Sunnere og kremet havregrøt med sjokolade og hassel

 

Tenk å ha skikkelig cravings på havregrøt liksom?! Egentlig er jeg ikke så fan av havregrøt en gang, men denne fløyelsmyke grøten med sjokolade og knuste hasselnøtter er bare ikke til å motstå! 

Denne helgen var jeg hjemme hos familien i Odalen, og når jeg kom hjem på søndag hadde jeg skikkelig lyst på havregrøt av en aller annen grunn. Dere skulle ha sett skuffelsen i ansiktet til Espen når han spurte hva jeg ville spise, og jeg svarte havregrøt, haha! Jeg bestemte meg for å lage en skikkelig god grøt, og da ble denne oppskriften til. Den ble godkjent av Espen også, så den er kvalitetssikret. 😉 Nå har jeg faktisk spist denne tre dager på rad, klarer bare ikke la vær! 

Grøten er pimpa med ekstra næring og den er melke- og glutenfri om du bruker glutenfri havre, så den passer godt til allergikere og er super for barn i vekst. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Fløyelsmyk og sunnere havregrøt med sjokolade og hasselnøtt 

Én porsjon grøt:
1 dl havremel 
2 dl valgfri melk 
1 ts extra virgin kokosolje
2 ss Kollagen 
1 eggeplomme

Topping: 
Hasselnøtter
80% mørk sjokolade (eller så mørk du får tak i, gjerne sukkerfri variant)
Ceylonkanel 
Fibersirup Gold 

Tilsett gjerne melken i havren kvelden i forveien for å bli kvitt antinæringsstoffer i kornet og gjøre det lettere fordøyelig, men det er ikke nødvendig. Gi havremel og melk et raskt oppkok. Ta kjelen av platen og rør inn kokosolje, kollagen og eggeplomme. Knus hasselnøtter og rasp 1-2 ruter med sjokolade med rivjern og strø over grøten. Avslutt med kanel og fibersirup gold på toppen. 

 

Litt generell info: 
Havremel:
Om du ikke har havremel så kan du knuse havregryn med en blender eller stavmikser, så har du havremel. Du kan bare bruke vanlig havregryn også.

Melk: Min favoritt til havregrøt er mandelmelk, f.eks. Alpro sin usøtet mandelmelk. 

Kokosolje: Pass på at du bruker kokosfett av god kvalitet, den må være kaldpresset og uraffinert. Fett gjør at du holder deg mett lengre, og du unngår forhåpentligvis å være fysen på noe usunt knask i løpet av dagen! Det holder også blodsukkeret stabilt og er 100% nødvendig for å ta opp de fettløslige vitaminene i maten. 

Kollagen: Kollagan er det mest vanlige proteinet i kroppen vår. Jeg bruker det fra naturkilden.net, og fordelene med å bruke kollagen daglig er beskrevet veldig godt i denne artikkelen. 

Eggeplomme: Inneholder masse gode næringsstoffer og sunt fett. Pleier vanligvis ikke å ha det i, men om jeg er litt ekstra sulten eller føler at for litt ekstra næring.

Celylon kanel: Inneholder mye mindre kumarin enn “vanlig” kanel. Kumarin er giftig for leveren i store mengder, så det er en ting å tenke på nå som det nærmer seg juletider og mye julegrøt med kanel. Kanel er også med på å holde blodsukkeret stabilt. Du kan kjøpe det f.eks. her: SOMA.no – Ceylon kanel

Fibersirup gold: Du finner produktet i helsekostbutikker, link til info om produktet her! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nytes under et deilig varmt pledd med en kopp te. <3 

 

 

 

#havre #havregrøt #livsstil #helse #kosthold #oatmeal #oats #alpro #funksjonellmat #soma #fibersirup #sjokolade #hassel #sunn #sukkerfri #glutenfri #melkefri #allergi #grøt 

 

 

 

 

Knallgode surdeigsvafler med spelt

 

Surdeig er skikkelig i vinden om dagen, og hurraaa for det! Det er ikke alle som vet det, men ekte surdeig gjør ikke bare korn lettere å fordøye med tanke på at det bryter ned gluten og stivelse, men det bryter også ned såkalte antinæringsstoff som for eksempel Fytinsyre som vi finner i skallet på alle korn, nøtter og frø. Vi kaller de antinærinsstoff eller fordøyelseshemmere, fordi de er nettop det. De hemmer fordøyelsen vår i å ta opp viktige næringsstoffer fra maten, de hemmer enzymene som fordøyer maten vår i å gjøre jobben sin og de ødelegger tarmveggen.

Jeg anbefaler å lese Line ved Lilalife sitt innlegg: Gi meg mitt daglige brød? om dette temaet om du er ekstra interessert. Line sitt opplegg går ut på å reparere ødelagte fordøyelser og dermed lindre og kurere autoimmune sykdommer som stoffskifteproblemer, MS, Crohns, psoriasis, diabetes 1 og leddgikt for å nevne noe, og inneholder ikke korn overhodet, men om man først skal spise korn så er surdeig tingen! 

Personlig spiser jeg lite kornprodukter, men hallo hvor godt er det ikke med rykende ferske vafler på søndagskvelden da?! 

 

surdeig vafler spelt sunne

 

Surdeigsvafler med spelt

4 dl fullkorn speltmel (helst øko)
​1 ts mineralsalt
Surdeigsstarter 
Vann

2 egg
1 stor ss smeltet meierismør (ikke margarin!)
0,5 boks seterrrømme 
0,5 ts kardemomme
1 halv til 1 most banan om du vil ha søt røre, men det er ikke nødvendig her altså!

Rør ut ca. 1 ss surdeigsstarter i litt vann og tilsett mel, salt og mer vann. Jeg måler helt ærlig aldri opp mengden når jeg lager vafler, men jeg tok utgangspunkt i 4 dl mel siden jeg som regel lager til to personer, men røren skal ha en grøtaktig konsistens. Så skal den tildekkes og stå i romtemperatur, minst 7 timer men gjerne mellom 12-24 timer for at du skal få ekte surdeig! Når ventetiden er over har du i resten av ingrediensene, rører godt og steker. 

Røren inneholder masse sunt fett, som holder blodsukker mer stabilt, tar opp fettløslige vitaminer og gjør vaflene mektigere, så man ikke overspiser så lett. Kanskje holder det med 1-2 vafler istedenfor 3-4! 

Det står at du kan bruke most banan i oppskriften om du vil ha den litt søt, men jeg syns røren er bedre uten. Bildene som hører med i dette innlegget inneholder banan i oppskriften. 

 

Har du ikke surdeigstarter? 
Da har du faktisk fire muligheter!

1. Du kan lage surdeigstarter selv eller “adoptere” av noen som allerede har. Du kan spørre om noen har starter til deg på gruppene “Melkesyregjæring” og “Fermentering” på facebook hvis du ikke kjenner noen. Å lage selv tar gjerne alt fra 3-6 dager, så du må ha litt tålmodighet, men det er verdt det! Jeg har planer om å komme med en liten oppskrift om hvordan i nærmeste fremtid. 

2. Har du ikke tid til å vente og ingen å få starter fra kan du inntil videre bruke noe annet syrlig, for eksempel en liten ss eplecidereddik eller litt sitronsaft. Dette blir ikke helt det samme, siden du ikke tilsetter de gode melkesyrebakteriene som hjelper deg med å bryte ned sukker og stivelse i røren, men det vil uansett gjøre kornet litt lettere å fordøye og bløtleggingen bryter også ned fordøyelseshemmere som jeg nevnte øverst i innlegget. For å få effektene av dette må røren stå i minst 7 timer. 

3. Bytt ut vann med kefir. Dette vil gi de gode fordelene med bløtlegging og selv om kulturen for å lage kefir ikke er helt det samme som en surdeigsstarter vil det samtidig sette i gang en slags fermenteringsprossess. 

4. Kun vann og salt. Å bløtlegge korn / lage røren tidlig uten noe syrlig og la den stå i kjøleskapet eller benken i minst 7 timer er uansett bedre enn ingen bløtlegging overhodet! 

 

surdeig vafler spelt sunne
Røren klar til å stå tildekket på benken i 12 timer. 

 

surdeig vafler spelt sunne
Etter fermenteringsprosessen tilsetter jeg egg, smeltet smør, kardemomme, rømme og eventuelt banan. 

 

surdeig vafler spelt sunne

 

surdeig vafler spelt sunne

Surdeigsvaflene behøver selvfølgelig ikke å bli så brune som mine, jeg liker godt stekte og sprø vafler, og noen liker myke. 

 

Om du setter røren med en gang så får du litt sunnere vafler til søndagskosen i kveld! 

 

 

#surdeig #vafler #helse #kosthold #fermentering #spelt #gluten #sukkerfri #ernæring #helg #kos