4 gode grunner til å kjøpe mat rett fra bonden

 

Det er ikke rent sjeldent du finner råd på min blogg om å kjøpe økologisk mat, kjøtt fra gressfôra dyr og aller helst betale rett til bonden selv. Kanskje ikke så rart, ettersom hele min visjon rundt bloggen er bygget opp rundt dette, og det er det gode grunner til. Jeg kunne antakeligvis skrevet side opp og side ned om viktigheten av å kjøpe lokalt og rett fra bonden, men det skal jeg spare deg for. I dag har jeg skrevet ned fire grunner jeg finner svært viktig, og hvis du ønsker å gå dypere inn i viktigheten av å kjøpe animalske produkter fra norske bønder kan du lese dette innlegget: DYRENES BØNN. 

 


Trykk på bildet for å komme til facebookgruppen “Mat fra bonden”.
Bildene er tatt av Mette Tollan, Melinda Lønning og Line Fredheim. 
 

 

1. Dyrevelferd
Dette er mitt #1 hjertesak når det kommer til matproduksjon. Jeg mener at alle har rett til et godt og verdig liv så lenge de lever. Vi mennesker har ansvar for at alle husdyr får den omsorg og kjærlighet de fortjener, og det er ikke bare bondens ansvar, men i alle høyeste grad også deg som forbruker sitt ansvar. Du velger selv hvor du legger igjen dine penger og hva du støtter. Selv støtter jeg aldri import, av og til Nortura og andre norske store distributører og aller helst legger jeg pengene mine rett i lomma på en omsorgsfull og hardt arbeidende bonde. På den måten bidrar du ikke bare til å lønne arbeid som allerede er utført, men å gi bønder en sikkert for fremtidig produksjon og salg, og på lang sikt gir du flere mulighet til å handle lokalt og kortreist. 

 

2. Norsk landbruk
Landbruksoppgjøret er svært omdiskutert, og mange mener bøndene er for kravstore. Realiteten er at fra 1970 til 2010 ble det lagt ned 112.000 gårdbruk i Norge, det er hele seks gårdsbruk om dagen! De som blir hardest rammet er de som driver smått og holder til i alle landets kriker og kroker. Det er et resultat av at bøndene hele tiden må produsere raskere og mer effektivt, fordi vi vil ha billig mat. Bare de med store, sentraliserte grådsbruk har til slutt økonomi nok til å produsere maten din. Hva skjer hvis andre land stenger eksport av matvarer i fremtiden fordi de trenger maten sin selv, og norsk matproduksjon er historie? 

Vi har veldig mange grunner til å bevare Norsk landbruk, vi hindrer kulturlandskap og skog i å gro igjen, vi har god mattrygghet med lite sykdom og antiniotika, det gir ti-tusenvis av arbeidsplasser, vi har et strengt regulert mattilsyn, vi ivaretar norsk kultur og norske tradisjoner og ikke minst har vi forutsetning til å brødfø egen befolkning, alt dette og mye mer hvis bonden har økonomi nok til å betale utgifter. Syns du det er riktig at du betaler 18,40 kr for en liter melk, når bonden får 4,87 kroner for den samme literen? 

 

Norsk landbruk er med å bevare biologisk mangfold:

 

 

3. Økologi, bærekraft og miljø
Dette er etterhvert litt oppbrukte ord, og økologisk mat har dessverre etterhvert fått et “dårlig” rykte, mye takket være programmer som blant annet Folkeopplysningen. Diskusjonen går ofte ut på om maten er sunnere eller ikke, men det er bare en av aspektene rundt økologisk mat. Det vi også må ta i betraktning er temaer som miljø og dyrevelferd. Kun rundt 3% av Norges areal er dyrkbar mark, og ved hjelp av monokultur og sprøytemidler kan fruktbar jord tappes for næring og rett og slett bli ubrukelig i mange år, det ødelegger også forholdene for insekter og mikroorganismer som er livsviktige for god og fruktbar jord og pollinering av planter. Husdyrhold ute i skog og på mark gjødsler jordsmonnet naturlig, og binder dessuten karbon i jorda som er et stort miljøproblem. Du kjøper ikke automatisk økologisk mat ved å kjøpe rett fra bonden, men det er kanskje lettere å velge blandt produsenter du selv ønsker, enn når du kjøper i butikken. 

Bærekraft er også så mye mer enn fotsporene vi legger igjen her på kloden. For eksempel så er det ikke bærekraftig for bonden om vi importerer billig mat fra utlandet, slik at Norgesgruppen og Coop må krige om matprisene, og bonden sliter for å få endene til å møtes og til slutt tvinges til å legge ned sin produksjon. Det er jo heller ikke særlig bærekraftig for Norges fremtid at vi ikke klarer å brødfø oss selv, og er avhengig av import for å ha nok mat. Å importere tonnevis med kjøtt, ananas og soyabønner fra andre siden av verden som må fraktes i store cargoskip setter sine spor det også. 

 

4. Helse
Jeg skal ikke si at en gulrot du kjøper rett fra bonden er sunnere enn om den hadde vært innom et lager og så havnet i butikkhyllen. Men som med alt annet her, så må vi trekke inn flere aspekter. For eksempel er det ingen bevis enda på økologisk er sunnere enn konvensjonell mat, men det vi vet er at glyfosat, som er det mest brukte sprøytemiddelet i Norge, skaper store ubalanser i tarmfloraen vår. En tarm i ubalanse har sammenheng med en rekke sykdommer, som diabates, hjerte- og karsykdom, psoriasis, ME, allergier, angst og depresjon, leddgikt og fibromyalgi og mange andre autoimmune sykdommer. Mat rett fra bonden er heller ikke prosseset. For eksempel pasteurisert melk fra butikken er mye mer denaturalisert enn rå og naturlig melk fra tanken (selv om dette utrolig nok er ulovlig for bønder å selge i Norge!). Kjøtt fra gressfôra dyr er også sunnere, har mer omega 3 og mye bedre på smak. Dyrenes egen helse er også viktig. En bonde med færre dyr har naturligvis mer tid til hvert enkelt individ, og det gir bedre helse, mindre antibiotikabruk og lykkeligere dyr. 

Videoen under illustrerer hvordan tarmfloraen vår fungerer, og glyfosat har stor negativ innvirkning her. 

 

 

 

Disse temaene skriver jeg ofte om på bloggen. Det jeg derimot har skrevet lite om er hvor du får kjøpt denne maten, og det er rett og slett fordi det er det foreløpig ingen enkle svar på her i Norge. Du kan bruke Google og finne produsenter nær deg, eller du kan gå inn på Bondens marked å finne når dette er i ditt distrikt for å nevne noe. 

 

Mat fra bonden

Det jeg også har gjort er å lage en gruppe på facebook som heter
“MAT FRA BONDEN”. 

Denne gruppen skal være en åpen plattform hvor alle entusiaster for norsk og småskalaprodusert mat er velkommen. Økologi, dyrevelferd og bærekraft er i fokus!
Våre enestående matprodusenter i dette landet står fritt til å markedsføre seg selv og sine produkter. Gründere som brenner for å støtte lokal og sunn mat kan promotere sin butikk eller produkter. Og ikke minst kan den matglade og bevisste forbruker etterlyse det de smaksløkene måtte ønske, rett fra bonden selv! 

Jeg håper du vil melde deg inn i gruppa, og husk å dele den slik at så mange som mulig ser den! Bli med å bevar et trygt, norsk landbruk og støtt opp under våre fantastisk produsenter i dette landet. 

 


Trykk på bildet for å komme til facebookgruppen “Mat fra bonden”.
Bildene er tatt av Mette Tollan, Melinda Lønning og Line Fredheim. 

 

Håper du har hatt en flott pinse og kost deg med familie og venner. Jeg vet at landets bønder har brukt pinsen i fjøset for å stelle dyrene, slik de gjør 365 dager i året, og mange har sikkert brukt helligdagene ute på jordet også. Det har de gjort fordi de er lidenskapelig opptatt av matproduksjon og god kvalitet, og de vet at den dagen den siste smula er spist opp…

Ja, den dagen er vi ille ute. 

 

Kjære alle bønder, tusen takk skal dere ha. 

 

 

#landbruk #norsklandbruk #norgetrengerbonden #kapitalisme #samfunn #politikk #helse #debio #økologisk 

4 kommentarer
  1. 90% av planeten er hjernevasket av liberalisme(fri flyt av folk og penger) ,
   religion eller diktatorer
   vanskelig å se en flik av sannhet bak en høy mur av løngner…uansett HVOR du
   bor

  2. ola dunk: Hvis du har rett i det, så syns jeg det er om mulig enda mer viktig og finne en bonde som driver matproduksjon på et måte man selv syns er riktig, og kjøpe rett fra gården. Bonden ønsker deg sikkert hjertelig velkommen å være med en dag på gården for å se hvordan driften fungerer hos seg. På den måten kan du velge helt selv. 🙂

  3. Hvorfor vil du tvinge folk til å betale ekstra for maten sin? Burde ikke folk få velge om de vil kjøpe norsk lokalmat, eller billigere mat fra utlandet? Er du for tvang?
   Bønder får millioner av kroner hvert år fordi de ikke klarer å tjene penger på det de selger. Er det rett? Hvorfor har bønder en slik spesiell posisjon?
   Så til argumentene dine:
   Dyrevelferd: så dyr i utlandet har det ikke bra? Og alle norske bønder er gode? Dersom Norge fikk importere mat så kunne kanskje pengene gått til å forbedre dyrevelferd der? Hadde ikke det vært enda bedre?
   Og Norge er ikke akkurat så gode på dyrevelferd: http://www.nationen.no/landbruk/ingen-nordiske-land-pa-listen-over-best-dyrevelferd/
   Norsk landbruk
   Det gir titusenvis av arbeidsplasser skriver du. Men kunne ikke disse ha jobbet andre steder også? De går jo i minus på det de produserer, så de er en kostnad på staten. Ikke en inntektskilde.
   Helse
   Om vi antar at du har HELT rett i at norsk mat er mer sunn: hvorfor vil du tvinge folk til å kjøpe akkurat den maten? Hvorfor kan man ikke få velge noe billigere som er mer usunt?

  4. Runar: Hei! Hyggelig at du engasjerer deg. 🙂

   Åjada, jeg er helt for at folk skal kunne velge det selv! Jeg håper at folk gjør kloke valg, og ved å opplyse så håper jeg at jeg kan være med å påvirke de valgene.

   Dette innlegget handler om gode grunner til hvorfor man bør kjøpe lokalt og fra bonden, på den måten får bøndene selv mer av pengene for produktene sine, istedenfor at en stor andel skal gå til frakt, slakt, matvarekjedene osv… På den måten kanskje ikke bøndene hadde vært avhengig av statsstøtte.

   Jeg sier ikke at alle dyr i utlandet ikke har det bra. Men billig kjøtt har en pris, og den er det dyrene som betaler. Bare for å ta et eksempel og bruke fiktive tall, så sier det seg selv at en bonde som har 30 griser har bedre tid til hvert individ enn en bonde som har 300 griser. For å kunne presse ned prisene så mye som det vi betaler for importert kjøtt, så blir bønder presset til å utvide bestanden sin, for å kunne kunne opprettholde inntekten. For ikke å snakke om at dyrene fraktes lange strekninger og slaktes på store fabrikker i Belgia og andre land. Jeg har ikke orket å se på denne videoen, men du må gjerne ta en titt selv om du vil: http://www.bondebladet.no/marked/denne-slakterivideoen-ryster-belgia/

   Jovisst kunne de jobbet med andre ting. Nå er ikke dette innenfor det jeg har særlig kunnskap om, men er det ikke allerede slik at vi trenger flere arbeidsplasser i Norge? Med tanke på den store befolkningsveksten vi har i verden så syns jeg dessuten det er naivt å tenke at vi kan belage oss på å importere all mat i fremtiden. Landene vi importerer fra kan kanskje havne i den situasjonen at de trenger maten sin selv, og ved å prøve å være selvforsynte kan vi opprettholde matsikkerheten til en viss grad. Om det er en ting vi kan enes om så må det vel være at vi dør uten mat.

   All norsk mat er nok ikke sunnere. Men i Norge, på nogenlunde lik linje med Sverige, bruker vi mye mindre antibiotika enn andre land, som jeg syns er et veldig godt argument for helse i seg selv, spesielt med tanke på MRSA. Når man velger å kjøpe rett fra bonden så kan man uansett velge selv hva slags kjøtt man kjøper, og velger man en bonde som fôrer f.eks. uten soya importert fra andre siden av verden eller annen unaturlig mat for dyrene, så vet man at kjøttet er sunnere, f.eks. pga sammensetningen mellom omega-3 og omega-6 fettsyrene. Om dyrene spiser mat som ikke er sunt for dem, hvordan kan de være sunn mat for oss?

   Å spise usunt eller sunt er opp til hver enkelt. Vi er alle bare mennesker, og jeg takker ikke nei til grandiose jeg heller. Men når vi er i butikken og handler kjøtt, og vil jeg at man skal vite hva man betaler for og hva man støtter, ved å kjøpe billig, importert kjøtt.

   Jeg håper tross alt denne bloggen kan være nyttig for de som ønsker å ta vare på helsa si, så det er naturlig for meg å tipse om hvor man bør kjøpe kjøttet sitt. Om dette ikke appellerer til deg så skal du slippe å lese. Det er nemlig helt frivillig! 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg