Å gå fra null energi til å delta i Holmenkollstafetten!

 

 

Trening har foreløpig ikke vært så stor del av bloggen, rett og slett fordi det har ikke vært en stor del av hverdagen min, dessverre. Jeg har prøvd å gå mye turer og komme i gang med trening, men det er bare så tungt å komme i gang og innarbeide gode treningsvaner i hverdagen som varer. Ikke minst så skal treningen være lystbetont, fordi jeg nekter å holde på med noe jeg syns er dritkjedelig, da blir liksom treningsgleden borte og det blir et ork istedenfor noe positivt. Flere som kjenner seg igjen? 

I begynnelsen av januar ble jeg sykemeldt, og plutselig hadde jeg tid til å fokusere på meg selv. Jeg har alltid mislikt å jogge, liksom virkelig hatet det! En kveld lå jeg i sofaen og følte meg helt elendig, var stiv i hele kroppen, vondt i hodet og ekstremt slapp, men det er ikke noe nytt egentlig. Helt ut av det blå bestemte jeg meg for at det her går ikke. Jeg tar to valg, om 20 minutter kan jeg fortsatt ligge her og føle meg dårlig, eller så kan jeg stå i dusjen med en god følelse etter å ha vært ute. Når man stiller seg selv slike spørsmål er svaret gitt på forhånd. 

Jeg fant en liten bakke i parken like ved blokka vi bor i, gikk ned og løp opp (ga alt jeg hadde) tre ganger, og gikk hjem og tok en deilig dusj. Jeg gjorde det samme flere ganger de neste ukene, og dere?! Jeg er bare helt sjukt forbløffa over hvor fort en kropp kommer i form altså! DET er motiverende og gir treningsglede uten like! Her om dagen tenkte jeg over historiene man hører om folk som har snudd livet sitt trill rundt og startet en ny livsstil, og noen av de begynner til og med å løpe maraton, konkurrere i styrkeløft eller noe annet. Tenk om jeg noen gang kommer dit at jeg finner på å gjøre noe så crazy?! 

Dagen etter kommer jeg på første arbeidsdag etter sykemeldingen og leser igjennom jobbmailen min, så ser jeg en mail som heter “Holmenkollstafetten 2018”. Jobben danner et lag og oppfordrer til å melde oss på, så da gjorde jeg det. Hjeeelp! Det er jo “bare” en stafett og etappene er ikke så lange, men jeg både gruer og gleder meg veldig for det. Så nå er det bare å fortsette treningen frem til mai, og det er vel egentlig ikke noen grunn til å stoppe etter det? 😀 

 

trening treningsglede løpe løpetrening motivasjon

 

Ønsker du en endring i hverdagen din? 

Still deg selv spørsmål hvor svaret er det du ønsker å høre. For eksempel: “Om 20 minutter kan jeg fortsatt ligge i sofaen og føle meg stiv, slapp og elendig, eller så kan jeg stå i dusjen med en god følelse etter å ha vært ute, hvilken blir det?” Når man stiller seg selv slike spørsmål er svaret gitt på forhånd. 

I starten så er det ikke så mye som skal til, som jeg sa så tok det 20 minutter fra jeg bestemte meg til å gå ut til jeg var inne igjen og stod i dusjen med en god følelse. Tjue minutter er ikke en gang en episode på Netflix! 

Hva er det som motiverer DEG? 😀 

 

 

 

#trening #treningsglede #holmenkollstafetten #johaug #xxl #livsstil #side2 #sliten #energi #glede #sol #vår #vinter

 

 

Styrkende geléhjerter til en du er glad i <3

Jeg setter ikke akkurat ring rundt 14. februar i kalenderen og legger store planer for kvelden, men jeg liker å feire kjærligheten og syns at man burde gjøre det litt hver dag, så hvorfor ikke på selveste valentines også? Om personen du elsker er glad i trening og sunn livsstil så setter han eller hun sikkert ekstra pris på litt sunt godis på en hverdag. 

Og du? Det er lov å elske seg selv også. 

 

gele godis gelè hjerter valentines sunn sukkerfri

 

Geléhjerter (eller den forma du har)

100 g. bringebær
1,5 dl vann
Juice fra 1 lime
1 stor ss gelatin, ca. 10 gram
2 ss søtning, jeg brukte 1 ss kokossukker og 1 ss sukrin 
Silikonformer

 

Du kan bruke fryste bringebær, men legg de på benken så de tiner. Bland bær, limejuice og 1 dl vann med stavmikser, og sil blandingen så du ikke får med frøene fra bringebærene i geléen. Ta resten av vannet i en liten kjele og tilsett gelatin og søtning, og smelt på svak varme. Hell gelatinblandingen over bærene mens du rører og hell i former. La de stivne i kjøleskapet i minst 2 timer. 

 

Tips: Legg formene på en fjøl før hu heller i geléen, da er de lettere å bære inn i kjøleskapet når du har fylt de opp. 

Annet:
– Du kan bruke hvilke bær du selv ønsker, jeg lagde en porsjon med bringebær i hjerteformer og en med blåbær i stjerneformer.
Blåbærene trenger ikke å siles, fordi de ikke inneholder slike frø som bringebærene gjør. 

– Det er i prinsippet ikke noe i veien for å smelte gelatinen og søtningen sammen med bærene,
men for å bevare så mye som mulig av næringsstoffene bør de ikke varmes. 

– Kollagen er en av våre viktigste byggestener i kroppen, og er viktig for en frisk slimhinne i tarmen, elastisk og ung hud
og benbygning blant annet. Når du spiser gelatin får du i deg masse kollagen! 

 

 

gele godis gelè hjerter valentines sunn sukkerfri

 

gele godis gelè hjerter valentines sunn sukkerfri

 

 

Håper du får en fin onsdag, uansett om du skal feire deg selv eller en du er glad i, eller gjerne begge deler. <3 

 

 

 

#gelegodis #gelehjerter #sunn #sukkerfri #livsstil #antiage #proteiner 

 

Rask og god kveldskos: banan med mandelsmør og sjokolade

 

God onsdag alle sammen. <3 Siden onsdag er den offisielle lillelørdagen, så ville jeg lage meg noe sunt og godt til kveldskos i dag. Nei, det var ikke derfor, det var egentlig bare fordi jeg ville ha noe digg på en helt vanlig ukedag! 

Jeg har akkurat laget en ny runde med mandelsmør, fra denne oppskrifta som jeg delte for noen dager siden. Det er såå digg, og alt det sunne fettet og delvis proteinene, gjør så så blodsukkeret holder seg mer stabilt, det metter mer og er man mett litt lenger. Perfekt som mellommåltid eller digg kveldskos. 

 

banan mandelsmør sjokolade sunn helse snacks

 

Banan med mandelsmør og sjokolade

1 banan
1 rute mørk (gjerne sukkerfri) sjokolade, raspet eller finhakket
En neve walnøtter, grovhakket
Fibersirup Gold

Del bananen på langs og smør på et godt lag med mandelsmør. Topp med grovhakkede walnøtter, raspet sjokolade og en stripe fibersirup. Anbefaler også å lage en kopp med spicy te og nyte dette under et pledd. Utfordrer deg til å skru av tv’en og høre på noe behagelig musikk istedet. Det gir best effekt av kveldskosen. 🙂 

 

banan mandelsmør sjokolade sunn helse snacks

banan mandelsmør sjokolade sunn helse snacks

banan mandelsmør sjokolade sunn helse snacks

 

Etter denne er du garantert klar for å ta fatt på de siste to dagene før HELG! God onsdagskveld alle sammen. <3 

 

 

 

#snacks #godis #kake #sukkerfri #banan #sjokolade #livsstil #matblogg #helse #helseblogg #helsemagasinet #mandelsmør #nøttesmør

 

“Det er ikke sunt å være så sunn!”

Er du lei av at alt skal være så sunt? Fettfri her og sukkerfri der, og sunn ditt og datt, vi blir bombardert hele tiden fra reklamer og sosiale medier, og gjerne i kombinasjon med godt trente personer. Hvorfor sier jeg dette, jeg som skriver en helseblogg? 

Jeg tenker at et sunt kosthold og sunn tankegang er å gi kroppen sin den næringen den trenger for å gi deg en sprudlende god hverdag, og det har ingenting med vektnedgang eller hvordan kroppen ser ut å gjøre. For min del så er en sunn livsstil en måte å være glad i meg selv på, og det gir meg en god følelse å vite at jeg har gjort noe godt for kroppen min, på samme måte som jeg får en god følelse av å glede noen andre. Helse og sunnhet for meg er ren egenkjærlighet, ikke noe annet. 

Grunnen til at jeg skriver dette er at jeg fikk en kommentar fra en kollega her som dagen som provoserte meg fryktelig mye. Jeg var på pauserommet og koste meg med en skikkelig god grønn smoothie da personen sier:

“Æsj, hva ér det der? Det er ikke sunt å være så sunn!” 

1. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen å få høre slike kommentarer, og jeg klarer ikke å la det ligge, fordi jeg blir så irritert av å tenke på det! For det første så kan man ikke være for sunn, fordi da er det bikket over til å bli usunt. Ja, brokkoli er sunt, men det er ikke sunt å bare spise brokkoli, om du skjønner? I tillegg så er ikke helse bare fysisk, vi har også en psykisk helse. Jeg føler meg bra av å drikke en smoothie, fordi jeg vet at jeg gir kroppen min mange gode byggeklosser til å lage nye, friske celler av, og da koser jeg meg også med sjokolade, pizza eller øl, om jeg har lyst på det, med god samvittighet. Eller en smoothie til, fordi jeg klarer nemlig å kose meg med det også, jeg! 

2. Det bringer meg over på poeng nummer to, som er det at det er bare jeg som veit hva jeg spiser! Jeg satt og koste meg med en skikkelig grønn smoothie til mellommåltid, men ingen andre enn meg visste jeg skulle spise burger med stekte poteter til middag. Dessuten, jeg dømmer ikke andre som sitter og spiser sjokoladeboller til lunsj hver bidige dag, hvorfor skal andre dømme meg for å drikke smoothie? Vi har alle ansvar for egen helse, og det er ikke rettferdig at noen må godta å bli hakket på fordi de gjør en innsats for helsa si, av misunnelige personer som sitter på rumpa hele dagen og er bitre for at tyngdekrafta ikke gjør dem en tjeneste. 

3. Det siste som ofte provoserer meg er at enkelte sier “Æsj” til mat, uansett åssen mat, men i dette tilfellet var det en grønn smoothie. Nei, fargen var ikke så delikat, og det hadde definitivt ikke blitt noe bilde av den på bloggen, men gir det tillatelse til å kommentere det, samtidig som jeg faktisk sitter og spiser det? Mat er ikke ekkelt, uansett om det er sardiner eller erter. Mat er et nødvendig onde som mange mennesker i verden ikke har råd til, og det er et fantastisk produkt av hva moder jord og en hardtarbeidende bonde har skapt for oss. Det er dypt respektløst å si æsj til mat, og om man liker matvaren eller ikke er helt urelevant. 

 

Flere slike kommentarer jeg har hørt går igjen: 

– Ikke rart du fikk prolaps/ble skadet, du som trener så mye!

– Det må da være lov å kose seg! 

– Jeg syns du har blitt så tynn, ta en runde til, du!

– Treningen / maten har gått til hodet på deg! 

– Rart du ikke går ned i vekt, du som bare spiser kaninfôr! 
 

Et lite rant der altså. Har du opplevd å få slike kommentarer noen gang? Hva har du fått høre som provoserte deg? 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring sier Gaia. <3 

 

 

 

 

 

Hjemmelaget mandelsmør

Mandelsmør, eller nøttesmør i det hele tatt, er dyrt på butikken, og hvis man skal ha noe annet en peanøttsmør så er det mange steder rundt i Norge man ikke får tak i det en gang! Nøttesmør på butikken er i tillegg ofte tilsatt unødvendige ingredienser, som raffinerte planteoljer og konserveringsidler. Det er viktig å lese på etiketten at man kjøper så rent produkt som mulig, om ikke du vil gjøre som meg og lage din egen!

Nøttesmør er fast inventar på kjøkkenet, jeg har laget det i flere år nå, og bruker det hele tiden. Det er perfekt lavkarbomat, inneholder massevis av sunt fett, litt proteiner og noe kostfiber. Det er rikt på flere mikronæringsstoffer, blant annet magnesium, vitamin E og fosfor. Fullstendig oversikt finner du her: Matvaretabellen, mandler

Jeg ble fryktelig overrasket da jeg fant ut hvor enkelt det er å lage sitt eget nøttesmør, det er så enkelt at det nesten er flaut å legge ut oppskrift, haha! Du skjønner det da du ser den.

 

sunn hjemmelaget mandelsmør nøttesmør

 

Hjemmelaget mandelsmør 

200 g rå mandler (ikke saltede eller ristede, disse er ofte tilsatt oljer)
1/2-1 ts natursalt (havsalt, himalayasalt, etc. ikke raffinert bordsalt) 

Fordel mandlene utover et stekebrett og rist de i ovnen på 150 grader i 10-15 minutter. Ha mandlene og saltet i en foodprosessor og start å blende. Dette kommer til å ta tid, så ha tålmodighet! Det er ofte nødvendig å stoppe underveis og bruke en sleiv til å dytte nøttemassen ned fra kantene. Når du syns det har tatt lang tid og at dette ikke kommer til å gå, så fortsett og blende enda mer. Plutselig ser du at massen begynner å henge sammen, og etterhvert får nøttesmøret riktig konsistens. Det kan ta alt fra noen minutter til 15 minutter. Sjekk konsistensen med en skje underveis, og stopp når du syns den er flytende nok. Ha nøttesmøret på et glass med tett lokk og nyt! 

 

Dessverre inneholder alle nøtter, frø og korn antinæringsstoffer, eller fordøyelseshemmere som vi også kan kalle det, og de stoffene gjør nettop det; de hindrer fordøyelsen i å ta opp næringen fra maten. Det er veldig synd å spise sunn mat, også klarer ikke kroppen å ta opp næringen, og det blir med fordøyelsen ut igjen! Disse stoffene kan heldigvis brytes ned ved bløtlegging av nøttene, og det gjør maten lettere å fordøye og næringsstoffene mer tilgjengelig for opptak i kroppen. For de med sensitiv mage så er dette blant de lureste tiltakene du kan gjøre i kostholdet ditt, jeg anbefaler alle å gjøre det uansett, men jeg gjør det ikke alltid selv altså, så ikke bli fanatisk. Jeg vil komme med en egen oppskrift for bløtlagt nøttesmør snart! Det er ikke noe komplisert, og gjør seg selv på kjøkkenbenken og i ovnen mens du gjør andre ting. 

 

sunn hjemmelaget mandelsmør nøttesmør

 

sunn hjemmelaget mandelsmør nøttesmør

 

Oslo er fantastisk solfylt i dag, og jeg skal selvfølgelig ut og bevege boddy’n selv om det er bitende kaldt. Det er så viktig å sleike det lille vi får av sol i vinterhalvåret! I kveld får jeg besøk av venninner og vi skal feire bursdag (ikke min bursdag altså), jeg satser på at dette blir en helt toppers dag! 

 

 

 

#nøttesmør #mandelsmør #hjemmelaget #matfrabunnen #matblogg #mandler #sunn #helse #kosthold #livsstil