Probiotisk kokoskefir

 

 

Du vet når du får skikkelig lyst på noe, og du får det ikke ut av hodet. Du ser for deg hvordan det smaker og kan nesten kjenne konsistensen på tunga. Vel, jeg er overbevist at slike cravinger er kroppens måte og fortelle oss at den trenger noe på. Tarmen vår er langt mer smart enn vi tror, og når min kropp roper etter noe, da skal den få det. Av og til får jeg bare utrolig lyst på yoghurt, og med tanke på at syrnet melk er laget ved hjelp av probiotiske melkesyrebakterier som kan være svært gunstig for tarmen så er det kanskje ikke så rart heller. Kjære mage, klart du skal få hjelp!

 

Det fine med syrnet melk er at det ikke tar så lang tid å lage som mye annet fermentert man kan gjøre, og trenger kun 1-2 døgn på å bli ferdig. Det er dessuten så enkelt å syrne melk hvis du bruker kefirkorn, og dersom kokosmelk er det eneste du har tilgjengelig akkurat da eller du av andre grunner ikke kan drikke melk, ved f.eks. laktoseintolleranse, hvorfor ikke bare lage kokoskefir?

 

 

Kokosmelk kefir kokoskefir

 

Melkesyrebakteriene elsker sukker, og de lever av det. Dersom du tilsetter kefirkorn i melk lever de blant annet av melkesukkeret, altså laktosen, i melken. Avfallsstoffet fra bakteriene er blant annet syre og CO2, som gjør melken syrlig, tykk og luftig. Mangelen på sukker i det ferdige produktet gjør at den smaker syrligere og mange med intoleranse for melk og laktose opplever å tåle dette bedre, spesielt dersom man har brukt upasteurisert melk. Det finnes sukker i kokosmelk også, dermed kan du lage kokoskefir på samme måte som du lager melkekefir.

 

Probiotisk kokoskefir

2 bokser helfett kokosmelk
2 ss kefirkorn 

Gjerne bruk kokosmelk uten unødvendige tilsetninger, f.eks. rema 1000 sin i rosa kartong. Jeg liker også coop sin økologiske, selv om den dessverre inneholder fortykningsmiddel. Ha kokosmelken i en glassbeholder og tilsett kefirkornene. Kle krukken med et kjøkkenhåndkle og fest med strikk slik at ikke insekter og annet rusk får tilgang. La denne stå på et lunt sted og smak underveis slik at du får den akkurat så syrlig som du vil ha. Jeg liker den godt syrlig, og den står ca. 24 timer. Ikke bli nervøs dersom den skiller seg, det gjør den når den har stått lenge, men smaken er kanskje litt for syrlig for noen. Når den er ferdig siler du av kornene og oppbevarer de i en glasskrukke med vanlig melk i kjøleskapet.

Kokosmelk inneholder ikke nok sukker til å holde kefirkornene i live over lengre tid, derfor må de lagres i melk slik at de kan leve av melkesukkeret. I dette innlegget til Kim lærte jeg at man kan bruke daddelgrøt og tilsette i kokosmelken dersom man ikke ønsker å lagre de i melk. Smart!

 

 

Kokosmelk kefir kokoskefir

 

Kokoskefir toppet med kiwi, mango og fermentert granola. Yum!

Kokosmelk kefir kokoskefir

 

Kokosmelk kefir kokoskefir

 

 

 

 

Kokosmelk kefir kokoskefir

Interessert i flere helse- og kostholdstips? På min instastory deler jeg mye og prøver å oppdatere jevnlig!

 

 

 

Varmende misosuppe med friske grønnsaker og kylling

 

Hva er vel bedre enn et varmt og cozy måltid i disse regntunge dager? De siste dagene har det hølja ned i Oslo, og man får bare lyst til å ta en varm dusj og krype ned under pleddet. Akkurat det har jeg gjort, med en skål varm suppe full av friske grønnsaker som minner meg på at ja, det ér faktisk fortsatt sommer! Suppen lages av ekte kraft, grønne grønnsaker og smakfull kylling. Dette er rene supermåltidet, rikelig med næring. 

Miso er en smakstilsetning fra Japan, som lages av fermentert soya tilsatt enten ris eller bygg. Det er en beige/brun paste som kan tilsettes det meste, men passer utrolig godt som en slags buljong i supper. Kjøper du upasteurisert miso inneholder den dessuten gode probiotiske bakterier og enzymer. 

 

miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk

 

 

Det fine med slik suppe er at det ekstremt raskt og lage, det metter lenge og er supert for kropp og sjel. Veit du ikke hva du skal ha til middag så tar du det du har i kjøleskapet, grovhakker det, hiver i en bolle og heller over varm kraft. Så simpelt, og godt!

 

Varmende misosuppe med friske grønnsaker og kylling

Én porsjon:
1 neve nudler
1 neve kylling
1 neve grønnkål
1 neve vårløk
1 neve purreløk
1 liten neve tørket Wakame (tørket sjøgress/tare)
1 liten neve cashewnøtter
1 ss sesamfrø
3-4 dl kraft (ekte kraft kokt på kyllingbein) 
1 ts misopaste 

Jeg har som regel kraft i kjøleskapet. Beinkraft lager du ved å koke opp bein med litt eplecidereddik og pepper i gjerne laubærblad også. La dette stå å trekke i minst 12 timer, gjerne opp til 2-3 døgn. Kraften blir utrolig næringsrik og inneholder mye gelatin og mineraler. Har du ikke kraft kan du bruke vann. Grønnsakene jeg bruker i suppa varierer alltid, men det var dette jeg hadde i kjøleskapet i dag. Du må ikke bruke miso, kraft med litt krydder i har veldig mye smak i seg selv. 

 

1. Kok nudlene etter instruksjon på pakka. Hakk grønnsakene og ha ingrediensene i en bolle. Varm kraften og hell litt i en egen beholder for avkjøling. 

miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk
 

2. Når kraften er litt avkjølt tar du en ts med miso og rører ut i væsken. Vi vil ikke at vannet skal være for varmt, fordi da dør de gode probiotiske bakteriene som er i misopasten fra fermenteringen. 

miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk

 

Jeg bruker denne som jeg har kjøpt på Sunkost. Den er upasteurisert! 

miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk
 

3. Hell kraften med miso over i bollen.

miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk
 

 

4. Hell over resten av kraften så det dekker grønnsakene og strø over sesamfrø og gjerne fersk koriander. 
Glemte selvfølgelig å ha på koriander før jeg tok bilder. Typisk! 

PS! Dersom du bruker tørket Wakame tar det ca. 2-3 minutter før de er ferdig soaket. 

miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk
 

5. NYT! 

miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk
 

Vil du ha et lite tips?
Ha alle ingrediensene unntatt kraft i en stor boks med lokk og ha kraft med miso i en termos. 
Da kan du bare helle kraften over i boksen, så har du fiks ferdig misosuppe på jobb, skole, skogsturer, roadtrips, you name it. Smart! 

 

Hvilken ingrediens er din favoritt i supper? 
Kraft er definitivt min favoritt, med en god kraft som base blir alt nydelig! 

 

Håper du får en nydelig lørdag videre. <3 

 

 


 

 

#miso #suppe #japan #tradisjon #kraft #økologisk #kylling #mat #helse #sunt #norge #regn #sommer #nudler

 

4 gode grunner til å kjøpe mat rett fra bonden

 

Det er ikke rent sjeldent du finner råd på min blogg om å kjøpe økologisk mat, kjøtt fra gressfôra dyr og aller helst betale rett til bonden selv. Kanskje ikke så rart, ettersom hele min visjon rundt bloggen er bygget opp rundt dette, og det er det gode grunner til. Jeg kunne antakeligvis skrevet side opp og side ned om viktigheten av å kjøpe lokalt og rett fra bonden, men det skal jeg spare deg for. I dag har jeg skrevet ned fire grunner jeg finner svært viktig, og hvis du ønsker å gå dypere inn i viktigheten av å kjøpe animalske produkter fra norske bønder kan du lese dette innlegget: DYRENES BØNN. 

 


Trykk på bildet for å komme til facebookgruppen “Mat fra bonden”.
Bildene er tatt av Mette Tollan, Melinda Lønning og Line Fredheim. 
 

 

1. Dyrevelferd
Dette er mitt #1 hjertesak når det kommer til matproduksjon. Jeg mener at alle har rett til et godt og verdig liv så lenge de lever. Vi mennesker har ansvar for at alle husdyr får den omsorg og kjærlighet de fortjener, og det er ikke bare bondens ansvar, men i alle høyeste grad også deg som forbruker sitt ansvar. Du velger selv hvor du legger igjen dine penger og hva du støtter. Selv støtter jeg aldri import, av og til Nortura og andre norske store distributører og aller helst legger jeg pengene mine rett i lomma på en omsorgsfull og hardt arbeidende bonde. På den måten bidrar du ikke bare til å lønne arbeid som allerede er utført, men å gi bønder en sikkert for fremtidig produksjon og salg, og på lang sikt gir du flere mulighet til å handle lokalt og kortreist. 

 

2. Norsk landbruk
Landbruksoppgjøret er svært omdiskutert, og mange mener bøndene er for kravstore. Realiteten er at fra 1970 til 2010 ble det lagt ned 112.000 gårdbruk i Norge, det er hele seks gårdsbruk om dagen! De som blir hardest rammet er de som driver smått og holder til i alle landets kriker og kroker. Det er et resultat av at bøndene hele tiden må produsere raskere og mer effektivt, fordi vi vil ha billig mat. Bare de med store, sentraliserte grådsbruk har til slutt økonomi nok til å produsere maten din. Hva skjer hvis andre land stenger eksport av matvarer i fremtiden fordi de trenger maten sin selv, og norsk matproduksjon er historie? 

Vi har veldig mange grunner til å bevare Norsk landbruk, vi hindrer kulturlandskap og skog i å gro igjen, vi har god mattrygghet med lite sykdom og antiniotika, det gir ti-tusenvis av arbeidsplasser, vi har et strengt regulert mattilsyn, vi ivaretar norsk kultur og norske tradisjoner og ikke minst har vi forutsetning til å brødfø egen befolkning, alt dette og mye mer hvis bonden har økonomi nok til å betale utgifter. Syns du det er riktig at du betaler 18,40 kr for en liter melk, når bonden får 4,87 kroner for den samme literen? 

 

Norsk landbruk er med å bevare biologisk mangfold:

 

 

3. Økologi, bærekraft og miljø
Dette er etterhvert litt oppbrukte ord, og økologisk mat har dessverre etterhvert fått et “dårlig” rykte, mye takket være programmer som blant annet Folkeopplysningen. Diskusjonen går ofte ut på om maten er sunnere eller ikke, men det er bare en av aspektene rundt økologisk mat. Det vi også må ta i betraktning er temaer som miljø og dyrevelferd. Kun rundt 3% av Norges areal er dyrkbar mark, og ved hjelp av monokultur og sprøytemidler kan fruktbar jord tappes for næring og rett og slett bli ubrukelig i mange år, det ødelegger også forholdene for insekter og mikroorganismer som er livsviktige for god og fruktbar jord og pollinering av planter. Husdyrhold ute i skog og på mark gjødsler jordsmonnet naturlig, og binder dessuten karbon i jorda som er et stort miljøproblem. Du kjøper ikke automatisk økologisk mat ved å kjøpe rett fra bonden, men det er kanskje lettere å velge blandt produsenter du selv ønsker, enn når du kjøper i butikken. 

Bærekraft er også så mye mer enn fotsporene vi legger igjen her på kloden. For eksempel så er det ikke bærekraftig for bonden om vi importerer billig mat fra utlandet, slik at Norgesgruppen og Coop må krige om matprisene, og bonden sliter for å få endene til å møtes og til slutt tvinges til å legge ned sin produksjon. Det er jo heller ikke særlig bærekraftig for Norges fremtid at vi ikke klarer å brødfø oss selv, og er avhengig av import for å ha nok mat. Å importere tonnevis med kjøtt, ananas og soyabønner fra andre siden av verden som må fraktes i store cargoskip setter sine spor det også. 

 

4. Helse
Jeg skal ikke si at en gulrot du kjøper rett fra bonden er sunnere enn om den hadde vært innom et lager og så havnet i butikkhyllen. Men som med alt annet her, så må vi trekke inn flere aspekter. For eksempel er det ingen bevis enda på økologisk er sunnere enn konvensjonell mat, men det vi vet er at glyfosat, som er det mest brukte sprøytemiddelet i Norge, skaper store ubalanser i tarmfloraen vår. En tarm i ubalanse har sammenheng med en rekke sykdommer, som diabates, hjerte- og karsykdom, psoriasis, ME, allergier, angst og depresjon, leddgikt og fibromyalgi og mange andre autoimmune sykdommer. Mat rett fra bonden er heller ikke prosseset. For eksempel pasteurisert melk fra butikken er mye mer denaturalisert enn rå og naturlig melk fra tanken (selv om dette utrolig nok er ulovlig for bønder å selge i Norge!). Kjøtt fra gressfôra dyr er også sunnere, har mer omega 3 og mye bedre på smak. Dyrenes egen helse er også viktig. En bonde med færre dyr har naturligvis mer tid til hvert enkelt individ, og det gir bedre helse, mindre antibiotikabruk og lykkeligere dyr. 

Videoen under illustrerer hvordan tarmfloraen vår fungerer, og glyfosat har stor negativ innvirkning her. 

 

 

 

Disse temaene skriver jeg ofte om på bloggen. Det jeg derimot har skrevet lite om er hvor du får kjøpt denne maten, og det er rett og slett fordi det er det foreløpig ingen enkle svar på her i Norge. Du kan bruke Google og finne produsenter nær deg, eller du kan gå inn på Bondens marked å finne når dette er i ditt distrikt for å nevne noe. 

 

Mat fra bonden

Det jeg også har gjort er å lage en gruppe på facebook som heter
“MAT FRA BONDEN”. 

Denne gruppen skal være en åpen plattform hvor alle entusiaster for norsk og småskalaprodusert mat er velkommen. Økologi, dyrevelferd og bærekraft er i fokus!
Våre enestående matprodusenter i dette landet står fritt til å markedsføre seg selv og sine produkter. Gründere som brenner for å støtte lokal og sunn mat kan promotere sin butikk eller produkter. Og ikke minst kan den matglade og bevisste forbruker etterlyse det de smaksløkene måtte ønske, rett fra bonden selv! 

Jeg håper du vil melde deg inn i gruppa, og husk å dele den slik at så mange som mulig ser den! Bli med å bevar et trygt, norsk landbruk og støtt opp under våre fantastisk produsenter i dette landet. 

 


Trykk på bildet for å komme til facebookgruppen “Mat fra bonden”.
Bildene er tatt av Mette Tollan, Melinda Lønning og Line Fredheim. 

 

Håper du har hatt en flott pinse og kost deg med familie og venner. Jeg vet at landets bønder har brukt pinsen i fjøset for å stelle dyrene, slik de gjør 365 dager i året, og mange har sikkert brukt helligdagene ute på jordet også. Det har de gjort fordi de er lidenskapelig opptatt av matproduksjon og god kvalitet, og de vet at den dagen den siste smula er spist opp…

Ja, den dagen er vi ille ute. 

 

Kjære alle bønder, tusen takk skal dere ha. 

 

 

#landbruk #norsklandbruk #norgetrengerbonden #kapitalisme #samfunn #politikk #helse #debio #økologisk