Knallgode surdeigsvafler med spelt

 

Surdeig er skikkelig i vinden om dagen, og hurraaa for det! Det er ikke alle som vet det, men ekte surdeig gjør ikke bare korn lettere å fordøye med tanke på at det bryter ned gluten og stivelse, men det bryter også ned såkalte antinæringsstoff som for eksempel Fytinsyre som vi finner i skallet på alle korn, nøtter og frø. Vi kaller de antinærinsstoff eller fordøyelseshemmere, fordi de er nettop det. De hemmer fordøyelsen vår i å ta opp viktige næringsstoffer fra maten, de hemmer enzymene som fordøyer maten vår i å gjøre jobben sin og de ødelegger tarmveggen.

Jeg anbefaler å lese Line ved Lilalife sitt innlegg: Gi meg mitt daglige brød? om dette temaet om du er ekstra interessert. Line sitt opplegg går ut på å reparere ødelagte fordøyelser og dermed lindre og kurere autoimmune sykdommer som stoffskifteproblemer, MS, Crohns, psoriasis, diabetes 1 og leddgikt for å nevne noe, og inneholder ikke korn overhodet, men om man først skal spise korn så er surdeig tingen! 

Personlig spiser jeg lite kornprodukter, men hallo hvor godt er det ikke med rykende ferske vafler på søndagskvelden da?! 

 

surdeig vafler spelt sunne

 

Surdeigsvafler med spelt

4 dl fullkorn speltmel (helst øko)
​1 ts mineralsalt
Surdeigsstarter 
Vann

2 egg
1 stor ss smeltet meierismør (ikke margarin!)
0,5 boks seterrrømme 
0,5 ts kardemomme
1 halv til 1 most banan om du vil ha søt røre, men det er ikke nødvendig her altså!

Rør ut ca. 1 ss surdeigsstarter i litt vann og tilsett mel, salt og mer vann. Jeg måler helt ærlig aldri opp mengden når jeg lager vafler, men jeg tok utgangspunkt i 4 dl mel siden jeg som regel lager til to personer, men røren skal ha en grøtaktig konsistens. Så skal den tildekkes og stå i romtemperatur, minst 7 timer men gjerne mellom 12-24 timer for at du skal få ekte surdeig! Når ventetiden er over har du i resten av ingrediensene, rører godt og steker. 

Røren inneholder masse sunt fett, som holder blodsukker mer stabilt, tar opp fettløslige vitaminer og gjør vaflene mektigere, så man ikke overspiser så lett. Kanskje holder det med 1-2 vafler istedenfor 3-4! 

Det står at du kan bruke most banan i oppskriften om du vil ha den litt søt, men jeg syns røren er bedre uten. Bildene som hører med i dette innlegget inneholder banan i oppskriften. 

 

Har du ikke surdeigstarter? 
Da har du faktisk fire muligheter!

1. Du kan lage surdeigstarter selv eller “adoptere” av noen som allerede har. Du kan spørre om noen har starter til deg på gruppene “Melkesyregjæring” og “Fermentering” på facebook hvis du ikke kjenner noen. Å lage selv tar gjerne alt fra 3-6 dager, så du må ha litt tålmodighet, men det er verdt det! Jeg har planer om å komme med en liten oppskrift om hvordan i nærmeste fremtid. 

2. Har du ikke tid til å vente og ingen å få starter fra kan du inntil videre bruke noe annet syrlig, for eksempel en liten ss eplecidereddik eller litt sitronsaft. Dette blir ikke helt det samme, siden du ikke tilsetter de gode melkesyrebakteriene som hjelper deg med å bryte ned sukker og stivelse i røren, men det vil uansett gjøre kornet litt lettere å fordøye og bløtleggingen bryter også ned fordøyelseshemmere som jeg nevnte øverst i innlegget. For å få effektene av dette må røren stå i minst 7 timer. 

3. Bytt ut vann med kefir. Dette vil gi de gode fordelene med bløtlegging og selv om kulturen for å lage kefir ikke er helt det samme som en surdeigsstarter vil det samtidig sette i gang en slags fermenteringsprossess. 

4. Kun vann og salt. Å bløtlegge korn / lage røren tidlig uten noe syrlig og la den stå i kjøleskapet eller benken i minst 7 timer er uansett bedre enn ingen bløtlegging overhodet! 

 

surdeig vafler spelt sunne
Røren klar til å stå tildekket på benken i 12 timer. 

 

surdeig vafler spelt sunne
Etter fermenteringsprosessen tilsetter jeg egg, smeltet smør, kardemomme, rømme og eventuelt banan. 

 

surdeig vafler spelt sunne

 

surdeig vafler spelt sunne

Surdeigsvaflene behøver selvfølgelig ikke å bli så brune som mine, jeg liker godt stekte og sprø vafler, og noen liker myke. 

 

Om du setter røren med en gang så får du litt sunnere vafler til søndagskosen i kveld! 

 

 

#surdeig #vafler #helse #kosthold #fermentering #spelt #gluten #sukkerfri #ernæring #helg #kos

 

 

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg