Slik startet 2017 – januarmåned

 

 

Da har den siste dagen i januar kommet, og det er på tide med en liten oppsummering av hvordan 2017 har startet. For å være helt ærlig så startet jeg ikke dette året med så veldig bra utgangspunkt, men det er helt greit, livet er ikke over bare fordi man har en tung periode. Tross alt, må jeg si jeg er ganske stolt av hvordan januar ble. Jeg har passet på å sove nok, gjort det mye bedre på jobb enn i desember, trent jevnlig og jeg har klart å holde meg til sukkerfri januar! Energinivået er mye bedre enn før jul, og livet er generelt litt lettere. Ikke verst, til at vi er inne i det jeg syns er den kjedeligste perioden av året, når det er kaldt og mørkt nesten hele tiden. 

 

Her er noen av høydepunktene i januar!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Den første måneden i det nye året starter naturligvis med nyttårsaften, og feiringen var som nevnt tidligere utrolig koselig og noe av det beste jeg vet er å ønske det nye året velkommen med yndlingsmenneskene mine. Jeg skrev et eget innlegg om det her! 

 

Tilskudd =  overskudd

Helt i begynnelsen av januar begynte jeg å ta kosttilskudd, og jeg tror kanskje dette er det viktigste jeg har gjort for meg selv på veldig lang tid. Før jul var ting veldig tungt, og jeg var konstant sliten. Jeg startet med å ta tran, Vitamin D og Chlorella da jeg hadde influensa i romjulen, og allerede første arbeidsdag etter nyttår kjente jeg forskjellen. Jeg trodde selvsagt at det var juleferien som gjorde at jeg hadde overskudd de første dagene, men effektene fortsatte og vare. Nå tar jeg tilskuddene som en del av morgenrutinen min, og det er så deilig å føle av man har overskudd til å lage middag og dra for å trene etter jobb! 

Jeg tar også en fermentert, hjemmelaget mageshot med ingefær og gurkemeie hver morgen. Godt for magen din, og mye, mye mer! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Besøk

Espen og jeg hadde besøk av småbrødrene våre forrige helg, de er begge 10 år men hadde aldri møtt hverandre før. Vi tenkte det ville være koselig om de ville komme på besøk til oss og sove over en natt, og det ble en suksess. Vi spiste på Døgnvill med gutta, og tok de med på Fangene på Fortet etterpå. For de som ikke har vært der før så kan det anbefales! Jeg var der for første gang nå, og det var veldig moro og passer for både barn og voksne. Det var uvant å ha to ti-åringer i hus selvsagt, men vi overlevde natten og spiste god mat. Gutta fikk servert frukt som lunsj, og nesten hele fatet gikk ned. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Sukkerfri januar!

 

Å kutte ut sukker har en rekke helsefordeler. Faktisk så går jeg så langt som å si at sukker er giftig for kroppen. Sukker er kun tomme kalorier, som ikke tilfører deg noe næring og kan gjøre deg syk. På sikt kan sukker irritere tarm og mage så mye at du får sykdommer som psoriasis, leddgikt, infeksjoner, diabetes, kreft, hjerte og karsykdom, trøtthet, demens, psykiske lidelser og mer. 

Det å kutte ut sukker høres først ut som en vanskelig oppgave, og for mange kan det også være det. Men sannheten er faktisk at smaksløkene endrer seg etter hva du spiser, og etter en kort stund som sukkerfri merker du forskjellene. Det jeg har lagt mest merke til et at hjemmelagd mat og godis uten tilsatt sukker smaker bedre enn før, og du oppdager at matvarer du har spist hundre ganger før smaker mer og gir deg en helt ny matopplevelse. 

Det som er vektig er å ikke “sprekke” når du har lyst på noe godt, men man skal ikke være for streng med seg selv, for det fører aldri til noe godt. Disse sjokoladekulene med smak av mocca ble min godis når vi var på hyttetur med jobben denne helgen, og de er heeeelt fantastiske! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Mest likt i januar

Denne sjokolademoussen er mitt mest likte bilde på instagram i jaunar, og vinner tittelen mest likt i januar. Det er vel fortjent, med bringebær på toppen så er den bare megagod! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jeg avsluttet januar med hyttetur til Sysslebäck med jobbkolleger, turen var utrolig koselig og det var så deilig og bare koble av noen dager. Jeg og to andre gikk en 5 km tur på ski, og ser man bort i fra den utrolig gode pakistanske maten vi fikk servert hele helgen, så var det kanskje helgens høydepunkt. Absolutt en god slutt på årets første måned. 

 

 

Håper selvfølgelig at mine lesere har hatt en god start på året også! Jeg skal definitivt fortsette med å kutte sukker i kosten min dette året, jeg savner det ikke! Det vil derfor også komme mer sukkerfri kaker og godis, jeg håper du føler deg inspirert til å bli med!

Tagg gjerne bilene på instagram med #Lisamalene hvis du har prøvd å lage noen av oppskriftene mine, jeg vil gjerne bli bedre kjent med deg! 🙂

 

 

 

 

#mat #underholdning #januar #oppsummering #mål #kosttilskudd #sukkerfri #helse #kosthold #ernæring #mocca 

 

 

Myke moccafugde-kuler

 

 

Så var det snart helg igjen da, og jeg gleder meg virkelig til denne helgen! Jeg skal nemlig på hyttetur med jobben, og det tror jeg blir ordentlig bra. Det blir moro å bli bedre kjent med kollegaene mine, og gjøre helt annet enn hva man vanligvis gjør i helgene. Jeg avslørte jo i forrige post at jeg har kjøpt meg foodprosessor som jeg hentet på posten i går, og etter jobb måtte jeg bare prøve den. 

Som det sjokolademonsteret jeg er måtte det selvfølgelig bli noe med kakao. Jeg bestemte meg for å lage sjokoladefudgekuler som vi kan kose oss med på hytteturen. Jeg har laget slike kuler lenge og min yndling som alternativ til kaker og godis. Her om dagen kom jeg over Maria Uldahl sine Mocca Bliss Balls, og kulene med kaffesmak hørtes bare helt himmelsk ut! Resultatet ble bra, og jeg gleder meg skikkelig til å servere dem i helga. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Disse godsakene er rawfood, helt veganske og uten raffinert sukker.  

Slik lager du moccafugde-kuler:

1 dl mandler eller mandelmel
1 dl pecannøtter
1 dl havregryn
1 ss kokosolje
ca. 10-15 små dadler (uten stein)
1 liten ss pulverkaffe
2-4 ss rå kakaopulver (evnt. vanlig fra matbutikken)

Putt alle ingrediensene i en foodprosessor, og kjør til du får en jevn masse. Du kan kjøre det tørre litt først for å få det mer finmalt før du har i det andre. Vil du ha massen mer klissete kan du ha i mer kokosolje eller fler dadler. Du kan også bruke akkurat de nøttene du vil, neste gang skal jeg prøve hasselnøtter og pecan. 

Rull massen til kuler, så er de klare for servering! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Håper du liker kulene like mye som jeg gjorde, tagg gjerne bilde på instagram med #Lisamalene hvis du prøver å lage de! 

 

 

Håper du får en fin helg, og at du nyter den med god samvittighet! 

 

 

#mat #sjokolade #kaffe #kaker #godis #sukkerfritt #vegansk #vegan #mocca #mocha #ernæring #helse #kosthold #underholdning

 

 

 

 

 

Burrito med ostesaus og guacamole

 

 

Nå er det vel på tide med en middagsrett igjen! Av og til er det faktisk på tide med en avveksling fra taco, og da er det perfekt å lage enchiladas, burrito eller liknende, bare det er meksikansk selvfølgelig. 

Her er vegetarburrito med roasted vegetables, ostesaus og guacamole!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Du trenger:

Fyll:
1 chili
3 fedd hvitløk
1 stor løk
1 paprika
1 boks bønner
2 ts paprikakrydder
2 ts cumin
2 ts oregano

1 dl ris eller quinoa 

Ostesaus:
1 ts hvetemel
1 ts smør
2-3 dl melk eller kokosmelk
Valgfri mengde ost

Guacamole
1 stor avokado
1 neve små tomater
1/4 ts muskat
1/2 ts pepper
1/2 ts gurkemeie

Og:
Toltilla-lefser

 

Hakk chili og hvitløk og frem litt i pannen. Del paprika og løk i strimler og stek sammen med chili og hvitløk. Tilsett bønner og krydder på slutten av steketiden. 

Kok ris eller quinoa etter instruksjoner på pakken. Jeg kjøper quinoa i løsvekt, og bruker 1 dl quinoa og 2 dl vann. 

Smelt smør og bland inn hvetemel. Hell over melk og la dette småkoke litt før du har i ost. Jeg brukte mozzarella og cheddar. 

Mos avokadoen og ha i tomater delt i to. Tilsett krydder og rør godt. 

 

Fyll tortillaen med burritofyll, saus og guacamole og topp med noe mer dersom du ønsker det.
På toppen har jeg fermentert løk. <3

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Så. Da blir det vel burrito til middag i dag da? 

 

Jeg har en nyhet også! Forrige uke bestilte jeg meg foodprosessor, og den kom i posten i dag! Jeg gleder meg skikkelig til å teste den ut, og dele mange nye oppskrifter med deg. 

 

Fortsatt god lillelørdag! 

 

#mat #burrito #meksikansk #onsdag #saus #vegetarmat #vegetar #kosthold 

 

 

 

 

Rolig start på dagen

 

 

Eeeendelig fredag! I dag skal bli en god dag. Jeg har fri i dag, men stod opp samtidig med Espen som dro på jobb klokka 8. Jeg har fått en god start på dagen, med min yndingsfrokost, sitronvann og nå venter jeg på at Camilla skal komme. Vi skal nemlig på yoga klokka 11! Det er så i mot min natur å trene “så tidlig” på dagen, og jeg har ikke gjort dette siden vi hadde gym i første time i 2. klasse på VGS tror jeg. Jeg er virkelig et B-menneske! 

I kveld skal vi på en konsert og jeg får besøk hjemmefra, dette blir en god helg og det skal bli såå godt etter mye jobbing de første ukene i 2017. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Selvfølgelig fermentert chia- og havregrøt til frokost. Nå om dagen går det i bringebær og müsli-grøt, yummi!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Også har jeg kjøpt meg et mini-bonsitre, den er så søt! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Ønsker deg en riktig god helg! <3

 

#mat #underholdning #fredag #helg #grøt #chia #havregryn #bær #musli #sitron #bonsai #matblogg 

 

 

 

Miljøvennlige innkjøp i januar!

 

 

Da var det torsdag, og denne uka betyr det fredag for meg! Det blir så utrolig deilig med en langhelg nå, 2017 har starta godt, men det har gått i ett. I romjula gjorde jeg noen innkjøp som jeg har fått litt tid til og teste nå, så jeg tenkte å dele mine innkjøp. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plantebasert såpe uten skadelige kjemikalier!

En ting er helt sikkert, og det er at jeg går aldri tilbake til Zalo eller andre rengjøringsmidler igjen. Det finnes jo nå mange merker som du får kjøpt på helsekostbutikker, og disse er bare det første merket jeg har testet, men så langt holder de virkelig mål. Veldig fornøyd!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Humble brush! 

Millioner av tannbørster blir kastet årlig her i verden og bruker millioner av år på å bli brutt ned. Nå har jeg valgt å kjøpe en tannbørste som er laget av bambus og nylon, de første gangene jeg brukte den så føltes det litt rart når skaftet ikke var plastikk, men det tenker jeg absolutt ikke over lenger. Noe av det beste med produktet er at for hver kjøpte tannbørste, donerer de en tannbørste til mennesker i nød. 

Designet er også utrolig stilig da! 

Står litt mer om produktet her. 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Maritabutikken!

Jepp, jeg har vært å thrift shoppa igjen, som vanlig! Jeg elsker alle typer gjenbruk og second hand-butikker. Det er ofte jeg først og og leter i slike butikker eller på loppemarked hvis det er noe bestemt jeg er ute etter, før jeg kjøper noe nytt i butikk. Nå ønsket jeg meg en ny glasskrukke til brygging av kombucha, og på Maritabutikken fant jeg en skikkelig kul glasstønne av noe slag. Den var litt mindre enn jeg egentlig ønsket meg, men for store krukker kan også blir litt for tunge og flytte på og håndtere. Den rommer fire liter og fikk den til den fine sum av en krølla femtilapp. Maritastiftelsen gjør mye bra for mennesker som trenger det, du kan lese om butikken her!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Denne batchen satt jeg helt i begynnelsen av januar, så den er straks ferdig! Jeg har brukt en type te jeg ikke har prøvd før, PG tips. Gleder meg utrolig mye til å smake. Ønsker meg gjerne forslag til noe jeg kan tilsette til annengangfermenteringen, jeg har nå prøvd ingefær, rosiner og bringebær (hver for seg), men jeg var ikke noe særlig fan av noen av resultatene. Kan man bruke sitron eller ananas kanskje? Jeg liker den syrlig! 

 

I tillegg til dette har jeg kjøpt en del planter, jeg elsker grønne planter! 

 

Tenker du på miljøet når du er ute og shopper? 

 

 

#miljø #bærekraftig #maritastiftelsen #humblebrush #kombucha #te #såpe #helse #økonomi #samvittighet #underholdning #fretex #secondhand

 

 

Rask, grønn lunsj

 

God onsdag! 

Denne uka er det kveldsvakter igjen, og det betyr jo at jeg snart skal av gårde på jobb. Jeg spiser som regel sen frokost når jeg jobber kveldsvakter, men må uansett ha noe mer å spise før jeg drar avgårde til jobb, og i dag hadde kjøkkenet våres svært lite og by på. Det ble allikevel et enkelt og sunt måltid som jeg tenker kan holde meg mett i alle fall frem til første pausen på jobb. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grønt syrlig eple med ceylon kanel og peanøttsmør og en kopp matcha te. <3 

 

Eple i seg selv holder ikke meg mett så lenge, men sammen med peanøttsmør som inneholder en god del fett og litt proteiner i tillegg så holder det mye lenger! Jeg anbefaler å bruke et så rent peanøttsmør som mulig, den fra Green Choice er bra.

Ceylonkanel er, i motsetning til cassiakanel som du får på matbutikken, også bedre for deg, fordi den inneholder mye mindre mengder av kumarin som er giftig for leveren. Faktisk så giftig at man ikke bør spise mer enn ca. en halv ts. “vanlig” kanel, altså cassiakanel, daglig.
Dessuten smaker ceylonkanel mye bedre! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Matcha-te er jo meget næringsrik i seg selv, men jeg tilsatte tre ts. med gelatin for å tilføre litt mer proteiner til måltidet mitt. Siden jeg ikke har slik bambus-visp man lager matcha med, heller jeg kokende vann tilsatt litt kaldt vann i blenderen, sammen med en halv ts matchapulver og gelatin. Av og til har jeg i litt lecithin også, eller en ts kokosolje. Når jeg kjører det i blenderen blir den skummet og får en god konsistens! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Superenkelt måltid, næringsrikt og bestående av både karbohydrater, fett og proteiner. Det er utrolig viktig og mange fordeler med og inkludere alle tre næringsstoffene i hvert måltid. Du holder et stabilt blodsukker, føler deg mett lenger og slipper og føle på søtsug og småspise ting du ikke burde mellom måltider! 

 

Håper du får et flott onsdag videre!

 

#mat #eple #matcha #te #gelatin #peanøttsmør #nøtter #fett #proteiner #kollagen #helse #kosthold #underholdning #søtsug #glede 

 

SJOKOLADEMOUSSE

 

 

Endelig fredag og helg! Jeg skal riktignok jobbe kveld både i dag og i morgen, men på søndag skal jeg nyte å ikke gjøre noen ting som helst! Noe annet som skal nytes i helgen er hjemmelaget, rå sjokolademousse, helt sukkerfri og vegansk. Det beste er at den er superlett å lage og er mye bedre for kroppen din enn annen helgegodis man kan finne på å spise når man får lyst på noe godt. 

Hele idéen med denne sjokolademoussen kom da jeg begynte å bruke kakao i kjøleskapsgrøten min. Jeg lager jo dette til frokost hver dag hele uka, og oppskriften er i stadig utvikling. Jeg får derfor utrolig mange versjoner av denne grøten min, og man kan vel si at denne sjokolademoussen er en etterkommer av  chiagrøten. Jeg er helt frelst! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Vegansk, sunnere sjokolademousse:

En banan, jo mer moden banan, jo søtere mousse
En boks kokosmelk, jeg syns den økologiske fra coop er best
3-4 ss rå kakaopulver, fås på helsekost, evnt. vanlig kakaopulver fra matbutikken

 

Valgfrie ingredienser:
1-5 ss chiagrøt, hvis du vil at moussen skal være litt mer som et enkelt mellommåltid + gjør den luftigere
En ts lecithin, gjør moussen luftigere og mer næringsrik
1-2 dråper stevia, litt sukrin eller et par dadler, hvis du vil ha den litt søtere 
Et par ss sjokoladeproteinpulver (planteprotein), gjør den luftigere og mer næringsrik

 

Kjør banan, kokosmelk og kakaopulver i en foodprosessor eller blender, pluss de valgfrie ingrediensene du måtte ønske. Hell i en bolle eller mindre former, og sett i kjøleskapet til den er stivnet. Enklere blir det ikke!
 

Bruker du bare de tre hovedingrediensene får du en mer kremet sjokoladedessert. Jeg pleier å bruke ca. 5 ss chiagrøt i moussen, noen ganger mer. Det øker volumet og gjør den mer mettende, næringsrik og den får mer fiber og protein blant annet. Altså blir den litt mer som et enkelt måltid eller mellommåltid. Bananen og deler av kokosmelken kan også byttes ut med avokado! Fjerner du bananen kan det være lurt å ha i et par dråper stevia eller annen søtning. 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Da er det vel bare å løpe på butikken og handle inn nødvendighetene for å gjøre helgen komplett! 

 

Håper du får en fin helg,

 

 

#sjokolade #supernature #sanabona #kakao #sjokolademousse #sunn #sukkerfri #helse #mat #dessert #rawfood #trening #underholdning #fredag #helg

 

 

Bedre sent enn aldri!

 

 

God kveld! Eller, egentlig er det vel natt nå.Jeg vet ikke hva som skjer med meg om dagen altså, jeg kan være så ærlig å si at ukene før jul var utrolig tunge, men når hverdagen startet igjen etter nyttår var saken en helt annen. Det må jo nevnes at et av målene mine for dette året er å ta bedre vare på meg selv, så kanskje er det dét som gjør det? 

Jeg passer på å sove nok, trener yoga flere dager i uken, har begynt å ta tilskudd av vitamin D og ikke minst så har jeg kuttet sukker helt! Det vil si, jeg spiser jo veldig lite sukker fra før, men jeg bestemte meg for å slegge meg på sukkerfri-januar, så nå er det et strengt regime på sukkerfronten for min del. Og for å være helt ærlig så er det ikke vanskelig i det hele tatt. Det er faktisk utrolig deilig og føle etter noen dager at alt sukkersug er helt borte, og det faktisk ikke frister å ta en bit når det ligger melkesjokolade i pauserommet på jobb.

Tirsdag etter jobb følte jeg samme som før jul, energien var helt på bunn, og jeg la meg i senga klokka 8 på kvelden og sov til 10 dagen etter! Det gjorde nok susen, fordi etter kveldsvakt i går og dagvakt i dag hadde jeg mengder med energi etter jobb! Jeg sneik meg til en liten shoppingrunde etter jobb, og dro rett hjem og shina nesten hele leiligheten! Jeg har hatt lyst til å ta en skikkelig rydderunde veldig lenge nå, men har rett og slett ikke hatt energi, før i dag! 

Jeg rydda og ordnet faktisk så mye at jeg glemte å lage meg middag! Det har nok aldri skjedd meg før. Derfor ble det bare en enkel smoothiebowl til kveldsmat (eller, nattmat egentlig, bedre sent enn aldri!) før jeg nå skal henge opp klesvasken og hoppe rett i seng for å være klar til en ny dag, forhåpentligvis blir morgendagen like god som i dag! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Midt i smoothiemekkingen fant jeg ut at jeg egentlig ikke hadde noe av det jeg egentlig hadde tenkt til å ha i, derfor ble den litt søtere enn planlagt. Jeg brukte en halv banan (liten banan), litt frossen blåbær sånn på slump, et par frossne jordbær, en ts lecithin og rice bran og en dæsj kefir og kombucha. Toppet med bipollen, kakaonibs og gelatin av alle ting. Dette må være den mest merkelige smoothien jeg har laget noen gang, men godt smakte det! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Gamlefar måtte kvalitetssikre, viktig! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Tingene jeg nevnte først i innlegget, trene jevnlig, få nok søvn, ikke spise søtsaker osv, virker lett i de gode periodene, men slik er jo ikke realiteten, og det kan de fleste en del om, meg selv inkludert. Ord skrevet på en blogg kan få det til å høres ut som at slike ting er en dans på roser for forfatteren, men selvfølgelig er det ikke slik for meg heller. Enkelte dager kan det kreve veldig mye å gå på trening eller holde seg unna det godteriet, så mye at jeg faktisk ikke går på trening og heller spiser det jeg ønsker meg aller mest akkurat da. 

Det er i disse stundene at det er viktig å ikke se for langt frem. Ta en dag av gangen, og husk alltid at det er alle de små valgene i hverdagen som utgjør den store forskjellen.

Selvfølgelig skal ikke hele 2017 være sukkerfri! Men kanskje bare akkurat i dag? Ha det i bakhodet, hver dag. 

 

 

#mat #smoothie #sukkerfri #januar #vinter #tilskudd #glede #energi #depresjon #supernature #lecithin #bipollen #kakaonibs #kakao #sjokolade #helse #kosthold #underholdning

Økonomisk lasagne! (vegansk)

 

 

Nå er jo jeg i den alderen hvor man må begynne å innse at man faktisk er voksen. Noen hevder jo at de aldri blir voksne, og en vis mann jeg pleide å trene travhest sammen med fortalte meg en gang vi var ute og kjørte at definisjonen av å være voksen er at du sitter igjen med mindre penger etter julaften enn du hadde før jula. Selv om det var mest spøk så ligger det jo en sannhet i det, jula koster mye. 

 

Uansett om du har lite eller mye penger, hvilken tid på året vi er i og hva annet du måtte ha av unnskyldninger, så er det viktig å få i seg nok mat og bra mat. Da jeg levde på lærlinglønn og hadde leilighet, bil og hest så lærte jeg en ting eller to om å være økonomisk. Jeg har jo alltid vært glad i mat, så å gjøre en downgrade på matfronten er uakseptabelt.

 

I denne perioden i livet mitt måtte jeg ha noen krav til maten min.
Den måtte være enkel å ta med meg i matbokser på grunn av all reisingen.
Den måtte være mettende og energirik.
Den måtte være billig.
Den måtte selvfølgelig være sunn.
Jeg måtte kunne lage nok til et helt fotballag hvis jeg skulle holde meg mett hele uken, med det aktivitetsnivået jeg hadde. 
Og sist men ikke minst så måtte den smake supergodt, for å ikke bli lei å spise den samme retten mange dager på rad. 

Jeg fant flere gode alternativer, men min favoritt ble og er fortsatt lasagne. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Å ha det trangt på pengefronten er noe jeg tror de aller fleste har vært borti på et eller annet punkt i livet, og for de fleste studenter så er dette realiteten. Eller kanskje er motivet ditt for å kutte ned på matbudsjettet et helt annet, spare penger, oppussing av badet eller betale ned et lån? Nå får du svaret på hvordan du kan spise middag en hel uke for under 200 kr! 

 

Økonomisk lasagne

Her er det du trenger: 

Til sammen koster disse varene 209,60 kr. Prisene jeg har brukt er fra kolonial.no, men hvis du undersøker litt på forhånd kan du finne produktene rimeligere andre steder. Jeg handler alltid på Coop Extra, hvor de blant annet har økologisk kokosmelk til 11,90 kr, frossen spinat til 9,90 kr og hakkede tomater til 4,90. Krydderne, med unntak av hvitløk og chili, handler jeg på innvandrerbutikker i Oslo, hvor posene koster ca. 12 kr. per. 

Du bruker heller ikke opp alle ingrediensene du kjøper til lasagnen, så i virkeligheten er den enda billigere enn hva kvitteringen viser. 

Jeg regnet meg frem til at min lasagne kostet ca. 80 kr!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Slik gjør du:

Tomatsausen:
Hell 4 bokser hakkede tomater i en stor kjele. Kutt opp 4-5 gulrøtter og en hel paprika og ha det i kjelen sammen med en halv pose spinatblokker. La stå og småkoke. Kutt hvitløk og chili og fres litt i smør eller kokosolje (for vegansk versjon) før du tilsetter to store oppkuttede løk. Brun litt i pannen før du heller alt sammen med det andre i kjelen og har oppi resten av krydderne. Småkok til gulrøttene er møre og kjør det hele med en stavmikser o.l. Når du har en ferdig tomatsaus heller du oppi kidneybønnene, og hvis du vil ha i kjøtt kan du brune dette og ha i samtidig. 

Sausen
Kjør en hel boks kokosmelk og kikerter i en foodprosessor eller med stavmikseren. Jeg hadde også oppi en håndfull cashewnøtter som jeg hadde liggende igjen i skapet. 

Start med å legge et lag med tomatsaus nederst i formen, hell over et lag hvit saus og legg på pastaplater. Jeg byttet ut et av lagene med pastaplater med skivet søtpotet, fordi jeg hadde en liggende som måtte brukes opp. Gjenta prosessen, jeg måtte bruke to former for å få brukt opp alt. Hvis du ikke skal ha en vegansk lasagne kan du toppe den med ost. 

Sett formen(e) inn i ovnen på 200 grader i ca. 30-40 minutter. Mens den steker kan du lage i stand litt tilbehør. Noen bruker brød med smør ved siden av lasagne, jeg bruker å lage salat ved siden av. Jeg hadde ikke store utvalget nå, men litt grønnkål og avokado, fermenterte rødbeter og løk toppet med litt rømme gjorde susen. 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Når lasagnen er avkjølt har jeg resten i matbokser og setter i kjøleskapet, og de kan også fryses. Nå har du superrask frokost, lunsj, middag eller kveldsmat tilgjengelig til enhver tid, og de er helt supre og røske med seg fra kjøleskapet hvis du har dårlig tid eller trenger mat raskt etter trening. 

For Espen og meg holdt denne oppskriften i 4-5 dager, og vi spiste litt av den hver dag. Den falt virkelig i smak hos Espen, og jeg fikk streng beskjed om at det ikke måtte bli lenge til jeg laget dette igjen. Det er jeg helt enig i! 

 

Håper det smaker, og at du nyter søndagen til det fulle med en god middag, enten du er i spare-modus eller ikke. Alt er mulig!

 

 

 

 

 

#mat #lasagne #vegansk #vegetar #billig #økonomisk #pasta #fermentering #student #studentmat #middag #tips #underholdning

 

 

 

Sjokoladegrøt med blåbær

 

Endelig er det fredaaag! Denne helgen har jeg store planer; jeg skal gjøre ingenting, og det blir utrolig godt! Jeg tenkte å raskt dele frokosten min i dag, enda en variant av min elskede fermenterte chia- og havregrøt! Nå har jeg endelig klart å få tak i melkekefirkorn, og det er så gøy å være i gang med å lage min egen kefir. Det fine er at man helt selv kan bestemme hvor godt syrnet man vil at melken skal være. Jeg liker den ganske sur. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jeg lagde enda en ny vri på grøten i dag. Vanligvis består den av havregryn, chiafrø, kokosmelk og chiafrø + en ts starterkultur. I går hadde jeg også i et par ss hampmel, rå kakaopulver, kakaonibs og gelatin. Hampfrø har blandt annet et høyt innhold av protein og jeg tilsatte gelatin fordi jeg prøver å få i meg mer kollagen (gelatin er kokt kollagen) gjennom kosten. Rå kakaopulver inneholder også fler antioksidanter enn vanlig kakopulver fra matbutikken, fordi den ikke har vært igjennom varmebehandling. 

 

Blandet med min egne kefir og toppet med kakaonibs og blåbær i dag tidlig var det kjempegodt! Hvem sier det er usunt å spise sjokolade, liksom? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Når det gjelder sjokolade så er jeg egentlig mest glad i mørk sjokolade. Jeg fikk en idé når jeg var på vei hjem fra trening i går, og eksperimenterte litt på kjøkkenet når jeg kom hjem. Resultatet ble megagodt syns jeg, men oppskriften må modifiseres litt før jeg deler den med deg. Jeg gleder meg til å presentere den når oppskriften er justert, men jeg kan jo røpe at det er en sunn, vegansk sjokolademousse helt uten sukker! Wææ, så spennende dette er, jeg spiste halve bollen i går, og resten i dag, og den var enda bedre etter å ha hvilt i kjøleskapet en natt. Og det beste er; man kan spise det med den beste samvittighet! 

 

Håper du får en fin fredag og at du har en deilig helg i vente! 

 

 

#mat #frokost #grøt #chia #fermentert #fermentering #havre #underholdning #bær #blåbær #sjokolade #dessert #sukkerfri #fredag #helg