Du har en siste sjanse!

 

ALTSÅ FY FLATE SÅ RÅÅ OG BRA DERE ER!! Den 15. oktober, på bursdagen til mamma og dagen før bursdagen min, så satte jeg opp en innsamling til Rosa Sløyfe-aksjonen som varer ut oktober, og hittil har vi samlet inn TUSEN KRONER!! Det er helt crazy banana!! 

På bursdagen min delte jeg dette innlegget: GLED BURSDAGSJENTA OG STØTT KREFTFORENINGEN, hvor jeg fortalte deg at mammaen min kjempet kampen mot kreft når jeg var liten, og hun vant mot alle odds. Søsteren min og jeg er heldige som fikk vokse opp med mammaen vår, og i ettertid har mamma også utvidet flokken og gitt oss en lillebror! Ved å støtte kreftforeningen gir du flere barn muligheten til å vokse opp med begge foreldrene sine i live. <3

Innsamlingen stopper i morgen 31. oktober ved midnatt, så du har fortsatt mulighet til å legge igjen en gave til kreftforeningen, og hjelpe noen som trenger det. Trykk på linken eller bildet under for å komme til innsamlingen, eller du kan:

  • Kjøpe rosa sløyfe eller nøkkelring
  • Gi en gave via nettbanken din. Bruk kontonummer 7001 09 88592
  • Gi en gave via Vipps. Bruk nummer 2266 og merk innbetalingen med Rosa sløyfe.
  • Gi en gave på SMS: Send ROSA til 2277 og støtt Rosa sløyfe-aksjonen med 80 kroner. 

STØTT KREFTFORENINGEN HER! 

 


Mamma og meg på pilking påskeaften 2014. <3 

 

Pumpkin spice kaffelatte og innedag

 

Enda en nydelig høstdag er over, og her i huset var det ikke en hvilken som helst høstdag. Espen har nemlig bursdag i dag, og han skulle få gjøre akkurat det han vil uten at jeg maser om å gå ut eller gjøre ting, og til hans store glede ble det selvfølgelig innedag med masse god mat, ny sesong av Stranger Things på Netflix og Supermario som hadde release denne helgen. Jeg må innrømme at selv om jeg får abstinenser av å sitte inne hele dagen, spesielt når det er så fint vær som det var i dag, så er det litt godt å bare bruke søndagen på å lade batteriene til en ny uke. 

 

Jeg var innom W. B. Samson når jeg var ute for å kjøpe frokost i dag, og kjøpte to nydelige boller, en kanelsnurr og en toppet med mørk sjokolade og fylt med napoleonskrem. Det er ganske sjeldent jeg spiser sånt, men hallo det er bursdag i dag! Vi koste oss i sofaen med boller og en kopp varm kaffelatte med pumpkin spice etter frokost mens vi så på Netflix. Got to admit, pretty perfect! 

 

pumpkin spice kaffe latte

 

Pumpkin spice kaffelatte 

Én kopp: 
2 dl helmelk 
1 espresso eller en liten sterk kaffe 
2 ts gresskarpuré
1 klype pumpkin spice kryddermix 
1 skvett fløte etter ferdig krem 
Søtning etter ønske, for eksempel sukrin eller fibersirup 

Ha alle ingrediensene med unntak av fløte/krem i en kjele og varm opp. Du finner fremgangsmåte på gresskarpuré og kryddermix i mitt forrige innlegg (link). Mens kaffen varmes opp kan du lage kremen. Hvis du liker søt kaffelatte så kan du ha i litt søtning i fløten før du visper den. Jeg har en sånn søt liten melkeskummer fra IKEA som er helt super, bare ha en skvett med fløte i en kopp og visp i ca. 1 min. Hell kaffen i en kopp eller stort glass, topp med krem og strø litt kanel eller pumpkin spice over for pynt. 

Jeg liker å gjøre kaffen min mer næringsrik, og piffer den gjerne opp med et par ts kollagen og en skvett MCT-olje. Det blir en super drikk hvis man ikke rekker frokost eller liker å spise første måltid litt senere på dagen. Å innta kollagen, som er et protein, daglig har mange helsefordeler, som du kan lese om i linken. Fløte og helmelk inneholder sunt fett som holder deg mett og gående lengre, og MCT-olje består av mellomlange fettsyrer som ikke må innom leveren for å forbrennes og dermed gir energi umiddelbart. MCT har også andre helsefordeler som for eksempel at det virker betennelsesdempende, er gunstig mot diabetes 2 og stoffskifteproblemer, gir pen hud og øker fettforbrenningen

Maren Aasen har skrevet et flott innlegg om hvorfor man bør spise gresskaret og ikke bare ha det til pynt på denne linken. 

 

pumpkin spice kaffe latte

 

pumpkin spice kaffe latte

 

Nå skal jeg bare nyte resten av kvelden sammen med Espen, og kanskje er jeg så heldig at jeg kan få prøve Supermario før kvelden er omme. Jeg føler at det er gode sjanser for det, siden jeg har laget hjemmelaget gelé med jordbær og jun. Espen har ikke helt lagt fra seg barndommen, og gelé er noe av det beste han vet, så kanskje jeg får prøve litt mens han gomler i seg gelé! Haha. 🙂 

 

 

#pumpkinspice #kaffe #latte #høst #gresskar #bursdag 

Slik lager du gresskarpuré og pumpkin spice

 

PUMPKIN SPICE EVERYTHING EM AI RAIT?! 

Tror jeg har stressa det ganske greit hvor godt jeg liker alt høsten har å by på av grønnsaker og mat generelt, og gresskar er intet unntak. Det er pumpkin spice latte, pumpkin spice coockies, pumpkin spice pasta, pumpkin spice is, pumpkin spice brød, pumpkin spice ALT!!

Vi kan alle dra nytte av å bruke mer krydder i maten. Krydder er rikt på antioksidanter, flere av de hindrer sopp- og bakterievekst og for eksempel så virker kanel blodsukkerregulerende, ingefær og kardemomme og ingefær stimulerer fordøyelsen og muskat kan forhindre oppblåst mage og kvalme. Mange kryddere har de samme fordelene. Det beste er jo at det finnes ikke vanskelig å lage sin egen blanding, bare se her: 

 

gresskar pure pumpkin spice

 

 

Pumpkin spice aka. gresskar-krydderblanding 

1 ts ceylon-kanel
1 ts malt ingefær
1 ts muskat
1 ts allehånde 
1 ts nellik 
1 ts kardemomme 

Dette er kryddere som går utmerket godt sammen med gresskar, og du må ikke bruke alle i blandingen din så det går fint å sløyfe noen av de.

Har du ikke tilgang på ceylon-kanel kan du fint bruke kanel fra matbutikken, men jeg vil sterkt anbefale deg å kjøpe ekte kanel, altså ceylon, nå som det går mot kanelsesongen aka. jul! Grunnen til det er at ceylonkanel, inneholder mye mindre kumarin enn cassiakanel, som er den du finner på matbutikken. Kumarin er giftig for leveren, og det er ikke anbefalt å spise mer enn ca. en halv ts pr dag, og mindre for barn. Ca. 0,1 milligram pr. kilo kroppsvekt er innafor. 

Oppbevar krydderblandingen i et lite glass, f.eks. et tomt krydderglass, så har du den lett tilgjengelig! 

 

Gresskarpuré

Kjøp gresskar, enten en liten utgave eller en som allerede er delt opp, slik de ofte gjør med vannmelon for eksempel. Sett gresskaret i ovnen på over- og undervarme på 150 grader i rundt en time eller til kjøttet er helt mørt. Nå kan du enkelt skrape fruktkjøttet ut av skallet med en gaffel, og kjøre det til en glatt masse med stavmikser, blender eller liknende. 

Superdupernkelt! 

 

gresskar pure pumpkin spice

gresskar pure pumpkin spice

 

Med ferdig gresskarpuré og krydderblanding har du en super base for uendelige mange gode oppskrifter med gresskar. Ikke minste kan du blande inn kraft og litt mer grønnsaker i gresskarpuréen, så har du en deilig gresskarsuppe!  I løpet av denne uka en gang deler jeg min variant av pumpkin spice kaffe-latte. Mmm. <3 

 

Dette får du opp når du google pumpkin spice everything! Haha, elsker det! 

 

 

Gled bursdagsjenta og støtt kreftforeningen!

 

I dag er det 16. oktober og gjett hva det betyr? Yey, det betyr at jeg har bursdag! Jeg har nå fulgt med denne planeten 23 ganger rundt jordkloden, og selv om livet av og til har vært vanskelig, så er jeg veldig takknemlig og stolt over alt jeg får til i dag og menneskene jeg har rundt meg. Espen og vennene mine betyr enormt mye for meg, og de hadde stelt i stand en overraskelsesmiddag for meg på Chez Colin i Oslo! Det var bare så vakkert øyeblikk for meg å komme inn på restauranten og se alle sammen har pyntet seg og reist hit bare for meg. Det ble et tårevått øyeblikk, en kveld jeg kommer til å huske resten av livet. <3 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Noen andre som betyr veldig mye for meg er mamma og pappa, og i oktober tenker jeg ekstra mye på hvor glad jeg er for å ha begge foreldrene mine i live. Mamma hadde bursdag i går, og hu er den sprekeste 43-åringen jeg veit om! Men livet er ikke en selvfølge, det fikk mamma oppleve når jeg var 5 år og søsteren min var bare 1 år. Hun ble sendt inn til sykehuset for å ta røntgen på grunn av smerter i armene og brystet, og diagnosen var kreft. 

Mamma kjempet hardt og hun kjempet lenge, og takket være den sterke kvinnen hun er og kreftforskningen lever hun i dag. Jeg kan ikke si at jeg husker så mye av denne perioden, jeg var jo så liten. Men jo eldre jeg blir, jo mer tenker jeg på hvordan livet mitt hadde vært dersom jeg hadde mistet mammaen min til kreften den gangen. Tanken er så skremmende og så vond, og jeg kan ikke en gang begynne å forestille meg smerten. Men jeg er den heldige. 

Jeg tenker på menneskene som er berørt av dette nå. De syke og de pårørende. Andre døtre, sønner, mødre, fedre, ektefeller og andre kjære som blir frastjålet sine kjære av en grusom sykdom. Andre er ikke så heldige som mamma og meg, og disse trenger hjelp. Oktober er ikke bare en måned hvor mamma og jeg feirer livet, enda en rundt rundt sola, men også en måned som hvert eneste år er en kjempekampanje for å samle inn penger til kreftforskning. Jeg vil derfor bruke bursdagen min til å oppmuntre alle til å hjelpe kreftforeningen til å redde enda flere. 

Jeg har laget en egen innsamling på kreftforeningen sine hjemmesider, her kan du enkelt legge inn et ønsket beløp og betale med kort. Husk at hver eneste krone teller! 5 kroner er mer enn ingenting, og alle monner drar. <3 

 

STØTT KREFTFORENINGEN HER!

 

Du støtter også kreftforeningen ved å:

  • Kjøpe rosa sløyfe eller nøkkelring
  • Gi en gave via nettbanken din. Bruk kontonummer 7001 09 88592
  • Gi en gave via Vipps. Bruk nummer 2266 og merk innbetalingen med Rosa sløyfe.
  • Gi en gave på SMS: Send ROSA til 2277 og støtt Rosa sløyfe-aksjonen med 80 kroner. 

 

Mamma og meg på pilking påskeaften 2013. <3

 

På grunn av sykdom har jeg lært at ingenting er en selvfølge, og jeg har også andre i nær familie som har vært og er syke. Ikke av kreft vel og merke, men sykdom er allikevel aldri en god ting. Dette har nok formet meg som person, og jeg har nærmest gjort det til min livsoppgave og hjelpe mennesker. Det er derfor jeg nå holder på med å utdanne meg som kostholdsveileder, hvor mitt hovedfokus er å forebygge sykdom og hjelpe til å helbrede de som allerede er syke. Det er derfor jeg blogger om det jeg brenner for og derfor jeg startet med å selge Enjo-produktene. 

Enjo vasker hjemmet ditt, kroppen din og kroppen til barna dine helt ren uten bruk av skadelige kjemikalier og såpe som irriterer huden. Jeg ser på kroppen og livet som en helhet, hvor alt fra hva du spiser til miljøet du bor i spiller inn. Det var derfor ikke vanskelig for meg å kaste ut all såpe når jeg kom over Enjo, og jeg er så fornøyd at jeg bare må hjelpe andre til også å få et kjemikaliefritt og friskere hjem.

 

For å samle inn så mye som mulig til kreftforeningen hadde jeg satt stor pris på litt hjelp, og som en bursdagsgave fra deg til meg håper jeg du vil dele innlegget mitt slik at så mange som mulig ser linken og får muligheten til å gi! 

 

 

 

Hjelp meg å nå målet på 3000 kroner her på denne linken! 

Jeg har gitt penger, har du? <3  

 

 

 

 

#støtt #kreftforeningen #rosasløyfe 

 

 

Sesongmat: spicy og langtidskokt grønnsakssuppe med lam

 

Høsten er tid for kos og hygge. Å gå en tur i skogen og se trær og planter fargelegge naturen i høstens palett og trekke inn den nye, friske lufta, og så komme hjem til lukten av deilig grønnsakssuppe med høstens delikatesser som brer seg i hjemmet. Snakk om høstidyll. <3 

 

Det er viktig å utnytte de ressursene vi har i Norge, og høsten høysesong for norske kvalitetsvarer. Da må vi selvfølgelig utnytte den sjansen, og selv om fårikål er både perfekt sesongmat, Norges nasjonalrett og aldeles nydelig på smak så er det faktisk grenser for hvor mye man orker å spise av en og samme rett. Men det er faktisk sånn at vi har overproduksjon av lam i Norge, og det finnes faktisk mange andre retter man kan lage med lam! På bondens marked kjøpte jeg en pakke fårikålkjøtt fra Haugen Gardsmat, dette er lam som kommer rett fra fjellbeite, og det er ikke bare en super måte å utnytte norske ressurser på, men det er også god dyrevelferd og kjøttet får en mye sunnere sammensetning av omega-3 og omega-6 fettsyrer! 

 

Lam lammekjøtt suppe fårikål sesongmat

 

Spicy og langtidskokt grønnsakssuppe med lam

Du trenger:
ca. 1 kg lammekjøtt / fårikålkjøtt
1 kålhode
1 sellerirot
1 kålrot
4-5 gulrøtter
2-3 store løk, røde eller gule
Erter, jeg brukte en pakke fryste erter

Krydder:
3-4 laubærblad
1 ss gurkemeie
1 ss malt pepper
En stilk fersk rosmarin
1 – 2 rød chili
salt etter ønske

Velg gjerne kjøtt med bein og fett i, så får du mer næring fra beina og sunt fett i krafta di, og ikke minst mye bedre smak! 

 

Lam lammekjøtt suppe fårikål sesongmat

 

For å langtidskoke suppen bruker jeg en slow cooker, men hvis du er så heldig å ha en wonderbag må du gjerne bruke den, eller sette gryta på ca. 80-90 grader i ovnen eller la den stå på plata på lav temp, men da bør du ikke reise hjemmefra. Det mest miljøvennlige alternativet er selvfølgelig å bruke en wonderbag! Eventuelt kan du pakke gryta inn i en stor dyne, det fungerer på samme måte som wonderbag. 

 

Om morgenen:
Del opp grønnsakene og chilien i biter på 1-2 cm og fyll opp gryta eller slowcookeren lagvis med kjøtt og grønnsaker. Strø krydder, rosmarin og chili mellom lagene. Ha i vann til det dekker og kok opp gryta og plasser i wonderbagen eller still slowcookeren på low. 

Om kvelden: 
Kom hjem, ta en dusj, ta lokket av wonderbagen og nyt en porsjon allerede varm og fiks ferdig suppe foran peisen. Mmm. <3 

 

 

Jeg trenger forøvrig litt inspirasjon til flere lammeretter, fordi lammesesongen er langt fra over!
Hva er din favorittrett med lam? 

 

 

#sesong #sesongmat #lam #grønnsaker #norsk #norgetrengerbonden #helg #høst #fårikål #suppe #matglede