Sesongmat: spicy og langtidskokt grønnsakssuppe med lam

 

Høsten er tid for kos og hygge. Å gå en tur i skogen og se trær og planter fargelegge naturen i høstens palett og trekke inn den nye, friske lufta, og så komme hjem til lukten av deilig grønnsakssuppe med høstens delikatesser som brer seg i hjemmet. Snakk om høstidyll. <3 

 

Det er viktig å utnytte de ressursene vi har i Norge, og høsten høysesong for norske kvalitetsvarer. Da må vi selvfølgelig utnytte den sjansen, og selv om fårikål er både perfekt sesongmat, Norges nasjonalrett og aldeles nydelig på smak så er det faktisk grenser for hvor mye man orker å spise av en og samme rett. Men det er faktisk sånn at vi har overproduksjon av lam i Norge, og det finnes faktisk mange andre retter man kan lage med lam! På bondens marked kjøpte jeg en pakke fårikålkjøtt fra Haugen Gardsmat, dette er lam som kommer rett fra fjellbeite, og det er ikke bare en super måte å utnytte norske ressurser på, men det er også god dyrevelferd og kjøttet får en mye sunnere sammensetning av omega-3 og omega-6 fettsyrer! 

 

Lam lammekjøtt suppe fårikål sesongmat

 

Spicy og langtidskokt grønnsakssuppe med lam

Du trenger:
ca. 1 kg lammekjøtt / fårikålkjøtt
1 kålhode
1 sellerirot
1 kålrot
4-5 gulrøtter
2-3 store løk, røde eller gule
Erter, jeg brukte en pakke fryste erter

Krydder:
3-4 laubærblad
1 ss gurkemeie
1 ss malt pepper
En stilk fersk rosmarin
1 – 2 rød chili
salt etter ønske

Velg gjerne kjøtt med bein og fett i, så får du mer næring fra beina og sunt fett i krafta di, og ikke minst mye bedre smak! 

 

Lam lammekjøtt suppe fårikål sesongmat

 

For å langtidskoke suppen bruker jeg en slow cooker, men hvis du er så heldig å ha en wonderbag må du gjerne bruke den, eller sette gryta på ca. 80-90 grader i ovnen eller la den stå på plata på lav temp, men da bør du ikke reise hjemmefra. Det mest miljøvennlige alternativet er selvfølgelig å bruke en wonderbag! Eventuelt kan du pakke gryta inn i en stor dyne, det fungerer på samme måte som wonderbag. 

 

Om morgenen:
Del opp grønnsakene og chilien i biter på 1-2 cm og fyll opp gryta eller slowcookeren lagvis med kjøtt og grønnsaker. Strø krydder, rosmarin og chili mellom lagene. Ha i vann til det dekker og kok opp gryta og plasser i wonderbagen eller still slowcookeren på low. 

Om kvelden: 
Kom hjem, ta en dusj, ta lokket av wonderbagen og nyt en porsjon allerede varm og fiks ferdig suppe foran peisen. Mmm. <3 

 

 

Jeg trenger forøvrig litt inspirasjon til flere lammeretter, fordi lammesesongen er langt fra over!
Hva er din favorittrett med lam? 

 

 

#sesong #sesongmat #lam #grønnsaker #norsk #norgetrengerbonden #helg #høst #fårikål #suppe #matglede 

 

 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg