S M O O T H I E T I M E

 

Okei, hvor mange er lei julemat? Hoho, ikke jeg! 

Allerede 2. juledag våknet jeg og var syk, så jeg rakk hele to julemiddager før matlysten var helt borte, og nå driver jeg på min 4. dag hvor jeg er enten sofa eller sengeliggende. Sykt kjipt at dette skal skje i romjulen! I dag er første dagen jeg har orket å lukke opp pc-skjermen, mest fordi jeg måtte krype til korset å ta noen paracet for å orke å betale regninger og gå til jobben med sykemelding. Men hey, det blir i det minste et blogginnlegg i dag! 

 

Enten man er syk og lei mat generelt, eller bare lei julemat, så er smoothie et fint og forfriskende alternativ syns jeg. Uansett om man er frisk som en fisk, så er det jo fint å få litt påfyll som dette. Det er heller ikke så tungt for magen å fordøye, og hvis du er litt smart når du lager smoothie, så kan den være ganske mettende og næringsfull også, og ikke bare full av fruktsukker. 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sånn “på-slump-smoothie” eller “ta-hva-du-har-smoothie”:

1 banan

4-5 fyste jordbær

en dæsj fryste blåbær

4-5 klosser fryste spinatblokker

Et par ss kokosmelk

Et par ss proteinpulver, jeg bruker planteprotein

En ts Rice Bran

En ts Lecithin 

 

For at smoothie skal kunne kalles et måltid så må det inneholde alle tre hovednæringsstoffene, karbohydrat, fett og protein.

Karbohydrat er enkelt, alt man vanligvis putter i en smoothie har karbohydrater. “Dessverre” bruker man ofte også mye frukt, at man spiser frukt i seg selv er jo fint, men husk at det inneholder mye sukker.

Jeg syns den enkleste måten å få protein i smoothien er proteinpulver, men det finnes jo proteiner i alle planter også, med varierende mengde selvsagt. En fin liste over planter med mye protein finner du her.  

Fett er mye viktigere enn man skulle tro, og i motsetning til hva man trodde før så viser det seg at det ikke finnes noen sammenheng med inntak av mettet fett og sykdom. Det finnes nå fler og fler studier på dette, jeg kan dra frem et eksempel her. Fett i alle former er derimot utrolig viktig for kroppen vår, og bidrar også til høyere næringsopptak. Jeg liker å bruke avokado, kokosmelk og Lecithin blandt annet i mine smoothier. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jeg topper vanligvis ikke smoothiene mine med noe, siden jeg som regel bare har de på en shaker og tar med meg på jobb. Men den blir jo mye mer fristende og smakfull med en gang hvis man gjør det. Jeg orket ikke å være så kreativ i dag, men den fikk en stripe med bipollen, da. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Jeg håper at du har og har hatt en koselig og fin romjul, enten du har vært med familien, på fest, på jobb eller tilbragt hele romjulen i senga sånn som meg. 

 

Fortsatt god torsdag! 

 

 

#mat #romjul #syk #smoothie #supernature #lecithin #ricebran #frisk #helse #bipollen #spinat #jul #smoothiebowl 

 

 

 

 

J U L E K V E L D E N 2 0 1 6

 

Ingen jul er lik den forrige. Jeg tror mange kjenner seg igjen i det, det er kanskje trist, men det bringer mye godt med seg også. I år har jeg feiret julaften sammen med familien til pappas nye kjæreste for første gang, og det er både vemodig og utrolig hyggelig på en og samme tid. Det er rart å ikke være hjemme i Odalen, men det er også starten på noe nytt og godt. Det viktige er å være med noen du er glad i og dele noe hyggelig sammen. Det har jeg gjort i kved. 

Det blir litt farting disse dagene i julen, familieselskap venter og det er fler hjemme i Odalen jeg gjerne vil se før jeg må være tilbake til hverdagen i Oslo 3. dagen. Derfor har jeg selvfølgelig med meg et glass med min elskede chiagrøt med kefir, for å gi magen noe den er vandt til mellom all maten. Det gjør underverker altså! 

 

Første januar annonserte jeg også at jeg skulle slenge meg på Hi Yoga sin juleutfordring, hvor de gir bort én middag pr. bidrag som blir delt i utfordringen. Fulgte du meg på instagram igjennom adventstiden? Her er en oppsummering over hvordan utfordringen gikk for min del: 

 

BNeDrFZDdLL

@hiyoga_no sin juleutfordring nr. 1: Hva er yoga for meg? 
Jeg var aldri noe flink i gym på skolen, og fant heller ikke en type sport jeg likte eller treningsgleden som de andre ungdommene hadde. Jeg har generelt aldri vært glad i å trene, dessverre. Når jeg gjør yoga får jeg en mestringsfølelse og ro til å bruke kroppen i mitt eget tempo på mitt eget nivå. For meg er yoga en måte å trene på som ikke gir meg følelsen av håpløshet, men styrke, glede og tilfredshet. Det gir meg en stund til å koble av i hverdagen, og ikke minst få brukt kroppen fysisk til noe jeg føler at jeg mestrer.

 

 

 

BNhM1QzjyDw

@hiyoga_no sin juleluke nr. 2!
For meg er meditasjon et vanskelig ord å lage en tekst til. For meg beskrives meditasjon aller best med dette bildet. Her er eneste stedet jeg har funnet en ro og stemning som jeg syns kan kalles meditasjon. Alle har sine metoder og måter, dette bildet beskriver både helt uten ord og samtidig med langt over 1000 ord, min eneste kjennskap til meditasjon. 

 

 

 

BNkYKJ_jFhj

@hiyoga_no sin juleutfordring nummer 3!
Det vakreste jeg vet, vakre dølahester og kaldblodser i harmoni, i nydelige omgivelser. Bildet er tatt for to år siden, et av mine yndlingsfotografier. ❤ Vakre sjeler, vakkert liv.

 

 

BNnG-34D6Uv

@hiyoga_no juleutfordring nummer 4. I dag skal jeg si tusen takk. Jeg spekulerte lenge i hva slags bilde og tekst jeg kunne bruke i dag, for hvem skal jeg egentlig takke? Etter å ha tenkt en stund uten å finne svar gikk det plutselig opp for meg. For meg handler det ikke om å takke noen i dag, det handler om å være takknemlig. Jeg er takknemlig for at jeg bor i Norge og har det så bra. At jeg har fått gå 13 år på skolen helt gratis. At jeg ikke har tung bagasje som jeg må bære på i livet. At jeg har en jobb, eget hjem, fantastisk samboer og at jeg har et ønske og en drøm om fremtiden som jeg kan jobbe for å oppnå hver dag. At det i år er 15 år siden den sterkeste kvinnen jeg vet om, min mamma @justdoitunni, bekjempet kreften, og at jeg dermed har begge foreldrene mine i live. At jeg har veldig fine mennesker i livet mitt som vil meg vel, og veldig, veldig mye mer. Tusen takk. Ord kan ikke beskrive min takknemlighet.

 

 

BNscDMVjVp4

@hiyoga_no juleutfordring nummer 6 kommer litt sent.. Jeg var nemlig på jobb til klokken 11, og det vil jo også si at jeg fikk en fin liten morgenstund før jeg gikk på jobb. Jeg sov lenge, spiste god frokost og forberedte lunsj/middag til å ta med på jobb. Dette er et arkivbilde, men jeg koste meg med nesten det samme til frokost; en sjokobowl med chia og havregryn, toppet med masse bringebær og min hjemmelagde julemüsli. Ved siden av hadde jeg et glass ferskpresset juice og grønn te. ❤

 

 

 

 

BNu1kD5Dx6q

@hiyoga_no juleutfordring nummer 7. Hva gir deg energi? Nå er vel garantert ikke dette spørsmålet ment til å bli besvart biologisk korrekt, snarere heller hvilke aktiviteter som gir en sliten kropp litt gnist i hverdagen. Men for meg så er svaret det samme uansett hvordan det blir spurt. Det som gir meg energi er mat. Å tilberede sunn og funksjonell mat, som gjør godt for kroppen og helsen min, og i tillegg er megasmakfull; DÉT gir meg energi. Både mentalt og fysisk. Noen sier at man skal spise for å leve, ikke leve for å spise. Jeg gjør begge deler.

 

 

 

BNzxCWZjvRV

@hiyoga_no juleutfordring nummer 9, ut av komfortsonen. Når jeg gikk hestelinjen på #tombvgs i 14/15 måtte vi være med på snøhuletur. Vi skulle grave snøhule selv som vi skulle sove i den ene natta og vi skulle gå på ski andre dagen. Dette er virkelig utenfor min komfortsone og jeg hatet hele turen, unntatt at jeg var med to utrolig gode venninner og sammen gjorde vi turen alt i alt kjempefin! Nå i ettertid er turen et godt minne å ha med meg videre, og jeg blir så glad når jeg ser dette bildet (som forsåvidt også var ganske langt unna komfortsonen i seg selv!). Vi fikk også 6er og kjempeskryt av friluftslivlæreren for snøhulen vår, så det var veldig gøy. ❄

 

 

 

BOAz3OVjk9e

@hiyoga_no juleutfordring nummer 14: morgenrutine. Nå jobber jo jeg skift, så morgenrutinen de ukene jeg starter på jobb klokken 7 blir så som så. De ukene jeg starter sent har jeg god tid til å ivareta rutinene mine, men jeg prøver også ellers. Det viktigste for meg er å få i meg fett på morgenen, det holder blodsukkeret mye mer stabilt i løpet av dagen, og jeg slipper og fyse på søtsaker og ta dårlige matvalg i løpet av dagen. I tillegg tar jeg alltid en shot av min hjemmelagde gut-shot og omega 3. Frokosten i dag var som vist på bildet, og var mer eller mindre 100% perfekt. Manglet bare te! 

 

 

BODKU30DAsL

@hiyoga_no juleutfordring nummer 15: vennskap. Nå er det jo vanskelig å få samlet alle galingene på ETT bilde, men her er et ganske godt utvalg vil jeg tro av mine beste venner. Hver år drar vi på Audunbakken, en festival i bygda der vi bor. Og det er jo mer en tradisjon enn av musikkglede vi gjør det, for vi har vel aldri hørt om et eneste av bandene som har spilt der. Men vi drar hver år, og har en heidundranes kveld hver eneste år. Yey!

 

 

BOISkSXjV1_

@hiyoga_no juleutfordring nummer 17, kjærlighet. En helt perfekt avokado, det er ekte kjærlighet. 💕 

 

 

 

BOQLqWDjvM1

@hiyoga_no juleutfordring nummer 20. Jeg tror ikke jeg har mange mennesker her i verden jeg trenger å tilgi. Faktisk så er det bare en person som dukker opp i tankene mine når jeg hører ordet tilgivelse, men siden vi ikke kjenner hverandre og vi ikke har noe med hverandre å gjøre annet enn en mislykket hestehandel, så er ikke noe jeg ønsker å tenke mer på enn meg må. Nei, jeg velger å tilgi meg selv. Hver eneste dag forteller vi ting til oss selv, og med mindre man er bevisst på indre dialog eller har mengder med selvtillit, så det ikke bare gode ting vi sier til oss selv. Så dum jeg var som sov så lenge. Jeg skulle ikke spist den sjokoladen, tjukke meg. Fikk dårlig resultat på jobb eller skole, jeg er så dum. NEI! Du er ikke dum eller stygg eller dårlig, og det blir ikke bedre av at vi hele tiden forteller oss selv det. Vi må tilgi oss selv for de dumme valgene vi tar, og vi må tilgi oss selv for at vi bare er et helt vanlig menneske, slik som alle andre. Ja, kanskje noen andre står opp klokka 6 hver dag og får masse ut av dagen, men du har andre kvaliteter som den personen ikke har. Du ser det bare ikke, fordi ingen liker å dele svakhetene sine. Tilgi deg selv for at du sammenligner seg med andre, senk skuldrene og fortell deg selv at du gjør ditt beste. Det er ingen som krever mer av deg enn det, unntatt deg selv. Så vær så snill, når du kjenner at du snakker stygt til deg selv, bruk et par sekunder på å tenke over hvordan du ville at det skulle vært, fortell deg selv at det er helt ok at det ikke er sånn i dag og prøv igjen i morgen. Det er 365 dager i ett år, du har mange forsøk på å få ting riktig. 

 

 

 

BOS7rJ9Doo8

@hiyoga_no juleutfordring nummer 21. Å være vågal er ikke en ting jeg er flink til. Jeg er pinglete og sensitiv, men da jeg ble kjent med verdens råeste jente på hestelinja på Tomb fikk jeg opp øynene skikkelig for travsporten. Det eskalerte så til de grader at jeg til slutt fikk denne hesten av henne, og vi fikk et utrolig flott, lærerikt og utfordrende år sammen, med MYE fart og adrenalin. Helt i mot min natur, men gud så mye jeg lærte. Og så utrolig som jeg savner denne flotte hesten, Linnbo. 💔 Jeg lærte så mye om meg selv og en utrolig givende sport som jeg tidligere hadde et negativt forhold til. Gleder meg til den dagen jeg skal kjøpe meg en kaldblodstraver igjen! 

 

 

 

BOZdaSPjqWb

@hiyoga_no juleutfordring nummer 24, familie. Bildet er fra i sommer når vi ble bedt med på båttur med onkel, sommer og hav er noe av det jeg assosierer mest med familie. Også vil jeg som siste del av juleutfordringen sitere min bonusbestemor sin julekalender dag 22, som jeg også syns passer ekstra bra til dagens tema: “Hvis denne julen ikke er som den pleide å være, så husk at all glede fra fortiden kan bli en del av øyeblikket. Den lykke du engang har følt, er din for alltid.” God jul alle sammen. 🎄 ❤ 

 

 

 

Av 24 dager i advent delte jeg 14 bilder. Jeg kan vel ikke si at jeg tror jeg har klart utfordringen, men at jeg har bidratt med noe bra, det kan jeg si.

I år har jeg også laget mange sunne, spiselige julegaver, og håper at det kan være med å inspirere fler i familien til å utforske alternativer til godis og annen mat som er mye bedre for kroppen vår, uten å måtte inngå kompromiss med smaksløkene. 

Tankene mine i kveld går til de som ikke har det så godt som meg i julen. Jeg håper av hele mitt hjerte at alle har hatt en fantastisk julekveld, og at jeg hører fra alle mine kjære lesere videre i det nye året som kommer oss i møte. 

 

God jul, kjære deg. ❤ 

 

 

 

P o w e r f r o k o s t !

 

Det er vel ingen hemmelighet at vintermørket nå har tatt over styringen på humøret til mange nordmenn, og selv om man ikke jobber mer enn ellers, så føles det ut som at det eneste man gjør er å sove og jobbe. Eller stupe hodet ned i skolebøkene, for de som gjør det. Sånn er det i alle fall for meg, jeg sliter med å få stått opp, lage mat fra bunnen, trene, og leiligheten ser helt bomba ut. 

Jepp, vi har jo alle mange ting på agendaen nå rett før jul, og selv om jeg hadde fri i går og hadde en hel liste med ting jeg skulle ha gjort, så ser jeg rundt meg i skrivende stund at ikke en eneste ting ble gjort. Selvom jeg ikke satt rolig i det hele tatt i går, jeg gjorde jo noe hele tiden! Det er helt ufattelig og utmattende. Og jeg er nok langt ifra den eneste som føler det sånn. 

I går var Espen og jeg på nattåpent på Oslo City for å kjøpe støvsuger. Når roomien vår flytta ut tok han med seg støvsugeren sin, så nå var det helt krise hos oss. Det ble jo litt sent før vi kom i seng, og siden jeg skulle opp i dag for å spise frokost og gå på en liten bytur med søteste Camilla før jobb, så måtte det bli en skikkelig energifrokost. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Frokost

Chiagrøt med bær og julemüsli 

Surdeigsbrød med meierismør

Grønnsaksjuice

Macha te 

 

Frokosten gir meg mengder med næringsstoffer, fiber, proteiner og fett, som holder meg mett lenge og holder blodsukkeret stabilt mye lenger utover formiddagen enn en fettfri frokost ville gjort. I tillegg så smaker det jo helt himmelsk! 

 

Visste du at du kan fermentere juice? Juicen blir sunnere og får en mer syrlig smak, fordi melkesyrebakteriene lever av sukker. Dermed kan du unngå drastisk blodsukkerstigning når du drikker juice, og den blir bedre for kroppen din! Et par ss med starter fra noe du har fra før, myse, molkosan eller upasteurisert eplecidereddikk kan brukes. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Så synd at det kreves litt planlegging for å bake surdeigsbrød, for nå er jeg helt tom til i morgen tidlig! Grøten tar heldigvis bare to små minutter og røre sammen, så der er jeg i alle fall sikret. 

 

Håper du får en flott onsdag nå før jul, og at du prøver å gjøre noe fint for deg selv nå i mørketiden. Det skal jeg! 

 

 

 

 

Langstidskokt svineknoke med fermentert tilbehør

 

Siden første gang jeg smakte svineknoke har denne delen av grisen vært min favoritt. Vanligvis er jeg ikke så veldig fan av svinekjøtt, men svineknoke har alt. Den smelter i munnen samtidig som den har en fast konsistens. Den er saltet og røkt, som jeg elsker. Det er ren, uprosessert mat, og ikke minst så er den billig og du bidrar til bruken av hele dyret. 

Denne svinkeknoka fant jeg i 40%-disken (som jeg er stor fan av) på Coop, den kostet meg 20 kr. 

 

Svineknoke må jo være perfekt i dag, siden det er hode til hale-tirsdag,
og det nærmer seg jul med stormskritt! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det er så enkelt at det nesten er skammelig, du skal helle vann til det dekker alt og la det putre ca. tre timer. Jeg bestemte meg for å prøve slowcookeren denne gangen, og satte innstillingene til 10 timer på low. Jeg skal love deg at resultatet ble nydelig! 

 

Rotmos er laget med poteter, gulrot, kålrot, gulbete og selleri. De er kuttet i terninger og kokt til det er mørt, og med stavmikser sammen med et par ss kefir og ca 1 dl kraft jeg hadde stående i kjøleskapet. 

 

Tilbehøret er sukkerfri hjemmelaget tyttebærgele med et hint av blåbær og fermentert rødbete. Rødbetene har nå stått siden august, og de blir bare bedre og bedre! Kombinasjonen av smakene denne tirsdagen ble overraskende godt! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

 

Vi har ikke internet om dagen, så det gjør det litt problematisk å få postet innleggene jeg ønsker. Jeg har nemlig et innlegg om sunnere julekaker jeg ønsket å få postet før jul, men det begynner jo dessverre å bli litt sent nå. Hvis vi er heldig så kommer det ut på torsdag, så får du i alle fall se hva slags søtsakprosjekter jeg har holdt på med i desember! 

 

Nå må jeg løpe videre, fordi jeg skal på min første Hot Yoga time! Jeg gruer meg litt, fordi det er så mange som sier at det er uutholdelig varmt, og at det ikke er noe for dem, man mange andre elsker det. Har du prøvd hot yoga før? Fortell! 

 

Følg meg gjerne på instagram: lisamalene.no og følg med meg på HiYoga sin juleutfordring! 

 

#svineknoke #mat #julemat #jul #rotmos #mos #matprat #gris #fermentert #fermentering #rødbeter #tyttebær #sukkerfri #helse #tradisjon #husmannskost #gelatin #gele #hjemmelaget 

 

 

Potetomelett med røkelaks

 

Dagene går i ett om dagen, og jeg må være ærlig å si at når det står mellom å få nok søvn og bloggen, så vinner nok søvn. De som har fulgt meg vet at jeg er utrolig opptatt av å ta vare på seg selv, og søvn er helt vesentlig. Noen ganger sover jeg så lenge at jeg til og med får det litt travelt til kveldsvakt på jobb! Og med travelt mener jeg 3-4 timer til jeg skal være på jobb. Jeg skal blant annet lage en god frokost, gå tur og ordne litt hjemme. Aller helt vil jeg også blogge litt før jobb, men plutselig har klokken blitt så mye at jeg må raske på og lage lunsj til å ha med på jobb, og så komme meg avgårde. 

 

I går var ingen unntak. Men det er jo altså helt nødvendig å sove til litt utpå formiddagen når man har jobbet sent dagen før, syns jeg. Etter nesten 10 timer søvn på øyet og med minnet om en hard gårdsdag ferskt i minnet, laget jeg meg et skikkelig energiboost av en frokost før jeg tok turen ned på postkontoret. Pakken min fra soma.no hadde endelig ankommet! Henting av denne pakken, og gleden det var å pakke den opp gjorde jo da at jeg fikk litt dårlig tid før jobb, som vanlig. 

 

Gårdsdagens matpakke måtte altså bli noe som tar kort tid å lage. Siden jeg faktisk har hatt lyst på røkelaks i det siste kom jeg opp med en idé som viste seg å bli et utrolig godt måltid. Jeg klarte ikke å tenke på noe annet enn maten som ventet på meg i pauserommet, og når det endelig var tid for lunsj (eller, middag egentlig!) så skuffet den meg ikke. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Potetomelett med røkelaks

Til omeletten bruker du ca. en neve med kokte potetterninger. Det er ca. 2 dl terninger. Ha de i blanderen sammen med to egg, et par ss kefir og litt vann. Jeg tilsatte også litt salt, pepper, muskat og gurkemeie i røren. Kjør til røren er jevn, og stekt i smør på svak varme på begge sider til den er gyllen og fast. 

Når den er avkjølt tar du på det pålegget du vil ha, det var utrolig godt med røkelaks, grønnkål, avokado og seterrømme. Mm. <3

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Rull omeletten sammen, del i to og putt i matboks eller nyt med en gang. 

En skikkelig god og mettende omelettrull på 1-2-3!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Nå er det faktisk snart på side for meg og løpe på jobb igjen, men først vil jeg ønske deg en god torsdag, og håper du har noen planer du gleder deg til i helgen. Det har jeg denne helgen, og det er godt å vite at jeg har noe å glede meg til etter mye jobbing og slitsomme dager. God torsdag!

 

Følg meg også gjerne på instagram lisamalene.no og snapchat: lisamalenee 

 

 

 

 

#torsdag #mat #laks #omelett #underholdning #helse #egg #potet #avokado #jobb #

 

 

 

Fermentert chiagrøt med bær og müsli

 

 

Denne uken jobber jeg kveld, og det betyr lange morgenstunder og god frokost. Selvom det er litt kjipt å ikke være hjemme fra jobb før 12 på natten, så er det i alle fall deilig å kunne få seg en god start på dagen. Og uten om at naboen pusser opp og har boret i veggen i hele dag, så er det så langt en ganske god dag!

 

Som jeg skrev i forrige innlegg så er ikke hverken matlysten eller kreativiteten helt på topp om dagen. Heldigvis har jeg min elskede kjøleskapsgrøt som alltid er der for meg. Tidene går, men grøten består! 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

Fermentert chiagrøt med havre

0,5 dl kokosmelk (jeg liker den økologiske fra coop eller den på kartong fra rema)
3-4 ss chiafrø
3-4 ss havregryn 
1 ts surdeigsstarter  
1 dl vann

Ha alle ingrediensene i et glass med lokk og la det stå romtemperert i minst 7 timer. Du vil se at det dannes bobler og at grøten smaker mer syrlig. Fermenteringsprossesen gjør nøtter, frø og korn lettere for magen å fordøye, og tilfører gode bakterier og enzymer til magen. Har du ikke surdeigsstarter kan den byttes ut med noe syrlig, f.eks. litt sitronjuice eller eplecidereddik (helst upasteurisert / hjemmelaget). Det blir ikke helt det samme, men syren fungerer på samme måte som syren fra surdeig, og gjør maten lettere å fordøye. 

 

Nå elsker jeg chiagrøt, men begynnelsen syns jeg konsistensen på chiafrøene kunne være litt merkelig. De sveller mye når de kommer i vann, og får en geléaktig konsistens. Nå syns jeg det er noe av det som gjør grøten så god! 

 

Tips!

Fyll glasset med bær og ta det med på jobb, skole eller reise, så har du enkel og supergod fastfood med deg over alt! Husk å ta med skje. 😉 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

 

Jeg fylte nok glasset mitt litt fult i går, for når jeg tok av lokket i dag tidlig så det slik ut:

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

Masse luftbobler i grøten viser at den har fermentert, og består nå av masse enzymer og gunstige bakterier for magen, og kornene er i tillegg lettere for en følsom mage å fordøye. Prosessen gjør at grøten får en fyldig og fløyelsmyk konsistens.

 

Grøten er super som tilsetning! 
Jeg har brukt den i smoothies, sjokolademousse, bakst, pizzabunner, pannekaker, you name it.

Min siste dille er å blande inn kefir, toppe med varme bær og min hjemmelagde julemüsli, som på bildene under. 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

 

Nå skal jeg fikse litt hjemme og lage meg noe godt jeg kan ha med og spise på jobb. Jeg syns arbeidsdagen går mye lettere hvis jeg vet at noe godt står og venter på meg på pauserommet! Jeg syns også det er viktig å spise middag på jobb når jeg jobber kveld, slik at jeg ikke trenger å begynne å lage mat og spise så tung fordøyelig mat når jeg kommer hjem så sent. Det blir i alle fall søtpotetchips med elg på jobb, så kan jeg unne eg enda en bolle med grøt når jeg kommer hjem i kveld. Mye bedre meg magen og kroppen! 

 

Håper du har en god torsdag!

 

Følg gjerne min instagram lisamalene.no 🙂

 

 

#mat #underholdning #helse #grøt #chia #havregryn #kokos #bær #müsli #musli #frokost #sunt #ernæring #fermentering #kefir 
 

 

 

 

 

Hva gjør du med juicerestene?

 

 

Etter å ha laget juice blir det mye grønnsaksrester. Dette er en av grunnene til at noen velger å ikke kjøpe seg juicer, og jeg er helt enig! Jeg er stor motstander av å kaste mat, fordi jeg syns det er respektløst og dyrt. Men siden jeg elsker juice, og syns det er en utrolig fin måte og få i seg næringsstoffer i de periodene jeg ikke er så flink til å spise grønnsaker, så juicer jeg uansett. Det finnes jo tross alt andre alternativer enn å kaste restene tankeløst i søpla! 

 

Jeg jobber stadig vekk med å finne nye måter å bruke pulp på. I det siste har ikke kreativiteten vært helt på topp, og når ikke matlysten heller er der, så blir det lite gode idéer å dele med dere. Heldigvis har jeg noen retter jeg har laget mye tidligere, som krever lite innsats og planlegging for å gjennomføre. Jeg laget en av oppskriftene her om dagen, etter at jeg laget juice med gulrot, rødbete og brokkoli:

 

Rødbeteburger med coleslaw og frisk salat! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rødbeteburger:

– Grønnsaksrester, jeg har pulp fra ca 5 gulrøtter, 4 rødbeter og en brokkoli. 
– Revet squash og/eller moste kikerter, jeg brukte en 1/4 squash
– 2 egg
– Ønsket krydder, jeg brukte et par ts hjemmelaget tacokrydder. 

Ikke bruk pulp fra frukt, det gir en bitter og rar smak til burgerene! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Rør godt sammen og form burgere med hendene.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Stek på 160 grader i ca. 30 minutter. 

Mens de steker kan du lage en coleslaw av et par revede gulrøtter, revet kål, rømme og majones. Tilsett litt sitronsaft, salt, pepper og muskat. Jeg bruker også selvfølgelig masse salat ved siden av! Retten toppet jeg med bønnespirer og parmesan. Kjempegodt! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Burgerene som ikke ble spist opp brukte jeg et par dager senere til å lage enchiladas. Jeg skar burgerene i strimler og la de i wraps med litt salsa og ost, toppet med nachos og ost over, inn i ovnen til osten er smeltet. Masse grønn salat ved siden av og avokado selvfølgelig. Yummi!

 

Ønsker deg en fin tirsdag. <3 

 

 

 

 

 

En julekalender med mening

 
 
Det finnes tusen julekalendere man kan bli med på, og veldig mange blogger har julekalender frem til 24. desember hvor de gir bort noe til en heldig leser hver dag. Jeg må innrømme at det av og til frister å “melde seg på” disse, det er jo av og til flotte ting som jeg godt skulle likt å vinne selv, men jeg gjør det aldri. Vet ikke helt hvorfor, men tenker hver gang at jeg ikke vinner det uansett. Men i år kom jeg over en julekalender litt utenom det vanlige…
 
 
BNZ8S2uBeq4

 

Hi Yoga donerer nemlig en middag for hvert bilde som blir delt på instagram i deres kalender til Kirkens Bymisjon sin kampanje “Gled en som gruer seg til jul”. Det vil si, du legger ut et bilde med en tilhørende tekst om dagens tema, tagger med @hiyoga_no #hiyogaforme og #gledensomgruersegtil jul, dermed har du gitt en middag til Kirkens Bymisjon helt gratis. For deg i alle fall, det kommer på regningen til Hi Yoga. 

 

Jeg postet i dag første bilde i utfordringen, og skal prøve så godt jeg kan å poste et bilde hver dag frem til julaften. En julekalender med mening, som gir mye mer tilbake til meg selv enn å vinne cozy tøfler. Selvom tøfler er hella cozy! 
 
Hvis du vil følge med på hvordan utfordringen går for min del, kan du følge lisamalene.no på instagram. Hvis du klikker deg inn på #hiyogaforme så ser du alle bildene som blir delt i forbindelse med utfordringen. Håper at du slenger deg med også!
 
En så liten innsats, det gleder en som gruer seg til jul. 
 
BNeDrFZDdLL

Hvis du ikke ønsker å delta eller bare har lyst til å bidra kan du gå inn på bymisjon.no, der har de dette banneret, og du kan enkelt donere to middager ved å sende en sms med ordet “Glede” til 2490. Det koster 80 kr, og da donerer du to middager til noen som gruer seg til jul. 

 

 

 

Håper alle får en god førjulstid. <3 

 

 

 

#mat #kirkensbymisjon #glede #kalender #jul #utfordring #challenge #yoga