svigermor hjem til mamma og disket opp med elgmiddag. Må jo utnytte sjansen når jeg først er hjemme! Det var så koselig, og om jeg får si det selv; veldig god mat! Mye av credsen skal jegeren selv ha, som stod for både elgen og laget sausen. 

 

 

Espen var en helg i Manchester med jobben for å se på fotballkamp, og jeg jobbet hele helgen. Ganske kjip helg i utgangspunktet, helt til han kom igjen på søndag og hadde kjøpt med gave til meg! Tenk at jeg er så heldig! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Novemberfiasko

Jeg har egentlig to ting som gikk ganske galt denne måneden, eller, den ene tingen kunne i det minste gått ganske galt! 

 

For det første så har jeg prøvd, uten hell, å bake Veganoppskrifter sitt brød med butternutgresskar hele TRE ganger! Jeg skal jo alltid prøve å lage min egen vri på ting, sta som jeg er. Siden jeg prøver å unngå gjær så ville jeg prøve oppskriften med bakepulver istedenfor. De smakte utrolig godt, men ble jo ikke stekt inni. Så ville jeg prøve å sette en surdeig dagen før og tilsette gresskar dagen etter. Det både så og smakte helt pyton! Så i dag prøvde jeg igjen, og skulle følge oppskriften til punkt og prikke. Det ble ganske ok, hevet bra og luktet nydelig, men den kunne nok stekt litt lenger, for den var fortsatt litt deigete inni og hadde sunket sammen etter å ha avkjølt på benken. Satte den inn i ovnen igjen og glemte den helt, så den ble helt svidd på toppen.

 

Snakk om gode bakeegenskaper da! 

 

Dette er de første jeg laget, ser gode ut og smakte minst like godt! Men ble ikke stekt inni. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Og for det andre… så var det nesten så jeg mistet fingertuppen! 

Hendene mine har gjennomgått mye. Jeg fikk forstuet fingeren da jeg ble sparket av en kalv, knakk lillefingeren i en bildør i russetiden, har blitt bitt av hissig kaniner litt for mange ganger og saget meg i tommelen når jeg skulle bygge et hinder en gang. Men jeg har aldri, aldri før, kuttet meg i fingeren når jeg har laget mat. Men en gang må vel være den første. Og forhåpentligvis den siste. For en amatørfeil! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Novemberdilla

 

Har jo selvfølgelig helt dilla på ting til tider! Den siste tiden har det vært juice i alle mulige varianter og farger og aromaer. Kanskje ikke så rart siden jeg kjøpte meg en etterlengtet juicer denne måneden. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Novembersøtt 

 

Jeg må alltid prøve å finne sunnere alternativer til søtsaker, siden jeg virkelig klarer ikke å holde meg unna det. Det er ganske ofte jeg tenker at det er galskap å holde seg unna alt godteri og kaker, man skal jo leve også. Heldigvis så setter hjernen min en gang i blandt hjernen i modus “kreativ”, og kommer frem til løsninger på skikkelig gode saker som gjør at jeg slipper og inngå kompromiss med kroppen, hodet og smaksløkene. 

Et eksempel er denne kaken med nøtter og dadler, som jeg syns minnet veldig om snickerskake. Den har fra nå av blitt en ny favoritt! 

Du kan finne oppskriften her!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det var noen av høydepunktene denne måneden, og siden jeg nå har skrevet ett innlegg om dette, så skal jeg være litt bedre forberedt i desember. 

 

Jeg har forresten bestemt meg for å bli med på Hi Yoga son juleutfordring i år, og det blir nok en utfordring i seg selv bare å legge ut et bilde hver dag, men jeg skal prøve så godt jeg kan. De donerer nemlig en middag for hvert bilde som blir postet i utfordringen gjennom Kirkens Bymisjons julekampanje: gled en som gruer seg til jul. 

 

BNbkqaxBiih

 

BNZ8S2uBeq4

 

Det er veldig enkelt å delta. Del et bilde på instagram med en tekst om dagens tema, og bruk #hiyogaforme #gledensomgruersegtiljul og @hiyoga_no. 

 

Følg meg gjerne på instagram for å følge med på min #hiyogaforme juleutfordring! 
 

Insta: lisamalene.no

 

 

Blir du med? 

 

#utfordring #yoga #kake #sunn #helse #juice #mat #underholdning #kjærlighet #lykke #misslykket #kirkensbymisjon #jenter #fest #olivia #burton 

 

 

 

S u p e r j u i c e !

 

Denne tiden av året er høytid for forkjølelse, nesten alle går rundt og snufser og det er jo ikke så rart når gradestokken kryper ned under null. Jeg har aldri vært noen vinterperson, ikke er jeg glad i å stå på ski og ikke minst så hater jeg kulde. Jeg er en skikkelig frysepinne! Heldigvis inneholder også denne årstiden noe av det beste jeg vet; julelys og telys, deilige kosegensere, varm te, suppe og ikke minst juice!

Og så er det jo litt hyggelig med snø i jula, naturen er jo så vakker da! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Før helgen merket jeg at formen ikke var helt på topp, og på fredag dro jeg hjem fra jobb etter bare en time. Jeg føler meg så “slem” når jeg drar hjem fra jobb eller ringer for å si at jeg er syk, men det er ikke så veldig kult å jobbe på et kundesenter med halsvondt heller. Derfor har jeg brukt helgen min på å prøve å bli frisk, og jeg må si at det ble et ganske vellykket prosjekt. Jeg er fortsatt litt pjusk, men absolutt brukbar altså! 

 

Jeg har endelig kjøpt meg juicer!
En av tingene jeg har savnet mest etter at jeg flyttet hjemmefra (igjen!) er juiceren. Det finnes ikke noe bedre enn ferskpresset juice, hvis man ser bort i fra sjokolade selvfølgelig. Det fine med juicer er at man kan få i seg en masse næring fra store mengder grønnsaker, uten å måtte spise 2 kg brokkoli om dagen. En ting som er superviktig når man er syk er å få i seg nok næringsstoffer, men det kan være vanskelig når matlysten og formen ikke er helt på topp. Tenk så deilig og bare gi juicemaskinen masse grønnsaker og litt frukt og sitte igjen med en superdrikk som smaker utrolig godt og gjør enda bedre for kroppen!  

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sjekk den fargen!

 

Du kan bruke akkurat hvilke grønnsaker og frukter du vil. Jeg bruker som regel bare det jeg har i kjøleskapet, spesielt grønnsakene som snart synger på siste verset. Da slipper jeg å kaste så mye mat! Bruk gjerne mye grønnsaker, så slipper du unna store mengder fruktsukker. 

Hvilke frukt og grønt jeg brukte i denne juicen finner du lenger ned. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er ikke fullt før det renner over?

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gamlefar måtte smake selvfølgelig

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Han likte det ikke

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sett noe så søtt?! Sølt juice da

 

 

Jeg kjøpte min juicer på clas ohlson for 1500.- Det er en slowjuicer, som betyr at den presser juicen ut av grønnsakene. Hvordan den er i kvalitet i forhold til dyrere juicere vet jeg ikke, men jeg er i alle fall fornøyd! Den holder lenge til mitt bruk, er effektiv og lett og rengjøre. De har også en sentrifuge-juicer til rundt en 500 lapp, det var sentrifuge vi hadde hjemme, og den fungerte også supert! Eneste er at den bråker litt mer, og jeg har også lest at det kan bli varmt i sentrifugen og dermed man mister noe av næringsstoffene under prosessen. Akkurat det vet jeg svært lite om, men jeg kan ikke tro at det er det som burde avgjøre om du skal kjøpe en sentrifuge-juicer eller slow juicer. Tenkt først og fremt på prisen! 

 

Her er min rødbete-juice!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg tar som regel vare på stilken på brokkolien (hvis jeg ikke bruker hele) slik at jeg kan juice den. 

 

Det som er negativt med juicing at at du minster nesten alle fiberne i grønnsakene og det blir en del avfall fra grønnsakene som kastes. I tillegg er det mange som bruker mye frukt i juicen sin, og det inneholder mye mer fruktsukker enn grønnsaker. Jeg prøver å bruke hovedsakelig grønnsaker, og frukt for å sette en søtere og mer syrlig smak på juicen. 

Heldigvis har jeg noen triks på lager for å unngå mye avfall fra juicepressingen, følg med!

 

 

#juice #gulrøtter #rødbeter #mat #helse #ernæring #syk #matblogg #underholdning #kanin #ananas #ingefær #side2 #frabloggerne

 

Viltsuppe med elg og ovnsbakte poteter

 

Som sagt tidligere så fikk vi ben av Elg som jeg kunne koke kraft på av stefaren min. Han elsker jakt, og det syns jeg er helt supert, for da kan jeg få viltkjøtt av dyr som har levd et fritt og naturlig liv, utelukkende på gress og mat fra naturen. Dette er bærekraftig, økologisk (selv om en elg ikke er Debiomerket, så ja, den er jo det i mine øyne), sunnere, dyrevennlig, kortreist og alt mulig av merkelapper med gode verdier man kan sette på et stykke kjøtt.

Akkurat slik jeg liker det!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kjøttet som satt igjen på bena jeg skulle kokte kraft på har vi nå spist middag av i mange dager, tenk så mye godt kjøtt som ellers ville vært kastet! Denne suppen laget jeg på lagtidskokt kraft fra bena, 4 jordskokker, en halv blomkål, en stor løk og 7-8 passe store sjampinjonger. Løk og sopp brunet jeg først i pannen før jeg slang resten av ingrediensene i en kjele, fylte med vann til det toppet grønnsakene og lot det putre til grønnsakene var møre. Krydderet jeg brukte var sennepsfrø, muskat, pepper og bukkehornsfrø. Til slutt stavmikset jeg det sammen og tilsatte en boks kokosmelk. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Blomkål, elgkraft og sennepsfrø

 

Potetene er strødd med olivenolje (for en gangs skyld, hadde ikke smør! krise!), pepper, oregano og rosmarin. Og litt salt da. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Toppingen til suppen er par strimler fra det langtidskokte kjøttet fra kraftbena som jeg freset litt i en panne. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det er fullt mulig å bytte ut kokosmelk med matfløte, og du kan bruke akkurat hvilke grønnsaker du vil, men jeg syns det var godt med blomkål og jordskokk. Passet veldig fint til elg!

Egentlig skulle det noen rosenkål sammen med potetene i ovnen, men det gikk i glemmeboken. Slikt skjer!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Denne suppen reddet i alle fall søndagen min, perfekt etter en lang dag! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

 

 

Ønsker alle en fantastisk fin torsdag!

 

#kortreist #elg #vilt #mat #helse #suppe #matblogg #underholdning #poteter #norgetrengerbonden #jordskokk #blomkål 

 

F Ø L G E R – R E K O R D !

 

Wow! 

Jeg hadde aldri trodd når jeg startet instagramkontoen min i februar at jeg skulle runde 500 følgere OG lage meg en blogg innen året var over! Men det skjedde altså, så utrolig moro! Tusen takk til alle som følger meg, jeg verdsetter hver og en av dere, og dere inspirerer meg til å gå på kjøkkenet og lage sunn mat hver dag, selv dager jeg egentlig ikke har så lyst. Takk til alle som har sendt meg meldinger og de som roser meg når vi møtes. Takk til alle som gir meg tilbakemelding på at jeg har fine bilder og ikke minst dere som sier at jeg skriver bra. Om folk liker tekstene mine er det jeg er mest bekymret over. Tusen, tusen takk! 

 

Spesielt moro var det kanskje den dagen godt.no repostet sjokobowlen min, og jeg fikk rundt 50 nye følgere på én dag! Jeg gikk til jobben til Espen og stod utenfor og ventet, bare for å vise han at bildet mitt var repostet, haha! Han var ikke like gira for det som meg selvsagt, men han ble nok litt glad på mine vegne for det. 

Raw sjokobowl med chia, havregryn, avokado, kokosmelk mm! Mmm. <3

 

I dag skjedde det altså, bare syv uker etter at jeg rundet 200 følgere slår jeg altså rekorden igjen, halvveis til tusen!

Yay! 

 

 

 

Noen av mine egne favoritter: 

 

BFPJjLirD9T
 
 
BC9qZ_BLD1F

 

BEL8ohFLD29
 

 

BL50TRqjXh2
 
 
BMWbQXDjo9b
 

 

BMEDFzMjfkT

Følg meg gjerne på :

Instagram: lisamalene.no
Snapchat: lisamalenee 

 

Jeg gleder meg mye til fortsettelsen! 

 

 

#mat #inspirasjon #glede #følgere #instagram #frabloggerne #underholdning #hobby #helse #sjokolade #suppe #side2

sunday-prep

 

Jeg våknet klokken 06.45 i dag for å gå på jobb, etter bare to timers søvn. Det er så kjipt å ligge mange timer i sengen uten å få sove altså! For å våkne litt bestemte jeg meg for å se igjennom storyene på snapchat, og da skjønte jeg lite. Det var fullt av bilder og videoer av vinglass, folk som synger og blinkende nattklubblys. Hva er det jeg ikke har fått med meg, som er så festlig midt i uka? Jeg måtte tenke meg om både en og to ganger før det gikk opp for meg at det var fredag i går.

Da veit du at det er jobbhelg. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det er ikke så lett å prioritere blogging når jeg egentlig burde være i seng akkurat nå, men jeg hadde så lyst til å vise frem kveldens resultater. Det er så viktig for meg å sette mat øverst på lista når jeg er sliten og trøtt, fordi det legger hele grunnlaget for hvordan min neste dag kommer til å bli. Jeg laget meg derfor en god middag, og gjorde istand chiagrøt med havre og rå kakao til frokost og presset over en liter med grønn juice. Juicen inneholder blant annet en hel brokkoli, mye spinat, gulrøt, selleri, sitron, mynte og ananas. 

 

Jeg vet at morgendagen blir så mye lettere, hvis jeg gjør noen grep dagen før! Dagen blir så slitsom hvis man går og er sulten, har lite energi og svingende blodsukker, jeg blir også skikkelig gretten! Det er også så lett og bare ta noe raskt og usunt hvis man ikke har noe bedre alternativ rett foran nesen hvis det er krisetilstander.

 

Lunsj til jobb laget jeg i går og ligger allerede klar i kjøleskapet, jeg har min trofaste chiagrøt og en ordentlig næringsrik juice, alt står klart til meg i morgen tidlig og kommer garantert til å gjøre søndagen min mye bedre! Garantert mye bedre enn de som ligger i sengen til langt på dagen i morgen og angrer på den siste drinken i går. 😉 

 

I tillegg startet jeg et lite prosjekt: spiring av mungbønner! 
Gleder meg til hvordan resultatet blir. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det værste med å lage mat: rydde etterpå. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Chiafrø, havregryn, coop økologiske kokosmelk (er best syns jeg), rå kakaopulver og en ts surdeigssarter. <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå kan søndagen bare komme!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Deilig å være godt forberedt. Jeg prøver å være det hver dag, men det er ikke så lett!
Forbereder du morgendagen? 

 

 

#mat #helg #søndag #juice #grønn #økologisk #sunt #grøt #sjokolade #kakao #supernature #rå #chia #chiafrø #spirer #bønner #underholdning 

 

 

Langtidsstekt elg med ovnsbakte grønnsaker

 

Forrige helg var Espen og jeg hjemme hos mamma og stefaren min, Tor, en tur. Tor er lidenskapelig opptatt av jakt (alle som jaker er vel det?!) og han har alltid masse kjøtt i fryseren. Vi fikk med så mye god mat hjem, i tillegg til benrester som jeg hadde “bestilt” før jakta startet i høst. Jeg er utrolig glad i viltkjøtt, både på grunn av smaken og det faktum at dyrene fôrer opp seg selv ute i det fri, utelukkende på gress og beite. Sunt, bærekraftig og bra for dyra! 

Prosjektet denne uken har derfor vært å koke kraft på alle bena, og min slow cooker har gått i ett hele døgnet. Det var også mye kjøtt igjen på bena som jeg har plukket av, og det ble elgkjøtt til i alle fall fire-fem middager bare det. Kjøttet ble så mørt og godt! Nesten så jeg ville kalle det for “Pulled moose”. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Siden jeg skal jobbe hele helgen mens Espen er i Manchester med jobben, så blir ikke matlaging så høyt prioritert. Når jeg jobber shift så er det også veldig merkelig og lage middag før jobb! Jeg gjorde det derfor enkelt og laget en stor form med diverse grønnsaker jeg fant i kjøleskapet, helte over litt smeltet meierismør, inn i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter. Det er enkelt å bare fordele grønnsaker og kjøtt i fler matbokser og ha i kjøleskapet, så kan jeg raskt putte en i veska på vei til jobb eller varme opp her hjemme. Når jeg kommer hjem fra jobb klokken halv 12 i kveld, og skal opp igjen halv 7 i morgen tidlig så er det en superfin løsning for meg. 🙂 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå skal jeg kose meg litt her, med god mat og dandy blend før jeg må trave videre til jobb. Må forresten legge til at jeg kjøpte meg noe i går som jeg er skikkelig gira over, og gleder meg til å vise deg i løpet av helgen! Yay! 

 

Håper du får en flott helg, og ikke må jobbe så mye som jeg skal. 🙂 
 

God fredag!

 

 

 

#mat #elg #godt #sunn #helse #økologisk #pulled #grønnsaker #mattips #helg #fredag #ernæring 

 

 

Snickerskake uten sukker og gluten

 

Hvem liker vel ikke snickers?! Snickerskaken har nok komme for å bli, og for oss helsefreaks så er det ikke til å komme utenom at vi må prøve å lage vår egen versjon.

Etter at jeg hadde frokostbesøk forrige helg så hadde jeg igjen en hel del hjemmelaget sjokoladepålegg. Siden jeg er stor motstander av å kaste mat så måtte jeg prøve å finne på noe å bruke opp dette på, og siden jeg hadde bedt inn til middag på søndag, så valgte jeg å prøve å lage en nøttekake. Jeg har sett litt oppskrifter på slike kaker på diverse blogger osv, men husket ingen eksakt oppskrift i hodet. Jeg laget derfor min egen versjon!

Den ble godt tatt imot av alle gjestene, så denne er kvalitetssikret! 

 

sunn snickers kake uten sukker glutenfri
 

Snickerskake uten raffinert sukker og gluten

1 del peanøtter 
1 del pecannøtter
1 del glutenfri havregryn
1 del dadler uten sten
1 ss kokosolje 

Jeg lager nesten alltid mat på slump, og er ikke så flink til å måle opp det jeg bruker. Her har jeg delt opp oppskriften i fire deler, hvor en del er dadler, en del er peanøtter (viktig pga. den velkjente snickers-smaken) og de to andre delene egentlig er opp til deg selv å velge. Jeg brukte denne gangen en del peanøtter, en del pecannøtter og en del havregryn. Du kan bytte ut havregryn med nøtter også, om du ikke vil ha korn i kaken. 

 

 

sunn snickers kake uten sukker glutenfri

 

Hell alle ingrediensene i en foodprossessor eller liknende, og kjør til nøttene er passe store biter, og dadlene og eventuelt smøret er jevnt fordelt. Ikke kjør til massen blir helt glatt, siden du vil ha litt crunch i bunnen! 

sunn snickers kake uten sukker glutenfri

sunn snickers kake uten sukker glutenfri

 

Klem deretter massen ut i formen. 

sunn snickers kake uten sukker glutenfri

 

Sunnere sjokoladetopping / sjokoladepålegg! 

Den er så enkel, og krever bare en halv – til en banan (kommer ann på hvor mye du vil lage og hvor glad du er i banan), 3-4 dadler (uten sten) og 2 ss rå kakaopulver. Kjør ingrediensene i en foodprosessor til massen er helt jevn. Sjokoladen kan smøres på kaken med en gang. 

Rå kakaopulver er veldig sunt, og du får kjøpt det i de fleste helsekost. Der er rik på antioksidanter og andre næringsstoffer fordi den ikke har vært varmebehandlet. Jeg syns også smaken er rundere og ikke så bitter som “vanlig” kakaopulver. 

 

sunn snickers kake uten sukker glutenfri

 

Hakk litt nøtter og strø over kaken, så er du ferdig. 
Sunnere, raw og vegansk kake på 10 minutter! 

Håper du lar deg friste, det er jo tros alt lillelørdag! 

Ønsker deg en god dag,


 

#kake #søtsaker #sunn #raw #vegansk #sjokolade #kos #peanøtter #dalder #snickerskake #snickercake #sjokoladepålegg #hjemmelaget #mat #kake #livsstil 

 

Fem middager med ÈN Coop smak forskjellen kylling

 

Kylling har jo vært utrolig mye i media de siste årene, og det har ført til at industrien har gjort noen tiltak for å tilfredsstile forbrukernes krav. Narasin i fôret er en av tingene som skafte stor blest, og som ble tatt kraftig tak i av det ledende samvirke for kyllingproduksjon i Norge. Nortura sin besetning var Narasinfri et halv år før planen. Bra jobba! 

Det er også mange andre ting vi forbrukere henger oss opp i. Dyrene skal ha lenger tid til å vokse, de skal ha stor plass til å løpe på, mange vil ha økologisk og så videre. Og det er utrolig fint, vi er bevisste forbrukere og vi ønsker å vite hva vi spiser og hvilket opphav det har. En av tre har til og med sagt i undersøkelser at de ønsker å betale mer for økologisk mat!  Hurray!

 

Det er derfor jeg begynner å lure når jeg finner tre store og fine kyllinger som dette i “40%-disken” til Coop, mens hylla hvor first price-kyllingen befinner seg, fortsatt til til fullpris og enda lang holdbarhet, er nesten tom.  

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Coop lanserte i sommer et samarbeid med Den stolte hane og startet serien “Smak forskjellen”-kylling. Det er alle gårder fra Jæren som har til felles at de bruker et fôr med mindre energi, de har kort reisetid til slakteriet og færre fugler pr. kvadratmeter, de får 51 dager på seg til å vokse istedenfor 31, med mer. Les mer om den her!

Den er ikke Debio-godkjent, altså ikke økologisk, men for meg så er ikke merkingen det viktigste. Det er et pluss om en et produkt er merket med en grønn logo som betyr at det er økologisk, men det er ikke det som betyr noe for meg, så lenge produktet er produsert på bakgrunn av verdier og tanker som er viktige for meg. Jeg bruker som regel å kjøpe Holtekylling! 

Når det er sagt så må jeg legge til at jeg fortsatt syns denne kyllingen er for stor. Jeg mener, jeg fikk FEM middager av ÈN kylling! Det er ikke naturlig å ha denne tilveksten på hverken 31 eller 51 dager. Ikke en gang høner i voksen alder er naturlig så store. Vår iver etter mer og billigere mat går utover dyrevelferden, og også kvaliteten på maten. 

Vi ønsker oss mat vi kan stå inne for og som vi til og med er villig til å bruke noen ekstra kroner på, og allikevel så finner vi denne nydelige fuglen i hyllen for mat som snart går ut på dato og er på nippet til å bli kastet! Altså, vi har et kjøttforbruk som ikke ligner grisen, og som på lang sikt ikke kommer til å gå opp i opp. Det er ikke bærekraftig for hverken miljøet eller hele kjøttindustrien, det er ikke bra for folkehelsen eller dyrevelferden. Å produsere økologisk, eller i det mindre tilnærmet økologisk, er dyrere og krever mer ressurser. Vi kan ikke bare være villig til å kjempe for bedre dyrevelferd og folkehelse gjennom engasjement, for så å tenke på lommeboken etterpå. Det finnes ikke bærekraftig. En bonde kan ikke leve på engasjement fra media. 

 

Vi må være villig til å betale den prisen. Fysisk. I butikken. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hode til hale-bevegelsen

Det var utløp for litt frustrasjon, og om det ikke er godt for noe annet, så fikk jeg i alle fall en veldig god kylling til 40% forrige uke. Den ble grunnlaget for hele fem middager, og og det vil jeg si er ganske god uttelling for pengene. Det er mange fordeler med å tilberede en hel kylling i forhold til å spise bare fileten eller låret.

 

  • Jo mer av dyret vi bruker, jo mindre går til spille.
  • Vi får variert kjøtt med et bredere utvalg av næringsstoffer.
  • Det er sunt å spise rene råvarer og koke kraft. 
  • Det er billigere og mye mer klimavennlig. 
  • Det er husmannskost på høyt nivå.
  • Det er bærekraftig.
  • Det åpner muligheten til å vise dyret respekt og gjør at vi må ta mindre avstand til at maten vår har vært et levende dyr med egne meninger og følelser.
  • Det er respekt for bonden og den harde og viktige jobben han gjør hver eneste dag for at du skal få spise god kvalitetsmat. 

 

Dette og mange fler grunner finnes det for å følge den nye trenden “hode-til-hale-bevegelsen”. Det inkluderer altså bruk av hele dyret, alt fra fileten til innmat og benrester. Dette er verdier jeg har brent for lenge, men visste ikke at det hadde blitt trendy før jeg leste det på bloggen til Sara Lossius, og jeg har i ettertid leste mye mer om temaet. Du kan finne blogginnlegget til Sara ved å trykke her, og jeg anbefaler virkelig å lese det.  Jeg kan ikke annet enn å juble! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jeg liker å tilberede kjøtt i min Crock Pot som jeg fikk av Espen til jul i fjor. Denne gangen skviset jeg saft fra en sitron over fuglen og puttet oppi båter fra en hel klementin. Jeg krydret med masse dill og pepper, og satte slow cookeren på Low og 8 timer før jeg la meg. Dagen etter hadde jeg perfekt kylling som holdt til hele 5 måltider! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Fem middager av en stor kylling: 

1. Den klassiske: kylling, ris og bearnaise
Med en gang kyllingen var ferdig, kokte vi ris og lagde bearnaisesaus med kraften fra tilberedningen som base. Kraften inneholdt masse fint fett og smak fra kyllingen og gelatin, fordi den ble helt stiv i kjøleskapet. En stor, grønn salat ved siden av toppet det hele. Denne uken jobbet vi sen vakt begge to, så dette ble en slags sen lunsj/tidlig middag. 

 

2. Restemat til lunsj
Vi passet på å lage mye tilbehør til forrige måltid, slik at vi kunne lage oss en matboks hver å ta med til middag på jobb den samme dagen. 

 

3. Rensking av skrog og kraftkoking
Før jeg la restene av skroget til koking for å lage kraft, plukket jeg det helt rent for kjøtt og la i en matboks som ble nesten helt full. Dette kjøttet er det beste syns jeg, for det er helt mørt og har masse smak fra bena. Dette kjøttet ble middag en dag jeg ikke hadde noe overskudd til å lage mat, hvor jeg gikk på butikken og kjøpte Hoff søtpotetfries, freste kyllingen raskt i pannen og dynket det hele med brokkolispirer. 

 

4. Suppe laget på ekte kraft
Jeg kjøpte et gresskar og brukte siste rest av grønnsaker som synger på siste verset nede i grønnsaksskuffen i kjøleskapet. Kraften som jeg kokte i 2 døgn i slow cookeren brukte jeg som base, kuttet grønnsakene i terninger og hadde oppi gryten, et par never linser for å få mer proteiner, en boks kokosmelk for å få nok fett, bedre konsistens og rundere smak, koker til grønnsakene er møre og stavmikser. Kraft er veldig enkelt, hell vann over bena så det dekker, gi det et raskt oppkok og la det småputre lenge. Jo lenger jo bedre. Kraft inneholder blant annet kollagen og gelatin (kokt kollagen) som er et av kroppens viktigste byggestener og her en rekke helsefordeler. 

 

5. Pulled kyllingbryst med avokado, ost og ris
Siden låret og det andre kjøttet går først fordi jeg syns det smaker bedre og er mye saftigere, hadde vi fortsatt igjen en av filetene på kyllingen når jeg kom hjem fra jobb i går. Altså brystet. Jeg rev opp kjøttet med to gafler og smeltet ost over kyllingen og risen. Med litt avokado og fermentert ketchup så ble det redningen min etter en litt for hard mandag. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kraftkoking på gang

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gresskarsuppe laget av kyllingkraft

Det å ha en slow cooker er ikke noe must! 
Det går like fint å sette den i en ildfast form og inn i ovnen på 60-70 grader i noen timer. Du kan bruke steketermometer hvis du vil, kyllingen bør nå 65 grader og hvile lenge før du skjærer i den. 

 

Skal du velge pølser eller rene råvarer denne uken? 

 

 

 

#kylling #mat #økologisk #coop #dyrevelferd #hodetilhale #headtotail #etikk #suppe #kraft #gelatin #kollagen #hverdag #økonomi 
 

Raw & vegan carbonara med kun 3 ingredienser

 

Det er mandag!
For mange vil det si den kjøttfrie dagen i uken. Kjøttfri mandag er et raskt voksende fenomen, og jeg syns det er en god trend. Selv om jeg ikke er for å kutte kjøtt fra kosten 100%, så er kjøttfri mandag en god start for å kunne kutte forbruket betraktelig. 

 

Denne ukens kjøttfrie mandag er billig, mettende, enkel, sunn og proteinrik!
Retten er inspirert av pasta carbonara, men pastaen er byttet ut med strimlet squash og ostesauen inneholder nesten bare linser. Den er så enkel og billig å lage, og best av alt så er det samtidig sunt og mettende! Alt du trenger er squash, linser og kokosmelk eller annen melk. Strimlet squash trenger heller ingen annen tilberedning, så “pastaen” er rawfood, selvom sausen ikke er det. Kjempefint for meg og mange fler som syns det kan være litt vanskelig og spise nok rå mat.  Linser inneholder også masse proteiner og kostfiber som gjør at det metter godt. Sammen med fett fra kokosmelk er dette et fullverdig måltid. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

En squash koster maks 20 kr
En boks økologisk kokosmelk fra coop koster 12 kr
En boks røde linser fra gogreen koster 30 kr, 
men fåes mye billigere på en innvendrerbutikk f.eks. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

 

Zoodles med carbonarasaus! 
I dag valgte jeg også å bruke en agurk i zoodlesene mine, som jeg liker å kalle det, men det ble litt mye vann så jeg vil ikke anbefale deg å bruke agurk. Vanligvis bruker jeg kokosmelk i sausen, fordi det gir en nydelig kremet konsistens og smak, men min nærbutikk hadde i dag 40% på helmelk pga. dato, så jeg valgte å støtte oppunder en av mine større verdier og hjelpe samfunnet med å kaste mindre mat. 

Vegetardag
Jeg har også lenge hatt lyst til å prøve Coop extra sin serie “Vegetardag” som ble lansert i høst, så jeg tok med en pakke “Pulled” fra butikken. Min tanke var at den kunne passe godt som topping på carbonara-retten, og det stemte godt! Jeg vil derimot ikke anbefale og bruke barbequesausen som fulgte med i pakken, det kan nesten defineres flytende sukker! Jeg krydret den selv med litt hjemmelaget tacokrydder.  Produktene baserer seg på erteprotein, noe jeg syns er superflott, fordi det blir brukt soya i det fleste vegetarprodukter. Jeg prøver å unngå soya, og det finnes en rekke grunner til det. Du kan lese veldig mye om Soya her! 

Denne vil jeg helt klart anbefale deg hvis ikke økonomi er et tema!
Kjempegod syns jeg. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Oppskrift:
Strimle squashen eller kok pasta hvis du heller ønsker å bruke det. Jeg brukte en gang stekte potetbiter, det var også veldig godt! Du kan bruke hva du vil, og grønnsakspasta er sikkert fint å bruke til barn. Men jeg prøver å spise mer rå mat, og da er zoodles perfekt!
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skyll linsene og kok de til de er helt møre. Jeg pleier å gi de et rast oppkok, før jeg setter ned varmen og lar de småputre i rundt 15 minutter. Pass på å etterfylle med vann hvis det koker tomt for vann! Det kan være lurt å bruke lokk. Når linsene er helt møre tilsetter jeg en dæsj med kokosmelk og litt pepper og muskatnøtt. Du kan også tilsette ost hvis du skulle ønske det, det smaker veldig godt i denne sausen! 

Rør squashen inn i sausen. Vel bekomme! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Vegetarkjøttet varmet jeg bare noen minutter i pannen og strødde over. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

I mitt repertoar så var egentlig denne “sausen” en linsestuing.
Det er akkurat samme oppskrift, men jeg lager den litt tykkere, og lager noe godt å ha som topping. Som regel er toppingen sprøstekt løk og kikerter krydret med tandoorikrydder, veldig mettende og godt!

Så da har du altså to middager med samme oppskrift, og begge er megagode syns jeg!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Håper du får en flott uke!

 

 

#kjøttfri #kjøttfrimandag #mandag #vegetar #vegansk #kokosmelk #linser #sunt #mat #billig #økonomisk #enkelmat #pasta #carbonara #kikerter #squash #coop #vegetardag #protein

 

 

 

 

Lisas sunnere taco! Fire enkle tips.

 

 

Fredagstacoen er godt etablert i mange norske hjem. 
Det syns jeg er superbra! Taco gir kroppen litt av alt, karbohydrater, proteiner og fett, og ikke minst et bredt utvalg av fargerike grønnsaker.
Akkurat slik kroppen vår liker det!

Enkel hverdags-tacowrap med fargerik salat, mye spirer, seterrømme, fermentert ketchup og tacokrydrede hjerter

 

Hos oss er taco nærmest blitt rutine.
Vi har begge våre favoritter og “must’s” til tacoen, og siden jeg er skrudd sammen slik jeg er så har jeg alltid et behov for å modifisere. På denne måten er tacoen under stadig utvikling, og jeg tror nok ikke jeg er alene om det. For meg er taco for fem år siden knapt det samme som det er i dag. Om jeg ikke trodde det kunne bli noe bedre da, så tror jeg i alle fall ikke det nå! Det samme tenker jeg sikkert om fem nye år. Taco4ever! 

Taco er ikke lik hos noen. Men min er kanskje litt mer utenom det vanlige enn andre sin? Det er i alle fall ikke uvanlig å få kommenterer som “Hvorfor skal du bytte ut det som er sunt, med noe endre sunnere? Det er da sunt!” Jeg har ikke noe annet svar på det enn… hvorfor ikke? 

 

Her er mine beste tips for å gjøre tacoen enda bedre og enda sunnere! 

 

1. Salaten

Den meste solgte salaten i Norge er Isbergsalat. Ikke noe dumt i det, Isbergsalat er sunt. Men det er slik at jo mindre farge en grønnsak har, jo mindre næringsstoffer inneholder den. Til sammenligning så inneholder Isbergsalaten 1 gram kostfiber, 32 % vitamin K og 18 % folat mens grønnkål inneholder nesten 4 gram kostfiber, 3,3 gram protein, 55% vitamin A, 938% vitamin K, 150% vitamin C, 26% kalium, 150% kobber, listen er lang, trenger jeg å fortsette? 

(Tallene er “andel av referanseverdi”: Referanseverdien for vitaminer og mineraler er satt i Matinformasjonsforskriften. Disse tallene tar ikke hensyn til kjønn, alder eller annet, og de har ingenting med Helsedirektoratets ernæringsanbefalinger å gjøre. Det er kun lov til å oppgi mengden vitaminer og mineraler i en vare dersom mengden per 100 g overstiger 15 % av referanseverdien.  Når det er over 15 % i en vare, har det en helseeffekt i kroppen.
Kilde: Matvaretabellen 2014) 

 

Når jeg går i butikken, så ser jeg etter de grønnsakene med mest farge. 
Du kan lett søke opp de aller fleste grønnsaker og næringsinnholdet på bama.no. 

Her er mine salat-favoritter!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Grønnkål
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nyoppdagelse, svartkål!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Spinat!

Start gjerne med å blande inn en av typene du kunne tenke deg, med salaten du vanligvis bruker. Andre typer som er fine å bruke er rød lollosalat, ruccola og romanosalat. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Deilig salatbolle, med alle mine 3 favoritter!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

2. Krydder

Krydder er alfa og omega i matlaging, og spesielt i taco! Jeg liker å blande tacokrydderet mitt selv, fordi jeg kan få akkurat de smakene jeg vil, minus alt sukker, salt, ++ som lurer seg i ferdigblandinger i tacohylla på matbutikken. Jeg blander mye om gangen, slik at jeg kan ha det klart i et glass stående i hylla!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det fine med å blande selv er at man kan få mer av de smakene man liker best! Noen krydder er helt essensielle for å få den velkjente, aromatiske tacosmaken.

For meg er de viktigste:
– Spisskummin/kumin. Du vil kjenne igjen lukten med en gang du åpner beholderen til krydderet!
– Paprika
– Chilipulver og/eller chiliflakes
– Oregano

Andre kryddere du kan prøve deg frem med er:
– Hvitløkpulver
– Løkpulver
– Sellerisalt
– Nellik
– Allehånde
– Cayennepepper
– Pepper
– Muskat 
– Kardemomme

Jeg bruker som regel en spiseskje av alle overnevnte, og litt mer av favorittene øverst. Kumin er spesielt viktig for å få den velkjente tacosmaken. 

I tillegg liker jeg å bruke Gurkemeie, fordi krydderet har en rekke helsefordeler. Blant annet kan det hjelpe på fordøyelsen, tarmhelsen din og lindre mageplager, den er betennelsesdempende og kan forebygge uønsket sopp og bakterievekst, kan være godt for hud, rense blodet, redusere kolesterol, listen er så lang. Virkestoffet i gurkemeie heter curcumin, og i kombinasjon med pepper kan effekten økes med 2000%. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det kan kanskje virke litt dyrere å kjøpe så mange krydder i forhold til en 3-pakk med tacokrydder. Men når du får blandet alt sammen, så sitter du igjen med mye mer krydder enn du ville fått i noen en ferdigposer fra butikken! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

3. Kjøttet

Veganisme eller vegetar er jo skikkelig trendy om dagen. Men for min egen del så tror jeg ikke å kutte forbruket helt er veien å gå. Det er mange som spør meg om jeg er veganer, men det er jeg ikke. Jeg liker derimot å kalle meg selv en bevisst forbruker. Det er mange grunner til valgene jeg tar når det kommer til kjøtt, men de viktigste grunnene for min del er dyrevelferd og helse. Jeg har i tankene et lengre innlegg om kjøtt og andre animalske produkter, fordi dette er et av mine større interessefelt. I mellomtiden er dette mitt beste tacokjøtt-tips:

Gjem grønnsaker i kjøttet!
Jeg er så glad i dette, fordi det gjør kjøttet sunnere, billigere, det varer lenger og til fler mennesker. Istedenfor å steke to pakker karbonadedeig, så har vi i masse grønnsaker og bruker bare en pakke. Det halverer faktisk kjøttforbruket, gir deg bedre helse og bedre råd og større mulighet til å være bevisst på produktene du kjøper, som gir bedre dyrevelferd og bedre betalt til bonden. Det er også en fin måte å få brukt opp reste-grønnsaker du har i kjøleskapet som snart synger på siste verset uansett. Win-Win-Win!

Kutt ønsket mengde forskjellige grønnsaker i små biter og fres i smør før du heller over kjøttet. I taco er det jo så mye smak i krydderet man bruker, at det døyver helt ned smaken av grønnsaker. Man kan velge å tilsette bare 10% grønnsaker, eller om vi ofte gjør, nesten over 50% grønnsaker i kjøttet. 

Mine yndlinger i tacokjøttet er
– Løk, masse løk! 
– Hvitløk
– Paprika
– Bønner, kikerter og andre belgvekster 

Alle grønnsaker kan brukes, her er det i tillegg et par gulrøtter og en polkabete som var til overs fra en annen middag. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Helte til slutt over en boks med bønner, det er både proteinrikt og fyller ut kjøttet en hel del!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

4. Lag din egen salsa!

Jeg vil anbefale deg å lage så mye du kan kan selv istedenfor å kjøpe det ferdig på butikken. 
Det er billigere, du kan ha i akkurat det du vil, det er mye sunnere og du slipper alle konserveringsmidler, sukker osv som de blander inn. Salsa tar jo dessuten så kort tid å lage selv! 

Hakk bare opp grønnsakene du syns er best, tilsett en boks hakkede tomater, rør rundt og ferdig. 

I denne brukte jeg en boks hakkede tomater, en løk, to rødløk, et par fedd hvitløk, lett ferskt basilikum og koriander, purreløk, chili, jalapenos og krydret med pepper, gurkemeie, kumin og litt salt. Easypeasy! 

Til slutt rørte jeg inn en teskje med fermentert ketchup, fordi jeg ville at denne skulle fermenteres. Det måte jo prøves det også, og resultatet ble mye bedre enn jeg hadde trodd! Glasset på nesten en liter ble tomt på under en uke, og det ble brukt på alt mulig. Fordelen med å fermentere ting som dette er at bakteriene lever av sukker og stivelse, dermed blir en del av sukkeret brutt ned og du får mindre blodsukkerstigning og den blir sunnere. Det er jo mye fruktsukker i tomatene f.eks. Melkesyrebakteriene og enzymene som dannes er gunstige for tarmen og fordøyelsen din, som også er en av de mannge grunnene til at du burde spise fermentert mat. Har du ikke en startkultur kan du bruke en ss upasteurisert eplecidereddik. 

 

 

 

For å fatte meg i korthet har jeg nå tatt med de fire tingene jeg syns er mest viktig. 
Andre ting jeg liker å gjøre er å kutte ut osten, fylle på med spirer, bytte ut de vanlige lefsene med fullkorn-lefser og bytte ut lettrømmen med seterrømme. Jeg er ganske opptatt av at vi burde spise så lite som mulig raske karbohydrater og ikke konsumere så mye lette melkeprodukter som vi gjør. Med mindre det er i kombinasjon med mye karbohydrater og lite bevegelse så er ikke mettet fett farlig, og melkeprodukter som inneholder melkefettet er mye sunnere og øker opptaket av næring. 

Jeg må også legge til min egen “must have” når det kommer til taco, som altså er bare helt magisk. Knus litt Mexican Fiesta over tacoen. Ja, potetgullet. Det høres kanskje rart ut, men jeg lover deg, bare prøv. 

 

Jeg hørte Børge Fagerli si “Jo mer mennesket tukler med maten, jo mer tukler maten med mennesket”, og akkurat den setningen tenker jeg ofte på når jeg er ute og handler, og det påvirker i stor grad hvilke produkter jeg velger å kjøpe og hvilke produkter jeg ikke en gang vier en tanke. 

 

Håper alle får en fantastisk helg, at minst ett av tipsene ga deg noen nye og fristende idéer 
til middagen i kveld, slik at du kan kose deg stort med din litt sunnere taco i kveld!

 

 

Kyllingtaco med spirer, seterrømme, grønnkål og fermentert løk!

 

God fredag. :*

 

#taco #fredag #helg #fermentering #salsa #salat #grønnkål #kjøtt #dyrevelferd #etikk #samfunn #mat #sunt #godt.no #matblogg