Surdeigspizza til kjøttfri mandag

 

God mandags morgen! Nå er det ny uke igjen, og for mange betyr det kjøttfri mandag. Her i huset er ikke kjøttfri mandag et fenomen, men vi spiser flere kjøttfrie, og til og med helt veganske, måltider i løpet av uka. Det passet jo bra at et av de landet på en mandag denne uka! 

 

Nå har jeg bare testet ut å lage pizza med surdeig noen ganger, men ulikt fra andre ting man prøver for første gang, så var dette prosjektet vellykket fra pizza numero uno! Ikke nok med det, begge variantene jeg har testet, både italiensk (tynn bunn) og amerikansk (tykk bunn) var helt perfekte på første forsøk. Sykt vellykka med andre ord! 

 

Forrige uke skrev jeg dette innlegget om fermentering, og hvis du er interessert kan du gå inn og lese om hvorfor du bør velge å spise surdeig fremfor vanlig gjærdeig. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Surdeigspizza uten kjøtt

Pizzabunn
Vann
Mel, jeg bruker 50% hvetemel eller siktet spelt og 50% sammalt hvete eller spelt
Salt
Oregano
Surdeigssarter

Ha litt vann i en glassbolle og rør ut et par ss med surdeigsstarter, krydder og salt. Fyll på mer mer vann og tilsett melet. Brukt omtrent halvparten av vann og mel målt i gram. Blir deigen for klissete (det syns jeg ofte at min blir) er det bare å tilsette mer mel til den slipper bollen du mikser sammen deigen i. Det er ikke nødvendig å bruke eltemaskin siden deigen skal langtidsheve, men du mæ gjerne bruke det hvis du ønsker. Men mikser bare deigen fort sammen med en tresleiv. La deigen stå over natten, gjerne i minste 12 timer, tildekket med plast. For italiensk variant er det bare å kjevle ut deigen til den er nokså tynn, ha på fyll og steke med en gang. For amerikansk variant heller du deigen ut på benken og bretter den et par ganger, før du trykker den lett utover på et stekebrett og bakepapir og setter den til etterheving i 2-4 timer til. Cluet er å beholde deigen så luftig som mulig, og ikke trykke ut alle luftboblene. Vi ønsker at det danner seg fler luftbobler under etterhevingen. 

Pizzafyll
Fermentert ketchup, oppskrift her
Pesto
Ost
Løk

Sett ovnen på 220 grader og fyll pizzaen med ønsket fyll. Sett inn pizzaen og etter 10-15 min et den italienske ferdig, men den amerikanske skal steke videre på 180 grader i omtrent 30-40 minutter til. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Lar du deg friste? 

 

 

God mandag videre, håper denne uka blir din uke! 

 

 

#mat #pizza #surdeig #fermentering #tradisjon #steinalder #helse #gluten #underholdning #møllerens #økologisk 

 

 

 

6 kommentarer

Siste innlegg