JEG ELSKER SJOKOLADE

 

 

Snapchat er så gøy! Spesielt fordi det er plattformen hvor jeg har aller mest kontakt med dere, og det er så koselig. <3 Jeg setter utrolig pris på hver og en av dere, og tilbakemeldingene jeg får betyr utrolig mye for meg. I dag har jeg holdt på med å utvikle en ny sjokolademousse-oppskrift som er sukkerfri og uten laktose. Selve prosessen kom ikke ut på story i dag fordi jeg ikke visste om resultatet ville bli bra, men jeg har en liten film fra i dag som jeg tenkte å dele her. 

Jeg kommer til å dele fremgangsmåte på snapchat og legge ut oppskrift på bloggen, så hvis du følger lisamalenee får du være en av de aller første som får se denne oppskriften og mange, mange andre godsaker i framtia! Jeg deler også tips om hygiene, skjønnhet, miljø og mye fra kaninene.

Håper vi sees på snapchat! <3 

 

Trykk på bilet for å starte filmen. 
En helt vanlig fredagskveld i heimen!
BSUM4ULlUjV

 

Snapchat: lisamalenee
Instagram: lisamalene.no

 

God fredag til dere, till’ next time,

 

 

 

#mat #snapchat #sjokolade #helse #godis #sunn #fredag #helg 

Saftig og grovt grytrebrød av ekte surdeig

 

 

Vi skal ta et lite dykk ned i oldemors gamle kokebøker, til en eldgammel matkunst som startet for flere tusen år siden og har vært praktisert over hele verden i all sin tid. Vi skal kombinere en tradisjonell bakekunst med den ferskeste forskningen innen helse og biokjemi, vi skal oppleve biologiske prosesser og mikrobenes finurlige arbeid på vår egen kjøkkenbenk, og alt du trenger er mel, salt og vann. Vi snakker selvfølgelig om surdeig. 

 

 

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet

 

Baking i seg selv er en kunst som krever mye finurlig håndarbeid og trening for å mestre, og når vi kommer til surdeig snakker vi om en helt ny level av baking. Det krever prøving og feiling, smaking og testing, skuffelse og glede. Jeg er ingen kløpper på baking, og det er ingen hemmelighet at jeg er lat av natur og alltid prøver å finne de enkleste måtene og løse ting på. Baking er intet unntak og surdeig er en ekstra utfordring. 

Brød har aldri vært min favorittmat, faktisk hadde jeg en periode på rundt 7 år hvor jeg ikke taklet smaken av brød og spiste det bare til nød, med et fjell av pålegg på. Da jeg fikk opp øynene for fermentering var det mye snakk om surdeigsbrød, og det måtte seff prøves ut. Nå kan jeg spise nystekt surdeigsskive med ekte meierismør på som kosemat! Jeg elsker den chrunchy skorpa og de nydelige aromaene som fanges i brødet under langtidshevinga. Jeg digger at brødet blir forskjellig fra gang til gang, fordi faktorer som temperatur, hvilket mel du bruker, innemiljøet, årstid, hvor potent starteren er og mye mer spiller inn på hvordan resultatet blir. Spenningen bygger seg opp når brødet står i ovnen og duften av nystekt bakst brer seg i hjemmet, og toppes i det du skal til å ta den første smakebiten av ditt nystekte brød. 

 

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet
 

 

 

Jeg var så heldig å få jerngryte av svigermor i julegave, og den blir flittig brukt. Det har vært så mye snakk om dette grytebrødet, og alt må jo prøves. Hvis dette lyktes ville det være en stor seier for meg, fordi jeg som sagt er veldig glad i enkle løsninger. Jeg er ikke flink til å bake og jeg er ikke flink til å bruke mål når jeg lager mat. Jeg syns det er vanskelig å få deigen til å være akkurat passe fast, og jeg syns dessuten at hele prosessen med elting og bretting er en ganske kjip og tidkrevende oppgave. 

Når du baker et grytebrød trenger du ikke å tenke på noe av det der. Du rører sammen ingrediensene kvelden i forveien, den skal være såpass løs at du neste morgen kan helle deigen over i en glovarm gryte, sette den i ovnen og plassere deg selv godt planta under pleddet, med søndagskaffen i hånda, mens du venter på at nydeligheten blir ferdig. Helt ærlig, enklere og bedre brødbaking får du ikke. 

 

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet

 

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet

Tidligere har jeg skrevet om fordelene ved fermentering, som baking med surdeig er, og det finner du på denne linken: fermentering. Gluten er en blanding av proteinene glutenin og gliadin, og har vært mye omdiskutert de siste årene, og det er ikke helt uten grunn. Selv om å kutte ut gluten ikke er sunt i seg selv, og friske mennesker fint kan spise gluten helt uten problemer, så er gluten svært tungt å fordøye til og med for friske mennesker. Høy eksponering over tid kan til slutt føre til irritasjoner i tarmveggen, og man kan begynne og oppleve in intollerane for gluten. Fortsetter eksponeringen står man i fare for å få autoimmune sykdommer som psoriasos, fibromyalgi og leddsmerter, depresjon og angst og diarè og forstoppelse blant annet. Syren som oppstår under syrningen av surdeig er med på å bryte ned harde bindinger i kornet, som gluten og stivelse, og gjør det mye lettere å fordøye. Sliter du med oppblåst mage, lekk tarm eller andre plager knuttet til mage, og ikke kan se for deg et liv uten brød, kan du ha stort utbytte av å bytte ut vanlig brød med surdeigsbrød!

 

 

Saftig og grovt grytebrød av surdeig

 

Mål opp:

6 dl vann 
9 dl mel 
1-2 ts salt
2 ts krydderurter dersom du ønsker det
Surdeigsstarter

 

Jeg fant ut at forholdet mellom mel og vann som jeg bruker er omtrent 2 dl vann til 3 dl mel, så da kan du bare lage deigen større eller mindre ettersom du ønsker det. Meltype er opp til deg selv, jeg har prøvd oppskriften med forskjellige typer nå, og syns alle resultatene har vært gode. Jeg har prøvd en blanding av 6 dl grovt sammalt hvete og 3 dl hvetemel, og en annen variant var 6 dl sammalt hvete finmalt og 3 dl grovt rugmel. Bruk helst økologisk mel for å ikke hemme bakteriene med sprøytemiddelrester, men bruk det du har. 

Jeg har planer om å lage et innlegg om hvordan du kan lage egen surdeigsstarter, og er du helgdig så finner du kanskje noen på gruppene “Melkesyregjæring” eller “fermentering” på facebook som vil dele litt av sin starter med deg. 

 

Slik gjør du:

Det er lurt å mate starteren dagen i forveien og la den stå på benken til dagen etter for å gjøre den mer potent. Når du skal lage deigen bruker du ca. en dl vann og rører ut to-tre ss med surdeigsstarter i vannet. Jeg gjør alltid det, for å være sikker på å få fordelt starter jevnt i hele deigen. Ha i salt, og dersom du vil ha det, urter. Jeg liker å bruke urter i mine brød, rosmarin og oregano er favorittene! Jeg bruker kanskje 1-2 ts av hver. Ha i resten av vannet og melet og rør godt. Kle glassbollen (ikke ha oppbevar det du fermenterer i plastikk eller metall) med plastikk og la stå på benken i 12 timer, lenger hvis du ønsker den enda mer syrlig. 

Dagen etter setter du jerngryta med lokk på inn i ovnen, på den nest nederste rillen, slik at gryta havner omtrent midt i ovnen. Skru på til 250 grader, og la gryta stå inne til den er ordentlig gjennomvarm, omtrent en halvtime. Ta ut gryta, og om ønskelig, hell over solsikkefrø eller andre frø du liker. Hell deigen over i gryta og strø over frø om du ønsker det. Sett på lokket igjen og plasser gryta tilbake i ovnen. Brødet skal stå inne i en time til sammen, og du tar av lokket på gryta etter en halvtime og setter samtidig ned gradene til 200, slik at brødet steker de siste 30 minuttene uten lokk i livv lavere temperatur.

Når brødet er ute av ovnen kan du enkelt hvelve det ut av gryta og avkjøle på rist. Nå er det helt avgjørende at du ikke skjærer i brødet før det har stått på rist og avkjølt i minst to timer, helst 3-4 timer. Gjør du ikke det får du et seigt og tungt brød, brødet må få god tid til å “sette seg”. Jeg deler alltid brødet i to, og fryser den ene delen. 

 

Ingen elting, ingen knaing, ingen bretting eller forming. Bare røre sammen og vente. Herlig, sant? 

 

 

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet

 

Måtte ta med noen “behind the scenes” bilder av de nydelige snubbene mine. <3 
 

 

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet
Kan jeg smake, plis?

 

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet
Pliiis?

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet

 

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet
Fikk smake til slutt!

 

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet
Var ikke så fornøyd med å måtte dele…

 

Saftig grytebrød, surdeigsbrød, eltefritt, langtidshevet

Nå håper jeg at min forklaring var forståelig, har du noen spørsmål så er det bare å fyre løs. Jeg svarer på alle henvendelser, i kommentarfeltet, snapchat, facebook og på mail. Jeg har filmet og lagt ut hele prosessen på snapstory, så hvis du legger til lisamalenee kan du se det hele “live” fram til rundt 10-11 i kveld. Fikk du det ikke med deg, send meg en DM, så skal jeg sørge for å få delt det neste gang jeg baker. Kanskje jeg til og med kan lage en youtubevideo. Hjælpes! 

 

Da ønsker jeg deg lykke til med bakingen, stol på deg selv og prøv deg frem! Blir det ikke bra første gangen, så prøv en gang til. Har du ikke starter er det enkelt å lage, og hvis du bor i Oslo-området kan du til og med få adoptere litt av min egen starter! Enkelte syns kanskje “den normale måten” og bake brød på er enklere, da gjør du det i steden. Bruk starter istedenfor gjær, og la deigen heve i 12 timer. Brett og form deigen og la den stå et par timer til, så stek. Jeg er ingen kløpper på baking som sagt, så med mindre jeg plutselig får en kjempeinteresse for det, tror jeg ikke at jeg kommer til å dele noen oppskrift på det. Det finnes massevis på nettet fra før også! Youtube “sourdough” for eksempel.

 

Lykke til! 

 

 


 

 

 

#surdeig #sourdough #økologisk #brød #fermentering #mat #helse #kosthold #steinalderkost #norge #tradisjon #grytebrød #eltefritt #langtidshevet
 

 

 

Nye jeans og bildedryss fra bunny photoshoot

 

 

Jeg har ikke telling på hvor mange jeans jeg har prøvd de siste månedene. Det begynte vel i desember at jeg startet på min jakt etter et par med vintage jeans, og jeg har hatt is i magen i påvente av den perfekte buksa; en man liker sånn halvvies blir bare liggende i skapet uansett. Jeg er jo ikke noe forkjemper for shopping akkurat, og hvis jeg ønsker meg noe bruker jeg heller noen uker på å lete etter plagget i bruktbutikker enn å gå innom H&M og få det overstått på noen minutter. På den måten får man jo et mer personlig forhold til plaggene sine også, de vil kanskje bli brukt oftere og du blir mer glad i de når du faktisk har lett etter den ene skatten i så lang tid. Mange av mine favorittplagg er fra Fretex, og ullkåpa jeg har brukt i hele vinter kostet meg kr. 20,- på et loppemarked langt inne i skogene på Slåstadsæter, hjemme i Odal’n. 

 

Vintage jeans. Jeg har ønsket meg det i så lang tid nå, og de klassiske Lewis 501 stod øverst på lista. Jeg har lett og lett, jeg har prøvd uendelige med former, fasonger og størrelser, men ikke funnet en eneste bukse som var den buksa. Det skal sies at jeg ikke har hatt leting som noen hobby akkurat, og jeg har hatt svært høye krav for hvordan jeg vil den skal se ut. De gangene jeg har kommet over en bukse som utfylte kravene mine, det så være en bruktbutikk eller BikBok, har jeg prøvd den, og ingen, ikke en eneste en, har vært i nærheten av hvordan jeg forestilte meg at jeg kom til å se ut i en vintage-baggy-boyfriend-ish-jeans. Helt til i dag. 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

På vei hjem fra jobb gikk jeg innom Fretex, igjen. Kunne jo hende de hadde fått inn min jeans siden sist jeg var der. Men nei, jeg måtte gå tomhendt ut igjen denne gangen også. På dette punktet føler jeg meg snart ferdig med å stå i de trange prøverommene, knyte opp skolissene, dra av den trange slimfit-buksa og få på meg jeansen, bare for å oppdage at ja; jeg ser ut som en potetsekk i denne også. 

 

På vei ut av Fretex ligger en Lindex på andre siden av veien, og idet jeg går ut får jeg øye på buksa med en gang. Jeg er egentlig ferdig med å få forhåpninger om at buksa kommer til å sitte bra, fordi det gjør de jo ikke uansett. Men nå har jeg jo faktisk ønska meg denne buksa en stund, så det skader vel ikke og prøve denne også. Dermed fant jeg endelig min jeans. 

 


 

Jeg ble så ivrig at jeg måtte snappe den til de som følger meg på snapchat!

 

Når jeg kom hjem hadde vårsola gitt meg en liten piff til å finne på noe kreativt, og nye plagg har dessuten også den effekten på meg (les: oss jenter amairait?!). Lille Sondre hadde uansett ikke vært ute enda i dag, så jeg tok med kamera og hadde en liten privat photoshoot, eller så privat det får blitt på vår frelsers gravlund etter arbeidstid på en slik solfylt dag, med Sondre, vårskoene, vårjakka og min nye bukse.

Hadde noen fortalt meg hvor vanskelig det er å ta bilder med selvutløser med spinnvill kanin på armen og et kamera som tydeligvis ikke har manuell fokus, hadde jeg kanskje revurdert dagens fotoplaner, men jeg fikk da noe ut av det uansett. Alt skal ikke være like lett heller, da hadde vi ikke hatt personlig utvikling her i verden (nope, jeg er ikke en av de over-positive menneskene, du kan trygt slappe av og fortsette og følge meg!). 

Du vet jo hvordan det er, det blir ikke bare ett bilde når man først er ute for å fotografere. Håper du liker å bla!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Viktig å vaske seg på tottene før shoot!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Surpompen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi var på konkurranse i helgen, og Sondre som vanligvis har samlet plasseringer siden vi startet å konkurrere, tulla det til skikkelig og fikk 10 feil, haha! Vi fikk trøstepremie, en fargerik og kul sele. På akkuratt dette bildet sitter han som en prest, men jeg skal love deg at det var en utfordring å ta bilder med min lille våryre hannkanin. Han presterte faktisk å sprelle såppas at han fikk magestoppen foran den ene fremlabben som du ser. Er det mulig liksom? Lille ramp.. <3 

Har klipt meg også! Syns jeg har sååå kort hår nå. haha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Måtte ta noen bilder inne med Gamlefar også. <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den godeste jeg vet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Buksa var såå kul med det nye beltet mitt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Da håper jeg du forstår at buksejakta mi ikke har vært så dramatisk, men det er jo litt gøy å utfolde seg kreativt i skrivingen innimellom også. Jeg har ikke skrevet noe som ikke er sant, fordi jeg har faktisk lett etter en slik bukse lenge. Men klær og mote er ikke øverst på min liste of favourite things, så så krise har det ikke vært. Det som derimot er litt krise, er at etter å ha sett SWEATSHOP med Anniken har jeg vært utrolig sparsom på å handle fra slike kjedebutikker, så nå har jeg egentlig gått litt imot mine egne prinsipper. Hvis du ikke har sett serien så vet du hva du har å gjøre. Lindex påstår at de har som krav at leverandørene ikke benytter seg av barnearbeid, men jeg er uansett skeptisk. På en annen side så er det en utfordring og finne klær til en rimelig pris hvis man skal gå utenom kjedene, og det må vel være mulig å finne en balansegang mellom vill shopping og total boikott? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Håper alle nyter sola like mye som Sondre og jeg gjorde ute i dag. Ha en fortsatt flott tirsdag!

 

Husk at du ikke må nøle med å følge meg på snapchat lisamalenee (med to e’er!), jeg deler mine helsetips, min hverdagen og en god del annet. Blant annet lille Sondre og gamlefar. <3 

 

 

 

#kanin #bukse #vintage #mote #fashion #matblogg #helse #livsstil #miljø #samfunn #underholdning

 

 

Lisa Malene har fått nytt design

 

 

Jeg har alltid vært glad i en stilren look og duse farger. Farger med mye liv, og spesielt mange fager på en gang syns jeg kan være slitsomt og litt glorete og se på. Etter å ha hørt på Sara Lossius sin Ingefærepisode “Farger til folket!”, og satt med ned for å lese litt, har jeg innsett hvor absurd dette er. Siden jeg liker å kalle meg grafisk designer så burde jeg vel egentlig vite bedre også.

Jeg har satt meg ned for å lage en ny fargepalett som passer meg og mine behov, og som skaper et miljø og en stemning jeg kan trives i. Det beste stedet jeg vet er skogen, det minner meg om mange nydelige gåturer med familie og venner, en trygg barndom hvor jeg vokste opp på landet og i skogen og eviglange rideturer på hesteryggen. Fargene jeg har valgt å bruke reflekterer mye av det jeg er glad i, samtidig som det er naturlig for meg å trekke inn det landlige brunt og det skyfrie blått. Jeg vil fortsatt ha et stilrent uttrykk, så jeg tenkte å prøve ut et minimalistisk design en stund fremover for å se hvordan jeg trives med det.  

Nå håper jeg det blir litt mer livlig på mine sosiale medier!

 

 

 

Ny header på bloggen og på facebooksiden min! 

Facebooksiden min finner du HER! 
Eller søk på lisamaleneblogg, så finner du den. På facebook er det lett å følge med på når jeg legger ut nye innlegg, og i tillegg deler jeg andre informative innlegg, videoer og annet bonusmateriale som ikke kommer på bloggen. Følg meg der!

 

 

 

 

Følg meg gjerne på instagram: Lisamalene.no


 

BR_7tH2FPVb

 

Og snapchat: Lisamalenee 
(merk: to e’er der!) 

På snapshat deler jeg min hverdag, oppskrifter og andre tips. Alt fra mat og miljø til dyrene mine og festligheter. 

 

Du er velkommen til å følge meg, sende melding eller spørre meg dersom du har noen spørsmål. Det er såå hyggelig å føle at jeg har kontakt med leserne mine, og dere er bare så flotte alle sammen! 

Håper å høre fra deg også!

 

 

 

 

#blogg #underholdning #mat #helse #design #grønn #farger #lisamalene #matblogg #oppskrifter #facebook #instagram #snapchat #side2

 

 

 

Kremet blomkål- og brokkolisuppe på 1-2-3

 

 

Jeg er skikkelig fan av supper! Det beste med suppe er at den er så rask å varme opp, til og med hvis den er dypfryst, og det er et skikkelig sunt fast food-alternativ. Du kan ta deg god tid å lage en skikkelig fancy suppe, eller du kan bruke 10 minutter når du har dårlig tid. I dag ble det litt hektisk før jobb, så siden jeg hadde hadde både ferdig kraft av økologisk kylling stående på benken og grønnsaker i frysen, ble valget enkelt. Og så godt!

 

Blomkålsuppe brokkolisuppe suppe

 

Blomkålsuppe brokkolisuppe suppe

 

Kremet blomkål- og brokkolisuppe
ferdig på 10 minutter! 

Ca. en halv liter kyllingkraft av økologisk kylling 
To poser med fryst blomkål og brokkoli (ca. 800 gram)
En halv boks kokosmelk
En klype salt, pepper og hvitløkspulver

 

Varm alle ingrediensene i en kjele til grønnsakene er myke. Fordelen med å bruke grønnsaker fra frysedisken er at de allerede er kokt, eller aller helst dampet. Da slipper du å vente på at grønnsakene skal koke seg møre. I tillegg går det raskere når du slipper å kutte grønnsakene. Bruk en stavmikser og kjør til suppen er helt glatt. Ferdig! 

NB! Pass på å ikke bruke stavmikser i kjele med teflonbelegg! 

Vanligvis steker jeg løk og hvitløk i en panne sammen med smør eller kokosolje og har i suppa, men jeg hadde ikke tid til det i dag. Derfor erstattet jeg litt av smakene med hvitløkspulver. Ikke bruk hvitløkssalt, siden det inneholder nesten bare salt. I tillegg hadde jeg også rester fra sammen kyllingen som jeg kokte kraft av i kjøleskapet, så jeg sprøstekte noen biter i smør med kyllingkrydder på (jepp, jukser i blant jeg også!), som jeg toppet suppa med. Det ga en skikkelig god finish! Bacon er også kjempegodt å bruke som topping på blomkålsuppe syns jeg. 

Kraft har utrolig mange helsefordeler, det inneholder blant annet kollagen, som er et av de viktigste byggestenene i kroppen vår. Kollagen holder huden ung, håret og neglene sterke, og ledd og skjelett frisk for å nevne noe. Ved å tilsette fett (kokosmelk) og toppe den med kjøtt blir suppe et fullverdig måltid som holder deg mett lenge. Du kan bytte ut kjøtt med linser eller noe annet proteinrikt hvis du ønsker det! 

 

 

Blomkålsuppe brokkolisuppe suppe

Blomkålsuppe brokkolisuppe suppe

Blomkålsuppe brokkolisuppe suppe

Blomkålsuppe brokkolisuppe suppe

 

 

Jeg har også en oppfordring til deg i dag:
Last ned Acast på app store eller play store, søk opp Ingefær Podcast som lages av Sara Lossius, og hør på siste episoden om farger. Denne episoden satt meg litt i tankeboksen, og jeg er nå i gang med en liten renovering av bloggen, blant annet har jeg allerede fått ny signatur! Innredninga i stua og garderoben får nok også en liten gjennomgang utover nå. Jeg elsker Ingefær podcast, og det kommer du til å gjøre også! Alt fra mindfullness til seriøs trening blir tatt opp, her finnes noe for alle, opptatt av helse eller ei. 

 

Ønsker deg en flott vårdag videre! 

 


 

 

 

#mat #suppe #kraft #podcast #saralossius #farger #grønnsaker #økologisk #sunt #helse #kosthold #kylling #billig 

 

 

Leverpâté med bacon og fargesprakende tilbehør

 

Eller leverpostei som det heter på godt norsk!

For en tid tilbake la jeg ut DENNE oppskrifta på hjemmelaget leverpostei,  som virkelig falt i smak her i hus. Siden jeg spiser lite brødmat bestemte jeg meg for å lage en middagsrett med posteien, og for å være ærlig så jeg for meg at dette kom til å bli en helt middelmådig middag. Ikke superbra, men ikke helt magisk heller, bare en helt ok middag. Men så feil kunne jeg ta, dette var uten og overdrive en av de beste middagene jeg har spist i hele mitt liv! 

 

leverpostei hjemmelaget

 

Som jeg skreiv i innlegget hvor du finner oppskriften på leverposteien, er jeg opptatt av bruken av hele dyret. Ser man tilbake på hvilken mat oldefar og oldemor spiste, og enda lenger bak, ser vi bruken av hele dyret i mye større grad enn vi gjør i dag. Kanskje mest fordi ressursene var begrensede og man måtte bruke det man hadde til det fulle, men de var nok litt mer bevisste enn vi er klar over. Alt muskler og kjøtt inneholder mye proteiner, så man skulle tro at å spise indrefilet er bra nok i seg selv, men fordi muskelkjøtt inneholder proteiner som innmat har mindre av og motsatt så får vi i oss et mye bredere spekter av aminosyrer, som kroppen vår har utrolig godt utbytte av. Dessuten inneholder innmat utrolig mye næring, blant annet vitamin A, jern, sink, selen og B12. 100 gram storfelever inneholder faktisk minst 50 ganger dagsbehovet av vitamin B12! 

 

Som tilbehør har jeg ovnsbakt potet og pastinakk, stekt løk og paprika, rosenkål, fermenterte rødbeter og selvfølgelig bacon som topping på leverposteien. Rødbeter har jo en lang tradisjon som tilbehør til leverpostei, og hjemmelagde, fermenterte rødbeter har utrolig mange helsefordeler. Fermentering betyr kort og godt gjæring, og i matsammenheng så vil det si at vi bruker melkesyrebakterier, som vi er helt avhengige av for å ha en fordøyelse og fungerende tarm, til å konservere mat. Det er med andre ord en eldgammel konserveringsmåte, som er blitt brukt i tusenvis av år i hele verden, lenge før hermetisering, sylting og frysedisker var tilgjengelig. Fermentrete matvarer inneholder derfor melkesyrebakterier og enzymer som er svært gunstig for deg, og er i tillegg mye lettere å fordøye enn vanlig rå mat. Jeg syns også den syrlige smaken er supergod, og de syrlige rødbetene var helt himmelske sammen med leverposteien. 

 

Hurra for tradisjonskost! 

 

leverpostei hjemmelaget

leverpostei hjemmelaget

 

leverpostei hjemmelaget

leverpostei hjemmelaget

 

Oslo er fantastisk flott og solfylt i dag, så siden jeg har fri skal jeg ta meg en tur ut. Først må jeg ta ut surdeigsbrødet som står i ovnen og nå dufter deilig nystekt brød i hele leiligheten, det skal få stå på benken og hvile til jeg kommer hjem igjen. Endelig surdeigsbrød igjen, så det blir nok en skive eller to med masse smør og deilig leverpostei til kveldsmat i dag! <3 

 

Håper du får en flott dag i dag, beste ønsker fra

#mat #innmat #helse #kosthold #tradisjon #tradisjonskost #steinalderkost #lever #fermentering #grønnsaker #oslo 

 

 

 

Kilder:
https://nhi.no/sykdommer/blod/anemier/vitamin-b12-mangel/#heading-4

http://legemiddelhandboka.no/Legemidler/?frid=Tk-04-blod-126

http://www.matvaretabellen.no/lever-storfe-raa-03.122

Chiagrøt – slik gjør du det

 

 

Siden første gang jeg skrev om DENNE frokostgrøten min på bloggen har jeg fått inn en del spørsmål i ny og ne, så jeg tenkte å skrive et eget innlegg med fremgangsmåte til dere. Jeg syns personlig at denne grøten er helt uunnværlig både til hverdag og til fest (dagen derpå selvfølgelig), og har faktisk alltid et glass med grøt stående. For meg er denne utrolig enkle retten så essensiell at jeg har problemer med å forstå hvorfor ikke alle spiser dette hver eneste dag. Ikke nok med at den tar 2 minutter å røre sammen, er sunn, utrolig næringsrik og holder deg mett lenge, nei, den smaker altså godt og den har en million forskjellige varianter! Jeg ser egentlig ingen grunn til at ikke alle mennesker skal gå rundt med et glass i ladypursen eller manpursen til enhver tid. Da kunne vi ha vinket hadet til mange livsstilssykdommer! 

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

Nei, jeg skal ikke sitte her og ai at grøten min kurerer noen sykdommer altså. Men det er ingen hemmelighet at man har lett for å ty til enkle løsninger når man har det travelt og trenger energi, folk vil ha noe enkelt og billig som smaker godt. Håpet mitt er jo altså da at du skal innse at denne grøten er alt det der, bare at den er utrolig bra for kroppen din i tillegg. Nordmenns diett består av mye brød, spesielt frokost og lunsj er hovedsakelig brødmat. Det jeg ser på som en ulempe med brød er at det hovedsakelig består av raske karbohydrater som gir deg høy blodsukkerstigning og en rask nedgang igjen. Det gir kroppen store svingninger i blodsukkeret, og vi driver litt narr med insulinreguleringa vår. Brød med svett gulost er jo heller ikke særlig innbydende. Vi vil nok heller velge en yoghurt eller pølse på 7-eleven, men for meg så er det som å velge mellom pest eller kolera. De fleste vet at pølse ikke er særlig bra for kroppen sin, og ferdigretter på boks som yoghurt og skyr er ofte proppa med sukker og nesten fjerna alt fett. Jeg syns ikke dette en gang kan betegnes som mat, for meg er dette produkter som er laga av store bedrifter med ett mål i sikte, og det er i alle fall ikke å ta vare på folkehelsen. 

Mitt beste råd til gode matvaner er å ikke gjøre maten komplisert, og spis deg så mett på bra mat at du ikke går og fyser på det usunne hele dagen. For å holde deg mett lenge trenger du fett og proteiner. Kostfiber hjelper også på, bare husk å drikke nok vann, ellers har ikke fiber noen påvirkning i tarmen din. Det er faktisk ikke så vanskelig som du tror å unngå sukkersug og blodsukkersvingninger hele dagen, og gjøre gode matvalg. Du må passe på å spise mat som inneholder fett og proteiner, maten må være tilgjengelig til enhver tid og den må friste deg. Proteiner fordøyes av magesyre i magesekken, og oppholder seg derfor i magesekken lenger enn fett og karbohydrater gjør. Det fører til at du holder seg mett lenger. Fett er det næringsstoffet med høyest konsentrasjon av energi, og bidrar også til å holde blodsukkeret stabilt. Mange som tidligere har vært forsiktig med å spise helfete meieriprodukter og fett generelt opplever ofte å få mindre sukkersug og fyser ikke på usunne løsninger, de sier også at blodsukkeret holder seg mer stabilt gjennom dagen, og man får bedre konsentrasjon på skole og jobb fordi man slipper å sitte og være småsulten hele dagen. Jeg kan ikke skjønne, når denne grøten har alt, hvorfor noen måtte finne på å velge noe annet. Her har du jo god helse og godt humør servert på sølvfat!

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

Chiagrøt på 1-2-3
Grunnoppskrift: 

 

4 ss havregryn

2 ss chiafrø

2 toppa ss med kokosmelk 

Fyll med vann 

 

Du må prøve deg frem med vannmengde, noen liker tykkere grøt, og noen liker mer bløt konsistens. Husk at frøene sveller voldsomt og trekker opp mye av vannet. La grøten stå på benken eller i kjøleskap til morgenen etter, så er den klar til å nytes. 

For de som er opptatt av fermentering og de som kanskje sliter med litt mageproblemer vil jeg på det sterkeste anbefale og ha i en ss med surdeigsstarter. Dette gjør korn og frø lettere fordøyelige, og tilfører fordøyelsen din gunstige enzymer og melkesyrebakterier! Jeg har skrevet et litt mer utfyllende innlegg om melkesyregjæring aka. fermentering HER! 

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

 

 

“Chia- hva er det?” 
Det er kanskje det spørsmålet jeg hører aller mest. Jeg har ikke noe bedre svar på det enn om du skulle spurt meg om hva solsikkefrø er. Det er et frø, til en blomst, som spirer hvis du legger til rette for det. Det som er spesielt med chiafrø er at de inneholder mye proteiner, omega-3 og kostfiber. Det høres altså ut som et vidunderfrø, og mange mener også det. Om det er et så magisk produkt som mange hevder skal jeg ikke uttale meg om, men at det er en av mine favorittmatvarer, det kan jeg love deg. Chia er et ganske dyrt produkt, men på grunn av økt etterspørsel og salg har jeg observert at prisene på chiafrø synker. Dessuten er bruker du bare 1-2 ss med chiafrø i gråten din, fordi de trekker til seg mye væske, og øker noe voldsomt i volum. Derfor varer en pakke med chia mye lenger enn du tror. Jeg kjøper chiafrø på Carl Heftye midt i Karl Johans gate i Oslo, og der får jeg en halv kilo til kr 99,-. De har ofte tilbud også. 

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

 

Havre
De fleste har fått med seg at havre er sunt, og det finnes mye forskning på hvorfor man bør spise havre for en bedre helse. Havre tar blant annet lengre tid å fordøye og har en lavere glykemisk indeks enn de andre kornsortene, noe som vil si at havre ikke får blodsukkeret til å stige så raskt og så mye som andre kornsorter. Havre har rikelig med fiber som vi ikke har mulighet til å fordøye i tarmen, og fungerer som et godt middel mot diaré og forstoppelse og er ikke minst ypperlig mat for de elskede melkesyrebakteriene vi har i tarmen vår. Dermed er havre indirekte også med på å motvirke mageplager som mye tarmgass. Noen studier viser også at havre kan bidra til å senke “det farlige kolesterolet” og regulere blodtrykk og blodsukker. Dette superkornet har også en av de matvarene vi har med høyest mettshetsverdi og prisen er det i alle fall ikke noe å si noe på! Jeg anbefaler å bruke store havregryn i stedet for lettkokte, og gjerne også økologiske. 

 

Kokosmelk
“Wææ- kokosmelk har jo mye mettet fett!” Ja, det stemmer. Og det er dette som bidrar til å holde deg mett igjennom dagen og holde hormon- og blodsukkerbalansen din i sjakk. Det er godt innlært i det norske folk at mettet fett er farlig for oss, og jeg kan godt forstå at det er en vanskelig tanke å legge fra seg, men du love meg å prøve! All ny forskning viser at inntak av mettet fett og hjerte- og karsykdom har absolutt ingen sammenheng, og det er så stor enighet om dette blant forskere og ernæringseksperter verden over. Det tok litt tid før jeg anerkjente dette selv, og en stor pådriver for meg har vært svært dyktige Helene Ragnhild. Hun har også skrevet dette meget gode innlegget om smør og fett generelt: TRYKK HER for å lese. Hvilken kokosmelk du burde velge er opp til deg, men jeg har nå prøvd mange forskjellige og det er absolutt ingen tvil om hvilken som er min favoritt. Coop änglamark sin kokosmelk syns jeg har aller best smak og konsistens. Den er litt tykk, men er som regel flytende uten og ha slikt seg som mange gjør. Smaken er også absolutt den beste syns jeg. Eneste ulempe er at den er på metallboks og ikke pappkartong. Rema 1000 sin på kartong er også å anbefale! 

Kokosmelk er også litt søtt, og fungerer for meg som eneste søtning i denne grøten. Det er allment kjent at smaksløkene endrer seg etter etter hva man spiser, og i begynnelsen kunne jeg syns at grøten godt kunne ha vært litt søtere. Ettersom jeg spiste mindre sukker merka jeg ekstremt raskt endringene i smakene jeg spiste, og nå syns jeg grøten er søt og god, hvis man ikke tilsetter surdeigsstarter som naturligvis gjør at den syrnes på lik linje med yoghurt andre syrnede produkter. 

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

 

Hvorfor bløtlegge korn og frø?
Å la korn, frø og nøtter ligge i bløt over natta har blitt populært, og det med god grunn. I disse matvarene finnes nemlig fytinsyre, og det er et stoff som er ufordøyelig for en menneskemage og hemmer opptak av næringsstoffene i maten vi spiser og fordøyelsen vår. Ved å bløtlegge disse matvarene kan man redusere og bryte ned fytinsyren. Dette er en viktig jobb å gjøre for alle mennesker, men spesielt de som lider av diverse fordøyelsesproblemer, som for eksempel irritabel tarm, Crohns eller andre autoimmune sykdommer. 

Å tilføre en skje med surdeigsstarter er dessuten enda mer effektivt for å gjøre maten lettere fordøyelig, og er kanskje et av mine beste helsetips, i likhet med all annen melkesyregjæring av mat. 

 

 

Kjøleskapsgrøt
Jeg liker å gi melkesyrebakteriene fra surdeigen gode forhold å jobbe i, og har derfor grøten stående på benken, selv om denne metoden å lage grøt på ellers er kjent som kjøleskapsgrøt. Jeg liker heller ikke så godt kalde matvarer på vinterstid, men på sommeren er det ok med litt frisk og kald chiagrøt. 

Slik ser grøten din ut etter en natt på benken: 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

En million forskjellige varianter
Det er nå som du kan grunnoppskriften at eksperimenteringen begynner, og det er bare du som bestemmer hva du selv liker best! Jeg syns grøten er veldig god akkurat som den er, men også desto bedre hvis man tilsetter fler ingredienser. Du kan gjøre dette på to måter, du kan ha det i med en gang, eller blande det i dagen etter når den er ferdig. De morgenene jeg har det travelt tar jeg vanligvis og fyller glasset med fryste bringebær, skrur på lokket og hiver den i veksa på vei ut døra. Den kan da enkelt spises med skje på jobben, på skolen eller på bussen.

De dagene jeg har god tid om morgenen er det beste jeg vet å blande inn en dæsj med kefir (fra butikk eller hjemmelaget), tine noen bringebær for å toppe den med og strø på hjemmelaget (bløtlagt selvsagt) müsli. Du kan blande inn hva som helst, men gresk yoghurt og kefir er mine favoritter, spesielt siden jeg lager kefir selv hjemme. Det beste jeg vet er å toppe den med bringebær, men alle typer bær og frukt er godt å toppe med. Du må finne det du liker best! 

Du kan også eksperimentere med å blande inn andre og/eller fler smaker før du gir den natten på å svelle. Jeg, og mange med meg, er ekstremt glad i sjokolade. Jeg kan ofte finne på å blande inn et par ts med kakaopulver (gjerne rå) og kanskje noen opphakkede walnøtter, pecannøtter (favoritten!) eller mandler i. Disse blir da med på bløtleggingsprosessen som jeg skrev om lenger opp, og er en god investering for helsa di. Som topping på sjokoladegrøt må favorittene være peanøttsmør, kokosflakes, kakonibs, bipollen og bringebær, men også her er det bare din egen fantasi som setter grenser! 

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats
Denne inneholder havregryn, chiafrø, bokhvete, gelatinpulver og kakaopulver + kokosmelk selvfølgelig.

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats
Sjokoladegrøt med blåbær

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats
Tilsatt surdeigsstarter, full av bobler og liv!
chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

Sjokoladegrøt kjørt i en blender sammen med banan. Nydelig som dessert!

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats
Sjokoladegrøt med tykkere konsistens, toppet med kakaobiter og pecannøtter

 

Jeg skulle ønske at jeg lettere kunne finne ut av hvilke matvarer som er godt for min kropp og ikke. Det er mange som sier at de fikk mer energi eller følte store forbedringer da de kuttet ut visse matvarer eller begynte å spise annerledes. Jeg må dessverre si at jeg syns det er vanskelig å merke på kroppen min når jeg spiser mat den ikke liker, og det er synd, fordi da er det fritt fram for meg å spise både sukker og fint mel. Jeg prøver allikevel å være flink med kostholdet, og tar det heller som et godt tegn på at kroppen min er frisk og at jeg har en sterk og fungerende fordøyelse. 

Allikevel merker jeg utrolig stor forskjell på fordøyelsen min etter at jeg startet med å spise denne grøten jevnlig, og nå er dette omtrent det eneste jeg spiser til frokost og gjennom hele arbeidsdagen. Hvis jeg skal ut og reise eller være vekk hjemmefra noen dager, må jeg ta med et stort glass med chiagrøt, for å være sikker på å unngå magetrøbbel når man er borte hjemmefra. Man spiser jo sånn man spiser fordi vi ønsker å ha en god helse og virkelig ha mulighet til å kose seg både i hverdagen og i helgene, med alt det innebærer, og jeg føler virkelig at dette er en god løsning for meg. Det er så deilig å aldri føle på problemstillinga: “Hva skal jeg spise til lunsj i dag?”, fordi den er så utrolig rask å røre sammen rett før man legger seg, og tar enda kortere tid å hive i sekken på morgenen. Jeg har den alltid tilgjengelig på jobb, og jeg unngår dårlige matvalg og unødvendige kjøp på butikken.

 

Så mens alle flyr til 7-elevn og kjøper et par pizzabiter eller en baguett, kan jeg sitte der og spise med god samvittighet og enda bedre apetitt, vel vitende om den gode tjenesten jeg gjør meg selv, kroppen min og lommeboka mi. 

 

Håper du ønsker å sitte igjen med samme følelse som meg, og jeg svarer gladelig på spørsmål dersom du måtte lure på noe. 

 

Du kan følge mer av min hverdag ved å følge meg på:
Snapchat: Lisamalenee
Instragram: lisamalene.no

 

 

#mat #matblogg #underholdning #helse #havre #chia #grøt #havregryn #økologisk #frokost #lunsj #småsulten #enkelt #billig 

 

 

 

Lunsjpizza med eggerøre og laks

 

 

Vil du ha ferdig lunsj på 5 minutter? Her har du et perfekt måltid, som passer nesten like godt til middag som til lunsj. 

Jeg så at det er snart to uker siden sist innlegg, og det er en grunn til det, men jeg tror at jeg vil holde det for meg selv i alle fall en liten stund til. Dette er jo en blogg om helse, både fysisk og psykisk helse, så det blir feil for meg å holde dette unna bloggen. Jeg skal skrive om det da jeg føler at tiden er inne og jeg har funnet de rette ordene. Så lenge kan jeg fortelle at det har vært viktig for meg å ta litt avstand og ta vare på meg selv, og hvis du har lest noen av innleggene mine før, så vet du at jeg er opptatt av viktigheten ved å ikke ha dårlig samvittighet for tingene som forblir ugjort og heller fokusere på det man faktisk har oppnådd.

Som for eksempel denne utrolig gode pizzaen med Salmalaks, som ble til fordi jeg ikke har hatt energi til å legge så mye tid til matlaging i det siste, og fordi Coop hadde Salma i “snart utgått på dato” gylle si til 40%. Den var så god at den ble lunsj tre dager på rad og tok bare 5 minutter å lage, himmelen! Rask og sunn mat skal ikke gå ut over smaken i alle fall. Mmm. <3 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lisas hurtiglunsjpizza med eggerøre og laks

1 lefse, bruk det du har, vi hadde økologisk fullkorn tacolefse i skapet fra taco dagen før
Ost, noen skiver
1 egg, gjerne økologiske
Laks, gjerne røkelaks, mmm<3

2-3 ss mjølk
Dill, gjerne fersk, men det hadde ikke vi
Rømme (seterrømme seff)
En klype salt
1 ss smør

Smelt ost oppå lefsa, jeg hadde min lefse 5 minutter i ovnen på 160 grader. Bland egg, mjølk og salt, og ha smør i panna og stek eggerøren raskt. Laksen skjæres i skiver og legg på lefsa sammen med eggerøre. Strø på dill, ha på rømme og gjerne skvis litt sitron over. Bon appétit! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Oslo er utrolig solfylt om dagen, og det er deilig å få litt sol og varme oppi det hele. Siden Sondre nå er kastrert så går begge kaninene kjempegodt sammen, så begge er løse i stua store deler av dagen. I dag tok jeg sele på begge to, så gikk vi ut i sola en stund. Begge var egentlig mest opptatt av å vaske av seg vann fra snøen som driver og smelter, til liten nytte dessverre, men de fikk i seg noen få strå med gress fra i fjor mellom all vaskinga da. Nydelige er de. 

 

God fredag, håper alle får den helgen de ønsker seg, make it yours. <3

 


 

 

#mat #laks #salma #pizza #fredag #underholdning #helse #psyke #hverdag #livet #oslo #sol #vår #egg #øko