Mine supermatfavoritter til 30% rabatt!

 

Når vi snakker om supermat tenker nok de fleste på et overpriset grønt pulver som man rører ut i vann og tvinger ned til tross for smaken, men jeg kan altså avkrefte den myten akkurat her og nå. Supermat brukes ikke som en erstatning for annen mat, men hvis du ønsker å tilføre enda mer næring i kosten og gi kroppen din ekstra mye kjærlighet, ja da snakker vi supermat! 

Jeg har gledet meg til å skrive dette innlegget lenge, og siden soma.no har 30% avslag på all supermat (t.o.m. lørdag 29. april) passet det perfekt å dele dette med deg nå! Dette skriver soma.no selv om supermat: 

 

“Supermat er mat med et eller flere næringsstoffer som kan ha en positiv effekt på helsen din (basert på helsepåstander godkjent av vitenskapskomiteen i EU). Supermat kan typisk være frø, korn, gress, spirer, frukt, bær, alger, sjøgrønnsaker, oljer, fettsyrer og ulike urter.”

 

På denne linken finner du hele soma.no sitt sortiment på supermat! 

 

Så til mine favoritter!

Kakaomasse og kakaosmør

Oppskriften på hjemmelaget og supersunn sjokolade delte jeg i påsken, og jeg elsker de! Rå sjokolade er bare selve definisjonen på lykke for min del, hadde jeg bare visst at man kan spise seg sunn med sjokolade litt tidligere hadde jeg sluppet og mette sjokolade-cravingsene mine med brokkoli. Trust me, NOT WORTH IT! Sjokolade til folket! 😀

Oppskriften finner du på DENNE linken. 

De inneholder også Gojibær og Bipollen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
// Inneholder annonselenker
 

 

Bipollen!

Bipollen smaker så nydelig av honning og søtt, og bringer med seg store mengder næring. 

Disse sjokoladekulene er rullet i bipollen, og jeg liker også godt å drysse det over smoothies. mmm. <3 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Matcha te!

Jeg elsker te, og Matcha-te må jo bare toppe lista. Denne vidunderlige teen er laget av malte matchablader, og skal i motsetning til andre teer ikke trekke, men røres ut med en spesiell visp i varmt vann. Matcha inneholder store mengde antioksidanter og for å ta vare på alle næringsstoffene i teen skal den ikke røres ut i kokende vann. 

Slik lager jeg min bulletproof Matcha-latte:
En halv ts Matchapulver
1 ts lecithin
1 ss MCT-olje
En skvett melk, kokosmelk eller havremelk
Varmt vann
Et pr dråper stevia eller annen søtning om du ønsker det. 

Siden jeg ikke har Matcha-visp har jeg alle ingrediensene i blederen min, og gir den en rask runde slik at drikken skummer seg. Nå er den klar til å nytes!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Chlorella!

Jeg ELSKER Chlorella! Du får det i både tablett og pulverform, og er en ekstremt næringsrik alge. Den virker også rensende på kroppen ved at den binder seg til giftige stoffer og tungmetaller som aluminium og kvikksølv, som dermed blir med hele veien ut av kroppen. Jeg er for øyeblikket tom for Chlorella, og merker det faktisk på kroppen. Jeg har mer energi og initiativ i periodene jeg tar Chlorella, no joke! Perfekt for meg at soma.no bestete seg for å ha salg på mitt favoritt-tilskudd akkurat nå, yey!

 

Kokosolje!

Denne kokosoljen liker jeg godt å bruke i alt fra bakverk til steking av mat. Den er et godt alternativ til smør, fordi den inneholder mye mettet fett som tåler høye temperaturer mye bedre enn oljer gjør. Denne som heter Cocosa pure liker jeg best, så slipper man å få kokossmak på grønnsakene når man steker de i pannen! Ellers er den originale med smak genial hvis man skal lage kake eller godis av sjokolade, da gir den milde kokossmaken en nydelig touch. Et must-have på kjøkkenet spør du meg. 

 

 

 

 

Gojibær! 

Jeg har allerede nevnt gojibær en gang nå, men det får nesten få et eget punkt, fordi det er bare SÅ godt! Det er vanskelig å forklare smaken, men konsistensen kan minne om rosin og smaken er nydelig frisk og søt. Det beste med dette bæret er at det er så næringsrikt at det kan kalles for supermat og samtidig så godt at jeg like gjerne kunne tatt det med som godis på kinoen. Yuuum! <3 

 

 

Håper noen av favorittene mine faller i smak, eller har du kanskje egne supermatfavoritter? Hvilke er dine favoritter? 😀 Del de gjerne i kommentarfeltet eller send meg melding til: 

Snapchat: lisamalenee
instagram: lisamalene.no
facebook: Lisa Malene 

Jeg elsker å høre andres erfaringer og anbefalinger! 

 

 

 

#mat #supermat #sjokolade #helse #kosthold #chlorella #kakao #kokos #matcha #sukkerfri #sunn #nøtter #pollen

 

Vietnamesisk Bánh Mì med sataysaus

 

 

Nå er det på tide med en middagsoppskrift igjen! De siste dagene har jeg hatt skikkelig cravings på peanøttsaus av en eller annen grunn, og har spist kylling satay to dager på rad. Det er jo så himla godt! Da det ble ønsket Banh Mi til middag av hjemmets beboere var jeg ikke vond å be, sausen går utrolig fort å lage og med ferske baguetter og strimlede grønnsaker er du straks i mål. 

 

Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanøttsaus

 

Hjemmelaget sataysaus (peanøttsaus)
4 personer

1 sitron
2 store ts rød curry paste
1 stor ss peanøttsmør
1 boks kokosmelk
1 ts kokossukker (kan sløyfes)

Press saften fra en sitron i en kjele og tilsett resten av ingrediensene. Rør til sausen koker og skru ned varmen slik at den holder seg varm mens du tilbereder resten. 

Fyll til baguetten:
Du kan bruke hva du selv måtte ønske. Kylling passer godt til satay, her hadde vi kjøtt fra helstekt kylling i en panne sammen med litt av sataysausen og freste lett. Da får du mye smak til kjøttet. Ved siden av var det kinakål og strimlet gulrot, agurk og paprika. 

 

Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanøttsaus

Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanøttsaus

Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanøttsaus

Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanøttsaus
 

Sausen passer til så mye og er superenkel å lage. Ønsker du en sterkere saus er det bare å bruke mindre koksmelk i sausen. Baguettene er geniale å fylle opp på forhånd og ta med seg til lunsj også, sausen trekker inn i brødet og gir mye smak. Alle i kantina kommer til stirre på deg med lengtende blikk der du sitter og nyter en nydelig lunsj, jeg lover. 😉 

Jeg må innrømme at jeg ga opp prosjektet “baguettespising” og hentet meg en tallerken fylt med en mengde grønnsaker toppet med kylling og masse saus, og dyppet brødet i sausen mens jeg spiste det på siden. Mat er best med mest grønnsaker syns jeg, godt for deg og din kropp. <3 

Velbekomme! 

 

 

 

 

#kylling #mat #satay #peanøtt #vietnamesisk #thai #underholdning #godt #nytnorge #lunsj #norge #peanøttsaus

 

 

Se mitt nye kjøkken!

 

Eller.. mitt og mitt. Vi leier og huseierne har pussa opp kjøkkenet, altså jeg har fått nytt kjøkken! Gutta gjorde all jobben nesten helt selv og jeg syns de kan være fornøyde med innsatsen, det ble kjempefint! Nå har vi et lyst og fint kjøkken med mye plass, og den svarte benkeplata av stein som alltid ga gjenskinn i bildene mine er nå bytta ut med en matt benkeplate i lyst tre. Lekkert! 

 

I går hadde vi besøk, og jeg kuttet opp frukt som en rask lunsj før vi skulle spise middag litt senere. Da var det så mye flotte farger her, så passet på å få fotografert kjøkkenet i samme slengen! Jeg har også fått heelt dilla på grønn i det siste, så mitt nyeste innfall går ut på at alt interiøret skal være grønt. Haha. 🙂 Har begynt så smått, så det blir vel mer etterhvert. 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
// Inneholder annonselenke

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Har hekla mine egne grytekluter også. Det vil si, nummer to er snart ferdig!
Jeg syns den ble såå søt! Hva syns du? 🙂 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Så hvis du lurer på hvorfor jeg har vært fraværende på bloggen, så har det altså skjedd så mye i det siste, og hele leiligheten har bare vært et stort byggekaos. De var helt ferdig nå for et par dager siden, og jeg brukte omtrent hele gårdsdagen på og rydde og vaske. Nå ser det endelig ut som et hjem igjen, og det er så deilig å lage mat på sitt eget kjøkken igjen, og slippe å bestille mat ute. For å si det sånn, så har det blitt mye “søplemat” de siste to ukene! Det er skikkelig vanskelig å komme inn i gode vaner igjen etter en periode med mye dårlig mat, og siden det var påske ble det litt ekstra kos hjemme hos foreldrene våre også. 

Men nå er jeg altså igang igjen, og det er bare å glede seg til nye oppskrifter! Så skal jeg gjøre den tunge jobben med å komme inn i gode vaner igjen. Puh… 

 

Og du? 

Torsdag til og med lørdag denne uka er det
30% på all helsekost hos soma.no!
 

Er det noe du har tenkt å kjøpe burde du slå til da! Jeg tenkte å lage et innlegg om mine favoritter fra soma.no litt seinere denne uka, så det er bare å henge med.
All helsekost hos soma finner du på denne linken:
 https://soma.no/kategori/kosttilskudd-og-supermat/supermat/

 

 

Til da ønsker jeg deg en flott uke. <3 

 

 

 

#kjøkken #oppussing #mat #soma #helsekost #underholdning #hjem #hekle #grønn 

Slik lager du sjokolade som er bra for deg!

 

 

Ville du trodd meg hvis jeg sa du kunne spise deg slank med sjokolade? Eller at det kan bedre nattesøvnen din? Hva med senker blodtrykk, reduserer sjansen for blodpropp og diabetes og faktisk bedrer din helse? Nei, jeg ville ikke trodd meg jeg heller, men det er helt sant! 

 

Jeg lovet deg to oppskrifter med sjokolade i påsken, og her kommer nummer to som er min desidert favorittoppskrift noen sinne. Det faktum at man kan lage sjokolade på 10 minutter, hjemme på sin egen kjøkkenbenk, som er sunn og har så mange gode helsefordeler er nesten for godt til å være sant. For en sjokoladeelsker som meg så er dette bare toppen av lykke! Prøv én gang, og du er hekta. 

 

 

Sukkerfri sunn sjokolade med gojibær og nøtter. supermat
// Inneholder annonselenker

 

Hvordan kan sjokolade være så sunt?
Rå kakao inneholder sterke antioksidanter og masse gode næringsstoffer, blant annet jern, kopper, magnesium (som jeg er så opptatt av at vi må få i oss mer av!), krom og sink, i tillegg til en del proteiner og kostfiber. Det vil si at kakao i utgangspunktet er en meget sunn vare, faktisk så sunn at mange regner sjokolade som helsekost og supermat. Sjokoladeplatene du kjøper på butikken derimot er varmebehandlet og tilsatt unødvendig store mengder sukker og andre ulumskheter. Ved å lage sjokoladen hjemme uten å varme opp kakaoen til over 40 grader og bestemmer selv akkurat hva du tilsetter i dine egne sjokolader kan du nyte sjokolade med den beste samvittighet, og den smaker mye bedre enn butikksjokolade! 

 

Hjemmelaget RÅ!- sjokolade

 

Du trenger:

kakaomasse 

kakaosmør

Søtning 

 

Bruk to deler masse og en del smør, for eksempel 100 gram kakaomasse og 50 gram kakaosmør

Lag et vannbad ved å helle varmt vann i en bolle, og plasser en tørr bolle oppi bollen med vann. Hakk massen og smøret i mindre biter, slik at bitene smelter raskt og jevnt og ha de i vannbadet. Rør hele tiden, det må ikke bli over 40 grader, max 42! 

Tilsett ønsket søtning, jeg liker å bruke Sukrin Gold og kokossukker, det gir en slags karamell/nøtteaktig smak. Jeg bruker ca. 1 ss av hver, men smak deg frem til hvor søt du liker den. Andre søtninger du kan bruke kan f.eks. være stevia eller fibersirup, jeg anbefaler ikke å bruke vanlig hvitt sukker. Tilsett en klype salt for å fremme sjokoladesmaken enda mer og 1 ss Lecithin som gir en god konsistens og enda mer næringsrik sjokolade, om du ønsker det. 

Når du er fornøyd med smaken heller du sjokoladen ned i former og setter de til kjøling eller tilsetter nøtter, tørkede bær eller annet du måte ønske. Jeg elsker å fylle min sjokolade med:

Super næringsrike gojibær 
Nøtter
Hampfrø 
Bipollen
Bokhvete
Og strø litt salt over

 

Nå er det bare å vente til de stivner i kjøleskapet og nyyyyte!

 

Sukkerfri sunn sjokolade med gojibær og nøtter. supermat

Sukkerfri sunn sjokolade med gojibær og nøtter. supermat

Sukkerfri sunn sjokolade med gojibær og nøtter. supermat

Sukkerfri sunn sjokolade med gojibær og nøtter. supermat

Sukkerfri sunn sjokolade med gojibær og nøtter. supermat

 

Jeg lover deg, det finnes ingen grunn til å la være å spise sjokolade! 

 

Ønsker deg en fortsatt god påske, husk at livet er til for å nytes. <3

 

 

 

#mat #sjokolade #helse #kosthold #godt #godis #påske #sunn #sukkerfri 

 

 

 

 

 

Sunnere moccafudge påskekuler!

 

Endelig påskeferie folkens! For vår del betyr det fire dager med kos i hjembygda og det skal bli så deilig nå. Den friska lufta og de spirende skogene. Mmm. <3 Det blir ekstra deilig å reise fra leiligheten i Oslo akkurat nå, fordi huseier holder på med å pusse opp kjøkkenet, så alt er snudd på hodet og vi har ingen mulighet til å lage mat hjemme.
Kriiiise for min del! Heldigvis har jeg laget og spart TO sjokoladeoppskrifter som jeg skal dele i påsken og den ene får du nå!

 

Disse myke moccakulene har en kraftig sjokoladesmak med et hint av kaffe. De er seige, veganske, fri for raffinert sukker og er mektige så de kan faktisk spises som et lite mellommåltid. Og ja, også er de fermenterte da. 

Mocca fudge coockie dough bliss ball kuler av sjokolade. sunn og helse
// Inneholder annonselenker

 

Sunnere moccafudge påskekuler

2 dl peanøtter
1 dl hasselnøtter
1 dl havregryn

Ca. 10 dadler (små/mellomstore)
1 ss kokosolje (eller smør)
1/2 – 1 ss pulverkaffe 
1 klype salt
1 ss sukrin gold
3 ss råkakao (eller vanlig, men da mister du mye gode næringsstoffer og antioksidanter)
litt vann

 

Bløtlegging av nøttene:
Ikke bruk ristede eller saltede nøtter til denne prosessen. Du kan bruke de nøttene du ønsker, hassel- og peanøtt passer godt til sjokolade syns jeg. Det gjør også pecan. Bløtlegg nøttene, gjerne med et par ss surdeigsstarter og litt salt i vannet. De må bløtlegges minimum over natten for å bryte ned antistoffer, og over flere døgn for å fermentere. Mine står i ca. to døgn. Tørk nøttene i ovnen på ca. 100 grader til de er helt tørre, rør ofte! Nå er nøttene ferdig fermenterte/bløtlagte og klar for bruk! Du kan fint hoppe over denne prosessen, men da inneholder fortsatt nøttene fytinsyre som er ufordøyelig for mennesker og hindrer fordøyelse og opptak av næringsstoffer. Det beste hadde vært å bløtlegge havregrynene også, men da blir disse til grøt så det er lite egnet til denne oppskriften. 

Slik gjør du:
Kjør nøtter og havregryn i en blender eller foodprossessor til en mel. Fortsett å kjøre nøtte- og havremelet i en foodprossessor til massen begynner og bli klissete. Nå kan du tilsette alle de andre ingrediensene unntatt vann, husk å fjerne steinen i dadlene. Kjør blandingen igjen, og tilsett noen ss med vann under blendingen til du er fornøyd med konsistensen. Rull kuler av deigen og pynt de med det du har tilgjengelig.

Jeg brukte cake dust i gullfarge og bipollen

 

Mocca fudge coockie dough bliss ball kuler av sjokolade. sunn og helse

Mocca fudge coockie dough bliss ball kuler av sjokolade. sunn og helse

Mocca fudge coockie dough bliss ball kuler av sjokolade. sunn og helse

Mocca fudge coockie dough bliss ball kuler av sjokolade. sunn og helse

Mocca fudge coockie dough bliss ball kuler av sjokolade. sunn og helse

 

Jeg har enda en supergod sjokoladeoppskrift på lur, og den er sukkerfri, raw og minner veldig om vanlig sjokolade du kjøper i butikkhylla; bare at denne gjør deg og kroppen din godt! Det er bare å glede seg. 😀

 

Håper du får en superfin påske og at det blir sol der du er. Pass på å smøre deg med solkrem, spis masse god mat og unn deg og familien din sunn og supergod sjokolade i samme slengen! Skal du tilbringe påsken på jobb burde du i alle fall unne deg litt sjokolade, godt for kropp og sjel. <3

 

 

#mat #godis #godteri #sunn #sunt #godt #underholdning #påske #blogg #fermentering #nøtter #helse #kosthold 

 

 

Tomrommet i meg

 

 

Hele livet har jeg alltid vært omringet av trær og endeløse jorder, mange dyr og hester, gjørme og grønne enger. Å bo på landet har formet hele meg. Slik jeg er i dag, er jeg på grunn av en oppvekst med mye aktiviteter ute i det fri og mage tusen timer ute sammen med dyr, høyt oppe på varder og lang nede i dalene, i stekende sol og i bitende kulde. Slik er ikke livet mitt nå, og jeg føler et stort tomrom. 

Jeg har lenge følt at jeg ønsker å være mer personlig på bloggen. Det kommer av at jeg føler på presset om å måtte være så perfekt hele tiden. Konstant er jeg stresset over å måtte være flink, man må passe på å spise sunt og trene, ha et ryddig og rent hjem, sove nok og stå opp tidlig og så må man for all del ikke glemme å være lykkelig. Jeg er opptatt av helse, både fysisk og psykisk, og syns temaene er viktige å belyse. På lik linje med resten av majoriteten, er livet mitt selvfølgelig ikke perfekt, og det er helt greit. Ingen ser perfekt ut, er perfekt og ingen skal bli det heller. Derfor ønsker jeg å ha et sunt fokus rundt temaene, og normalisere det å være et menneske i den virkelige verden. Ingen lever i en tulleverden der alt er perfekt, det gjør heller ikke jeg, men det kommer ikke fram på bloggen og mine andre sosiale medier. Jeg føler at Lisa på internett ser ut som er jente som sprudler av glede hele døgnet, er fit og sprek og lager mat fra bunnen til hvert eneste måltid. Det er overfladisk og det er så feil. Det er ikke idealet jeg ønsker at du leve opp etter, det er urealistisk og det er ikke en gang meg. Jeg ønsker å vise at alle har utfordringer og du er helt lik som alle andre. Ingen av dine følelser er feil eller ubetydelige, du er svært verdifull og selv om du ikke alltid får til alt du ønsker så burde du få vite at du gjorde en himla god innsats. At noen andre på din alder har mastergrad og ikke du, eller at andre har hus og barn og ikke du, gjør deg ikke udugelig og lat. En mamma med tre små barn eller en mastergradstudent møter på utfordringer hver dag de også, selv om det kanskje ikke ser slik ut fra ditt ståsted. Ingen er bedre enn deg, din eneste konkurrent er deg selv. 

 

På bakgrunn av dette ønsker jeg også å dele mer av meg selv på bloggen, men det er faktisk ikke så lett som man skulle tenke seg. Det er en grunn til at dette maset etter å være perfekt er her, og det mye på grunn av at folk bare deler sine solskinnsbilder og happy days på internett. Det er fullstendig forståelig, fordi det ligger ikke i vår natur og blotte våres svakheter, og ingen skal heller klandres for å dele momenter og oppnåelser de er stolt av med millioner av andre på the world wide web, det er en fantastisk god ting! Men dette gjør at det ikke er så lett å dele utfordringer heller. Er du en dårlig person hvis du lager en film hvor du sitter og klager inn i kamerat i 5 minutter, eller er du modig som forteller åpent om vanlige folks hverdagslige utfordringer, slik at andre ikke føler seg så alene? Jeg kan i alle fall ikke fortsette denne bloggen uten og være ærlig med deg. Så det skal jeg være, og jeg vil starte med å fortelle historien om hvordan jeg føler at jeg har mistet en del av meg selv. 

 

På mange måter vil dette være det første innlegget hvor jeg skriver om min reise mot å nå min drøm om å bli bonde, som jeg tidligere har nevnt med svært få ord her på bloggen. Nå har jeg kvinnet meg opp i flere uker, så her har du min historie om hvordan jeg kom hit jeg er i dag, og hvordan jeg føler at jeg mistet av del av meg selv på veien. Dersom dette er totalt uinteressant for deg og du ikke får noe utbytte av å lese, vennligst la være. 🙂 

 

Jeg har aldri vært noe skolegeni, og gikk faktisk på gårdsskole hver fredag fra 7. trinn til og med ut ungdomsskolen. Kaniner og hest betydde en stor rolle for at jeg skulle komme opp på det nivået jeg kom på når gikk ut av ungdomsskolen med karakterer gode nok til å komme inn på Media til og med, som på det tidspunktet hadde et inntakssnitt på 4,2. Etter to år på videregående fant jeg ut at jeg ønsket å bli lærling istedenfor å gå 3.året og få en studiekompetanse jeg ikke kom til å få bruk for allikevel. Jeg ble lærling i 2012 og var lærling i mediegrafikerfaget i 8 måneder. I løpet av den tiden hadde jeg rukket å bli 18 år, få egen leilighet, ta lappen og få meg hest, og da jeg fant ut at dette aldri ville være yrket for meg sluttet jeg og måtte flytte hjem igjen. Jeg brukte et år på å jobbe og kose meg med hest, tok hengerlappen og kjøpte hestehenger så jeg kunne komme meg på treninger på egenhånd. Jeg begynner å innse at jeg er svært opptatt av denne livsstilen, og at jeg i aller største grad ønsker å skape meg en arbeidsplass rundt hester på min (fremtidige) egene gård. Jeg ville bli lærling i hestefag og sammen med min gode venninne Malin bestemte vi oss for å flytte til et nytt sted og begynne på Heste- og hovslagerlinja, noe som skulle bli begynnelsen på et eventyr uten like. 

Landbruksskole var fantastisk, jeg lærte så mye på skolen og ble utrolig motivert og inspirert. Jeg tilbragte hver dag sammen med likesinnede hestejenter og Malin, hennes hest Lucky, min kjære dølahest Loke og jeg, bodde på internatskolen sammen. Vi hadde en tung internathverdag, det var ikke lett å være 20 år og bo med en veldig stor gjeng 16-åringer. De fleste var alle veldig flotte mennesker, men enkelte i tenåra som akkurat har flyttet fra mors rede ble ofte litt mye for meg. Det ble mye dårlig søvn og irritasjon i timene, under måltider og ellers. Under oppholdet hadde vi to vikarlærere som var studenter ved landbruksuniversitetet i Ås, og disse jentene viste seg å bli de som skulle snu min verden helt opp ned. 

Universitet har vært et uoppnåelig, skremmende og ukjent fenomen for for meg i alle år. Det var der den flinke delen av befolkningen gjorde av seg etter videregående, når vi andre måtte ut i jobb. Men jentene fra Ås viste meg en helt annen side av det hele som jeg ikke ante eksisterte. Jeg som hadde sett for meg at min skjebne er å måte hestemøkk og lære lidenskapelige unge jenter å hanskes med hester, så plutselig for meg biologi på cellenivå, utvikling av fôr sammen med noen av verdens dyktigste fagfolk og forskning som en del av min fremtid. På dette tidspunktet hadde jeg allerede skaffet meg lærlingplass i en topp moderne stall hos noen av Norges legende innen trening og rehabilitering av hest. Jeg husker dagen jeg hadde en 20 minutters samtale med en av jentene fra Ås som om det var i går. Jeg var overbevist om hva min fremtid skulle bringe, og løp inn på rommet for å ringe jobben jeg hadde fått, med den vemodige beskjeden om at jeg hadde bestemt meg for å studere i stedet. Så var vi i gang. 

Jeg har aldri visst hva jeg ville med livet mitt. Jo, jeg hadde interesser og lidenskap, men penger tiltrekkes ikke av luft og kjærlighet. Det er helt avgjørende å ha en jobb hvor man har en ok inntekt, nok til å ha et trygt hjem og litt salt på maten, men så mye mer enn det er ikke nødvendig for meg. Nå visste jeg at jeg kunne studere, og jeg visste at Husdyrvitenskap var mitt kall. For første gang i livet hadde jeg et konkret mål og jobbe mot, og det føltes så tilfredsstillende. Når jeg sommeren 2015 var ferdig på hestelinja, tok jeg turen hjem med en hest rikere enn jeg dro ned med, et mål om å ta studiekompetanse mens jeg bodde hjemme og levde på studielån og kose meg skikkelig med hest og travsport, før jeg ved årets slutt skulle selge begge hestene og flytte til kjæresten i Oslo for å endelig starte studiene på Ås. 

Den nye travhesten min gjorde at jeg hadde et kjempeprosjekt og jobbe med, og han ga meg enorm glede og en utfordring jeg aldri hadde hatt før. Samtidig hadde ikke jeg og dølahesten våre glansdager, så da jeg kom til det punktet hvor jeg var tvunget til å selge en av de på grunn av økonomi måtte det bli han. Noen har kanskje sett filmen fra dagen hvor jeg sendte min kjæreste Loke av gårde til sin nye eier, det var en av de tyngste dagene i mitt liv. 

Salget av Loke gikk ikke helt som planlagt, og er et kapittel i seg selv. Men resten av året gikk som det skulle, jeg gjennomførte alle fagene med glans og treningen av travhesten Linnbo gikk fremover med stormskritt. Målet var å få oppleve egentrent hest i løp før jeg skulle selge han og flytte til Oslo, men så langt kom vi dessverre ikke. Selv om han kunne blitt satt for prøveløp da jeg solgte han, følte jeg at det var feil å gjennomføre det kun for mitt eget ego, før jeg visste 100% at hesten var klar for dette. Det var veldig tungt å ta farvel med han, selv om jeg hadde vært klar over at dette øyeblikket ville komme helt fra jeg kjøpte han. Etter hestesalget tok det ikke lang tid før jeg solgte bilen. Så dro hestehengeren, og den dyre, flotte dressursalen min. Livet var tomt nå, jeg ble og er fortsatt en hestejente uten hest. 

 

 

 

Underveis i dette året hadde jeg oppdaget at jeg har en kjempelidenskap for kosthold og ernæring. Jeg hadde allerede startet å dele oppskrifter på Instagram og det gikk veldig bra. Jeg lærte mye hele tiden, og det fascinerte meg stadig hvordan jeg kunne koble det jeg lærte i biologi på skolen, inn i hvordan kroppen utnytter seg av næringsstoffene vi putter i den. Plutselig hadde kjæresten min og meg blitt samboere i en flott leilighet i Oslo, og jeg var i en 100% stilling på taxisentralen. Livet smiler, det er mengder med flotte matbutikker rundt meg og jeg startet opp bloggen min. Endelig hadde jeg fått det jeg hadde ønsket meg i veldig, veldig mange år. Egen leilighet, fri fra ansvaret å være hesteier (for en stund) og tid til å være ung og dristig. Jeg var enda et steg nærmere drømmen om å studere på Ås, for så å flytte tilbake på landet og starte det livet jeg ønsker å ha. Det å kunne leve av gården min. 

Det har ikke helt gått som planlagt. Planen om å ta fagene jeg mangler for å komme inn på Ås går tregt, og selv om jeg har en jobb og er trygg økonomisk, har et vidunderlig forhold med samboeren min, fikk ha med de to kaninene mine og holder på med kosthold og blogging hver dag, var det noe som var galt. Men jeg klarte ikke å sette fingeren på hva. Etter et par veldig tunge måneder gikk jeg til legen og kom ut derifra med 40% sykemelding. Hun sa jeg var deprimert. Det var en tung beskjed å få, men samtidig en lettelse å vite at følelsene jeg følte var for en grunn og at jeg ikke var udugelig og lat som jeg hadde følt meg i flere måneder. Det som starter som en uskyldig negativ tanke om deg deg selv inne i ditt hode kan utvikle seg til å bli et problem hvis ikke du tar et oppgjør med deg selv. Tanker om at du burde fått til mer, du burde kommet lengre i livet, du har noe uoppgjort med kolleger eller venner, du får ikke til noe, du er stygg, overvektig eller ikke flink nok på skolen. Det er kun ditt hode som tenker slik, og det er ikke greit å si slikt til seg selv. Du ville aldri sagt slike ord til din beste venn, det ville vært helt grusomt. Så hvorfor fortjener du å høre de ordene selv? Du gjør ikke det. Det er kun du som har mulighet til å gjøre endringen i eget liv, er du ikke fornøyd med en ting så er det kun du som får endret det. Det er ingen andre enn du som vet hva dine innerste ønsker og drømmer er, og er noe galt, så er du den eneste i hele verden som får sagt ifra om det. Du ville aldri nølt med å ta grep dersom du så din beste venn ha et problem. Så hvorfor nøle hvis du selv har et problem? Det er ikke klaging. Du har like stor rett til å ønske deg noe godt for deg selv, som alle andre i denne verden. 

 

 

 

Jeg har vært hesteeier siden 2012, jeg har hatt egen bil, og har som sagt vært omringet av jorder og skog og hatt en aktiv hverdag hele livet. Nå bor jeg i Oslo og har en stillesittende jobb og ingen hest. Men jeg kommer til å nå målet mitt om å en dag få en bachelor og leve av egen gård. Produsere næringsrik, bærekraftig og ren mat til folket og lære bort alt jeg kan om helse, kosthold og ernæring slik at så mange som mulig kan ha en frisk og glad hverdag. Dette er bare en midlertidig og nødvendig fase på veien for å komme dit, og jeg må fokusere på det jeg har som er positivt. Jeg har gode forutsetninger for å klare skolen, jeg har en støttende samboer og jeg har en lidenskap som jeg vet vil være essensiell å ha med meg på reisen for å vite hva jeg jobber mot og for å bli lykkelig. Selv om mange har kommet så mye lenger enn meg og har egen bolig og mange dyr, har de andre mål de må jobbe mot og andre utfordringer som jeg ikke kan tenke meg en gang. Ingen er på samme sted i livet, og du må finne dine egne positive ting du må fokusere på. Når jeg gikk på landbruksskole måtte jeg fokusere på å få gode karakterer, ha det gøy i fagene jeg likte og ha det hyggelig med hesten min. Når jeg tok påbygg måtte jeg fokusere på og få ståkarakter i all fag og ha Ås og at jeg gledet meg til å flytte hjemmefra (igjen!) i sikte. Nå må jeg fokusere på alt det morsomme jeg kan gjøre uten ansvaret å være hesteier, alt jeg ikke får gjort når jeg er mor og har en hel gård å ta meg av, og fortsette og bruke drømmen som et lokkemiddel for å ta fagene jeg mangler. Vi finner ting å sette fingeren på i alle faser av livet, og alle har forskjellige utfordringer. Selv om det er vanskelig, må vi prøve å se rundt de tingene, og finne de gode sidene med stadiet vi er i akkurat nå. Finner du ingen positive sider er det på høy tid og gjøre en revurdering av hva i alle dager du holder på med, sette seg opp noen verdier som er viktig for deg, og ta alle livets valg basert på de verdiene. Alt fra hvilken kaffe du velger til frokosten til hvor du ønsker å bo. 

 

 

 

Jeg føler at jeg har et tomrom inni meg. Hver eneste dag drømmer jeg om å flytte til gård og leve drømmen, men også da kommer jeg til å ha utfordringer jeg ikke kan se for meg nå. De kommer senere, og de skal vi ikke tenke på nå. Nå må jeg glede meg over det jeg får til med bloggen og matlaging, jeg må fokusere på ting jeg kommer til å savne ved å bo i Oslo og sette pris på alle mulighetene man har i denne fasen av livet. Det som må drive meg, er tanken på å ikke angre på ungdomsårene, at jeg ikke flytter tilbake til landet for tidlig og misser ut på mang en vill helg på byen og hyggelige kvelder med gode venner. Jeg må tenke på alt det gode som kommer til å skje meg dersom jeg holder dette fokuset. Og det må du også. 

 

Veien min mot målet kommer til å bli lang, men jeg skal nå målet og veien skal bli til mens jeg går, derfor jeg ønsker å skrive om det hele. Fra og med i dag til jeg står der med min ferdige gårdsbutikk og skal ha åpen dag. Jeg vil dele gleder og sorger, oppturer og nedturer. Jeg vil dele de ekte sidene ved å være et menneske, de tunge dagene og de gode oppturene. En dag skal jeg få muligheten til å fylle tomrommet i meg igjen, og da skal jeg være skikkelig godt rusta med en utdannelse i ryggen og mange gode og innholdsrike ungdomsår og se tilbake på. Når jeg ser tilbake har jeg hatt mange tunge tider å komme meg igjennom, men det har ført til at jeg er der jeg er i dag, og det er jeg ikke annet enn ekstremt stolt og fornøyd med å ha fått til, tross alt. En gang i framtida skal jeg se tilbake på årene i Oslo og tenke at det var jammen noen flotte år, og alle problemene vil være løst og glemt med tiden. En gang i framtida står jeg der som en sterkere person, bare på grunn av det jeg opplever her og nå. Og det gjør du også, tro meg. 

 

All the love;

 

 

 

#mentalhelse #psykiskhelse #hest #utdanning 

 

 

 

Lun grønnsakssuppe på 10 minutter

 

En av forespørslene jeg får mest er om jeg har tips til oppskrifter som er raske å lage. Ja, det kan jeg forså, tidsklemma og alt det der. Men i tillegg skal det være billig. Og så skal det være sunt. Og ikke minst så skal det smake godt! Hjelpes. 

Men ingenting er umulig. Suppe er en av mine favorittretter om dagen, jeg elsker hvor enkelt det er å hive ingrediensene sammen og la duften av deilig suppe bre seg i huset og friste smaksløkene mens jeg holder på med andre ting. Tilsatt helende kraft og utsøkte krydder er grønnsakssuppe en rett som det er enkelt å bli glad i, og som man kan spise så ofte man vil, med verdens beste samvittighet. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lun grønnsakssuppe 

1 pose rotgrønnsaker grovkuttet 
1 pose erter
En halv purreløk
Beinkraft
Smør

Krydder:
Gurkemeie
Pepper
Oregano
Laubærblad
Salt

 

Kraft har en rekke helsefordeler, blant annet på grunn av det høye innholdet av kollagen/gelatin. Kollagen er en av de viktigste byggestenene vi har i kroppen, og er godt for skjelett og ledd, sterkere hår og negler, elastisk og ung hud og ikke minst en god tarmhelse. Gurkemeie er bevist til å ha mange virkninger, og er blant mye annet et sterkt antioksidant, avgifter leveren, regulerer kolesterol, demper betennelser og senker høyt blodtrykk. Virkestoffet i Gurkemeie heter curcumin, og pepper øker biotilgjengeligheten av dette virkestoffet med så mye som 2000%! På mange måter kan man si at denne suppa er den skikkelig helseboost for kroppen din. 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Slik gjør du:

Hell en halv til en liter beinkraft i en kjele og tilsett grønnsakene. Fryste grønnsaker er minst like gode som ferske, de er billige og bruker kortere tid på å bli ferdig da de ofte allerede er dampet. Ha laubærblad og oregano i kjelen. Vask og kutt en halv purreløk og surr i en panne med en goood klatt smør. Bruk ekte meierismør og ikke margarin eller planteoljer. Fett i moderate mengder er godt for kroppen, og er dessuten essensielt for opptak av næringsstoffer i tarmen. I denne suppa er det en mengde næringssoffer vi ønsker å ta opp, så ikke vær redd for fettet! Strø over litt salt, 1-2 ss med gurkemeie og så mye pepper du ønsker på purren og fres til den er gyllen. Ha purren i kjelen og la det hele stå og putre mens du holder på med andre ting. 

 

Deretter: nyt!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Håper du har en fantastisk søndag, her i Oslo er det i alle fall fantastisk vær og vi skal kose oss med litt suppe til lunsj før vi skal ut og gå en tur i sola. Kos deg, og lad opp til en ny uke i morgen. <3

 

 

snapchat: lisamalenee
instagram: lisamalene.no
mail: [email protected]

 

 

 

 

#mat #suppe #gurkemeie #pepper #curcumin #helse #kosthold #underholdning