hits

Lisa Malene

- Helse / Livsstil / Milj -
  • 24.01.2018
  • Mrt andebryst med st balsamicosaus og rotmos

     

    Jeg har gledet meg s mye til dele denne, fordi dette mltidet var ikke annet enn nyydelig! Dette er kanskje det beste mltidet jeg har laget hjemmet, i alle fall p topp 3, og det m vel vre lov si at jeg er ekstra stolt av sausen? Haha! Hvis du vil imponere noen med et godt mltid s ville jeg gtt for dette, det er s idiotsikkert at alle kan klare det! 

     

    andebryst villand balsamicosaus rotmos grateng

     

    Andebryst

    Varm ovnen til 180 grader. Smelt en stor ss smr i en panne, nr pannen er varm og smret er nttebrunt legger du i kjttet pannen med skinnet ned. Steik i ca. 2 minutter p begge sider og legg kjttet med skinnet opp i en ildfast form og stek videre i ovnen til kjernetemperaturen er 60 grader.  Du m bruke steketermometer i et av stykkene. Ta ut kjttet og la det hvile i 10 minutter fr du tar ut steketermometeret eller skjrer i det. 

    Anbefaler selvflgelig bruke villand som har vokst opp i naturen, spist gress og rtter og hatt et godt liv. 

     

    Rotmos

    1 stpotet
    1/2 klrot
    Flte (vanlig flte, ikke matflte)
    Smr
    Salt, pepper og muskat

    Skjr stpotet og klrot i terninger, jeg pleier ikke skrelle de fordi jeg ikke liker kaste mat, men du kan gjre det om du vil. Damp eller kok bitene til de er mre og hell av vannet. Mos med en stavmikser, og smak til med smr, flte, salt, pepper og muskat. Jeg brukte ca. en halv boks flte og 1 stor ss smr. Du smaker selv nr du syns den er saltet og krydret nok. 

     

    Balsamicosaus

    Panna med resten av smret fra stekingen av kjttet
    1 halv dl balsamicoeddik 
    1 stor ss honning

    Selve kronen p verket, og den er s enkel! Varm opp igjen pannen fra stekingen av kjttet med alt fettet i og om det ble noe kraft i den ildfaste formen har du det i panna ogs. Ha i balsamicoeddik og honning, la det koke godt i ca. 2 minutter under omrring. 

     

    Brokkoli- og blomklgrateng

    Denne la jeg ut oppskrift p i mitt forrige innlegg, du finner den her! :) 

     

    andebryst villand balsamicosaus rotmos grateng

     

    Jeg skulle egentlig poste dette p lrdag, men s kom livet litt i veien og jeg har egentlig ikke vrt helt til stede igjen fr i dag. S da fikk det bli lillelrdag istedet, og det er egentlig helt greit. Det er ikke alltid ting gr som planlagt, men man kan ikke klandre seg selv for det. Det er bare prve ta vare p seg selv og komme til hektene igjen! Blant annet med gode mltider som dette. <3 

     

     

     

    #andebryst #and #villand #balsamicosaus #rotmos #helse #mat #middag #matblogg #grnnsaksgrateng #grateng #st #saus #kosthold #livsstil 

     

     

  • 19.01.2018
  • Kremet brokkoli- og blomklgrateng og bekjempe depresjon

     

    Planlegger du en spesiell middag denne helgen, eller vil gjre noe litt mer ut av grnnsakene? Jeg elsker gratinerte grnnsaker! 

     

    brokkoligrateng blomklgrateng gratinerte grnnsaker

     

    Brokkoli- og blomklgrateng

    1 brokkoli
    1 blomkl
    1 stor lk
    3-4 hvitlksfedd
    2 store ss meierismr
    1 ss speltmel (eller det du har)
    1 liter helmelk
    Salt, pepper og muskat
    Ost til topping (gratengen p bildet er uten ost)

    • - Sett ovnen p 180 grader
    • - Start med skive lken og finhakk hvitlk, stek i panna med 1 ss smr til det er gyldent
    • - Del blomkl og brokkoli i mindre bunter, husk bruk stilken til brokkolien ogs! Legg det i en ildfast form og hell stekt lk over
    • - Hvit saus: Smelt 1 ss smr og rr inn mel. La det frese litt fr du heller i litt og litt melk under omrring
    • - Smak til sausen med salt, pepper og muskat
    • - Hell den hvite sausen over grnnsakene i formen, og bland godt
    • - Stek i ca. 30-40 minutter og og ha p ost de siste 10 minuttene

     

    Hvis du vil gjre det enkelt s kan du ta denne versjonen: 

    1 brokkoli
    1 blomkl
    1 stor lk
    3-4 hvitlksfedd
    5 dl flte
    Salt og pepper

    Kutt opp grnnsakene og ha i en ildfast form. Hell over flte, ha p salt og pepper, bland alt sammen og stek i 30-40 minutter p 180 grader. 

     

    brokkoligrateng blomklgrateng gratinerte grnnsaker

     

    Denne helgen skal jeg bekjempe depresjonen som en champion! Gjengen skal mtes i morgen og vi har en hel dag, kveld og sikkert natt ogs planlagt med masse kos og moro. Jeg er s heldig som har s mange fine folk rundt meg, jeg vet virkelig ikke hva jeg skulle gjort uten. <3 Jeg vet hvordan det er fle seg ensom selv om man er med andre mennesker, og ogs hvordan det er vre ordentlig ensom, helt alene. Det er vondt, og det gjr at jeg setter ekstra pris p alle jeg er glad i n, og at de er glad i meg. 

    Jeg har begynt s smtt trene, n som jeg er sykemeldt og har overskudd til det. Det fles veldig godt ha energi til ta vare p kroppen sin, og den fortjener det s sykt! Kroppen min gjr alt for meg, den til og med reparerer seg selv etter en hard lrdagsnatt ute. Det minste jeg kan gjre er gi litt tilbake. <3 Er det egentlig noen grunn til ikke elske kroppen vr? Uten den s hadde livet vrt ganske kjedelig. 

     

    Flg meg p instagram: Lisamalenee

    I love my curves. <3 

     

     

    #helg #middag #tilbehr #grateng #ovnsbakt #grnnsaker #helse #kosthold #side2 #matblogg #matglede #kroppspositiv #happykropp

     

     

     

     

     

     

  • 07.10.2017
  • Sesongmat: spicy og langtidskokt grnnsakssuppe med lam

     

    Hsten er tid for kos og hygge. g en tur i skogen og se trr og planter fargelegge naturen i hstens palett og trekke inn den nye, friske lufta, og s komme hjem til lukten av deilig grnnsakssuppe med hstens delikatesser som brer seg i hjemmet. Snakk om hstidyll. <3 

     

    Det er viktig utnytte de ressursene vi har i Norge, og hsten hysesong for norske kvalitetsvarer. Da m vi selvflgelig utnytte den sjansen, og selv om frikl er bde perfekt sesongmat, Norges nasjonalrett og aldeles nydelig p smak s er det faktisk grenser for hvor mye man orker spise av en og samme rett. Men det er faktisk snn at vi har overproduksjon av lam i Norge, og det finnes faktisk mange andre retter man kan lage med lam! P bondens marked kjpte jeg en pakke friklkjtt fra Haugen Gardsmat, dette er lam som kommer rett fra fjellbeite, og det er ikke bare en super mte utnytte norske ressurser p, men det er ogs god dyrevelferd og kjttet fr en mye sunnere sammensetning av omega-3 og omega-6 fettsyrer! 

     

    Lam lammekjtt suppe frikl sesongmat

     

    Spicy og langtidskokt grnnsakssuppe med lam

    Du trenger:
    ca. 1 kg lammekjtt / friklkjtt
    1 klhode
    1 sellerirot
    1 klrot
    4-5 gulrtter
    2-3 store lk, rde eller gule
    Erter, jeg brukte en pakke fryste erter

    Krydder:
    3-4 laubrblad
    1 ss gurkemeie
    1 ss malt pepper
    En stilk fersk rosmarin
    1 - 2 rd chili
    salt etter nske

    Velg gjerne kjtt med bein og fett i, s fr du mer nring fra beina og sunt fett i krafta di, og ikke minst mye bedre smak! 

     

    Lam lammekjtt suppe frikl sesongmat

     

    For langtidskoke suppen bruker jeg en slow cooker, men hvis du er s heldig ha en wonderbag m du gjerne bruke den, eller sette gryta p ca. 80-90 grader i ovnen eller la den st p plata p lav temp, men da br du ikke reise hjemmefra. Det mest miljvennlige alternativet er selvflgelig bruke en wonderbag! Eventuelt kan du pakke gryta inn i en stor dyne, det fungerer p samme mte som wonderbag. 

     

    Om morgenen:
    Del opp grnnsakene og chilien i biter p 1-2 cm og fyll opp gryta eller slowcookeren lagvis med kjtt og grnnsaker. Str krydder, rosmarin og chili mellom lagene. Ha i vann til det dekker og kok opp gryta og plasser i wonderbagen eller still slowcookeren p low. 

    Om kvelden: 
    Kom hjem, ta en dusj, ta lokket av wonderbagen og nyt en porsjon allerede varm og fiks ferdig suppe foran peisen. Mmm. <3 

     

     

    Jeg trenger forvrig litt inspirasjon til flere lammeretter, fordi lammesesongen er langt fra over!
    Hva er din favorittrett med lam? 

     

     

    #sesong #sesongmat #lam #grnnsaker #norsk #norgetrengerbonden #helg #hst #frikl #suppe #matglede 

     

     

     

  • 25.08.2017
  • Lettvint bearnaise

     

    Hvem visste at det skulle vre s enkelt lage sin egen bearnaisesaus? Ikke jeg i alle fall! 

     

    Jeg elsker bearnaisesaus, og jeg vet at jeg ikke er alene om det akkurat. Problemet er at jeg alltid har hrt at det er s vanskelig lage den selv, og har dermed brukt posesaus. Som en matblogger som satser p ren og hjemmelaget mat s er det et ganske drlig trekk, fordi jeg aldri fr lagt ut middagene jeg spiser bearnaise til. S ikke tro at jeg er noe mer perfekt enn alle andre, fordi det er lgn! Men n!! Aldri mer posebearnaise!! Jeg kan ikke tro at jeg brukte s lang tid p prve lage denne sausen selv, og n angrer jeg p at jeg ikke gjorde det tidligere. Prv du ogs! 

     

    bearnaise saus barnaise hjemmelaget

     

    Lisas hjemmelagde bearnaisesaus p 1-2-3

     

    3 kologiske eggeplommer
    130 gram kologisk smr
    1 sjalottlk 
    2 ss estragon, trket (mer hvis du bruker fersk)
    2-3 ss hvitvinseddik 
    1 ts kokosblomstsukker (eller det sukkeret du har) 
    En dsj vann 
    kologisk helmelk 

     

    Begynn med dele smret i terninger og la det f romtemperatur. Hakk sjalottlk og stek i en terning av smret sammen med sukker. Nr den er gylden har du i hvitvinseddik, estragon og vann. Ta det av varmen. 

    Kok opp en kjele med vann og sett en bolle som tler varmen over kjelen. Ha eggeplommene i bollen og sett i gang med vispe med en elektrisk visp. Nr eggeplommene starter tykne har du i den stekte lken mens du fortsetter vispe. Ha i smret litt etter litt, visp hele tiden. Ta bollen av varmen og smak til med melk hvis du syns sausen er for tykk eller har for sterk smak. 

    Vannet i kjelen skal ikke koke og sausen m ikke bli for varm, da skiller den seg. 

     

     

    bearnaise saus barnaise hjemmelaget

     

    bearnaise saus barnaise hjemmelaget

     

    Vi spiste sausen sammen med grnnsakene fra dette innlegget i gr og helstekt kylling. Det var nydelig med ovnsbakte, norske grnnsaker! 

     

    Er du redd for alt det mettede fettet i smret? S lenge kosten din ikke inneholder mye karbohydrater og da spesielt sukker og andre raffinerte og raske karbohydrater, s er det ingen link mellom mettet fett og livsstilssykdommer som f.eks. hjerte- og karsykdom. Faktisk s trenger kroppen fett for kunne ta opp de fettlslige vitaminene, og fett inngr i mange viktige prosesser og strukturer i kroppen. Kos deg med saus, du. Det gjr i alle fall jeg! 

     

     

     

    #bearnaise #barnaise #bernes #saus #hjemmelaget #fett #sunt #helse #ernring #norskmat #norge #kosthold 

     

     

     

     

     

  • 24.08.2017
  • Spis en regnbue!

     

    Sensommer og hst er hysesong for norske grnnsaker og rotfrukter, og det er ikke tvil om at ferske grnnsaker smaker aldeles nydelig! Jeg er stor tilhenger av sttte Norsk landbruk, og spiser s mye norskprodusert som mulig, og p denne rstiden lever man virkelig i Eldorado her i nord. 

    En god dose rotgrnnsaker kan og burde vre basen for alle gode matretter, og n i sesong er det ikke vanskelig finne noe som passer til alt. Potetsalat, brokkolipur, blomklgrateng, knasende salatblader og reddik, klrotmos, maisbrd, ovnsbakte grnnsaker, tzatziki med agurk, gyldne tomater, alts HJLP s mye godt!! 

     

    Et av mine beste tips nr du skal handle grnnsaker til middagen er se for deg en regnbue. Har du barn kan du la de g p skattejakt etter alle fargene, eller kanskje du er s dristig at du tar utfordringen selv. Det er ingen hemmelighet at et kosthold br vre variert, og jo strre variasjon jo bedre. Sunn mat inneholder masse gode byggeklosser for kroppen, og det er ogs slik at grnnsaker med forskjellige farger inneholder forskjellige antioksidanter. Siden det tross alt brer mot hst (ja, jeg veit, jeg skal ikke nevne det igjen. beklager!) s er det bare en fordel vre godt rustet mot vond hals og rennende nese. 

    Det er ikke bare en vanlig forkjlelse antioksidantene beskytter deg mot. Antioksidanter beskytter kroppen din mot frie radikaler, som dermed er med minske faren for kreft, hjerte og-karsykdom, diabetes-2, benskjrhet og nervesykdommer som parkinson og alzheimer. Noen eksempler p antioksidanter er C og E-vitamin, betakaroten og selen. 

     

    Spis en regnbue grnnsaker sunn helse

     

    Dagens middag bestr av ovnsstekte grnnsaker. Rdbeter, gule, oransje og lilla gulrtter, brokkoli og paparika. Jeg penslet de med kologisk smeltet smr og stekte p 170 grader til de er gyldne og mre. 1-1,5 timer kanskje. Hvorfor ikke guffe p med 200 grader og ferdig i en fei? Les mer om Akrylamid p bloggen til Gry Hammer her

    Grnnsakene ble servert med kylling og hjemmelaget bearnaisesaus. Jeg lagde denne sausen for frste gang i dag, og jeg m faktisk innrmme at jeg gruet meg litt, fordi jeg alltid har hrt at det er s vanskelig. Men s feil kan man alts ta, det var superlett! Oppskrift p denne lagger jeg ut i morgen, s heng med! 

     

    Spis en regnbue grnnsaker sunn helse

    Elsker de lille gulrttene som er orange inni, s stilig! 

    Spis en regnbue grnnsaker sunn helse

     

    Spis en regnbue grnnsaker sunn helse

     

    God lillelrdag videre til deg. <3 

     

     

     

    #regnbue #grnnsaker #antioksidanter #byggeklosser #frieradikaler #norgetrengerbonden #norskmat #mat #helse #ernring

     

     

     

     

  • 18.08.2017
  • Slik elsker barna grnnsaker med brennende kjrlighet!

     

    Goood helg kjre deg! Vil du gi barna et godt og nringsrikt mltid med masse grnnsaker s m du flge med n. Denne middagen er enkel og lage, og med riktige rvarer s fr du en meget sunn og nringsrik middag du kan servere barna (eller sofagrisen din, haha!) dine denne helgen. 

    Espen sier av og til at han er skikkelig glad i brennende kjrlighet, men av en eller annen grunn s har vi aldri laget det sammen fr. I dag hadde vi en pakke med plser fra Annis plsemakeri, en lokal slakter fra Ringebu, som mtte brukes opp p grunn av dato, og da ble det endelig fart p sakene! 

     

    Brennende kjrlighet potetmos grnnsaksmos sunn mat

     

    Brennende kjrlighet med "gjemte" grnnsaker

    Grnnsaker til mosen, for eksempel:
    Poteter, gulrot, blomkl, klrot, neper, beter, pastinakk og s videre. 
    Mengden varierer med hvor store porsjon du nsker lage! 

    Norske plser, gjerne fra smskalaprodusenter ellers bare bruk Gilde. 
    Eventuelt norskt bacon, paprika, lk, purre eller liknende som du kan str mellom lagene. 

    Og ost. 

    Kok eller damp grnnsakene mre, gjerne med skallet p, og mos sammen med en god klatt ko-smr og litt helmelk. Smak til med salt, pepper og muskat. Jeg brukte det jeg hadde i kjleskapet, som var nypoteter og ko-gulrtter. Skjr plser i biter og stek i pannen med litt paprikakrydder og sukkerfri (gjerne hjemmelaget) ketchup. Sprstek bacon, lk og paprika. Vi brukte kun lk i dag. 

     

    Brennende kjrlighet potetmos grnnsaksmos sunn mat

     

    Legg lagvis med plse, mos og stekte grnnsaker/bacon. 

     

    Brennende kjrlighet potetmos grnnsaksmos sunn mat

     

    Brennende kjrlighet potetmos grnnsaksmos sunn mat

     

    Topp med ost og stek i ovnen til osten er gylden p ca. 180 grader. 

    Jeg toppet med oregano fr jeg satte den i ovnen. Mm. <3

     

    Brennende kjrlighet potetmos grnnsaksmos sunn mat

     

    Brennende kjrlighet potetmos grnnsaksmos sunn mat

     

     

    Jeg har hatt en etterlengtet dag med fri i dag, og hatt en skikkelig "senke skuldrene-dag". S deilig! Tidligere denne uken tok jeg det store valget om starte p utdanningen som kostholdsveileder som jeg har gtt og grublet p s lenge, og n er jeg alts endelig i gang! Jeg har derfor brukt hele dagen p lese om fett, haha. Veldig, veldig spennende! 

    N hper jeg du har ftt litt inspirasjon til middagen i morgen og at helgefreden har senket seg over huset.

     

    God helg. <3 

     

     

    #brennende #kjrlighet #mat #grnnsaker #kosthold #ernring #barn #glede #helg #potetmos #helse #kos 

     

     

  • 10.06.2017
  • Varmende misosuppe med friske grnnsaker og kylling

     

    Hva er vel bedre enn et varmt og cozy mltid i disse regntunge dager? De siste dagene har det hlja ned i Oslo, og man fr bare lyst til ta en varm dusj og krype ned under pleddet. Akkurat det har jeg gjort, med en skl varm suppe full av friske grnnsaker som minner meg p at ja, det r faktisk fortsatt sommer! Suppen lages av ekte kraft, grnne grnnsaker og smakfull kylling. Dette er rene supermltidet, rikelig med nring. 

    Miso er en smakstilsetning fra Japan, som lages av fermentert soya tilsatt enten ris eller bygg. Det er en beige/brun paste som kan tilsettes det meste, men passer utrolig godt som en slags buljong i supper. Kjper du upasteurisert miso inneholder den dessuten gode probiotiske bakterier og enzymer. 

     

    miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling kologisk

     

     

    Det fine med slik suppe er at det ekstremt raskt og lage, det metter lenge og er supert for kropp og sjel. Veit du ikke hva du skal ha til middag s tar du det du har i kjleskapet, grovhakker det, hiver i en bolle og heller over varm kraft. S simpelt, og s godt!

     

    Varmende misosuppe med friske grnnsaker og kylling

    n porsjon:
    1 neve nudler
    1 neve kylling
    1 neve grnnkl
    1 neve vrlk
    1 neve purrelk
    1 liten neve trket Wakame (trket sjgress/tare)
    1 liten neve cashewntter
    1 ss sesamfr
    3-4 dl kraft (ekte kraft kokt p kyllingbein) 
    1 ts misopaste 

    Jeg har som regel kraft i kjleskapet. Beinkraft lager du ved koke opp bein med litt eplecidereddik og pepper i gjerne laubrblad ogs. La dette st trekke i minst 12 timer, gjerne opp til 2-3 dgn. Kraften blir utrolig nringsrik og inneholder mye gelatin og mineraler. Har du ikke kraft kan du bruke vann. Grnnsakene jeg bruker i suppa varierer alltid, men det var dette jeg hadde i kjleskapet i dag. Du m ikke bruke miso, kraft med litt krydder i har veldig mye smak i seg selv. 

     

    1. Kok nudlene etter instruksjon p pakka. Hakk grnnsakene og ha ingrediensene i en bolle. Varm kraften og hell litt i en egen beholder for avkjling. 

    miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling kologisk
     

    2. Nr kraften er litt avkjlt tar du en ts med miso og rrer ut i vsken. Vi vil ikke at vannet skal vre for varmt, fordi da dr de gode probiotiske bakteriene som er i misopasten fra fermenteringen. 

    miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling kologisk

     

    Jeg bruker denne som jeg har kjpt p Sunkost. Den er upasteurisert! 

    miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling kologisk
     

    3. Hell kraften med miso over i bollen.

    miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling kologisk
     

     

    4. Hell over resten av kraften s det dekker grnnsakene og str over sesamfr og gjerne fersk koriander. 
    Glemte selvflgelig ha p koriander fr jeg tok bilder. Typisk! 

    PS! Dersom du bruker trket Wakame tar det ca. 2-3 minutter fr de er ferdig soaket. 

    miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling kologisk
     

    5. NYT! 

    miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling kologisk
     

    Vil du ha et lite tips?
    Ha alle ingrediensene unntatt kraft i en stor boks med lokk og ha kraft med miso i en termos. 
    Da kan du bare helle kraften over i boksen, s har du fiks ferdig misosuppe p jobb, skole, skogsturer, roadtrips, you name it. Smart! 

     

    Hvilken ingrediens er din favoritt i supper? 
    Kraft er definitivt min favoritt, med en god kraft som base blir alt nydelig! 

     

    Hper du fr en nydelig lrdag videre. <3 

     

     


     

     

    #miso #suppe #japan #tradisjon #kraft #kologisk #kylling #mat #helse #sunt #norge #regn #sommer #nudler



     

  • 26.05.2017
  • Taco med urter fra naturen: Skvallerkl!

     

    Fredag betyr taco, ikkesant? Jeg tenkte at i dag er perfekt til  vise seg en rett jeg lagde tidligere denne uken: taco med grnne blader direkte fra naturen! Eller i din egen hage.

     

    Skvallerkl er en plante som ble innfrt i Norge av munker i middelalderen, de brukte nemlig planten som medisinurt. Den er beroliggende, vanndrivende og betennelsesdempende, dermed ble den brukt i medisin mot blant annet leddgikt. Planten inneholder ogs mye vitamin C. I dag er planten ofte unsket, mest blant hageeiere. Dukker den frst opp er den vanskelig bekjempe, og den danner lett store tepper av planter. For de som er som meg, og elsker naturlig og selvplukket mat, blir skvallerkl brukt til lage supper, pesto, te m.m. men her har jeg valgt bruke den helt ubehandlet som grnt i tacoen min. Denne er plukket oppe ved Sognsvann i Oslo, men titter du ut dra di hjemme kan jeg nesten garantere at du finner den. Den er like vanlig som lvetann, som forvrig ogs er veldig godt bruke i salater, og minner om ruccola! 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Taco med nringsrike, grnne blader fra din egen hage!

     

    Det er best plukke unge skydd, siden bladene blir bitre nr planten vokser. Skvallerklen vaskes og bladene nappes av stilken. Lag taco med alle dine favoritt-tilbehr, og bruk bladene som grnt tilskudd i salaten din. Bladene er ogs gode og hakke opp og rre inn i guacamolen, salsaen eller i tacokjttet, p den mten gjemmer du mye god nring i maten din. Helt gratis, og hagen din er bare glad for levere godsakene! 

    Du finner mye god informasjon og bilder av hvordan planten ser ut HER og HER! 

    P DENNE LINKEN finner du mine tips om hvordan du kan lage en litt sunnere taco til i kveld. 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     



     

    Ble du inspirert til prve noe nytt til tacoen i kveld? Det hper jeg, og nsker deg med det en god helg!

     



     

    #mat #matfranaturen #taco #fredag #skvallerkl #plukkselv #gratis #grnn #sunn #kosthold #helse #medisin #urter

     

  • 20.05.2017
  • Lrtunge av hjort med nydelig tilbehr

     

     

    For en liten stund tilbake var jeg p Bondens marked i Oslo, og hjem tok jeg med meg et nydelig stykke lrtunge av hjort og spekeplse fra samme produsent. Plsa var nydelig, s i dag mtte kjttet testes ut ogs. Det er jo tross alt lrdag! Lrtunge er relativt billig kjtt i forhold til annet rent kjtt, og blir faktisk brukt til lage karbonadedeig og lignende. Jeg kan i alle fall sl fast at lrtunge av hjort fra Lten Hjorteoppdrett var et av de nydeligste stykker kjtt jeg har spist noen sinne! 

    Hjemme hos oss er det definitivt kvalitet foran kvalitet som gjelder nr det kommer til kjtt, og det er virkelig et av de viktigste prioriteringene jeg gjr nr det kommer til kostholdet. Dette var ikke kologisk produsert, men hjorteoppdrett har derimot andre gode kvaliteter. I hjorteoppdrett bor dyrene ute p store inngjerdede omrder, og beiter mye gress og ville vekster. Selv om jeg selvflgelig hadde foretrukket selvskutt vilt som har levd hele livet i sitt naturlige element s ser jeg p hjort fra oppdrett som et godt alternativ til mye annet vi fr tak i fra butikkhyllene. 

     

     

    Lrtunge hjort vilt fermentert surkl tradisjon kosthold

    P tallerkenen finner du ogs ovnsstekte poteter og stpoteter, blomklpur, brun saus med laget med ekte beinkraft, tyttebr og tradisjonell fermentert surkl. Et herremltid! 

     

    Lrtunge av hjort

    Krydre kjttet med pepper og salt og la det ligge p benken i 30-60 min for bli romtemperert. Ha mye smr i pannen og stek kjttet i ca. 30 sek p hver side. ( Ps. viktig ikke bruke teflon eller oljer nr du steker p hy temperatur. Bruk jernpanne og ekte smr!) Nr du har ftt en brun skorpe p kjttet skal det inn i ovnen til det har en kjernetemperatur p mellom 54-56 garder. Jeg liker steke kjttet p 100 grader de dagene vi har god tid, ellers kan du godt steke p opptil 180 grader. La kjttet hvile minst 15 minutter fr du deler det i skiver. 

     

    Brun saus

    Ha en god klatt smr og et par ss mel i en jerngryte og rr til massen blir gyllen brun. Ha i ekte kjttkraft til du syns konsistensen er bra nok. Krydre med pepper, allehnde og salt og gjerne et par skiver med brunost i. Er for vrig ganske stolt over endelig, i en alder av 22 r, ha mestret "kunsten" det er lage brun saus! Haha, hvert eneste forsk har hittil vrt en katastrofe, men n sitter den alts. Spesielt nr man bruker kraft som base! Kraft lager du ved koke opp vann og bein med pepper, laubrblad, en dsj eddik og gjerne avkutt fra grnnsaker i, og la dette st trekke (NB! Trekke, ikke koke!) i 2-3 dgn, eller s lenge du gidder. Minst 12 timer for f ut s mye nring av bena som mulig. 

     

    Ovnsbakte grnnsaker og poteter

    Du kan ovnsbake alle typer grnnsaker, og i dag fristet det rett og slett med poteter og stpotet. Del i passe store biter, ha p smr og stek i 1,5-2 timer p 140 grader. Stivelsesrike matvarer skal sknsomt varmebehandles, p grunn av giftstoffet akrylamid som oppstr ved hye temperaturer. Du kan lese mye om dannelsen av akrylamid p bloggen til Gry Hammer, trykk p linken her.  I tillegg til vre mye sunnere for deg smaker det ogs s utrolig godt med langtidsstekt mat! Du fr ogs spr stpotetchips istedenfor vassne. Pass p legg alle bitene slik at de har litt mellomrom fra hverandre. 

     

    Fermentert surkl (sauerkraut)

    Denne surklen lagde jeg egentlig til jul, men fermentert mat blir etter min mening bare bedre og bedre jo lengre tid den str og modner, og n er den bare s god! I denne har jeg kl, tyttebr, sennepsfr og litt karve + salt. Du kan lre mer om fermentering her! 

     

    Blomklpur

    Det er lurt og dampe grnnsaker for bevare s mye av nringsstoffene som mulig. Nr blomklen er mr lager du pur med en stavmikser og tilsetter en stor spiseskje smr, litt salt, pepper og muskat. Kjr til massen er flyelsmyk og nyt. 

     

    Tyttebrsyltety

    Mitt hjemmelagde tyttebrsyltety uten sukker er nydelig og et sunnere alternativ. Kok opp tyttebr i en kjele og rr godt. Tilsett sukrin eller stevia hvis du nsker den stere, og gjerne litt gelatin for ke nringsinnholdet og f en fastere form. 

     

    Lrtunge hjort vilt fermentert surkl tradisjon kosthold

     

     

    Lrtunge hjort vilt fermentert surkl tradisjon kosthold

    Espen er utrolig glad i bde kjtt og hvitlk, s han dynker sitt i hvitlkssmr. Jeg nyer meg med et par biter kjtt og masse saus! Det er ikke ofte vi spiser s store mengde kjtt til et mltid, men noen ganger m mannen f det som han vil ogs. Noen ganger. :) 

     

     

    nsker deg en super lrdag videre!

     



     

    #mat #kjtt #lrtunge #biff #hjort #viltkjtt #fermentering #surkl #saurkraut #fermentert 



     

  • 26.04.2017
  • Vietnamesisk Bnh M med sataysaus

     

     

    N er det p tide med en middagsoppskrift igjen! De siste dagene har jeg hatt skikkelig cravings p peanttsaus av en eller annen grunn, og har spist kylling satay to dager p rad. Det er jo s himla godt! Da det ble nsket Banh Mi til middag av hjemmets beboere var jeg ikke vond be, sausen gr utrolig fort lage og med ferske baguetter og strimlede grnnsaker er du straks i ml. 

     

    Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanttsaus

     

    Hjemmelaget sataysaus (peanttsaus)
    4 personer

    1 sitron
    2 store ts rd curry paste
    1 stor ss peanttsmr
    1 boks kokosmelk
    1 ts kokossukker (kan slyfes)

    Press saften fra en sitron i en kjele og tilsett resten av ingrediensene. Rr til sausen koker og skru ned varmen slik at den holder seg varm mens du tilbereder resten. 

    Fyll til baguetten:
    Du kan bruke hva du selv mtte nske. Kylling passer godt til satay, her hadde vi kjtt fra helstekt kylling i en panne sammen med litt av sataysausen og freste lett. Da fr du mye smak til kjttet. Ved siden av var det kinakl og strimlet gulrot, agurk og paprika. 

     

    Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanttsaus

    Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanttsaus



    Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanttsaus

    Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanttsaus
     

    Sausen passer til s mye og er superenkel lage. nsker du en sterkere saus er det bare bruke mindre koksmelk i sausen. Baguettene er geniale  fylle opp p forhnd og ta med seg til lunsj ogs, sausen trekker inn i brdet og gir mye smak. Alle i kantina kommer til stirre p deg med lengtende blikk der du sitter og nyter en nydelig lunsj, jeg lover. ;) 

    Jeg m innrmme at jeg ga opp prosjektet "baguettespising" og hentet meg en tallerken fylt med en mengde grnnsaker toppet med kylling og masse saus, og dyppet brdet i sausen mens jeg spiste det p siden. Mat er best med mest grnnsaker syns jeg, godt for deg og din kropp. <3 

    Velbekomme! 

     

     



     

     

    #kylling #mat #satay #peantt #vietnamesisk #thai #underholdning #godt #nytnorge #lunsj #norge #peanttsaus

     


     

  • 02.04.2017
  • Lun grnnsakssuppe p 10 minutter

     

    En av foresprslene jeg fr mest er om jeg har tips til oppskrifter som er raske  lage. Ja, det kan jeg fors, tidsklemma og alt det der. Men i tillegg skal det vre billig. Og s skal det vre sunt. Og ikke minst s skal det smake godt! Hjelpes. 

    Men ingenting er umulig. Suppe er en av mine favorittretter om dagen, jeg elsker hvor enkelt det er hive ingrediensene sammen og la duften av deilig suppe bre seg i huset og friste smakslkene mens jeg holder p med andre ting. Tilsatt helende kraft og utskte krydder er grnnsakssuppe en rett som det er enkelt bli glad i, og som man kan spise s ofte man vil, med verdens beste samvittighet. 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Lun grnnsakssuppe 

    1 pose rotgrnnsaker grovkuttet 
    1 pose erter
    En halv purrelk
    Beinkraft
    Smr

    Krydder:
    Gurkemeie
    Pepper
    Oregano
    Laubrblad
    Salt

     

    Kraft har en rekke helsefordeler, blant annet p grunn av det hye innholdet av kollagen/gelatin. Kollagen er en av de viktigste byggestenene vi har i kroppen, og er godt for skjelett og ledd, sterkere hr og negler, elastisk og ung hud og ikke minst en god tarmhelse. Gurkemeie er bevist til ha mange virkninger, og er blant mye annet et sterkt antioksidant, avgifter leveren, regulerer kolesterol, demper betennelser og senker hyt blodtrykk. Virkestoffet i Gurkemeie heter curcumin, og pepper ker biotilgjengeligheten av dette virkestoffet med s mye som 2000%! P mange mter kan man si at denne suppa er den skikkelig helseboost for kroppen din. 

     

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Slik gjr du:

    Hell en halv til en liter beinkraft i en kjele og tilsett grnnsakene. Fryste grnnsaker er minst like gode som ferske, de er billige og bruker kortere tid p bli ferdig da de ofte allerede er dampet. Ha laubrblad og oregano i kjelen. Vask og kutt en halv purrelk og surr i en panne med en goood klatt smr. Bruk ekte meierismr og ikke margarin eller planteoljer. Fett i moderate mengder er godt for kroppen, og er dessuten essensielt for opptak av nringsstoffer i tarmen. I denne suppa er det en mengde nringssoffer vi nsker ta opp, s ikke vr redd for fettet! Str over litt salt, 1-2 ss med gurkemeie og s mye pepper du nsker p purren og fres til den er gyllen. Ha purren i kjelen og la det hele st og putre mens du holder p med andre ting. 

     

    Deretter: nyt!

     

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA



    OLYMPUS DIGITAL CAMERA



    OLYMPUS DIGITAL CAMERA


     

    Hper du har en fantastisk sndag, her i Oslo er det i alle fall fantastisk vr og vi skal kose oss med litt suppe til lunsj fr vi skal ut og g en tur i sola. Kos deg, og lad opp til en ny uke i morgen. <3

     

     

    snapchat: lisamalenee
    instagram: lisamalene.no
    mail: lisamaleneblogg@gmail.com

     

     



     

     

    #mat #suppe #gurkemeie #pepper #curcumin #helse #kosthold #underholdning 

     

     



     

  • 22.03.2017
  • Leverpt med bacon og fargesprakende tilbehr

     

    Eller leverpostei som det heter p godt norsk!

    For en tid tilbake la jeg ut DENNE oppskrifta p hjemmelaget leverpostei,  som virkelig falt i smak her i hus. Siden jeg spiser lite brdmat bestemte jeg meg for lage en middagsrett med posteien, og for vre rlig s jeg for meg at dette kom til bli en helt middelmdig middag. Ikke superbra, men ikke helt magisk heller, bare en helt ok middag. Men s feil kunne jeg ta, dette var uten og overdrive en av de beste middagene jeg har spist i hele mitt liv! 

     

    leverpostei hjemmelaget

     

    Som jeg skreiv i innlegget hvor du finner oppskriften p leverposteien, er jeg opptatt av bruken av hele dyret. Ser man tilbake p hvilken mat oldefar og oldemor spiste, og enda lenger bak, ser vi bruken av hele dyret i mye strre grad enn vi gjr i dag. Kanskje mest fordi ressursene var begrensede og man mtte bruke det man hadde til det fulle, men de var nok litt mer bevisste enn vi er klar over. Alt muskler og kjtt inneholder mye proteiner, s man skulle tro at spise indrefilet er bra nok i seg selv, men fordi muskelkjtt inneholder proteiner som innmat har mindre av og motsatt s fr vi i oss et mye bredere spekter av aminosyrer, som kroppen vr har utrolig godt utbytte av. Dessuten inneholder innmat utrolig mye nring, blant annet vitamin A, jern, sink, selen og B12. 100 gram storfelever inneholder faktisk minst 50 ganger dagsbehovet av vitamin B12! 

     

    Som tilbehr har jeg ovnsbakt potet og pastinakk, stekt lk og paprika, rosenkl, fermenterte rdbeter og selvflgelig bacon som topping p leverposteien. Rdbeter har jo en lang tradisjon som tilbehr til leverpostei, og hjemmelagde, fermenterte rdbeter har utrolig mange helsefordeler. Fermentering betyr kort og godt gjring, og i matsammenheng s vil det si at vi bruker melkesyrebakterier, som vi er helt avhengige av for ha en fordyelse og fungerende tarm, til konservere mat. Det er med andre ord en eldgammel konserveringsmte, som er blitt brukt i tusenvis av r i hele verden, lenge fr hermetisering, sylting og frysedisker var tilgjengelig. Fermentrete matvarer inneholder derfor melkesyrebakterier og enzymer som er svrt gunstig for deg, og er i tillegg mye lettere fordye enn vanlig r mat. Jeg syns ogs den syrlige smaken er supergod, og de syrlige rdbetene var helt himmelske sammen med leverposteien. 

     

    Hurra for tradisjonskost! 

     

    leverpostei hjemmelaget

    leverpostei hjemmelaget


     

    leverpostei hjemmelaget



    leverpostei hjemmelaget

     

    Oslo er fantastisk flott og solfylt i dag, s siden jeg har fri skal jeg ta meg en tur ut. Frst m jeg ta ut surdeigsbrdet som str i ovnen og n dufter deilig nystekt brd i hele leiligheten, det skal f st p benken og hvile til jeg kommer hjem igjen. Endelig surdeigsbrd igjen, s det blir nok en skive eller to med masse smr og deilig leverpostei til kveldsmat i dag! <3 

     

    Hper du fr en flott dag i dag, beste nsker fra



    #mat #innmat #helse #kosthold #tradisjon #tradisjonskost #steinalderkost #lever #fermentering #grnnsaker #oslo 

     

     

     

    Kilder:
    https://nhi.no/sykdommer/blod/anemier/vitamin-b12-mangel/#heading-4

    http://legemiddelhandboka.no/Legemidler/?frid=Tk-04-blod-126

    http://www.matvaretabellen.no/lever-storfe-raa-03.122

  • 27.02.2017
  • Squashpasta med kremet linsesaus

     

     

    kei, mandag. Jeg burde egentlig ikke klage, for jeg har jo vrt i London i helgen!! Jeg fler meg s utrolig heldig som har mulighet til reise, og denne turen var i tillegg kombinert bursdags- og julegave fra samboeren min. Det er ikke en selvflge kunne reise og f s fine gaver, og jeg er evig takknemlig! 

    Vi kom nesten akkurat hjem, og jeg m straks p jobb, s det ble en rask og enkel lunsj og middag til ha med p jobb i dag. Maten lager nesten seg selv, smaker utrolig godt og har f ingredienser. Denne passer jo perfekt til kjttfri mandag ogs!

     

    squash pasta zoodles med linsesaus vegan pasta carbonara

     



    squash pasta zoodles med linsesaus vegansk pasta carbonara

     

     

    "Zoodles" med kremet linsesaus

     eller Vegan Veggie Carbonara som jeg ogs kaller det!

     

    1 squash
    3 dl linser
    6 dl vann
    1 dl kokosmelk
    1 paprika
    1 stor lk
    1/2 ts muskatntt
    2 ts paprikakrydder
    2 ts spisskumin
    2 ts oregano

     

    Skyll linsene og kok opp med vannet. Hell over kokosmelk og muskatntt, og la smkoke til linsene er helt mre og grtete. Kutt paprika og lk i terninger og stek spr sammen med resten av krydderne i godt med smr eller kokosolje. Mens dette steker kan du bruke en spiraliser til strimle squashen. 

     

    Supergodt, masse proteiner, raskt og enkelt! 



    squash pasta zoodles med linsesaus vegansk pasta carbonara

     



    squash pasta zoodles med linsesaus vegansk pasta carbonara

     

    Hper du har en flott mandag, og kanskje det blir en kjttfri middag i dag? :) 

     



    #mat #matblogg #kjttfri #mandag #kjttfrimandag #squash #pasta #sunt #helse #vegetar #vegan #carbonara #ferie #langhelg #london #oslo #rawfood #rkost 

     



     

  • 23.02.2017
  • Aromatisk, hjemmelaget leverpostei

     

     

    God torsdag! I skrivende stund sitter jeg og spiser Fransk Kornbrd med hjemmelaga leverpostei p fra French bakery i mathallen i Oslo og drikker en kopp med Matcha latte som jeg fant oppskrift p hos Lykkebobla. Egentlig er jeg ikke s glad i brd, men brdene fra French bakey er av en helt egen klasse alts, spesielt med denne leverposteien p! Vi mtte kjpe med et brd nr vi var innom i gr p jakt etter lever i ferskvaredisken, til en oppskrift som jeg har ftt helt dilla p. Jeg har funnet ut at det er en mye strre utfordring f tak i innmat enn jeg trodde, og det er litt skremmende. Hvordan kan det ha seg at s bra mat er s lite attraktivt at man faktisk m leite, til og med i Oslo? Jeg tenker at foresprselen m opp! 

    Som du sikkert skjnner s fikk jeg tak i lever, og det ble leverpostei i gr. Jeg har hatt lyst til dele denne oppskriften s lenge, og endelig kommer den! 

     

    Hjemmelaget leverpostei innmat bruk hele dyret jernrik mat

     

    Hode til hale

    Lever og innmat generelt er en av tingene jeg er opptatt av inkludere i kostholdet vrt i mye strre grad enn det som er vanlig i dag. Som jeg da innledningsvis s var det faktisk vanskelig finne lever, til og med i Oslo! sette lys p hode til hale-bevegelsen, som har fokus p bruken av hele dyret, er derfor viktig for meg. I dag er det filetene og de fine stykkene p dyret som er attraktive, mens mye utrolig god mat som f.eks. lever er et biprodukt. Derfor fr man kjpt innmat billig, og i tillegg er det utrolig sunt! Lever inneholder mye vitamin B12, jern, folat, kaluim, omega 3 og proteiner blant annet. Inntak av lever og annen innmat er bra fordi vi gir kroppen et bredere spekter av proteiner, aminosyrer som vi finner mindre av i vanlig muskelkjtt finner vi mer av i innmat og motsatt. Et balansert inntak av begge deler er viktig! Dette visste forfedrene vre godt, etter mange r med kun leve av det man har tilgjengelig og vre avhengig av bruke hele dyret. 

     

    Det er mange grunner til at jeg syns det er viktig utnytte hele dyret, hvis man frst skal spise dyr, og det skrev jeg et langt innlegg om forrige uke. Det kan du lese her: Dyrenes bnn. 

     



    Hjemmelaget leverpostei innmat bruk hele dyret jernrik mat

    Hjemmelaget leverpostei innmat bruk hele dyret jernrik mat

    Jeg trodde at leverpostei var vanskelig lage, men det var tvert i mot veldig enkelt! Dette er noe alle klarer, og det tar ikke s lang tid, s sant man har en matprosessor tilgjengelig. Slik lager du den!

     

    Aromatisk, hjemmelaget leverpostei

    500 g. lever, jeg har brukt kanin og lam, begge ble gode
    200 g. annet kjtt, jeg brukte svinenakke
    1 egg
    1 lk
    3 fedd hvitlk
    1-2 ts pepper
    1/2 ts allehnde
    1/2 ts nellik

     

    La leveren ligge i vann i ca. to timer. Kok opp en kjele med vann og ha leveren raskt i, ca. 1-2 minutter. Kutt kjttet i terninger og ha i en foodprosessor sammen med resten av ingrediensene. Kjr til du har en glatt masse. Plassr rra i en smurt form, jeg brukte en brdform. 

    Det beste er steke leverposteien i et vannbad. Jeg plasserte formen med rre i en ildfast form og fylte p vann etter jeg hadde plassert det hele p nest nederste rille i ovnen. Stekes i ca. 50 min p 175 grader. 

     

     

    Hjemmelaget leverpostei innmat bruk hele dyret jernrik mat

    Hjemmelaget leverpostei innmat bruk hele dyret jernrik mat

    Hjemmelaget leverpostei innmat bruk hele dyret jernrik mat

     

    Leverpostei er s genialt ha i kjleskapet, og denne leverposteien er den desidert beste jeg har spist noen gang. Leverposteien er like god ha p brdskiva som den er ha til middag eller maule hvis man er smfysen p noe godt. Jeg er rett og slett helt frelst, og kommer til lage dette mye frammover! 

     

    Hper du har latt deg friste! 

     



    #mat #innmat #lever #hodetilhale #norgetrengerbonden #bonde #norge #leverpostei #hjemmelaget #godt #matblogg #helse #kosthold #vitamin 

     

  • 25.01.2017
  • Burrito med ostesaus og guacamole

     

     

    N er det vel p tide med en middagsrett igjen! Av og til er det faktisk p tide med en avveksling fra taco, og da er det perfekt lage enchiladas, burrito eller liknende, bare det er meksikansk selvflgelig. 

    Her er vegetarburrito med roasted vegetables, ostesaus og guacamole!

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Du trenger:

    Fyll:
    1 chili
    3 fedd hvitlk
    1 stor lk
    1 paprika
    1 boks bnner
    2 ts paprikakrydder
    2 ts cumin
    2 ts oregano

    1 dl ris eller quinoa 

    Ostesaus:
    1 ts hvetemel
    1 ts smr
    2-3 dl melk eller kokosmelk
    Valgfri mengde ost

    Guacamole
    1 stor avokado
    1 neve sm tomater
    1/4 ts muskat
    1/2 ts pepper
    1/2 ts gurkemeie

    Og:
    Toltilla-lefser

     

    Hakk chili og hvitlk og frem litt i pannen. Del paprika og lk i strimler og stek sammen med chili og hvitlk. Tilsett bnner og krydder p slutten av steketiden. 

    Kok ris eller quinoa etter instruksjoner p pakken. Jeg kjper quinoa i lsvekt, og bruker 1 dl quinoa og 2 dl vann. 

    Smelt smr og bland inn hvetemel. Hell over melk og la dette smkoke litt fr du har i ost. Jeg brukte mozzarella og cheddar. 

    Mos avokadoen og ha i tomater delt i to. Tilsett krydder og rr godt. 

     

    Fyll tortillaen med burritofyll, saus og guacamole og topp med noe mer dersom du nsker det.
    P toppen har jeg fermentert lk. <3

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

     

    S. Da blir det vel burrito til middag i dag da? 

     

    Jeg har en nyhet ogs! Forrige uke bestilte jeg meg foodprosessor, og den kom i posten i dag! Jeg gleder meg skikkelig til teste den ut, og dele mange nye oppskrifter med deg. 

     

    Fortsatt god lillelrdag! 

     



    #mat #burrito #meksikansk #onsdag #saus #vegetarmat #vegetar #kosthold 

     

     

     

     

  • 08.01.2017
  • konomisk lasagne! (vegansk)

     

     

    N er jo jeg i den alderen hvor man m begynne innse at man faktisk er voksen. Noen hevder jo at de aldri blir voksne, og en vis mann jeg pleide trene travhest sammen med fortalte meg en gang vi var ute og kjrte at definisjonen av vre voksen er at du sitter igjen med mindre penger etter julaften enn du hadde fr jula. Selv om det var mest spk s ligger det jo en sannhet i det, jula koster mye. 

     

    Uansett om du har lite eller mye penger, hvilken tid p ret vi er i og hva annet du mtte ha av unnskyldninger, s er det viktig f i seg nok mat og bra mat. Da jeg levde p lrlinglnn og hadde leilighet, bil og hest s lrte jeg en ting eller to om vre konomisk. Jeg har jo alltid vrt glad i mat, s gjre en downgrade p matfronten er uakseptabelt.

     

    I denne perioden i livet mitt mtte jeg ha noen krav til maten min.
    Den mtte vre enkel  ta med meg i matbokser p grunn av all reisingen.
    Den mtte vre mettende og energirik.
    Den mtte vre billig.
    Den mtte selvflgelig vre sunn.
    Jeg mtte kunne lage nok til et helt fotballag hvis jeg skulle holde meg mett hele uken, med det aktivitetsnivet jeg hadde. 
    Og sist men ikke minst s mtte den smake supergodt, for ikke bli lei spise den samme retten mange dager p rad. 

    Jeg fant flere gode alternativer, men min favoritt ble og er fortsatt lasagne. 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    ha det trangt p pengefronten er noe jeg tror de aller fleste har vrt borti p et eller annet punkt i livet, og for de fleste studenter s er dette realiteten. Eller kanskje er motivet ditt for kutte ned p matbudsjettet et helt annet, spare penger, oppussing av badet eller betale ned et ln? N fr du svaret p hvordan du kan spise middag en hel uke for under 200 kr! 

     

    konomisk lasagne

    Her er det du trenger: 





    Til sammen koster disse varene 209,60 kr. Prisene jeg har brukt er fra kolonial.no, men hvis du undersker litt p forhnd kan du finne produktene rimeligere andre steder. Jeg handler alltid p Coop Extra, hvor de blant annet har kologisk kokosmelk til 11,90 kr, frossen spinat til 9,90 kr og hakkede tomater til 4,90. Krydderne, med unntak av hvitlk og chili, handler jeg p innvandrerbutikker i Oslo, hvor posene koster ca. 12 kr. per. 

    Du bruker heller ikke opp alle ingrediensene du kjper til lasagnen, s i virkeligheten er den enda billigere enn hva kvitteringen viser. 

    Jeg regnet meg frem til at min lasagne kostet ca. 80 kr!

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Slik gjr du:

    Tomatsausen:
    Hell 4 bokser hakkede tomater i en stor kjele. Kutt opp 4-5 gulrtter og en hel paprika og ha det i kjelen sammen med en halv pose spinatblokker. La st og smkoke. Kutt hvitlk og chili og fres litt i smr eller kokosolje (for vegansk versjon) fr du tilsetter to store oppkuttede lk. Brun litt i pannen fr du heller alt sammen med det andre i kjelen og har oppi resten av krydderne. Smkok til gulrttene er mre og kjr det hele med en stavmikser o.l. Nr du har en ferdig tomatsaus heller du oppi kidneybnnene, og hvis du vil ha i kjtt kan du brune dette og ha i samtidig. 

    Sausen
    Kjr en hel boks kokosmelk og kikerter i en foodprosessor eller med stavmikseren. Jeg hadde ogs oppi en hndfull cashewntter som jeg hadde liggende igjen i skapet. 

    Start med legge et lag med tomatsaus nederst i formen, hell over et lag hvit saus og legg p pastaplater. Jeg byttet ut et av lagene med pastaplater med skivet stpotet, fordi jeg hadde en liggende som mtte brukes opp. Gjenta prosessen, jeg mtte bruke to former for f brukt opp alt. Hvis du ikke skal ha en vegansk lasagne kan du toppe den med ost. 

    Sett formen(e) inn i ovnen p 200 grader i ca. 30-40 minutter. Mens den steker kan du lage i stand litt tilbehr. Noen bruker brd med smr ved siden av lasagne, jeg bruker lage salat ved siden av. Jeg hadde ikke store utvalget n, men litt grnnkl og avokado, fermenterte rdbeter og lk toppet med litt rmme gjorde susen. 

     

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Nr lasagnen er avkjlt har jeg resten i matbokser og setter i kjleskapet, og de kan ogs fryses. N har du superrask frokost, lunsj, middag eller kveldsmat tilgjengelig til enhver tid, og de er helt supre og rske med seg fra kjleskapet hvis du har drlig tid eller trenger mat raskt etter trening. 

    For Espen og meg holdt denne oppskriften i 4-5 dager, og vi spiste litt av den hver dag. Den falt virkelig i smak hos Espen, og jeg fikk streng beskjed om at det ikke mtte bli lenge til jeg laget dette igjen. Det er jeg helt enig i! 

     

    Hper det smaker, og at du nyter sndagen til det fulle med en god middag, enten du er i spare-modus eller ikke. Alt er mulig!

     

     

     



     

     

    #mat #lasagne #vegansk #vegetar #billig #konomisk #pasta #fermentering #student #studentmat #middag #tips #underholdning

     

     

     

  • 20.12.2016
  • Langstidskokt svineknoke med fermentert tilbehr

     

    Siden frste gang jeg smakte svineknoke har denne delen av grisen vrt min favoritt. Vanligvis er jeg ikke s veldig fan av svinekjtt, men svineknoke har alt. Den smelter i munnen samtidig som den har en fast konsistens. Den er saltet og rkt, som jeg elsker. Det er ren, uprosessert mat, og ikke minst s er den billig og du bidrar til bruken av hele dyret. 

    Denne svinkeknoka fant jeg i 40%-disken (som jeg er stor fan av) p Coop, den kostet meg 20 kr. 

     

    Svineknoke m jo vre perfekt i dag, siden det er hode til hale-tirsdag,
    og det nrmer seg jul med stormskritt! 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Det er s enkelt at det nesten er skammelig, du skal helle vann til det dekker alt og la det putre ca. tre timer. Jeg bestemte meg for prve slowcookeren denne gangen, og satte innstillingene til 10 timer p low. Jeg skal love deg at resultatet ble nydelig! 

     

    Rotmos er laget med poteter, gulrot, klrot, gulbete og selleri. De er kuttet i terninger og kokt til det er mrt, og med stavmikser sammen med et par ss kefir og ca 1 dl kraft jeg hadde stende i kjleskapet. 

     

    Tilbehret er sukkerfri hjemmelaget tyttebrgele med et hint av blbr og fermentert rdbete. Rdbetene har n sttt siden august, og de blir bare bedre og bedre! Kombinasjonen av smakene denne tirsdagen ble overraskende godt! 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
     

     

    Vi har ikke internet om dagen, s det gjr det litt problematisk f postet innleggene jeg nsker. Jeg har nemlig et innlegg om sunnere julekaker jeg nsket  f postet fr jul, men det begynner jo dessverre bli litt sent n. Hvis vi er heldig s kommer det ut p torsdag, s fr du i alle fall se hva slags stsakprosjekter jeg har holdt p med i desember! 

     

    N m jeg lpe videre, fordi jeg skal p min frste Hot Yoga time! Jeg gruer meg litt, fordi det er s mange som sier at det er uutholdelig varmt, og at det ikke er noe for dem, man mange andre elsker det. Har du prvd hot yoga fr? Fortell! 

     

    Flg meg gjerne p instagram: lisamalene.no og flg med meg p HiYoga sin juleutfordring! 

     



    #svineknoke #mat #julemat #jul #rotmos #mos #matprat #gris #fermentert #fermentering #rdbeter #tyttebr #sukkerfri #helse #tradisjon #husmannskost #gelatin #gele #hjemmelaget 

     


     

  • 06.12.2016
  • Hva gjr du med juicerestene?

     

     

    Etter ha laget juice blir det mye grnnsaksrester. Dette er en av grunnene til at noen velger ikke kjpe seg juicer, og jeg er helt enig! Jeg er stor motstander av kaste mat, fordi jeg syns det er respektlst og dyrt. Men siden jeg elsker juice, og syns det er en utrolig fin mte og f i seg nringsstoffer i de periodene jeg ikke er s flink til spise grnnsaker, s juicer jeg uansett. Det finnes jo tross alt andre alternativer enn kaste restene tankelst i spla! 

     

    Jeg jobber stadig vekk med finne nye mter bruke pulp p. I det siste har ikke kreativiteten vrt helt p topp, og nr ikke matlysten heller er der, s blir det lite gode ider dele med dere. Heldigvis har jeg noen retter jeg har laget mye tidligere, som krever lite innsats og planlegging for gjennomfre. Jeg laget en av oppskriftene her om dagen, etter at jeg laget juice med gulrot, rdbete og brokkoli:

     

    Rdbeteburger med coleslaw og frisk salat! 

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Rdbeteburger:

    - Grnnsaksrester, jeg har pulp fra ca 5 gulrtter, 4 rdbeter og en brokkoli. 
    - Revet squash og/eller moste kikerter, jeg brukte en 1/4 squash
    - 2 egg
    - nsket krydder, jeg brukte et par ts hjemmelaget tacokrydder. 

    Ikke bruk pulp fra frukt, det gir en bitter og rar smak til burgerene! 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Rr godt sammen og form burgere med hendene.

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Stek p 160 grader i ca. 30 minutter. 

    Mens de steker kan du lage en coleslaw av et par revede gulrtter, revet kl, rmme og majones. Tilsett litt sitronsaft, salt, pepper og muskat. Jeg bruker ogs selvflgelig masse salat ved siden av! Retten toppet jeg med bnnespirer og parmesan. Kjempegodt! 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Burgerene som ikke ble spist opp brukte jeg et par dager senere til lage enchiladas. Jeg skar burgerene i strimler og la de i wraps med litt salsa og ost, toppet med nachos og ost over, inn i ovnen til osten er smeltet. Masse grnn salat ved siden av og avokado selvflgelig. Yummi!

     

    nsker deg en fin tirsdag. <3 

     



     

     

     

     

  • 24.11.2016
  • Viltsuppe med elg og ovnsbakte poteter

     

    Som sagt tidligere s fikk vi ben av Elg som jeg kunne koke kraft p av stefaren min. Han elsker jakt, og det syns jeg er helt supert, for da kan jeg f viltkjtt av dyr som har levd et fritt og naturlig liv, utelukkende p gress og mat fra naturen. Dette er brekraftig, kologisk (selv om en elg ikke er Debiomerket, s ja, den er jo det i mine yne), sunnere, dyrevennlig, kortreist og alt mulig av merkelapper med gode verdier man kan sette p et stykke kjtt.

    Akkurat slik jeg liker det!

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Kjttet som satt igjen p bena jeg skulle kokte kraft p har vi n spist middag av i mange dager, tenk s mye godt kjtt som ellers ville vrt kastet! Denne suppen laget jeg p lagtidskokt kraft fra bena, 4 jordskokker, en halv blomkl, en stor lk og 7-8 passe store sjampinjonger. Lk og sopp brunet jeg frst i pannen fr jeg slang resten av ingrediensene i en kjele, fylte med vann til det toppet grnnsakene og lot det putre til grnnsakene var mre. Krydderet jeg brukte var sennepsfr, muskat, pepper og bukkehornsfr. Til slutt stavmikset jeg det sammen og tilsatte en boks kokosmelk. 



     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Blomkl, elgkraft og sennepsfr

     

    Potetene er strdd med olivenolje (for en gangs skyld, hadde ikke smr! krise!), pepper, oregano og rosmarin. Og litt salt da. 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
     

    Toppingen til suppen er par strimler fra det langtidskokte kjttet fra kraftbena som jeg freset litt i en panne. 



    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Det er fullt mulig bytte ut kokosmelk med matflte, og du kan bruke akkurat hvilke grnnsaker du vil, men jeg syns det var godt med blomkl og jordskokk. Passet veldig fint til elg!

    Egentlig skulle det noen rosenkl sammen med potetene i ovnen, men det gikk i glemmeboken. Slikt skjer!


    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Denne suppen reddet i alle fall sndagen min, perfekt etter en lang dag! 

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
     

     

     

    nsker alle en fantastisk fin torsdag!

     



    #kortreist #elg #vilt #mat #helse #suppe #matblogg #underholdning #poteter #norgetrengerbonden #jordskokk #blomkl 

     

  • 18.11.2016
  • Langtidsstekt elg med ovnsbakte grnnsaker

     

    Forrige helg var Espen og jeg hjemme hos mamma og stefaren min, Tor, en tur. Tor er lidenskapelig opptatt av jakt (alle som jaker er vel det?!) og han har alltid masse kjtt i fryseren. Vi fikk med s mye god mat hjem, i tillegg til benrester som jeg hadde "bestilt" fr jakta startet i hst. Jeg er utrolig glad i viltkjtt, bde p grunn av smaken og det faktum at dyrene frer opp seg selv ute i det fri, utelukkende p gress og beite. Sunt, brekraftig og bra for dyra! 

    Prosjektet denne uken har derfor vrt koke kraft p alle bena, og min slow cooker har gtt i ett hele dgnet. Det var ogs mye kjtt igjen p bena som jeg har plukket av, og det ble elgkjtt til i alle fall fire-fem middager bare det. Kjttet ble s mrt og godt! Nesten s jeg ville kalle det for "Pulled moose". 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Siden jeg skal jobbe hele helgen mens Espen er i Manchester med jobben, s blir ikke matlaging s hyt prioritert. Nr jeg jobber shift s er det ogs veldig merkelig og lage middag fr jobb! Jeg gjorde det derfor enkelt og laget en stor form med diverse grnnsaker jeg fant i kjleskapet, helte over litt smeltet meierismr, inn i ovnen p 200 grader i ca. 40 minutter. Det er enkelt bare fordele grnnsaker og kjtt i fler matbokser og ha i kjleskapet, s kan jeg raskt putte en i veska p vei til jobb eller varme opp her hjemme. Nr jeg kommer hjem fra jobb klokken halv 12 i kveld, og skal opp igjen halv 7 i morgen tidlig s er det en superfin lsning for meg. :) 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    N skal jeg kose meg litt her, med god mat og dandy blend fr jeg m trave videre til jobb. M forresten legge til at jeg kjpte meg noe i gr som jeg er skikkelig gira over, og gleder meg til vise deg i lpet av helgen! Yay! 

     

    Hper du fr en flott helg, og ikke m jobbe s mye som jeg skal. :) 
     

    God fredag!

     



     

     

    #mat #elg #godt #sunn #helse #kologisk #pulled #grnnsaker #mattips #helg #fredag #ernring 

     

     

  • 15.11.2016
  • Fem middager med N Coop smak forskjellen kylling

     

    Kylling har jo vrt utrolig mye i media de siste rene, og det har frt til at industrien har gjort noen tiltak for tilfredsstile forbrukernes krav. Narasin i fret er en av tingene som skafte stor blest, og som ble tatt kraftig tak i av det ledende samvirke for kyllingproduksjon i Norge. Nortura sin besetning var Narasinfri et halv r fr planen. Bra jobba! 

    Det er ogs mange andre ting vi forbrukere henger oss opp i. Dyrene skal ha lenger tid til vokse, de skal ha stor plass til lpe p, mange vil ha kologisk og s videre. Og det er utrolig fint, vi er bevisste forbrukere og vi nsker vite hva vi spiser og hvilket opphav det har. En av tre har til og med sagt i underskelser at de nsker betale mer for kologisk mat!  Hurray!

     

    Det er derfor jeg begynner lure nr jeg finner tre store og fine kyllinger som dette i "40%-disken" til Coop, mens hylla hvor first price-kyllingen befinner seg, fortsatt til til fullpris og enda lang holdbarhet, er nesten tom.  

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Coop lanserte i sommer et samarbeid med Den stolte hane og startet serien "Smak forskjellen"-kylling. Det er alle grder fra Jren som har til felles at de bruker et fr med mindre energi, de har kort reisetid til slakteriet og frre fugler pr. kvadratmeter, de fr 51 dager p seg til vokse istedenfor 31, med mer. Les mer om den her!

    Den er ikke Debio-godkjent, alts ikke kologisk, men for meg s er ikke merkingen det viktigste. Det er et pluss om en et produkt er merket med en grnn logo som betyr at det er kologisk, men det er ikke det som betyr noe for meg, s lenge produktet er produsert p bakgrunn av verdier og tanker som er viktige for meg. Jeg bruker som regel kjpe Holtekylling! 

    Nr det er sagt s m jeg legge til at jeg fortsatt syns denne kyllingen er for stor. Jeg mener, jeg fikk FEM middager av N kylling! Det er ikke naturlig ha denne tilveksten p hverken 31 eller 51 dager. Ikke en gang hner i voksen alder er naturlig s store. Vr iver etter mer og billigere mat gr utover dyrevelferden, og ogs kvaliteten p maten. 

    Vi nsker oss mat vi kan st inne for og som vi til og med er villig til bruke noen ekstra kroner p, og allikevel s finner vi denne nydelige fuglen i hyllen for mat som snart gr ut p dato og er p nippet til  bli kastet! Alts, vi har et kjttforbruk som ikke ligner grisen, og som p lang sikt ikke kommer til g opp i opp. Det er ikke brekraftig for hverken miljet eller hele kjttindustrien, det er ikke bra for folkehelsen eller dyrevelferden. produsere kologisk, eller i det mindre tilnrmet kologisk, er dyrere og krever mer ressurser. Vi kan ikke bare vre villig til kjempe for bedre dyrevelferd og folkehelse gjennom engasjement, for s tenke p lommeboken etterp. Det finnes ikke brekraftig. En bonde kan ikke leve p engasjement fra media. 

     

    Vi m vre villig til betale den prisen. Fysisk. I butikken. 



    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Hode til hale-bevegelsen

    Det var utlp for litt frustrasjon, og om det ikke er godt for noe annet, s fikk jeg i alle fall en veldig god kylling til 40% forrige uke. Den ble grunnlaget for hele fem middager, og og det vil jeg si er ganske god uttelling for pengene. Det er mange fordeler med tilberede en hel kylling i forhold til spise bare fileten eller lret.

     

    • Jo mer av dyret vi bruker, jo mindre gr til spille.
    • Vi fr variert kjtt med et bredere utvalg av nringsstoffer.
    • Det er sunt spise rene rvarer og koke kraft. 
    • Det er billigere og mye mer klimavennlig. 
    • Det er husmannskost p hyt niv.
    • Det er brekraftig.
    • Det pner muligheten til vise dyret respekt og gjr at vi m ta mindre avstand til at maten vr har vrt et levende dyr med egne meninger og flelser.
    • Det er respekt for bonden og den harde og viktige jobben han gjr hver eneste dag for at du skal f spise god kvalitetsmat. 

     

    Dette og mange fler grunner finnes det for flge den nye trenden "hode-til-hale-bevegelsen". Det inkluderer alts bruk av hele dyret, alt fra fileten til innmat og benrester. Dette er verdier jeg har brent for lenge, men visste ikke at det hadde blitt trendy fr jeg leste det p bloggen til Sara Lossius, og jeg har i ettertid leste mye mer om temaet. Du kan finne blogginnlegget til Sara ved trykke her, og jeg anbefaler virkelig lese det.  Jeg kan ikke annet enn juble! 



    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Jeg liker tilberede kjtt i min Crock Pot som jeg fikk av Espen til jul i fjor. Denne gangen skviset jeg saft fra en sitron over fuglen og puttet oppi bter fra en hel klementin. Jeg krydret med masse dill og pepper, og satte slow cookeren p Low og 8 timer fr jeg la meg. Dagen etter hadde jeg perfekt kylling som holdt til hele 5 mltider! 



    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Fem middager av en stor kylling: 

    1. Den klassiske: kylling, ris og bearnaise
    Med en gang kyllingen var ferdig, kokte vi ris og lagde bearnaisesaus med kraften fra tilberedningen som base. Kraften inneholdt masse fint fett og smak fra kyllingen og gelatin, fordi den ble helt stiv i kjleskapet. En stor, grnn salat ved siden av toppet det hele. Denne uken jobbet vi sen vakt begge to, s dette ble en slags sen lunsj/tidlig middag. 

     

    2. Restemat til lunsj
    Vi passet p lage mye tilbehr til forrige mltid, slik at vi kunne lage oss en matboks hver ta med til middag p jobb den samme dagen. 

     

    3. Rensking av skrog og kraftkoking
    Fr jeg la restene av skroget til koking for lage kraft, plukket jeg det helt rent for kjtt og la i en matboks som ble nesten helt full. Dette kjttet er det beste syns jeg, for det er helt mrt og har masse smak fra bena. Dette kjttet ble middag en dag jeg ikke hadde noe overskudd til lage mat, hvor jeg gikk p butikken og kjpte Hoff stpotetfries, freste kyllingen raskt i pannen og dynket det hele med brokkolispirer. 

     

    4. Suppe laget p ekte kraft
    Jeg kjpte et gresskar og brukte siste rest av grnnsaker som synger p siste verset nede i grnnsaksskuffen i kjleskapet. Kraften som jeg kokte i 2 dgn i slow cookeren brukte jeg som base, kuttet grnnsakene i terninger og hadde oppi gryten, et par never linser for f mer proteiner, en boks kokosmelk for f nok fett, bedre konsistens og rundere smak, koker til grnnsakene er mre og stavmikser. Kraft er veldig enkelt, hell vann over bena s det dekker, gi det et raskt oppkok og la det smputre lenge. Jo lenger jo bedre. Kraft inneholder blant annet kollagen og gelatin (kokt kollagen) som er et av kroppens viktigste byggestener og her en rekke helsefordeler. 

     

    5. Pulled kyllingbryst med avokado, ost og ris
    Siden lret og det andre kjttet gr frst fordi jeg syns det smaker bedre og er mye saftigere, hadde vi fortsatt igjen en av filetene p kyllingen nr jeg kom hjem fra jobb i gr. Alts brystet. Jeg rev opp kjttet med to gafler og smeltet ost over kyllingen og risen. Med litt avokado og fermentert ketchup s ble det redningen min etter en litt for hard mandag. 


     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Kraftkoking p gang

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Gresskarsuppe laget av kyllingkraft


    Det ha en slow cooker er ikke noe must! 
    Det gr like fint sette den i en ildfast form og inn i ovnen p 60-70 grader i noen timer. Du kan bruke steketermometer hvis du vil, kyllingen br n 65 grader og hvile lenge fr du skjrer i den. 

     

    Skal du velge plser eller rene rvarer denne uken? 

     



     

     

    #kylling #mat #kologisk #coop #dyrevelferd #hodetilhale #headtotail #etikk #suppe #kraft #gelatin #kollagen #hverdag #konomi 
     

  • 14.11.2016
  • Raw & vegan carbonara med kun 3 ingredienser

     

    Det er mandag!
    For mange vil det si den kjttfrie dagen i uken. Kjttfri mandag er et raskt voksende fenomen, og jeg syns det er en god trend. Selv om jeg ikke er for kutte kjtt fra kosten 100%, s er kjttfri mandag en god start for kunne kutte forbruket betraktelig. 

     

    Denne ukens kjttfrie mandag er billig, mettende, enkel, sunn og proteinrik!
    Retten er inspirert av pasta carbonara, men pastaen er byttet ut med strimlet squash og ostesauen inneholder nesten bare linser. Den er s enkel og billig lage, og best av alt s er det samtidig sunt og mettende! Alt du trenger er squash, linser og kokosmelk eller annen melk. Strimlet squash trenger heller ingen annen tilberedning, s "pastaen" er rawfood, selvom sausen ikke er det. Kjempefint for meg og mange fler som syns det kan vre litt vanskelig og spise nok r mat.  Linser inneholder ogs masse proteiner og kostfiber som gjr at det metter godt. Sammen med fett fra kokosmelk er dette et fullverdig mltid. 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    En squash koster maks 20 kr
    En boks kologisk kokosmelk fra coop koster 12 kr
    En boks rde linser fra gogreen koster 30 kr, 
    men fes mye billigere p en innvendrerbutikk f.eks. 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
     

     

    Zoodles med carbonarasaus! 
    I dag valgte jeg ogs bruke en agurk i zoodlesene mine, som jeg liker kalle det, men det ble litt mye vann s jeg vil ikke anbefale deg bruke agurk. Vanligvis bruker jeg kokosmelk i sausen, fordi det gir en nydelig kremet konsistens og smak, men min nrbutikk hadde i dag 40% p helmelk pga. dato, s jeg valgte sttte oppunder en av mine strre verdier og hjelpe samfunnet med kaste mindre mat. 

    Vegetardag
    Jeg har ogs lenge hatt lyst til prve Coop extra sin serie "Vegetardag" som ble lansert i hst, s jeg tok med en pakke "Pulled" fra butikken. Min tanke var at den kunne passe godt som topping p carbonara-retten, og det stemte godt! Jeg vil derimot ikke anbefale og bruke barbequesausen som fulgte med i pakken, det kan nesten defineres flytende sukker! Jeg krydret den selv med litt hjemmelaget tacokrydder.  Produktene baserer seg p erteprotein, noe jeg syns er superflott, fordi det blir brukt soya i det fleste vegetarprodukter. Jeg prver unng soya, og det finnes en rekke grunner til det. Du kan lese veldig mye om Soya her! 

    Denne vil jeg helt klart anbefale deg hvis ikke konomi er et tema!
    Kjempegod syns jeg. 

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

     

    Oppskrift:
    Strimle squashen eller kok pasta hvis du heller nsker bruke det. Jeg brukte en gang stekte potetbiter, det var ogs veldig godt! Du kan bruke hva du vil, og grnnsakspasta er sikkert fint bruke til barn. Men jeg prver spise mer r mat, og da er zoodles perfekt!
     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA



    Skyll linsene og kok de til de er helt mre. Jeg pleier gi de et rast oppkok, fr jeg setter ned varmen og lar de smputre i rundt 15 minutter. Pass p etterfylle med vann hvis det koker tomt for vann! Det kan vre lurt bruke lokk. Nr linsene er helt mre tilsetter jeg en dsj med kokosmelk og litt pepper og muskatntt. Du kan ogs tilsette ost hvis du skulle nske det, det smaker veldig godt i denne sausen! 

    Rr squashen inn i sausen. Vel bekomme! 

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Vegetarkjttet varmet jeg bare noen minutter i pannen og strdde over. 

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     


    OLYMPUS DIGITAL CAMERA


    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
     

    I mitt repertoar s var egentlig denne "sausen" en linsestuing.
    Det er akkurat samme oppskrift, men jeg lager den litt tykkere, og lager noe godt ha som topping. Som regel er toppingen sprstekt lk og kikerter krydret med tandoorikrydder, veldig mettende og godt!

    S da har du alts to middager med samme oppskrift, og begge er megagode syns jeg!

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Hper du fr en flott uke!

     



     

    #kjttfri #kjttfrimandag #mandag #vegetar #vegansk #kokosmelk #linser #sunt #mat #billig #konomisk #enkelmat #pasta #carbonara #kikerter #squash #coop #vegetardag #protein

     

     

     

     

  • 11.11.2016
  • Lisas sunnere taco! Fire enkle tips.

     

     

    Fredagstacoen er godt etablert i mange norske hjem. 
    Det syns jeg er superbra! Taco gir kroppen litt av alt, karbohydrater, proteiner og fett, og ikke minst et bredt utvalg av fargerike grnnsaker.
    Akkurat slik kroppen vr liker det!

    Enkel hverdags-tacowrap med fargerik salat, mye spirer, seterrmme, fermentert ketchup og tacokrydrede hjerter


     

    Hos oss er taco nrmest blitt rutine.
    Vi har begge vre favoritter og "must's" til tacoen, og siden jeg er skrudd sammen slik jeg er s har jeg alltid et behov for modifisere. P denne mten er tacoen under stadig utvikling, og jeg tror nok ikke jeg er alene om det. For meg er taco for fem r siden knapt det samme som det er i dag. Om jeg ikke trodde det kunne bli noe bedre da, s tror jeg i alle fall ikke det n! Det samme tenker jeg sikkert om fem nye r. Taco4ever! 

    Taco er ikke lik hos noen. Men min er kanskje litt mer utenom det vanlige enn andre sin? Det er i alle fall ikke uvanlig f kommenterer som "Hvorfor skal du bytte ut det som er sunt, med noe endre sunnere? Det er da sunt!" Jeg har ikke noe annet svar p det enn... hvorfor ikke? 

     

    Her er mine beste tips for gjre tacoen enda bedre og enda sunnere! 

     

    1. Salaten

    Den meste solgte salaten i Norge er Isbergsalat. Ikke noe dumt i det, Isbergsalat er sunt. Men det er slik at jo mindre farge en grnnsak har, jo mindre nringsstoffer inneholder den. Til sammenligning s inneholder Isbergsalaten 1 gram kostfiber, 32 % vitamin K og 18 % folat mens grnnkl inneholder nesten 4 gram kostfiber, 3,3 gram protein, 55% vitamin A, 938% vitamin K, 150% vitamin C, 26% kalium, 150% kobber, listen er lang, trenger jeg fortsette? 

    (Tallene er "andel av referanseverdi": Referanseverdien for vitaminer og mineraler er satt i Matinformasjonsforskriften. Disse tallene tar ikke hensyn til kjnn, alder eller annet, og de har ingenting med Helsedirektoratets ernringsanbefalinger gjre. Det er kun lov til oppgi mengden vitaminer og mineraler i en vare dersom mengden per 100 g overstiger 15 % av referanseverdien.  Nr det er over 15 % i en vare, har det en helseeffekt i kroppen.
    Kilde: Matvaretabellen 2014) 

     

    Nr jeg gr i butikken, s ser jeg etter de grnnsakene med mest farge. 
    Du kan lett ske opp de aller fleste grnnsaker og nringsinnholdet p bama.no. 

    Her er mine salat-favoritter!

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Grnnkl
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Nyoppdagelse, svartkl!



     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Spinat!


    Start gjerne med blande inn en av typene du kunne tenke deg, med salaten du vanligvis bruker. Andre typer som er fine bruke er rd lollosalat, ruccola og romanosalat. 

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Deilig salatbolle, med alle mine 3 favoritter!

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

     

    2. Krydder

    Krydder er alfa og omega i matlaging, og spesielt i taco! Jeg liker blande tacokrydderet mitt selv, fordi jeg kan f akkurat de smakene jeg vil, minus alt sukker, salt, ++ som lurer seg i ferdigblandinger i tacohylla p matbutikken. Jeg blander mye om gangen, slik at jeg kan ha det klart i et glass stende i hylla!

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Det fine med blande selv er at man kan f mer av de smakene man liker best! Noen krydder er helt essensielle for f den velkjente, aromatiske tacosmaken.

    For meg er de viktigste:
    - Spisskummin/kumin. Du vil kjenne igjen lukten med en gang du pner beholderen til krydderet!
    - Paprika
    - Chilipulver og/eller chiliflakes
    - Oregano

    Andre kryddere du kan prve deg frem med er:
    - Hvitlkpulver
    - Lkpulver
    - Sellerisalt
    - Nellik
    - Allehnde
    - Cayennepepper
    - Pepper
    - Muskat 
    - Kardemomme

    Jeg bruker som regel en spiseskje av alle overnevnte, og litt mer av favorittene verst. Kumin er spesielt viktig for f den velkjente tacosmaken. 

    I tillegg liker jeg bruke Gurkemeie, fordi krydderet har en rekke helsefordeler. Blant annet kan det hjelpe p fordyelsen, tarmhelsen din og lindre mageplager, den er betennelsesdempende og kan forebygge unsket sopp og bakterievekst, kan vre godt for hud, rense blodet, redusere kolesterol, listen er s lang. Virkestoffet i gurkemeie heter curcumin, og i kombinasjon med pepper kan effekten kes med 2000%. 


    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Det kan kanskje virke litt dyrere kjpe s mange krydder i forhold til en 3-pakk med tacokrydder. Men nr du fr blandet alt sammen, s sitter du igjen med mye mer krydder enn du ville ftt i noen en ferdigposer fra butikken! 


    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     


    3. Kjttet

    Veganisme eller vegetar er jo skikkelig trendy om dagen. Men for min egen del s tror jeg ikke kutte forbruket helt er veien g. Det er mange som spr meg om jeg er veganer, men det er jeg ikke. Jeg liker derimot kalle meg selv en bevisst forbruker. Det er mange grunner til valgene jeg tar nr det kommer til kjtt, men de viktigste grunnene for min del er dyrevelferd og helse. Jeg har i tankene et lengre innlegg om kjtt og andre animalske produkter, fordi dette er et av mine strre interessefelt. I mellomtiden er dette mitt beste tacokjtt-tips:

    Gjem grnnsaker i kjttet!
    Jeg er s glad i dette, fordi det gjr kjttet sunnere, billigere, det varer lenger og til fler mennesker. Istedenfor steke to pakker karbonadedeig, s har vi i masse grnnsaker og bruker bare en pakke. Det halverer faktisk kjttforbruket, gir deg bedre helse og bedre rd og strre mulighet til vre bevisst p produktene du kjper, som gir bedre dyrevelferd og bedre betalt til bonden. Det er ogs en fin mte f brukt opp reste-grnnsaker du har i kjleskapet som snart synger p siste verset uansett. Win-Win-Win!

    Kutt nsket mengde forskjellige grnnsaker i sm biter og fres i smr fr du heller over kjttet. I taco er det jo s mye smak i krydderet man bruker, at det dyver helt ned smaken av grnnsaker. Man kan velge tilsette bare 10% grnnsaker, eller om vi ofte gjr, nesten over 50% grnnsaker i kjttet. 

    Mine yndlinger i tacokjttet er
    - Lk, masse lk! 
    - Hvitlk
    - Paprika
    - Bnner, kikerter og andre belgvekster 

    Alle grnnsaker kan brukes, her er det i tillegg et par gulrtter og en polkabete som var til overs fra en annen middag. 


    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    Helte til slutt over en boks med bnner, det er bde proteinrikt og fyller ut kjttet en hel del!
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

     

    4. Lag din egen salsa!

    Jeg vil anbefale deg  lage s mye du kan kan selv istedenfor kjpe det ferdig p butikken. 
    Det er billigere, du kan ha i akkurat det du vil, det er mye sunnere og du slipper alle konserveringsmidler, sukker osv som de blander inn. Salsa tar jo dessuten s kort tid lage selv! 

    Hakk bare opp grnnsakene du syns er best, tilsett en boks hakkede tomater, rr rundt og ferdig. 

    I denne brukte jeg en boks hakkede tomater, en lk, to rdlk, et par fedd hvitlk, lett ferskt basilikum og koriander, purrelk, chili, jalapenos og krydret med pepper, gurkemeie, kumin og litt salt. Easypeasy! 

    Til slutt rrte jeg inn en teskje med fermentert ketchup, fordi jeg ville at denne skulle fermenteres. Det mte jo prves det ogs, og resultatet ble mye bedre enn jeg hadde trodd! Glasset p nesten en liter ble tomt p under en uke, og det ble brukt p alt mulig. Fordelen med fermentere ting som dette er at bakteriene lever av sukker og stivelse, dermed blir en del av sukkeret brutt ned og du fr mindre blodsukkerstigning og den blir sunnere. Det er jo mye fruktsukker i tomatene f.eks. Melkesyrebakteriene og enzymene som dannes er gunstige for tarmen og fordyelsen din, som ogs er en av de mannge grunnene til at du burde spise fermentert mat. Har du ikke en startkultur kan du bruke en ss upasteurisert eplecidereddik. 

     

     

     

    For fatte meg i korthet har jeg n tatt med de fire tingene jeg syns er mest viktig. 
    Andre ting jeg liker gjre er kutte ut osten, fylle p med spirer, bytte ut de vanlige lefsene med fullkorn-lefser og bytte ut lettrmmen med seterrmme. Jeg er ganske opptatt av at vi burde spise s lite som mulig raske karbohydrater og ikke konsumere s mye lette melkeprodukter som vi gjr. Med mindre det er i kombinasjon med mye karbohydrater og lite bevegelse s er ikke mettet fett farlig, og melkeprodukter som inneholder melkefettet er mye sunnere og ker opptaket av nring. 

    Jeg m ogs legge til min egen "must have" nr det kommer til taco, som alts er bare helt magisk. Knus litt Mexican Fiesta over tacoen. Ja, potetgullet. Det hres kanskje rart ut, men jeg lover deg, bare prv. 

     

    Jeg hrte Brge Fagerli si "Jo mer mennesket tukler med maten, jo mer tukler maten med mennesket", og akkurat den setningen tenker jeg ofte p nr jeg er ute og handler, og det pvirker i stor grad hvilke produkter jeg velger kjpe og hvilke produkter jeg ikke en gang vier en tanke. 

     

    Hper alle fr en fantastisk helg, at minst ett av tipsene ga deg noen nye og fristende ider 
    til middagen i kveld, slik at du kan kose deg stort med din litt sunnere taco i kveld!

     

     

    Kyllingtaco med spirer, seterrmme, grnnkl og fermentert lk!

     

    God fredag. :*




     

    #taco #fredag #helg #fermentering #salsa #salat #grnnkl #kjtt #dyrevelferd #etikk #samfunn #mat #sunt #godt.no #matblogg

     

  • 01.11.2016
  • Deilig kyllingsuppe laget p ekte kraft

     

    Det er skikkelig kald hstluft i Oslo n, og flere steder i landet snr det! 
    Det finne ikke noe bedre enn krype under pleddet med en kopp te
    og en stor bolle med varm suppe p slike dager. 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    I forbindelse med hode-til-hale bevegelsen, tenkte jeg slenge meg p Sara Lossius
    og lage hode-til-hale oppskrifter p tirsdager. 

    Forrige tirsdag kjpe jeg en hel kylling fra Stangekylling, og tilbredte 7 timer i
    slowcookeren. Det ble igjen litt kjtt og et helt kyllingskrog. Skroget la jeg i
    en kjele og fylte med vann til det dekket,s lot jeg det smputre i 2 dgn etter
    et raskt oppkok. Derfor hadde jeg n deilig, nringsrik kraft  bruke som en
    god base for min kyllingsuppe. 

     

    Ingredienser: 

    - Jeg brukte omtrent en liter kraft,
      men du kan bruke buljong eller krydder. 
    - Et eple
    - En polkabete
    - En stor potet
    - En stor lk
    - Ingefr
    - Gurkemeie
    - Hvitlk
    - En boks kikerter
    - En boks kokosmelk
    - Rester fra kyllingmiddag

    Suppe er s enkelt! 
    I all sin enkelthet s er det bare slenge alle ingrediensene i en kjele og vente. 


    Du kan velge gjre som meg, jeg brukte spiralizeren p alle grnnsakene, 
    men et rivjern eller kniv og kutt de i biter gjr samme nytte.
    Ha det i kjelen sammen kraften. 

    Jeg bruner alltid lk, hvitlk, gurkemeie og ingefr litt i pannen
    fr jeg hiver det oppi med det andre, men det er ingen must.
    Jeg liker bare ikke den markante lksmaken av r lk. 

    Ha i kylling, kikerter,  kokosmelk og fyll p med vann
    s det blir akkurat s tykk som du vil ha den. 
    Krydre med det du liker, jeg brukte litt indisk masalakrydder,
    pepper, koriander, oregano og kardemomme. 

    La det hele smputre til grnnsakene er mre. 

     

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Litt sprstekt bacon og sopp til topping. Og Espen er glad i hvitlk, s han dynket
    likes godt suppen med det. 

     

     

    Kraft er en s fin ingrediens i mat! 
    Langtidskokt kraft er svrt nringsrikt, og inneholder mye proteiner,
    blandt annet collagen,som er kroppens viktigste byggesten.
    Det gir vakker hud og sterkere negler og hr. Det inneholder vitaminer
    og mineraler, blandt annet kalsium som er viktig for sterkt skjelett. 
    Kraft er ogs supert for god tarmhelse p grunn av enzymene det inneholder. 
    Det kan gi deg mindre oppblst mage og kanskje ogs bedre nattesvnen din!  

    Jeg anbefaler alle koke kraft! 
    Jeg liker best kyllingkraft fordi det har en mild smak, 
    men kraft av storfe eller elg er fantastisk bruke som base i brun saus. 
    Ikke minst handler dette om ta i bruk hele dyret nr vi lager mat, 
    det er en skam kaste s mye bein som kan bli til en s nringsrik supermat! 

     

    Hper du har en flott tirsdag!

     



     

    #mat #kylling #suppe

     

    Om meg

    Lisa Malene

    Bli med inn i min helseverden hvor vi deler interesse for en lykkeligere kropp, glade dyr og en frisk planet. Jeg studerer Kostholdsveileder TMS og elsker dele av min interesse. Jeg gleder meg til bli bedre kjent med deg og fortsette ferden videre p vr helsereise sammen! Kontakt/samarbeid: lisamaleneblogg@gmail.com

    Sk i bloggen

    Kategorier



    Arkiv




    Bloggdesign

    Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no