Kan du forskjellen på næringsrik og energirik mat, og hvorfor kalorier er bra for deg?

 

Kalorier er et ord som sjeldent blir nevnt på bloggen min og det er bevisst. Næringsrik mat snakker jeg derimot veldig mye om. Det er lett for meg å tenke at alle vet hva jeg legger i ordet “næringsrik”, men har du egentlig tenkt over hva det betyr? Det er på tide å rydde opp i begrepene! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Næringsrikt måltid: ananas- og kirsebærsmoothie finner du her! 

 

Vi deler opp næringsstoffene i to hovedgrupper, makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer

Makronæringsstoffer 
Dette er næringen som gir oss energi i form av kalorier. Vi snakker hovedsakelig om karbohydrater, proteiner og fett, men hvis vi skal være skikkelig nerds så går faktisk også alkohol innunder denne kategorien (jeg vil derimot ikke si at det er en god kilde til energi). Når vi snakker om kalorier i maten så er det disse næringsstoffene vi snakker om. Kalorier er drivstoffet vårt og byggestenene våre, om vi ikke spiser nok kalorier så setter kroppen ned forbrenningen og vi føler oss slappe, og kroppen har ikke nok byggeklosser til å lage nye og friske celler (kroppen bytter ut gamle og slitne celler mye nye og friske celler hele tiden, f.eks. huden, tarmveggen og indre organer). Kalorier er nesten blitt et fryktet ord, men i virkeligheten er det bare en enhet vi bruker for å måle energi, og hvem vil vel ikke ha energi? 

 

Mikronæringsstoffer 
Dette er stoffene jeg refererer til når jeg snakker om næringsrik mat! Mikronæringsstoffer er vitaminer, mineraler, antioksidanter og mange andre plantenæringsstoffer. Disse stoffene gir ikke energi, men sørger for at de forskjellige funksjonene i kroppen fungerer slik de skal. 

Et eksempel: 
Kroppen trenger energi for å fungere, men for at kroppen skal kunne utnytte energien vi spiser må den gjøres om til et stoff cellene kan bruke. Sukker spaltes ned til små glukosemolekyler i tarmen og føres til cellene via blodet. I cellene omdannes glukose til ATP, og ATP er et stoff som er tilgjengelig for cellene som energi. Det blir nesten som at en bil ikke kan kjøre på råolje, oljen må først gjennom en prossess for å bli bensin. For at cellene skal kunne gjøre denne jobben trenger de næringsstoffer.

Om vi spiser en spiseskje med raffinert sukker, altså ren energi uten noen næringsstoffer (tomme kalorier), så må kroppen bruke næring på å forbrenne dette sukkeret (lage ATP av glukose) uten å få noe næring tilbake fra sukkeret. Om vi spiser mye raffinerte produkter og lite næringsrik mat, vil dermed lagrene av næringsstoffer i kroppen tømmes, fordi vi ikke fyller på med mer enn vi bruker i fordøyelsesprosessen. 

Om vi derimot spiser en spiseskje med søtpotet, som også har masse sukker (karbohydrater), så tilfører vi samtidig masse gode næringsstoffer til kroppen som den kan bruke under prosessen med å forbrenne maten! Forhåpentligvis gir vi kroppen så mye mer næringsstoffer, at den kan avse en god del til å ta vare på immunforsvaret, hormonproduksjonen, ufarliggjøre frie radikaler og mange andre livsviktige funksjoner. 

 

Søtpotetfries søtpotet ovnsbakt helse livsstil lisamalene
Ovnsbakt søtpotet!

 

Som sagt så er jeg ikke fan av å snakke om kalorier, fordi jeg mener det er helt irrelevant i forhold til om kostholdet ditt er sunt eller ikke. Som du lærte over her så er det stor forskjell på om man spiser en skje med sukker eller søtpotet, med tanke på næringsstoffene som man får i seg. I tillegg så gir raske karbohydrater (raffinert mel og sukker for eksempel) høy blodsukkerstigning, som ikke er gunstig for helsen, men det er et annet tema som vi ikke skal snakke om her.

Grunnen til at jeg skriver dette innlegget, er fordi jeg vet at mange er skremmende opptatt av kalorier, og kanskje skyr unna en matvare når jeg skriver at den er svært næringsrik, fordi man kanskje kan tenke at det er mye kalorier i den. 

Mat er ikke så svart/hvitt. Maten inneholder både makro- mikronæringsstoffer, og det er viktig å få i seg et bredt spekter av alt. 
Mikronæringsstoffene jobber sammen med å holde oss friske, så du kan ikke spise masse av èn sunn matvare og tro at du er sunn.
Du må ha fett fra oljer, smør, nøtter, rømme og avokado, du må ha proteiner fra marg/kraft, kjøtt, korn, nøtter og du må ha karbohydrater fra masse planter. Alle disse makronæringsstoffene inneholder store mengder mikronæringsstoffer, og alt jobber sammen. Variasjon er nøkkelen! 

Energi (kalorier) er ikke fienden din. Mat er ikke fienden din, mat gir deg en frisk kropp og et lykkelig liv. <3 

Til slutt: 
– Vi skal fylle på med mer næringsstoffer enn vi bruker opp slik at kroppen alltid har et lager å bruke av.  
– Vi trenger makronæringsstoffer, altså kroppens energi og byggeklosser, for å ha nettopp energi og bygge nye, friske celler. 
– Vi trenger mikronæringsstoffer, stoffer som sørger for at prosessene i kroppen fungerer som de skal. 
Variasjon er nøkkelen. 
– Viktigst av alt: mat skal gi oss glede og kos i hverdagen! 

 

grønnkål grønnsaker helse betakaroten mikronæringsstoffer opptak
Grønnkål er en veldig nærikgsrik matvare

 

Hva lærte du av dette innlegget? 

Var det noe her du visste fra før? 

Om du likte innlegget så setter jeg pris på om du deler det med noen du tror kan dra nytte av det. <3 

 

Husk å følge meg på instagram <3

BflMULNlWad

 

 

#mikronæringsstoffer #makronæringsstoffer #helse #livsstil #kalorier #betakaroten #mat 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg