Om å være sterk

 

Å sette seg mål er kanskje det man hører oftest når det kommer til personlig utvikling. Det å sette seg mål kan være ekstremt utfordrende, spesielt om man ikke vet hvor man vil. Jeg vet at jeg ikke er alene om å føle det slik. 

Du føler at du sitter fast, at du ikke strekker til og at ingenting du gjør noen gang folder mål. Åh, jeg har ikke telling på hvor mange ganger de følelsene kommer snikende innpå meg hver eneste dag. De er der i underbevisstheten. Det stygge mørket.

Jeg har mål. Det har du og. Du har en tanke om hva det perfekte deg er. Du vet det kanskje ikke selv, men du opplever det hver dag. “Nå fikk jeg for lite søvn igjen” eller “nå renner skittentøyskurven utover gulvet igjen” eller “nå ble det take-away, igjen”. Hva får deg til å føle disse tingene, den skammen over å ikke lykkes? Det bunner i et ønske om å alltid være bedre. En bedre mor, en bedre student, ha bedre helse og listen fortsetter.
Er du svak, fordi du ikke får det til? 

 

For omtrent to uker siden bestemte jeg meg for å lære meg å stå på hendene.
Wow. Stå på hendene liksom. Big deal. 

 

 

Å stå på hendene. Nei, det hjelper meg ikke å få 8 timer søvn hver natt, det hjelper meg ikke til å bli mer effektiv på jobben og det gjør definitivt ikke at jeg når målet mitt om å bli et eller annet uvisst, som bare gud vet hva. 

 

Men kan det hjelpe meg å vise meg selv at jeg er sterk? 

 

Jeg har ikke alltid vært redd for å være opp ned. Men jeg var alltid dårligst i gymtimene, ble alltid valgt sist når vi skulle velge fotballag og fikk høre fra gymlæreren at jeg hadde så stygg hoppteknikk, at hun ikke forstod hvordan jeg i det hele tatt kom meg over høydestaven.

Jeg kom meg over, gjorde jeg ikke? Jeg gjorde en innsats, gjorde jeg ikke? Jeg redda flere mål… Gjorde jeg ikke? Jeg var til slutt så redd for å vise meg frem, at jeg på videregående tok prøven for funksjonshemmede i turn, og skyldte på at jeg var redd for å stupe kråke. At jeg ikke takler å være opp ned. 

 

Ja, jeg er redd for å være opp ned. Jeg har i alle fall blitt det nå, og akkurat derfor skal jeg lære å stå på hendene. Det er skikkelig skummelt. Tenk om albuene svikter? Tenk om jeg faller? Tenk om jeg lander på nakken?
Tenk… om jeg aldri skulle bli så sterk i overkroppen at jeg faktisk klarer det? 

De siste to ukene har jeg brukt hva jeg har funnet, satt hendene i bakken og løftet bena opp på en høyde, om det er en krakk, en stein eller en vegg. Jeg har stått på hendene i 5, 10 og kanskje 15 sekunder. Har byttet på å stå på begge hendene, på venstre hånd og på høyre hånd. Har til og med løftet det ene benet litt opp fra det jeg støtter meg på. Maks 15 sekunder hver dag gjør jeg dette. Det er ikke lenge, men jeg har klart det.
Har jeg ikke? 

 

Vi må huske at livet er et maraton. Ikke en sprint. 

 

BXqCGPHgFBK

En av mine favorittprofiler på instagram; ayogajournal 
 

 

 

“Du skal gjøre noe som skremmer deg hver dag”

Dette fikk jeg høre av yogalæreren min når jeg fortalte at jeg er redd for å være opp ned.
I kveld gikk jeg i parken, satt en liten stund på min yndlingsplass og beundret utsikten, med bena i kors og hendene foran brystet, og bare følte på tilværelsen. Omtrent slik du ser Buddha sitte på figurer og avbildninger av han. På vei hjem gikk jeg forbi tufteparken. Jeg hadde bestemt meg for å sette bena på det laveste hakket på “ribbeveggen” og stå i planke, og løfte én og én arm et par ganger. 

Når jeg kom dit var det en sval og behagelig vind i luften, det var veldig mørkt, og jeg var før første gang helt alene i treningsparken. Nesten helt uten å tenke meg om endret jeg planene mine, og gikk bort til en annen stang, som er ca. 1 meter over bakken, og jeg heiste meg opp. Med et kick av adrenalin lot jeg føttene forlate bakken, overkroppen svingte seg rundt og havnet under stangen. Med ett hang jeg opp ned. Jeg. Hang. Opp. Ned. Jeg samlet bena i kors, og når jeg kjente at jeg var godt festet over stangen lot jeg hendene sakte men sikkert forlate grepet, jeg samlet de foran brystet. Akkurat slik jeg hadde sittet på toppen av dalen bare noen minutter tidligere, bare at nå var jeg opp ned i (nesen) løse luften. 

Med blodsmak i munnen og en puls på sikkert 140 begynner jeg raskt å famle med hendene etter å få tak i stanga igjen, jeg kjenner et par sekunder med panikk før jeg endelig får tak i den. Jeg begynner å svinge meg selv får å få bena ned mot bakken, men tyngden av overkroppen gjør det vanskelig. Jeg prøver iherdig 2-3 ganger uten hell, og jeg husker ikke hvordan jeg til slutt fikk det til før jeg plutselig stod på bena igjen. 

Jeg forlot området umiddelbart med et smil om munnen, det kriblet i hver centimeter av huden og hendene mine skalv. 

 

Hvem hadde trodd dette om meg? Alle i hele verden hadde det!
Vel, med unntak meg selv, selvsagt. 

 

Har du styrken til å ha troa på deg selv? 

 

Del gjerne din historie i kommentarfeltet, eller send meg en melding på snapchat: lisamalenee. 
Eller har du kanskje et mål du ønsker å nå? 

Jeg vil gjerne høre det. <3 

 

 

 

 

 

#helse #psykiskhelse #psykologi #styrke #trening #hverdagsaktivitet #bulletproof #mind #historie #tro

 

Lettvint bearnaise

 

Hvem visste at det skulle være så enkelt å lage sin egen bearnaisesaus? Ikke jeg i alle fall! 

 

Jeg elsker bearnaisesaus, og jeg vet at jeg ikke er alene om det akkurat. Problemet er at jeg alltid har hørt at det er så vanskelig å lage den selv, og har dermed brukt posesaus. Som en matblogger som satser på ren og hjemmelaget mat så er det et ganske dårlig trekk, fordi jeg aldri får lagt ut middagene jeg spiser bearnaise til. Så ikke tro at jeg er noe mer perfekt enn alle andre, fordi det er løgn! Men nå!! Aldri mer posebearnaise!! Jeg kan ikke tro at jeg brukte så lang tid på å prøve å lage denne sausen selv, og nå angrer jeg på at jeg ikke gjorde det tidligere. Prøv du også! 

 

bearnaise saus barnaise hjemmelaget

 

Lisas hjemmelagde bearnaisesaus på 1-2-3

 

3 økologiske eggeplommer
130 gram økologisk smør
1 sjalottløk 
2 ss estragon, tørket (mer hvis du bruker fersk)
2-3 ss hvitvinseddik 
1 ts kokosblomstsukker (eller det sukkeret du har) 
En dæsj vann 
Økologisk helmelk 

 

Begynn med å dele smøret i terninger og la det få romtemperatur. Hakk sjalottløk og stek i en terning av smøret sammen med sukker. Når den er gylden har du i hvitvinseddik, estragon og vann. Ta det av varmen. 

Kok opp en kjele med vann og sett en bolle som tåler varmen over kjelen. Ha eggeplommene i bollen og sett i gang med å vispe med en elektrisk visp. Når eggeplommene starter å tykne har du i den stekte løken mens du fortsetter å vispe. Ha i smøret litt etter litt, visp hele tiden. Ta bollen av varmen og smak til med melk hvis du syns sausen er for tykk eller har for sterk smak. 

Vannet i kjelen skal ikke koke og sausen må ikke bli for varm, da skiller den seg. 

 

 

bearnaise saus barnaise hjemmelaget

 

bearnaise saus barnaise hjemmelaget

 

Vi spiste sausen sammen med grønnsakene fra dette innlegget i går og helstekt kylling. Det var nydelig med ovnsbakte, norske grønnsaker! 

 

Er du redd for alt det mettede fettet i smøret? Så lenge kosten din ikke inneholder mye karbohydrater og da spesielt sukker og andre raffinerte og raske karbohydrater, så er det ingen link mellom mettet fett og livsstilssykdommer som f.eks. hjerte- og karsykdom. Faktisk så trenger kroppen fett for å kunne ta opp de fettløslige vitaminene, og fett inngår i mange viktige prosesser og strukturer i kroppen. Kos deg med saus, du. Det gjør i alle fall jeg! 

 

 

 

#bearnaise #barnaise #bernes #saus #hjemmelaget #fett #sunt #helse #ernæring #norskmat #norge #kosthold 

 

 

 

 

 

Spis en regnbue!

 

Sensommer og høst er høysesong for norske grønnsaker og rotfrukter, og det er ikke tvil om at ferske grønnsaker smaker aldeles nydelig! Jeg er stor tilhenger av å støtte Norsk landbruk, og spiser så mye norskprodusert som mulig, og på denne årstiden lever man virkelig i Eldorado her i nord. 

En god dose rotgrønnsaker kan og burde være basen for alle gode matretter, og nå i sesong er det ikke vanskelig å finne noe som passer til alt. Potetsalat, brokkolipuré, blomkålgrateng, knasende salatblader og reddik, kålrotmos, maisbrød, ovnsbakte grønnsaker, tzatziki med agurk, gyldne tomater, altså HJÆLP så mye godt!! 

 

Et av mine beste tips når du skal handle grønnsaker til middagen er å se for deg en regnbue. Har du barn kan du la de gå på skattejakt etter alle fargene, eller kanskje du er så dristig at du tar utfordringen selv. Det er ingen hemmelighet at et kosthold bør være variert, og jo større variasjon jo bedre. Sunn mat inneholder masse gode byggeklosser for kroppen, og det er også slik at grønnsaker med forskjellige farger inneholder forskjellige antioksidanter. Siden det tross alt bærer mot høst (ja, jeg veit, jeg skal ikke nevne det igjen. beklager!) så er det bare en fordel å være godt rustet mot vond hals og rennende nese. 

Det er ikke bare en vanlig forkjølelse antioksidantene beskytter deg mot. Antioksidanter beskytter kroppen din mot frie radikaler, som dermed er med å minske faren for kreft, hjerte og-karsykdom, diabetes-2, benskjørhet og nervesykdommer som parkinson og alzheimer. Noen eksempler på antioksidanter er C og E-vitamin, betakaroten og selen. 

 

Spis en regnbue grønnsaker sunn helse

 

Dagens middag består av ovnsstekte grønnsaker. Rødbeter, gule, oransje og lilla gulrøtter, brokkoli og paparika. Jeg penslet de med Økologisk smeltet smør og stekte på 170 grader til de er gyldne og møre. 1-1,5 timer kanskje. Hvorfor ikke guffe på med 200 grader og ferdig i en fei? Les mer om Akrylamid på bloggen til Gry Hammer her

Grønnsakene ble servert med kylling og hjemmelaget bearnaisesaus. Jeg lagde denne sausen for første gang i dag, og jeg må faktisk innrømme at jeg gruet meg litt, fordi jeg alltid har hørt at det er så vanskelig. Men så feil kan man altså ta, det var superlett! Oppskrift på denne lagger jeg ut i morgen, så heng med! 

 

Spis en regnbue grønnsaker sunn helse

Elsker de lille gulrøttene som er orange inni, såå stilig! 

Spis en regnbue grønnsaker sunn helse

 

Spis en regnbue grønnsaker sunn helse

 

God lillelørdag videre til deg. <3 

 

 

 

#regnbue #grønnsaker #antioksidanter #byggeklosser #frieradikaler #norgetrengerbonden #norskmat #mat #helse #ernæring

 

 

 

 

Nydelig lava cake kroppen din elsker!

 

Dette er kaken du skal kose deg med, med god samvittighet. Faktisk så god samvittighet at jeg spiste den til frokost i dag! Den tar kun 2 minutter og røre sammen og er ferdig i ovnen etter snaue 10 minutter, den er proppfull av næring og helt uten gluten og raffinert sukker.

Du bare prøve den! 

 

sunn lava cake lavakake sjokoladekake glutenfri

 

Lisas supergode lavakake

En porsjon, gang opp oppskriften hvis du skal lage til flere personer:

1 egg
2 dadler uten stein
1 ss øko-smør
2 toppede ts kakaopulver (gjerne råkakao)
2 toppede ts mandelmel
0,5 ts bakepulver 
0,5 ts pulverkaffe (kan sløyfes) 
Eventuelt mandelmelk 

1 neve bringebær

 

Egg inneholder alt vi trenger med unntak av vitamin C. Du kan bytte ut mandelmel med spelt eller noe annet du har, men da blir den ikke glutenfri.

Visste du at i tillegg til å være ekstremt søte, så inneholder dalder masse kostfiber, kalium og kobber? De har uansett en relativ høy GI (glykemisk indeks, sier noe om hvor høy blodsukkerstigning du får av en matvare), så selv om det er det godt alternativ til sukker så bør ikke bruken overdrives. 

 

 

sunn lava cake lavakake sjokoladekake glutenfri

sunn lava cake lavakake sjokoladekake glutenfri

 

Sett ovnen på 175 grader over og undervarme. Smelt smøret og fjern stenen ut av dadlene. Jeg bruker å smelte smøret i forma jeg skal steke kaken i, da hindrer du også at kaken faster seg så godt i forma. Ha alle ingrediensene unntatt mandelmelk i en bolle eller målebeger som jeg bruker her (lettere pga. stavmiskeren). Miks sammen med stavmikser og ha i forma, tilsett en skvett med mandelmelk hvis røren ikke blir flytende. Alle “toppede teskjeer” får alltid ulik størrelse, så av og til må man ha i ekstra væske. Røren skal ikke være fast. Stek i ovnen i 10 minutter og hell kaken opp ned på en tallerken. 

Tin bringebærene hvis du bruker fryste bær og mos med stavmikser. Pynt kaken med bærene. 

 

 

 

sunn lava cake lavakake sjokoladekake glutenfri

 

sunn lava cake lavakake sjokoladekake glutenfri

 

Jeg får hele tiden høre at jeg er “for sunn” og at det må være lov å kose seg. 

Altså. Det finnes ikke noe som heter “for sunn”. Hvis du sitter og dytter i deg brokkoli hele dagen, og kun brokkoli, så er du ikke sunn. Det er usunt! Vi trenger tilstrekkelig med fett, proteiner og karbohydrater, samt vitaminer og mineraler. Ja, brokkoli inneholder mye av noe, men veldig lite av av annet. Et sunt kosthold er komplekst, og “dietter” er i mine øyne usunt. 

Og, jeg koser meg hele tiden! Jeg koser meg med hvert eneste måltid jeg spiser, og jeg er nok ikke alene om å ikke trenge en svær pose med smågodt for å klare å “kose meg”. Spesielt ikke når jeg kan lage en superkake som denne de gangene jeg får lyst på noe søtt, og i motsetning til de med svære godteposer, slipper jeg og sitte der med skyhøye insulin-nivåer og oppblåst mage, men en fornøyd kropp og minst like tilfredsstilte smaksløker. Mmm! <3 

 

Håper du unner deg selv en nydelig sjokoaldekake i kveld! Og hvis du gjør det, send meg gjerne en snap av kaken din til lisamalenee på snapchat eller tagg #lisamalene på insta, og fortell meg hva du syns! 

 

 

#sunn #kake #sjokoladekake #lavacake #helse #kosthold #sjokolade #godis #lørdag #helg #koseseg #glede 

 

 

 

 

 

Slik elsker barna grønnsaker med brennende kjærlighet!

 

Goood helg kjære deg! Vil du gi barna et godt og næringsrikt måltid med masse grønnsaker så må du følge med nå. Denne middagen er enkel og lage, og med riktige råvarer så får du en meget sunn og næringsrik middag du kan servere barna (eller sofagrisen din, haha!) dine denne helgen. 

Espen sier av og til at han er skikkelig glad i brennende kjærlighet, men av en eller annen grunn så har vi aldri laget det sammen før. I dag hadde vi en pakke med pølser fra Annis pølsemakeri, en lokal slakter fra Ringebu, som måtte brukes opp på grunn av dato, og da ble det endelig fart på sakene! 

 

Brennende kjærlighet potetmos grønnsaksmos sunn mat

 

Brennende kjærlighet med “gjemte” grønnsaker

Grønnsaker til mosen, for eksempel:
Poteter, gulrot, blomkål, kålrot, neper, beter, pastinakk og så videre. 
Mengden varierer med hvor store porsjon du ønsker å lage! 

Norske pølser, gjerne fra småskalaprodusenter ellers bare bruk Gilde. 
Eventuelt norskt bacon, paprika, løk, purre eller liknende som du kan strø mellom lagene. 

Og ost. 

Kok eller damp grønnsakene møre, gjerne med skallet på, og mos sammen med en god klatt øko-smør og litt helmelk. Smak til med salt, pepper og muskat. Jeg brukte det jeg hadde i kjøleskapet, som var nypoteter og øko-gulrøtter. Skjær pølser i biter og stek i pannen med litt paprikakrydder og sukkerfri (gjerne hjemmelaget) ketchup. Sprøstek bacon, løk og paprika. Vi brukte kun løk i dag. 

 

Brennende kjærlighet potetmos grønnsaksmos sunn mat

 

Legg lagvis med pølse, mos og stekte grønnsaker/bacon. 

 

Brennende kjærlighet potetmos grønnsaksmos sunn mat

 

Brennende kjærlighet potetmos grønnsaksmos sunn mat

 

Topp med ost og stek i ovnen til osten er gylden på ca. 180 grader. 

Jeg toppet med oregano før jeg satte den i ovnen. Mm. <3

 

Brennende kjærlighet potetmos grønnsaksmos sunn mat

 

Brennende kjærlighet potetmos grønnsaksmos sunn mat

 

 

Jeg har hatt en etterlengtet dag med fri i dag, og hatt en skikkelig “senke skuldrene-dag”. Såå deilig! Tidligere denne uken tok jeg det store valget om å starte på utdanningen som kostholdsveileder som jeg har gått og grublet på såå lenge, og nå er jeg altså endelig i gang! Jeg har derfor brukt hele dagen på å lese om fett, haha. Veldig, veldig spennende! 

Nå håper jeg du har fått litt inspirasjon til middagen i morgen og at helgefreden har senket seg over huset.

 

God helg. <3 

 

 

#brennende #kjærlighet #mat #grønnsaker #kosthold #ernæring #barn #glede #helg #potetmos #helse #kos 

 

 

Kirsebær og ananas smoothiebowl

 

Smoothies er min store favoritt om dagen og jeg har smoothie til lunsj på jobb hver eneste dag. Denne smoothien med kirsebær og ananas er pimpet med supermat, havregryn, fett og proteiner, og er et fullverdig måltid. Når jeg skal ha den med meg på jobb heller jeg den i et syltetøyglass med lokk og når jeg skal spise den hjemme liker jeg å spise den mens den fortsatt er fryst og litt “is-aktig” med digg topping på. Såå deilig! 

 

Smoothiebowl kirsebær soma.no ananas supermat

 

// Innlegget inneholder affiliatelenker

 

Smoothiebowl med kirsebær og ananas

1 neve fryste kirsebær
1 neve fryste ananasbiter (kan sløyfes delvis eller helt hvis du vil ha mindre sukker)
1 liten banan eller avokado hvis du vil ha mindre sukker
1 dl havregryn
1 skje planteprotein, f.eks. hampprotein 
1 ts rice bran (kan sløyfes)
1 ts lecithin (kan sløyfes) 
1 klunk MCT-olje

Bruk mandelmelk eller kefir til passe tykkelse. Kefir gjør smoothien din probiotisk og super for magen! Hjemmelaget er å foretrekke, men kjøpt i butikk fungerer også. Kefir er ekstremt enkelt å lage, bare tilsett kefirkorn i melk og vent ca. 1 døgn og sil melken av kornene igjen. Korn får du av noen som har fra før, for eksempel meg! Les dette innlegget hvis du vil lese mer. 

 

Blend alt godt med stavmikser eller i en blender og hell på glass for å ta med på jobb eller skole, eller i en bolle og topp med masse deilig. <3 Min er toppet med kokosflak, kakaobiter og bipollen, som du får kjøpt på soma.no. 

 

Smoothiebowl kirsebær soma.no ananas supermat

 

Smoothiebowl kirsebær soma.no ananas supermat

 

Smoothiebowl kirsebær soma.no ananas supermat

 

Smoothiebowl kirsebær soma.no ananas supermat

 

 

Håper du har hatt en super helg og koser deg med en smoothie til kvelds. <3 

 

 

#Smoothiebowl #kirsebær #soma #ananas #supermat #helse #kosthold #godtno #smoothie