Jeg eeelsker fermentert drikke! Det er søtt og syrlig og inneholder kullsyre, nesten som brus. Jeg har faktisk nesten ikke drukket brus siden jeg startet med å lage fermentert drikke, det er en veldig god erstatning for brus og i tillegg mye sunnere!
Fermentert drikke inneholder levende probiotika (melkesyrebakterier), organiske syrer, gjær og enzymer, det er lekende lett å lage og det finnes uendelig mange varianter av både type og smak. Det er egentlig fantasien som setter grenser!
Fermenterte drikker er veldig i vinden for tiden men er uansett ikke noe nytt, kineserene startet med fermentert drikke for ca. 5000 år siden til medisinsk bruk og alle verdensdeler har sine egne oppskrifter som har gått i arv i generasjoner. Noen tillegger fermentert drikke nærmest magiske egenskaper ved at det visstnok helbreder sykdom og mange med fordøyelsesproblemer kan fortelle at de opplever å få et helt nytt liv. Forskningen er ikke utelukkende enig i alt dette, og selv vil jeg ikke påstå at fermentert drikke kommer til å endre livet ditt, men å bytte ut brus med fermentert drikke kan allikevel anbefales. Også smaker det jo såå godt!
Fermentering er en prossess som kalles melkesyregjæring. Det er en prossess hvor sukker gjæres og lager alkohol, hvor alkoholen igjen brytes ned til organiske syrer ved hjelp av melkesyrebakterier. Sukkeret som brukes kan være for eksempel vanlig rørsukker, fra fersk frukt eller honning.
De vanligste fermenterte drikkene er kombucha, jun og vannkefir. Disse kan du lage hjemme selv på kjøkkenbenken, og du kan tilsette frukter og bær for å få din favorittsmak! Jeg skal etterhvert dele oppskrift på alle tre, så kanskje du kan prøve selv? Mange velger uansett å kjøpe ferdige produkter, og det norske markedet begynner etterhvert å få et større utvalg. Noen norske merker er Raastad Kombucha, Surf Kombucha, Tibi-drikk og UR har kombucha på tappekran!
Organiske syrer, enzymer og melkesyrebakterier skal støtte fordøyelsen og mange erfarer å få en mye bedre og fungerende mage etter at de har startet med fermentert drikke. Det er allikevel noen som opplever kvalme, hodepine og magesmerter. Dette er gjerne personer med nedsatt immunforsvar eller ubalanser i fordøyelsen, og jeg vil anbefale alle som aldri har smakt fermentert drikke før og starte med en liten slurk for å teste kroppens reaksjon. De fleste vil ikke merke noen reaksjon, men de som opplever å føle seg uvel bør starte med små mengder. Start med 1-2 spiseskjeer om dagen og øk mengden sakte. Gravide og ammende skal ikke starte med fermentert drikke dersom kroppen ikke er vant med det fra før.
Selv drikker jeg fermenter drikke nesten daglig, og min favoritt er definitivt vannkefir med bringebær. Jeg har også testet noe som heter Tapache, som er en mexicansk variant laget med ananas og varmende krydder som jeg virkelig digget!
Har du smakt noen fermenterte drikker? Hvilken er din favoritt og lager du den selv?