Chiagrøt – slik gjør du det

 

 

Siden første gang jeg skrev om DENNE frokostgrøten min på bloggen har jeg fått inn en del spørsmål i ny og ne, så jeg tenkte å skrive et eget innlegg med fremgangsmåte til dere. Jeg syns personlig at denne grøten er helt uunnværlig både til hverdag og til fest (dagen derpå selvfølgelig), og har faktisk alltid et glass med grøt stående. For meg er denne utrolig enkle retten så essensiell at jeg har problemer med å forstå hvorfor ikke alle spiser dette hver eneste dag. Ikke nok med at den tar 2 minutter å røre sammen, er sunn, utrolig næringsrik og holder deg mett lenge, nei, den smaker altså godt og den har en million forskjellige varianter! Jeg ser egentlig ingen grunn til at ikke alle mennesker skal gå rundt med et glass i ladypursen eller manpursen til enhver tid. Da kunne vi ha vinket hadet til mange livsstilssykdommer! 

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

Nei, jeg skal ikke sitte her og ai at grøten min kurerer noen sykdommer altså. Men det er ingen hemmelighet at man har lett for å ty til enkle løsninger når man har det travelt og trenger energi, folk vil ha noe enkelt og billig som smaker godt. Håpet mitt er jo altså da at du skal innse at denne grøten er alt det der, bare at den er utrolig bra for kroppen din i tillegg. Nordmenns diett består av mye brød, spesielt frokost og lunsj er hovedsakelig brødmat. Det jeg ser på som en ulempe med brød er at det hovedsakelig består av raske karbohydrater som gir deg høy blodsukkerstigning og en rask nedgang igjen. Det gir kroppen store svingninger i blodsukkeret, og vi driver litt narr med insulinreguleringa vår. Brød med svett gulost er jo heller ikke særlig innbydende. Vi vil nok heller velge en yoghurt eller pølse på 7-eleven, men for meg så er det som å velge mellom pest eller kolera. De fleste vet at pølse ikke er særlig bra for kroppen sin, og ferdigretter på boks som yoghurt og skyr er ofte proppa med sukker og nesten fjerna alt fett. Jeg syns ikke dette en gang kan betegnes som mat, for meg er dette produkter som er laga av store bedrifter med ett mål i sikte, og det er i alle fall ikke å ta vare på folkehelsen. 

Mitt beste råd til gode matvaner er å ikke gjøre maten komplisert, og spis deg så mett på bra mat at du ikke går og fyser på det usunne hele dagen. For å holde deg mett lenge trenger du fett og proteiner. Kostfiber hjelper også på, bare husk å drikke nok vann, ellers har ikke fiber noen påvirkning i tarmen din. Det er faktisk ikke så vanskelig som du tror å unngå sukkersug og blodsukkersvingninger hele dagen, og gjøre gode matvalg. Du må passe på å spise mat som inneholder fett og proteiner, maten må være tilgjengelig til enhver tid og den må friste deg. Proteiner fordøyes av magesyre i magesekken, og oppholder seg derfor i magesekken lenger enn fett og karbohydrater gjør. Det fører til at du holder seg mett lenger. Fett er det næringsstoffet med høyest konsentrasjon av energi, og bidrar også til å holde blodsukkeret stabilt. Mange som tidligere har vært forsiktig med å spise helfete meieriprodukter og fett generelt opplever ofte å få mindre sukkersug og fyser ikke på usunne løsninger, de sier også at blodsukkeret holder seg mer stabilt gjennom dagen, og man får bedre konsentrasjon på skole og jobb fordi man slipper å sitte og være småsulten hele dagen. Jeg kan ikke skjønne, når denne grøten har alt, hvorfor noen måtte finne på å velge noe annet. Her har du jo god helse og godt humør servert på sølvfat!

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

Chiagrøt på 1-2-3
Grunnoppskrift: 

 

4 ss havregryn

2 ss chiafrø

2 toppa ss med kokosmelk 

Fyll med vann 

 

Du må prøve deg frem med vannmengde, noen liker tykkere grøt, og noen liker mer bløt konsistens. Husk at frøene sveller voldsomt og trekker opp mye av vannet. La grøten stå på benken eller i kjøleskap til morgenen etter, så er den klar til å nytes. 

For de som er opptatt av fermentering og de som kanskje sliter med litt mageproblemer vil jeg på det sterkeste anbefale og ha i en ss med surdeigsstarter. Dette gjør korn og frø lettere fordøyelige, og tilfører fordøyelsen din gunstige enzymer og melkesyrebakterier! Jeg har skrevet et litt mer utfyllende innlegg om melkesyregjæring aka. fermentering HER! 

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

 

 

“Chia- hva er det?” 
Det er kanskje det spørsmålet jeg hører aller mest. Jeg har ikke noe bedre svar på det enn om du skulle spurt meg om hva solsikkefrø er. Det er et frø, til en blomst, som spirer hvis du legger til rette for det. Det som er spesielt med chiafrø er at de inneholder mye proteiner, omega-3 og kostfiber. Det høres altså ut som et vidunderfrø, og mange mener også det. Om det er et så magisk produkt som mange hevder skal jeg ikke uttale meg om, men at det er en av mine favorittmatvarer, det kan jeg love deg. Chia er et ganske dyrt produkt, men på grunn av økt etterspørsel og salg har jeg observert at prisene på chiafrø synker. Dessuten er bruker du bare 1-2 ss med chiafrø i gråten din, fordi de trekker til seg mye væske, og øker noe voldsomt i volum. Derfor varer en pakke med chia mye lenger enn du tror. Jeg kjøper chiafrø på Carl Heftye midt i Karl Johans gate i Oslo, og der får jeg en halv kilo til kr 99,-. De har ofte tilbud også. 

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

 

Havre
De fleste har fått med seg at havre er sunt, og det finnes mye forskning på hvorfor man bør spise havre for en bedre helse. Havre tar blant annet lengre tid å fordøye og har en lavere glykemisk indeks enn de andre kornsortene, noe som vil si at havre ikke får blodsukkeret til å stige så raskt og så mye som andre kornsorter. Havre har rikelig med fiber som vi ikke har mulighet til å fordøye i tarmen, og fungerer som et godt middel mot diaré og forstoppelse og er ikke minst ypperlig mat for de elskede melkesyrebakteriene vi har i tarmen vår. Dermed er havre indirekte også med på å motvirke mageplager som mye tarmgass. Noen studier viser også at havre kan bidra til å senke “det farlige kolesterolet” og regulere blodtrykk og blodsukker. Dette superkornet har også en av de matvarene vi har med høyest mettshetsverdi og prisen er det i alle fall ikke noe å si noe på! Jeg anbefaler å bruke store havregryn i stedet for lettkokte, og gjerne også økologiske. 

 

Kokosmelk
“Wææ- kokosmelk har jo mye mettet fett!” Ja, det stemmer. Og det er dette som bidrar til å holde deg mett igjennom dagen og holde hormon- og blodsukkerbalansen din i sjakk. Det er godt innlært i det norske folk at mettet fett er farlig for oss, og jeg kan godt forstå at det er en vanskelig tanke å legge fra seg, men du love meg å prøve! All ny forskning viser at inntak av mettet fett og hjerte- og karsykdom har absolutt ingen sammenheng, og det er så stor enighet om dette blant forskere og ernæringseksperter verden over. Det tok litt tid før jeg anerkjente dette selv, og en stor pådriver for meg har vært svært dyktige Helene Ragnhild. Hun har også skrevet dette meget gode innlegget om smør og fett generelt: TRYKK HER for å lese. Hvilken kokosmelk du burde velge er opp til deg, men jeg har nå prøvd mange forskjellige og det er absolutt ingen tvil om hvilken som er min favoritt. Coop änglamark sin kokosmelk syns jeg har aller best smak og konsistens. Den er litt tykk, men er som regel flytende uten og ha slikt seg som mange gjør. Smaken er også absolutt den beste syns jeg. Eneste ulempe er at den er på metallboks og ikke pappkartong. Rema 1000 sin på kartong er også å anbefale! 

Kokosmelk er også litt søtt, og fungerer for meg som eneste søtning i denne grøten. Det er allment kjent at smaksløkene endrer seg etter etter hva man spiser, og i begynnelsen kunne jeg syns at grøten godt kunne ha vært litt søtere. Ettersom jeg spiste mindre sukker merka jeg ekstremt raskt endringene i smakene jeg spiste, og nå syns jeg grøten er søt og god, hvis man ikke tilsetter surdeigsstarter som naturligvis gjør at den syrnes på lik linje med yoghurt andre syrnede produkter. 

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

 

Hvorfor bløtlegge korn og frø?
Å la korn, frø og nøtter ligge i bløt over natta har blitt populært, og det med god grunn. I disse matvarene finnes nemlig fytinsyre, og det er et stoff som er ufordøyelig for en menneskemage og hemmer opptak av næringsstoffene i maten vi spiser og fordøyelsen vår. Ved å bløtlegge disse matvarene kan man redusere og bryte ned fytinsyren. Dette er en viktig jobb å gjøre for alle mennesker, men spesielt de som lider av diverse fordøyelsesproblemer, som for eksempel irritabel tarm, Crohns eller andre autoimmune sykdommer. 

Å tilføre en skje med surdeigsstarter er dessuten enda mer effektivt for å gjøre maten lettere fordøyelig, og er kanskje et av mine beste helsetips, i likhet med all annen melkesyregjæring av mat. 

 

 

Kjøleskapsgrøt
Jeg liker å gi melkesyrebakteriene fra surdeigen gode forhold å jobbe i, og har derfor grøten stående på benken, selv om denne metoden å lage grøt på ellers er kjent som kjøleskapsgrøt. Jeg liker heller ikke så godt kalde matvarer på vinterstid, men på sommeren er det ok med litt frisk og kald chiagrøt. 

Slik ser grøten din ut etter en natt på benken: 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

En million forskjellige varianter
Det er nå som du kan grunnoppskriften at eksperimenteringen begynner, og det er bare du som bestemmer hva du selv liker best! Jeg syns grøten er veldig god akkurat som den er, men også desto bedre hvis man tilsetter fler ingredienser. Du kan gjøre dette på to måter, du kan ha det i med en gang, eller blande det i dagen etter når den er ferdig. De morgenene jeg har det travelt tar jeg vanligvis og fyller glasset med fryste bringebær, skrur på lokket og hiver den i veksa på vei ut døra. Den kan da enkelt spises med skje på jobben, på skolen eller på bussen.

De dagene jeg har god tid om morgenen er det beste jeg vet å blande inn en dæsj med kefir (fra butikk eller hjemmelaget), tine noen bringebær for å toppe den med og strø på hjemmelaget (bløtlagt selvsagt) müsli. Du kan blande inn hva som helst, men gresk yoghurt og kefir er mine favoritter, spesielt siden jeg lager kefir selv hjemme. Det beste jeg vet er å toppe den med bringebær, men alle typer bær og frukt er godt å toppe med. Du må finne det du liker best! 

Du kan også eksperimentere med å blande inn andre og/eller fler smaker før du gir den natten på å svelle. Jeg, og mange med meg, er ekstremt glad i sjokolade. Jeg kan ofte finne på å blande inn et par ts med kakaopulver (gjerne rå) og kanskje noen opphakkede walnøtter, pecannøtter (favoritten!) eller mandler i. Disse blir da med på bløtleggingsprosessen som jeg skrev om lenger opp, og er en god investering for helsa di. Som topping på sjokoladegrøt må favorittene være peanøttsmør, kokosflakes, kakonibs, bipollen og bringebær, men også her er det bare din egen fantasi som setter grenser! 

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats
Denne inneholder havregryn, chiafrø, bokhvete, gelatinpulver og kakaopulver + kokosmelk selvfølgelig.

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats
Sjokoladegrøt med blåbær

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats
Tilsatt surdeigsstarter, full av bobler og liv!
chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

Sjokoladegrøt kjørt i en blender sammen med banan. Nydelig som dessert!

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats

 

chiagrøt havregrøt kjøreskapsgrøt overnigthoats
Sjokoladegrøt med tykkere konsistens, toppet med kakaobiter og pecannøtter

 

Jeg skulle ønske at jeg lettere kunne finne ut av hvilke matvarer som er godt for min kropp og ikke. Det er mange som sier at de fikk mer energi eller følte store forbedringer da de kuttet ut visse matvarer eller begynte å spise annerledes. Jeg må dessverre si at jeg syns det er vanskelig å merke på kroppen min når jeg spiser mat den ikke liker, og det er synd, fordi da er det fritt fram for meg å spise både sukker og fint mel. Jeg prøver allikevel å være flink med kostholdet, og tar det heller som et godt tegn på at kroppen min er frisk og at jeg har en sterk og fungerende fordøyelse. 

Allikevel merker jeg utrolig stor forskjell på fordøyelsen min etter at jeg startet med å spise denne grøten jevnlig, og nå er dette omtrent det eneste jeg spiser til frokost og gjennom hele arbeidsdagen. Hvis jeg skal ut og reise eller være vekk hjemmefra noen dager, må jeg ta med et stort glass med chiagrøt, for å være sikker på å unngå magetrøbbel når man er borte hjemmefra. Man spiser jo sånn man spiser fordi vi ønsker å ha en god helse og virkelig ha mulighet til å kose seg både i hverdagen og i helgene, med alt det innebærer, og jeg føler virkelig at dette er en god løsning for meg. Det er så deilig å aldri føle på problemstillinga: “Hva skal jeg spise til lunsj i dag?”, fordi den er så utrolig rask å røre sammen rett før man legger seg, og tar enda kortere tid å hive i sekken på morgenen. Jeg har den alltid tilgjengelig på jobb, og jeg unngår dårlige matvalg og unødvendige kjøp på butikken.

 

Så mens alle flyr til 7-elevn og kjøper et par pizzabiter eller en baguett, kan jeg sitte der og spise med god samvittighet og enda bedre apetitt, vel vitende om den gode tjenesten jeg gjør meg selv, kroppen min og lommeboka mi. 

 

Håper du ønsker å sitte igjen med samme følelse som meg, og jeg svarer gladelig på spørsmål dersom du måtte lure på noe. 

 

Du kan følge mer av min hverdag ved å følge meg på:
Snapchat: Lisamalenee
Instragram: lisamalene.no

 

 

#mat #matblogg #underholdning #helse #havre #chia #grøt #havregryn #økologisk #frokost #lunsj #småsulten #enkelt #billig 

 

 

 

14 kommentarer

Siste innlegg