Taco med urter fra naturen: Skvallerkål!

 

Fredag betyr taco, ikkesant? Jeg tenkte at i dag er perfekt til å vise seg en rett jeg lagde tidligere denne uken: taco med grønne blader direkte fra naturen! Eller i din egen hage.

 

Skvallerkål er en plante som ble innført i Norge av munker i middelalderen, de brukte nemlig planten som medisinurt. Den er beroliggende, vanndrivende og betennelsesdempende, dermed ble den brukt i medisin mot blant annet leddgikt. Planten inneholder også mye vitamin C. I dag er planten ofte uønsket, mest blant hageeiere. Dukker den først opp er den vanskelig å bekjempe, og den danner lett store tepper av planter. For de som er som meg, og elsker naturlig og selvplukket mat, blir skvallerkål brukt til å lage supper, pesto, te m.m. men her har jeg valgt å bruke den helt ubehandlet som grønt i tacoen min. Denne er plukket oppe ved Sognsvann i Oslo, men titter du ut døra di hjemme kan jeg nesten garantere at du finner den. Den er like vanlig som løvetann, som forøvrig også er veldig godt å bruke i salater, og minner om ruccola! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Taco med næringsrike, grønne blader fra din egen hage!

 

Det er best å plukke unge skydd, siden bladene blir bitre når planten vokser. Skvallerkålen vaskes og bladene nappes av stilken. Lag taco med alle dine favoritt-tilbehør, og bruk bladene som grønt tilskudd i salaten din. Bladene er også gode og hakke opp og røre inn i guacamolen, salsaen eller i tacokjøttet, på den måten gjemmer du mye god næring i maten din. Helt gratis, og hagen din er bare glad for å levere godsakene! 

Du finner mye god informasjon og bilder av hvordan planten ser ut HER og HER! 

DENNE LINKEN finner du mine tips om hvordan du kan lage en litt sunnere taco til i kveld. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Ble du inspirert til å prøve noe nytt til tacoen i kveld? Det håper jeg, og ønsker deg med det en god helg!

 

 

#mat #matfranaturen #taco #fredag #skvallerkål #plukkselv #gratis #grønn #sunn #kosthold #helse #medisin #urter

 

Lårtunge av hjort med nydelig tilbehør

 

 

For en liten stund tilbake var jeg på Bondens marked i Oslo, og hjem tok jeg med meg et nydelig stykke lårtunge av hjort og spekepølse fra samme produsent. Pølsa var nydelig, så i dag måtte kjøttet testes ut også. Det er jo tross alt lørdag! Lårtunge er relativt billig kjøtt i forhold til annet rent kjøtt, og blir faktisk brukt til å lage karbonadedeig og lignende. Jeg kan i alle fall slå fast at lårtunge av hjort fra Løten Hjorteoppdrett var et av de nydeligste stykker kjøtt jeg har spist noen sinne! 

Hjemme hos oss er det definitivt kvalitet foran kvalitet som gjelder når det kommer til kjøtt, og det er virkelig et av de viktigste prioriteringene jeg gjør når det kommer til kostholdet. Dette var ikke økologisk produsert, men hjorteoppdrett har derimot andre gode kvaliteter. I hjorteoppdrett bor dyrene ute på store inngjerdede områder, og beiter mye gress og ville vekster. Selv om jeg selvfølgelig hadde foretrukket selvskutt vilt som har levd hele livet i sitt naturlige element så ser jeg på hjort fra oppdrett som et godt alternativ til mye annet vi får tak i fra butikkhyllene. 

 

 

Lårtunge hjort vilt fermentert surkål tradisjon kosthold

På tallerkenen finner du også ovnsstekte poteter og søtpoteter, blomkålpuré, brun saus med laget med ekte beinkraft, tyttebær og tradisjonell fermentert surkål. Et herremåltid! 

 

Lårtunge av hjort

Krydre kjøttet med pepper og salt og la det ligge på benken i 30-60 min for å bli romtemperert. Ha mye smør i pannen og stek kjøttet i ca. 30 sek på hver side. ( Ps. viktig å ikke bruke teflon eller oljer når du steker på høy temperatur. Bruk jernpanne og ekte smør!) Når du har fått en brun skorpe på kjøttet skal det inn i ovnen til det har en kjernetemperatur på mellom 54-56 garder. Jeg liker å steke kjøttet på 100 grader de dagene vi har god tid, ellers kan du godt steke på opptil 180 grader. La kjøttet hvile minst 15 minutter før du deler det i skiver. 

 

Brun saus

Ha en god klatt smør og et par ss mel i en jerngryte og rør til massen blir gyllen brun. Ha i ekte kjøttkraft til du syns konsistensen er bra nok. Krydre med pepper, allehånde og salt og gjerne et par skiver med brunost i. Er for øvrig ganske stolt over å endelig, i en alder av 22 år, ha mestret “kunsten” det er å lage brun saus! Haha, hvert eneste forsøk har hittil vært en katastrofe, men nå sitter den altså. Spesielt når man bruker kraft som base! Kraft lager du ved å koke opp vann og bein med pepper, laubærblad, en dæsj eddik og gjerne avkutt fra grønnsaker i, og la dette stå å trekke (NB! Trekke, ikke koke!) i 2-3 døgn, eller så lenge du gidder. Minst 12 timer for å få ut så mye næring av bena som mulig. 

 

Ovnsbakte grønnsaker og poteter

Du kan ovnsbake alle typer grønnsaker, og i dag fristet det rett og slett med poteter og søtpotet. Del i passe store biter, ha på smør og stek i 1,5-2 timer på 140 grader. Stivelsesrike matvarer skal skånsomt varmebehandles, på grunn av giftstoffet akrylamid som oppstår ved høye temperaturer. Du kan lese mye om dannelsen av akrylamid på bloggen til Gry Hammer, trykk på linken her.  I tillegg til å være mye sunnere for deg smaker det også så utrolig godt med langtidsstekt mat! Du får også sprø søtpotetchips istedenfor vassne. Pass på å legg alle bitene slik at de har litt mellomrom fra hverandre. 

 

Fermentert surkål (sauerkraut)

Denne surkålen lagde jeg egentlig til jul, men fermentert mat blir etter min mening bare bedre og bedre jo lengre tid den står og modner, og nå er den bare så god! I denne har jeg kål, tyttebær, sennepsfrø og litt karve + salt. Du kan lære mer om fermentering her! 

 

Blomkålpuré

Det er lurt og dampe grønnsaker for å bevare så mye av næringsstoffene som mulig. Når blomkålen er mør lager du puré med en stavmikser og tilsetter en stor spiseskje smør, litt salt, pepper og muskat. Kjør til massen er fløyelsmyk og nyt. 

 

Tyttebærsyltetøy

Mitt hjemmelagde tyttebærsyltetøy uten sukker er nydelig og et sunnere alternativ. Kok opp tyttebær i en kjele og rør godt. Tilsett sukrin eller stevia hvis du ønsker den søtere, og gjerne litt gelatin for å øke næringsinnholdet og få en fastere form. 

 

Lårtunge hjort vilt fermentert surkål tradisjon kosthold

 

 

Lårtunge hjort vilt fermentert surkål tradisjon kosthold

Espen er utrolig glad i både kjøtt og hvitløk, så han dynker sitt i hvitløkssmør. Jeg nøyer meg med et par biter kjøtt og masse saus! Det er ikke ofte vi spiser så store mengde kjøtt til et måltid, men noen ganger må mannen få det som han vil også. Noen ganger. 🙂 

 

 

Ønsker deg en super lørdag videre!

 

 

#mat #kjøtt #lårtunge #biff #hjort #viltkjøtt #fermentering #surkål #saurkraut #fermentert 

 

Bli med meg på Soma-event!

 

Er du opptatt av helse og kosthold, bor i rimelig avstand til Oslo og ikke har noe å gjøre i morgen? Bli med på Soma event da vel! 

 

Facebookarrangement finner du HER, eller trykk på bildet over. 

I morgen inntar en stor gjeng kostholds- og helseinteresserte Gamle Museet i Oslo for å ha en hel dag med påfyll av kunnskap og inspirasjon, få smaksprøver og goodiebag, snakke med likesinnede og rett og slett ha en skikkelig helsedag sammen! Jeg reiser sammen med ei venninne og søsteren min, og jeg gleder meg mye! Jeg så nettopp Soma dele på Facebook at det fortsatt er billetter tilgjengelig, dermed du har fortsatt en suveren sjanse til å bli med på årets happening om du er ledig i morgen. 

Slik ser programmet ut: 

09.30-10.00 Registrering, åpne stands
10.00-10.15 Velkommen og underholdning
10.15-11.00 Emil Mohr: Matproduksjon i sammenheng med klima, miljø og ressursforvaltning
11.00-11.15 Liten strekk på bena og litt smaksprøver
11.15-12.00 Berit Nordstrand: Ta vare på deg selv
12.00-13.00 Lunsj fra Baker Hansen og underholdning
13.00- 13.45 Berit Nordstrand: Ta vare på deg selv
13.45-14.00 Beveg på kroppen
14.00-14.50 Mone Eli Sæland: Hvordan kostholdet virker på din psykisk helse
14.50-15.00 Liten strekk og litt smaksprøver
15.00-15.45 Gry Hammer: Ren og bærekrafig mat
15.45-16.30 Aleksander Gamme: En eventyrlig verden
16.30-17.00 Loddtrekning og takk for i dag, åpne stands

 

Bilettene får du hos ticketmaster, bare trykk på denne linken eller på bildet over. 

 

Dette blir mitt første kostholdsseminar, så det er litt ekstra spennende også.

 

 

Sees vi? 😀 

 

#soma #event #seminar #kosthold #beritnordstrand #gryhammer #helse #engrønnerehverdag #mat #snapchat

 

Vaniljekake med salt karamelltopping og crunchy sjokobunn

 

 

Du ble lovet to 17. mai oppskrifter i dag, og selv om jeg er lovlig sent ute holder jeg løftet mitt. Kake nummer to er inspirert av ostekaken, og jeg har selvfølgelig laget min egen versjon. Den er ikke 100% sukkerfri slik som pavlovakaken, siden den inneholder dadler/svisker i bunnen som har en del sukker, men den er fri for raffinert sukker.

Er du slik som meg, en som elsker sjokolade? Og kaffe? Eller kanskje også vanilje og karamell? Jeg presenterer herved min nyeste slager; crunchy mocca og sjokolade “ostekake” med kremet og syrlig vaniljefyll og vegansk salt karamelltopping! 

Ja, den er så god som den høres ut som, og enda litt bedre. 

 

Sukkerfri glutenfri sjokolade mocca vanilje og karamell ostekake

 

Vaniljekake med salt karamelltopping og crunchy sjokobunn

 

Bunn:
1 dl bløtlagte og/eller ristede nøtter
2 dl havregryn 
8 små eller 4 store dadler eller svisker
1 ts smør eller kokosolje
2 ss kakaopulver
1 ts pulverkaffe
2-4 ss vann

Kjør nøttene i en foodprosessor til fettet begynner å slippe fra nøttene. Massen skal ikke bli helt glatt, du vil at bunnen skal være litt chrunchy. Ha i havregryn og kjør litt til. Ha deretter i alle ingrediensene utenom vann og kjør til massen er jevn. Ha i litt og litt vann til massen fortsatt er tørr, men allikevel så fast at du kan forme den i hendene. Klem massen utover bunnen på en kakeform og sett i kjøleskapet. 

 

Fyll: 
2 ss gelatin
1 dl lunkent vann
1 boks kokosmelk (den økologiske fra coop gir desidert best smak syns jeg)
Frø fra 1 vaniljestang
1 ss sukrin eller sukrin gold
Saft fra 1 sitron

 

Hell vann over gelatinen og la det stå minst 10 minutter. Bland resten av ingrediensene og visp sammen med miksmaster. Blandingen før bli litt luftig. Visp gelatinblandingen og tilsett gelatinen i resten mens du hele tiden visper. Hell blandingen over i kakeformen og sett tilbake i kjøleskapet. 

 

 

Vegansk karamellsaus:
1 boks kokosmelk
2 ss kokssukker
Frø fra 1 vaniljestang
1 pinch med salt

Ha alle ingrediensene unntatt salt i en kjele med tykk bunn. Kok opp under omrøring og rør kontinuerlig til den er ferdig. Her må du være tålmodig, fordi dette tar tid. Det er svært viktig at det ikke svir seg, da må du begynne helt på nytt. Rør i 20-25 minutter til sausen tykner og blir mørk. Avkjøl, tilsett salt og hell sausen på toppen av kaka og sett tilbake i kjøleskapet. 

 

Nå gjenstår det bare å nyte kaken! 

 

Sukkerfri glutenfri sjokolade mocca vanilje og karamell ostekake

 

Sukkerfri glutenfri sjokolade mocca vanilje og karamell ostekake

Sukkerfri glutenfri sjokolade mocca vanilje og karamell ostekake

Sukkerfri glutenfri sjokolade mocca vanilje og karamell ostekake

Sukkerfri glutenfri sjokolade mocca vanilje og karamell ostekake

 

 

Nå er det bare å ta med seg bakegleden inn i den siste tiden før den store dagen. 

Ny og kos deg! Ønsker deg og dine en riktig god feiring. <3 

 

 

 

 

#mat #kake #godis #17mai #helse #kosthold #sukkerfri #sunn #mocca #sjokolade #karamell #vanilje #glutenfri #vegan #vegansk

 

Sukkerfri pavlova til 17.mai!

 

 

17. mai er rett rundt hjørnet, og i den anledning syns jeg det passer seg å dele litt søtsaker igjen. Faktisk så skal du få to kakeoppskrifter i dag! Planen var å poste disse tidlig i dag, slik at du får handlet og forberedt dersom du vil lage kakene, men jeg har hatt det litt travelt med noe utrolig spennende i dag som jeg skal dele når det er klart, så fotografering og bilderedigering av kakene har tatt litt tid. Nå er i alle fall pavlovaen klar, og den skal jeg nytes med min fine venninne før vi straks skal ut en tur!

 

 

Sukkerfri pavlova

 

Sukkerfri pavlova

 

Bunn:
2 romtempererte egg
1 stor ss sukrin eller sukrin gold
5-10 dråper stevia eller 1 ts løs steiva

 

Jeg liker å kombinere flere typer søtning når jeg ikke skal bruke sukker. Grunnen til det er at mange syns sukrin kan føles “kaldt” i munnen, og det smaker bedre om man kombinerer fler. Sukrin og annen søtning begynner man å få tak i hos de fleste velassosierte dagligvarebutikker og i alle helsekoster. 

Sett ovnen på 100 grader. Skill eggehvite og eggeplomme, det må ikke komme noe eggeplomme i eggehviten. Pisk eggehvite og det søte til det er stivt, og ha på et brett med bakepapir. Stekes i 1,5-2 timer. 

 

Sukkerfri pavlova

 

Krem:
1,5 dl kremfølte
2 ss sukrin eller sukring gold
5-10 dråper stevia eller 1 ts løs stevia

Pisk til en luftig krem. Ha utover den avkjølte marengsbunnen og topp med bær. 

 

NYT!

 

Sukkerfri pavlova

 

Sukkerfri pavlova

 

Sukkerfri pavlova

 

 

 

 

Fikk du lyst på pavlova? Hele min er allerede borte. SÅ GOD!

 

 

 

 

#mat #sukkerfri #kake #pavlova #jordbær #sukrin #blodsukker #krem #17mai #helse #kosthold

 

Frokosten som holder meg gående!

 

 

For noen flotte dager vi har hatt den siste tiden! Sola har virkelig gjort jobben sin, det har vært såå deilig å være Oslo-borger altså. Samtidig har det vært stille på bloggen min, men det har absolutt ikke vært stille i livet mitt. Det har skjedd mye, til tross for at jeg virkelig sliter med energinivået om dagen. Da er det  superviktig og gjøre ting som gjør deg glad og gir energi, så jeg har rett og slett prioritert mye hvile og være ute i det flotte været med vennene mine så mye som mulig. Fordi det er dét jeg trenger, og sliter du med det samme burde du se på hva som gjør DEG glad og gjøre akkurat det så mye du kan! I slike perioder er det ikke alltid så lett å få i seg bra mat heller, men heldigvis har jeg nå falt totalt hodestups forelsket i en frokost som jeg syns er fantastisk god, og som samtidig gir mye energi, holder blodsukkeret stabilt igjennom hele dagen og holder meg mett i mange timer. Jeg er helt frelst! 

 

 

sunn frokost

 

For å holde et stabilt blodsukker er det viktig å spise nok fett. Fett gir også mye energi og er viktig for opptak av næringsstoffer. Proteiner holder deg mett lenge fordi spaltingen til aminosyrer hovedsakelig skjer magesekken av magesyre. Proteiner holder seg dermed i magesekken lenger, og det gjør at du holder deg  mett lenge. Grønnsaker er alle enige om at er viktig å spise, så du får faktisk ingen forklaring til den, men hold av i alle fall halvparten av plassen på tallerkenen din til grønnsaker. Brød og andre kornprodukter prøver jeg å holde til et minimum på starten av dagen, fordi jeg føler meg tung og sliten etter et stort måltid med mye korn, og jeg trenger en stor frokost for å holde ut helt til lunsj! 

 

For å dekke frokost-behovet mitt har jeg funnet en genial løsning som kun tar 10 minutter og kokkelere sammen og som smaker himmelsk godt.
Fremgangsmåten deler jeg med deg nå!

 

Du trenger en pakke med fryste aspargesbønner, to egg, en god dæsj helmelk (eller den melka du har), ekte meierismør og litt salt. Gjerne økologiske dyreprodukter!

Ha en good klatt med smør i en panne og fyr opp varmen til den er veldig varm. Ha de fryste aspargesbønnene i pannen (ja, hele pakken, elelr så mye du klarer å spise) med litt salt, og rør kontinuerlig. Glovarm panne gjør at grønnsakene ikke blir vassete, men pass på! Det er ikke alle panner som tåler høy varme. Mens de steker rører jeg sammen to egg, melk og salt. Når aspargesbønnene er gyldne og har litt farge heller jeg de på en tallerken, og så går eggene rett i pannen. Noen liker godt stekt, noen liker lite stekt. Jeg liker en svak farge utenpå og nesten rå inni, en mellomting altså. Jeg får det til ved å hele tiden skrape røren fra kanten og inn til midten i stedet for å røre rundt, og til slutt vende røra og gi det noen sekunder opp ned også. Det tar omtrent et minutt og steke eggene. Det er anbefalt og ikke bruke mye salt i kosten, men spiser du hjemmelaget mat og lite fabrikkmat og annen prossesert mat kan du unne deg salt ellers med god samvittighet. Og er du redd for smør og mettet fett? Don’t be. Les her! 

 

sunn frokost

 

Dagen bildene er tatt er riktignok et unntak. Jeg hadde kun en pose med aspargesbønner igjen (kriiiise!!), og siden dette var en lørdag, var vi to som skulle ha frokost her i huset. Jeg elsker å dele måltider med noen, så vi spiser sammen så ofte vi har mulighet. Jeg supplerte derfor med fersk spinat og et rundstykke servert med hjemmelaget leverpostei  (se link) på. Samboeren vil gjerne ha speilegg ovenfor eggerøre, så da får han selvfølgelig det. 

Sunn frokost

 

 

Det er veldig frustrerende å gjøre en god innsats hver dag for å gi kroppen god og sunn næring og mosjon, og alt jeg får tilbake er en følelse av å være utmattet og tiltaksløs. Jeg har tidligere delt at jeg nylig har blitt diagnostisert med depresjon, og det gjør det også vanskelig å være dedikert til noe som helst, til og med til bloggen og matlaging, som er noe jeg elsker. For det mentale sin del er det ekstremt viktig for meg å gjøre ting jeg vil gjøre og ikke minst ikke ha dårlig samvittighet for det som ikke blir gjort. Jeg er så dedikert jeg klarer og er fornøyd med det, og jeg vet at det skal lønne seg til slutt! Første prioritet her i verden er faktisk deg selv, og selv om du tror du hjelper andre ved å sette deg selv i andre rekke, så gjør du ikke det. De rundt deg og du du er glad i kan ikke være lykkelig hvis de vet du ikke har det bra. Så pass på deg selv først, gjør det du klarer og ikke ha dårlig samvittihet! <3 

 

 

 

 

 

 

 

#mat #helse #kosthold #sunn #frokost #egg #økologisk #bønner #mentalhelse #underholdning #motivasjon #energi #fett #proteiner