hits

Lisa Malene

- Helse / Livsstil / Miljø -
 • 24.01.2018
 • Mørt andebryst med søt balsamicosaus og rotmos

   

  Jeg har gledet meg så mye til å dele denne, fordi dette måltidet var ikke annet enn nyydelig! Dette er kanskje det beste måltidet jeg har laget hjemmet, i alle fall på topp 3, og det må vel være lov å si at jeg er ekstra stolt av sausen? Haha! Hvis du vil imponere noen med et godt måltid så ville jeg gått for dette, det er så idiotsikkert at alle kan klare det! 

   

  andebryst villand balsamicosaus rotmos grateng

   

  Andebryst

  Varm ovnen til 180 grader. Smelt en stor ss smør i en panne, når pannen er varm og smøret er nøttebrunt legger du i kjøttet pannen med skinnet ned. Steik i ca. 2 minutter på begge sider og legg kjøttet med skinnet opp i en ildfast form og stek videre i ovnen til kjernetemperaturen er 60 grader.  Du må bruke steketermometer i et av stykkene. Ta ut kjøttet og la det hvile i 10 minutter før du tar ut steketermometeret eller skjærer i det. 

  Anbefaler selvfølgelig å bruke villand som har vokst opp i naturen, spist gress og røtter og hatt et godt liv. 

   

  Rotmos

  1 søtpotet
  1/2 kålrot
  Fløte (vanlig fløte, ikke matfløte)
  Smør
  Salt, pepper og muskat

  Skjær søtpotet og kålrot i terninger, jeg pleier ikke å skrelle de fordi jeg ikke liker å kaste mat, men du kan gjøre det om du vil. Damp eller kok bitene til de er møre og hell av vannet. Mos med en stavmikser, og smak til med smør, fløte, salt, pepper og muskat. Jeg brukte ca. en halv boks fløte og 1 stor ss smør. Du smaker selv når du syns den er saltet og krydret nok. 

   

  Balsamicosaus

  Panna med resten av smøret fra stekingen av kjøttet
  1 halv dl balsamicoeddik 
  1 stor ss honning

  Selve kronen på verket, og den er så enkel! Varm opp igjen pannen fra stekingen av kjøttet med alt fettet i og om det ble noe kraft i den ildfaste formen har du det i panna også. Ha i balsamicoeddik og honning, la det koke godt i ca. 2 minutter under omrøring. 

   

  Brokkoli- og blomkålgrateng

  Denne la jeg ut oppskrift på i mitt forrige innlegg, du finner den her! :) 

   

  andebryst villand balsamicosaus rotmos grateng

   

  Jeg skulle egentlig poste dette på lørdag, men så kom livet litt i veien og jeg har egentlig ikke vært helt til stede igjen før i dag. Så da fikk det bli lillelørdag istedet, og det er egentlig helt greit. Det er ikke alltid ting går som planlagt, men man kan ikke klandre seg selv for det. Det er bare å prøve å ta vare på seg selv og komme til hektene igjen! Blant annet med gode måltider som dette. <3 

   

   

   

  #andebryst #and #villand #balsamicosaus #rotmos #helse #mat #middag #matblogg #grønnsaksgrateng #grateng #søt #saus #kosthold #livsstil 

   

   

 • 19.01.2018
 • Kremet brokkoli- og blomkålgrateng og bekjempe depresjon

   

  Planlegger du en spesiell middag denne helgen, eller vil gjøre noe litt mer ut av grønnsakene? Jeg elsker gratinerte grønnsaker! 

   

  brokkoligrateng blomkålgrateng gratinerte grønnsaker

   

  Brokkoli- og blomkålgrateng

  1 brokkoli
  1 blomkål
  1 stor løk
  3-4 hvitløksfedd
  2 store ss meierismør
  1 ss speltmel (eller det du har)
  1 liter helmelk
  Salt, pepper og muskat
  Ost til topping (gratengen på bildet er uten ost)

  • - Sett ovnen på 180 grader
  • - Start med å skive løken og finhakk hvitløk, stek i panna med 1 ss smør til det er gyldent
  • - Del blomkål og brokkoli i mindre bunter, husk å bruk stilken til brokkolien også! Legg det i en ildfast form og hell stekt løk over
  • - Hvit saus: Smelt 1 ss smør og rør inn mel. La det frese litt før du heller i litt og litt melk under omrøring
  • - Smak til sausen med salt, pepper og muskat
  • - Hell den hvite sausen over grønnsakene i formen, og bland godt
  • - Stek i ca. 30-40 minutter og og ha på ost de siste 10 minuttene

   

  Hvis du vil gjøre det enkelt så kan du ta denne versjonen: 

  1 brokkoli
  1 blomkål
  1 stor løk
  3-4 hvitløksfedd
  5 dl fløte
  Salt og pepper

  Kutt opp grønnsakene og ha i en ildfast form. Hell over fløte, ha på salt og pepper, bland alt sammen og stek i 30-40 minutter på 180 grader. 

   

  brokkoligrateng blomkålgrateng gratinerte grønnsaker

   

  Denne helgen skal jeg bekjempe depresjonen som en champion! Gjengen skal møtes i morgen og vi har en hel dag, kveld og sikkert natt også planlagt med masse kos og moro. Jeg er så heldig som har så mange fine folk rundt meg, jeg vet virkelig ikke hva jeg skulle gjort uten. <3 Jeg vet hvordan det er å føle seg ensom selv om man er med andre mennesker, og også hvordan det er å være ordentlig ensom, helt alene. Det er vondt, og det gjør at jeg setter ekstra pris på alle jeg er glad i nå, og at de er glad i meg. 

  Jeg har begynt så smått å trene, nå som jeg er sykemeldt og har overskudd til det. Det føles veldig godt å ha energi til å ta vare på kroppen sin, og den fortjener det så sykt! Kroppen min gjør alt for meg, den til og med reparerer seg selv etter en hard lørdagsnatt ute. Det minste jeg kan gjøre er å gi litt tilbake. <3 Er det egentlig noen grunn til å ikke elske kroppen vår? Uten den så hadde livet vært ganske kjedelig. 

   

  Følg meg på instagram: Lisamalenee

  I love my curves. <3 

   

   

  #helg #middag #tilbehør #grateng #ovnsbakt #grønnsaker #helse #kosthold #side2 #matblogg #matglede #kroppspositiv #happykropp

   

   

   

   

   

   

 • 07.10.2017
 • Sesongmat: spicy og langtidskokt grønnsakssuppe med lam

   

  Høsten er tid for kos og hygge. Å gå en tur i skogen og se trær og planter fargelegge naturen i høstens palett og trekke inn den nye, friske lufta, og så komme hjem til lukten av deilig grønnsakssuppe med høstens delikatesser som brer seg i hjemmet. Snakk om høstidyll. <3 

   

  Det er viktig å utnytte de ressursene vi har i Norge, og høsten høysesong for norske kvalitetsvarer. Da må vi selvfølgelig utnytte den sjansen, og selv om fårikål er både perfekt sesongmat, Norges nasjonalrett og aldeles nydelig på smak så er det faktisk grenser for hvor mye man orker å spise av en og samme rett. Men det er faktisk sånn at vi har overproduksjon av lam i Norge, og det finnes faktisk mange andre retter man kan lage med lam! På bondens marked kjøpte jeg en pakke fårikålkjøtt fra Haugen Gardsmat, dette er lam som kommer rett fra fjellbeite, og det er ikke bare en super måte å utnytte norske ressurser på, men det er også god dyrevelferd og kjøttet får en mye sunnere sammensetning av omega-3 og omega-6 fettsyrer! 

   

  Lam lammekjøtt suppe fårikål sesongmat

   

  Spicy og langtidskokt grønnsakssuppe med lam

  Du trenger:
  ca. 1 kg lammekjøtt / fårikålkjøtt
  1 kålhode
  1 sellerirot
  1 kålrot
  4-5 gulrøtter
  2-3 store løk, røde eller gule
  Erter, jeg brukte en pakke fryste erter

  Krydder:
  3-4 laubærblad
  1 ss gurkemeie
  1 ss malt pepper
  En stilk fersk rosmarin
  1 - 2 rød chili
  salt etter ønske

  Velg gjerne kjøtt med bein og fett i, så får du mer næring fra beina og sunt fett i krafta di, og ikke minst mye bedre smak! 

   

  Lam lammekjøtt suppe fårikål sesongmat

   

  For å langtidskoke suppen bruker jeg en slow cooker, men hvis du er så heldig å ha en wonderbag må du gjerne bruke den, eller sette gryta på ca. 80-90 grader i ovnen eller la den stå på plata på lav temp, men da bør du ikke reise hjemmefra. Det mest miljøvennlige alternativet er selvfølgelig å bruke en wonderbag! Eventuelt kan du pakke gryta inn i en stor dyne, det fungerer på samme måte som wonderbag. 

   

  Om morgenen:
  Del opp grønnsakene og chilien i biter på 1-2 cm og fyll opp gryta eller slowcookeren lagvis med kjøtt og grønnsaker. Strø krydder, rosmarin og chili mellom lagene. Ha i vann til det dekker og kok opp gryta og plasser i wonderbagen eller still slowcookeren på low. 

  Om kvelden: 
  Kom hjem, ta en dusj, ta lokket av wonderbagen og nyt en porsjon allerede varm og fiks ferdig suppe foran peisen. Mmm. <3 

   

   

  Jeg trenger forøvrig litt inspirasjon til flere lammeretter, fordi lammesesongen er langt fra over!
  Hva er din favorittrett med lam? 

   

   

  #sesong #sesongmat #lam #grønnsaker #norsk #norgetrengerbonden #helg #høst #fårikål #suppe #matglede 

   

   

   

 • 25.08.2017
 • Lettvint bearnaise

   

  Hvem visste at det skulle være så enkelt å lage sin egen bearnaisesaus? Ikke jeg i alle fall! 

   

  Jeg elsker bearnaisesaus, og jeg vet at jeg ikke er alene om det akkurat. Problemet er at jeg alltid har hørt at det er så vanskelig å lage den selv, og har dermed brukt posesaus. Som en matblogger som satser på ren og hjemmelaget mat så er det et ganske dårlig trekk, fordi jeg aldri får lagt ut middagene jeg spiser bearnaise til. Så ikke tro at jeg er noe mer perfekt enn alle andre, fordi det er løgn! Men nå!! Aldri mer posebearnaise!! Jeg kan ikke tro at jeg brukte så lang tid på å prøve å lage denne sausen selv, og nå angrer jeg på at jeg ikke gjorde det tidligere. Prøv du også! 

   

  bearnaise saus barnaise hjemmelaget

   

  Lisas hjemmelagde bearnaisesaus på 1-2-3

   

  3 økologiske eggeplommer
  130 gram økologisk smør
  1 sjalottløk 
  2 ss estragon, tørket (mer hvis du bruker fersk)
  2-3 ss hvitvinseddik 
  1 ts kokosblomstsukker (eller det sukkeret du har) 
  En dæsj vann 
  Økologisk helmelk 

   

  Begynn med å dele smøret i terninger og la det få romtemperatur. Hakk sjalottløk og stek i en terning av smøret sammen med sukker. Når den er gylden har du i hvitvinseddik, estragon og vann. Ta det av varmen. 

  Kok opp en kjele med vann og sett en bolle som tåler varmen over kjelen. Ha eggeplommene i bollen og sett i gang med å vispe med en elektrisk visp. Når eggeplommene starter å tykne har du i den stekte løken mens du fortsetter å vispe. Ha i smøret litt etter litt, visp hele tiden. Ta bollen av varmen og smak til med melk hvis du syns sausen er for tykk eller har for sterk smak. 

  Vannet i kjelen skal ikke koke og sausen må ikke bli for varm, da skiller den seg. 

   

   

  bearnaise saus barnaise hjemmelaget

   

  bearnaise saus barnaise hjemmelaget

   

  Vi spiste sausen sammen med grønnsakene fra dette innlegget i går og helstekt kylling. Det var nydelig med ovnsbakte, norske grønnsaker! 

   

  Er du redd for alt det mettede fettet i smøret? Så lenge kosten din ikke inneholder mye karbohydrater og da spesielt sukker og andre raffinerte og raske karbohydrater, så er det ingen link mellom mettet fett og livsstilssykdommer som f.eks. hjerte- og karsykdom. Faktisk så trenger kroppen fett for å kunne ta opp de fettløslige vitaminene, og fett inngår i mange viktige prosesser og strukturer i kroppen. Kos deg med saus, du. Det gjør i alle fall jeg! 

   

   

   

  #bearnaise #barnaise #bernes #saus #hjemmelaget #fett #sunt #helse #ernæring #norskmat #norge #kosthold 

   

   

   

   

   

 • 24.08.2017
 • Spis en regnbue!

   

  Sensommer og høst er høysesong for norske grønnsaker og rotfrukter, og det er ikke tvil om at ferske grønnsaker smaker aldeles nydelig! Jeg er stor tilhenger av å støtte Norsk landbruk, og spiser så mye norskprodusert som mulig, og på denne årstiden lever man virkelig i Eldorado her i nord. 

  En god dose rotgrønnsaker kan og burde være basen for alle gode matretter, og nå i sesong er det ikke vanskelig å finne noe som passer til alt. Potetsalat, brokkolipuré, blomkålgrateng, knasende salatblader og reddik, kålrotmos, maisbrød, ovnsbakte grønnsaker, tzatziki med agurk, gyldne tomater, altså HJÆLP så mye godt!! 

   

  Et av mine beste tips når du skal handle grønnsaker til middagen er å se for deg en regnbue. Har du barn kan du la de gå på skattejakt etter alle fargene, eller kanskje du er så dristig at du tar utfordringen selv. Det er ingen hemmelighet at et kosthold bør være variert, og jo større variasjon jo bedre. Sunn mat inneholder masse gode byggeklosser for kroppen, og det er også slik at grønnsaker med forskjellige farger inneholder forskjellige antioksidanter. Siden det tross alt bærer mot høst (ja, jeg veit, jeg skal ikke nevne det igjen. beklager!) så er det bare en fordel å være godt rustet mot vond hals og rennende nese. 

  Det er ikke bare en vanlig forkjølelse antioksidantene beskytter deg mot. Antioksidanter beskytter kroppen din mot frie radikaler, som dermed er med å minske faren for kreft, hjerte og-karsykdom, diabetes-2, benskjørhet og nervesykdommer som parkinson og alzheimer. Noen eksempler på antioksidanter er C og E-vitamin, betakaroten og selen. 

   

  Spis en regnbue grønnsaker sunn helse

   

  Dagens middag består av ovnsstekte grønnsaker. Rødbeter, gule, oransje og lilla gulrøtter, brokkoli og paparika. Jeg penslet de med Økologisk smeltet smør og stekte på 170 grader til de er gyldne og møre. 1-1,5 timer kanskje. Hvorfor ikke guffe på med 200 grader og ferdig i en fei? Les mer om Akrylamid på bloggen til Gry Hammer her

  Grønnsakene ble servert med kylling og hjemmelaget bearnaisesaus. Jeg lagde denne sausen for første gang i dag, og jeg må faktisk innrømme at jeg gruet meg litt, fordi jeg alltid har hørt at det er så vanskelig. Men så feil kan man altså ta, det var superlett! Oppskrift på denne lagger jeg ut i morgen, så heng med! 

   

  Spis en regnbue grønnsaker sunn helse

  Elsker de lille gulrøttene som er orange inni, såå stilig! 

  Spis en regnbue grønnsaker sunn helse

   

  Spis en regnbue grønnsaker sunn helse

   

  God lillelørdag videre til deg. <3 

   

   

   

  #regnbue #grønnsaker #antioksidanter #byggeklosser #frieradikaler #norgetrengerbonden #norskmat #mat #helse #ernæring

   

   

   

   

 • 18.08.2017
 • Slik elsker barna grønnsaker med brennende kjærlighet!

   

  Goood helg kjære deg! Vil du gi barna et godt og næringsrikt måltid med masse grønnsaker så må du følge med nå. Denne middagen er enkel og lage, og med riktige råvarer så får du en meget sunn og næringsrik middag du kan servere barna (eller sofagrisen din, haha!) dine denne helgen. 

  Espen sier av og til at han er skikkelig glad i brennende kjærlighet, men av en eller annen grunn så har vi aldri laget det sammen før. I dag hadde vi en pakke med pølser fra Annis pølsemakeri, en lokal slakter fra Ringebu, som måtte brukes opp på grunn av dato, og da ble det endelig fart på sakene! 

   

  Brennende kjærlighet potetmos grønnsaksmos sunn mat

   

  Brennende kjærlighet med "gjemte" grønnsaker

  Grønnsaker til mosen, for eksempel:
  Poteter, gulrot, blomkål, kålrot, neper, beter, pastinakk og så videre. 
  Mengden varierer med hvor store porsjon du ønsker å lage! 

  Norske pølser, gjerne fra småskalaprodusenter ellers bare bruk Gilde. 
  Eventuelt norskt bacon, paprika, løk, purre eller liknende som du kan strø mellom lagene. 

  Og ost. 

  Kok eller damp grønnsakene møre, gjerne med skallet på, og mos sammen med en god klatt øko-smør og litt helmelk. Smak til med salt, pepper og muskat. Jeg brukte det jeg hadde i kjøleskapet, som var nypoteter og øko-gulrøtter. Skjær pølser i biter og stek i pannen med litt paprikakrydder og sukkerfri (gjerne hjemmelaget) ketchup. Sprøstek bacon, løk og paprika. Vi brukte kun løk i dag. 

   

  Brennende kjærlighet potetmos grønnsaksmos sunn mat

   

  Legg lagvis med pølse, mos og stekte grønnsaker/bacon. 

   

  Brennende kjærlighet potetmos grønnsaksmos sunn mat

   

  Brennende kjærlighet potetmos grønnsaksmos sunn mat

   

  Topp med ost og stek i ovnen til osten er gylden på ca. 180 grader. 

  Jeg toppet med oregano før jeg satte den i ovnen. Mm. <3

   

  Brennende kjærlighet potetmos grønnsaksmos sunn mat

   

  Brennende kjærlighet potetmos grønnsaksmos sunn mat

   

   

  Jeg har hatt en etterlengtet dag med fri i dag, og hatt en skikkelig "senke skuldrene-dag". Såå deilig! Tidligere denne uken tok jeg det store valget om å starte på utdanningen som kostholdsveileder som jeg har gått og grublet på såå lenge, og nå er jeg altså endelig i gang! Jeg har derfor brukt hele dagen på å lese om fett, haha. Veldig, veldig spennende! 

  Nå håper jeg du har fått litt inspirasjon til middagen i morgen og at helgefreden har senket seg over huset.

   

  God helg. <3 

   

   

  #brennende #kjærlighet #mat #grønnsaker #kosthold #ernæring #barn #glede #helg #potetmos #helse #kos 

   

   

 • 10.06.2017
 • Varmende misosuppe med friske grønnsaker og kylling

   

  Hva er vel bedre enn et varmt og cozy måltid i disse regntunge dager? De siste dagene har det hølja ned i Oslo, og man får bare lyst til å ta en varm dusj og krype ned under pleddet. Akkurat det har jeg gjort, med en skål varm suppe full av friske grønnsaker som minner meg på at ja, det ér faktisk fortsatt sommer! Suppen lages av ekte kraft, grønne grønnsaker og smakfull kylling. Dette er rene supermåltidet, rikelig med næring. 

  Miso er en smakstilsetning fra Japan, som lages av fermentert soya tilsatt enten ris eller bygg. Det er en beige/brun paste som kan tilsettes det meste, men passer utrolig godt som en slags buljong i supper. Kjøper du upasteurisert miso inneholder den dessuten gode probiotiske bakterier og enzymer. 

   

  miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk

   

   

  Det fine med slik suppe er at det ekstremt raskt og lage, det metter lenge og er supert for kropp og sjel. Veit du ikke hva du skal ha til middag så tar du det du har i kjøleskapet, grovhakker det, hiver i en bolle og heller over varm kraft. Så simpelt, og godt!

   

  Varmende misosuppe med friske grønnsaker og kylling

  Én porsjon:
  1 neve nudler
  1 neve kylling
  1 neve grønnkål
  1 neve vårløk
  1 neve purreløk
  1 liten neve tørket Wakame (tørket sjøgress/tare)
  1 liten neve cashewnøtter
  1 ss sesamfrø
  3-4 dl kraft (ekte kraft kokt på kyllingbein) 
  1 ts misopaste 

  Jeg har som regel kraft i kjøleskapet. Beinkraft lager du ved å koke opp bein med litt eplecidereddik og pepper i gjerne laubærblad også. La dette stå å trekke i minst 12 timer, gjerne opp til 2-3 døgn. Kraften blir utrolig næringsrik og inneholder mye gelatin og mineraler. Har du ikke kraft kan du bruke vann. Grønnsakene jeg bruker i suppa varierer alltid, men det var dette jeg hadde i kjøleskapet i dag. Du må ikke bruke miso, kraft med litt krydder i har veldig mye smak i seg selv. 

   

  1. Kok nudlene etter instruksjon på pakka. Hakk grønnsakene og ha ingrediensene i en bolle. Varm kraften og hell litt i en egen beholder for avkjøling. 

  miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk
   

  2. Når kraften er litt avkjølt tar du en ts med miso og rører ut i væsken. Vi vil ikke at vannet skal være for varmt, fordi da dør de gode probiotiske bakteriene som er i misopasten fra fermenteringen. 

  miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk

   

  Jeg bruker denne som jeg har kjøpt på Sunkost. Den er upasteurisert! 

  miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk
   

  3. Hell kraften med miso over i bollen.

  miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk
   

   

  4. Hell over resten av kraften så det dekker grønnsakene og strø over sesamfrø og gjerne fersk koriander. 
  Glemte selvfølgelig å ha på koriander før jeg tok bilder. Typisk! 

  PS! Dersom du bruker tørket Wakame tar det ca. 2-3 minutter før de er ferdig soaket. 

  miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk
   

  5. NYT! 

  miso suppe wakame kraft kraftsuppe kylling økologisk
   

  Vil du ha et lite tips?
  Ha alle ingrediensene unntatt kraft i en stor boks med lokk og ha kraft med miso i en termos. 
  Da kan du bare helle kraften over i boksen, så har du fiks ferdig misosuppe på jobb, skole, skogsturer, roadtrips, you name it. Smart! 

   

  Hvilken ingrediens er din favoritt i supper? 
  Kraft er definitivt min favoritt, med en god kraft som base blir alt nydelig! 

   

  Håper du får en nydelig lørdag videre. <3 

   

   


   

   

  #miso #suppe #japan #tradisjon #kraft #økologisk #kylling #mat #helse #sunt #norge #regn #sommer #nudler   

 • 26.05.2017
 • Taco med urter fra naturen: Skvallerkål!

   

  Fredag betyr taco, ikkesant? Jeg tenkte at i dag er perfekt til å vise seg en rett jeg lagde tidligere denne uken: taco med grønne blader direkte fra naturen! Eller i din egen hage.

   

  Skvallerkål er en plante som ble innført i Norge av munker i middelalderen, de brukte nemlig planten som medisinurt. Den er beroliggende, vanndrivende og betennelsesdempende, dermed ble den brukt i medisin mot blant annet leddgikt. Planten inneholder også mye vitamin C. I dag er planten ofte uønsket, mest blant hageeiere. Dukker den først opp er den vanskelig å bekjempe, og den danner lett store tepper av planter. For de som er som meg, og elsker naturlig og selvplukket mat, blir skvallerkål brukt til å lage supper, pesto, te m.m. men her har jeg valgt å bruke den helt ubehandlet som grønt i tacoen min. Denne er plukket oppe ved Sognsvann i Oslo, men titter du ut døra di hjemme kan jeg nesten garantere at du finner den. Den er like vanlig som løvetann, som forøvrig også er veldig godt å bruke i salater, og minner om ruccola! 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Taco med næringsrike, grønne blader fra din egen hage!

   

  Det er best å plukke unge skydd, siden bladene blir bitre når planten vokser. Skvallerkålen vaskes og bladene nappes av stilken. Lag taco med alle dine favoritt-tilbehør, og bruk bladene som grønt tilskudd i salaten din. Bladene er også gode og hakke opp og røre inn i guacamolen, salsaen eller i tacokjøttet, på den måten gjemmer du mye god næring i maten din. Helt gratis, og hagen din er bare glad for å levere godsakene! 

  Du finner mye god informasjon og bilder av hvordan planten ser ut HER og HER! 

  DENNE LINKEN finner du mine tips om hvordan du kan lage en litt sunnere taco til i kveld. 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      

  Ble du inspirert til å prøve noe nytt til tacoen i kveld? Det håper jeg, og ønsker deg med det en god helg!

      

  #mat #matfranaturen #taco #fredag #skvallerkål #plukkselv #gratis #grønn #sunn #kosthold #helse #medisin #urter

   

 • 20.05.2017
 • Lårtunge av hjort med nydelig tilbehør

   

   

  For en liten stund tilbake var jeg på Bondens marked i Oslo, og hjem tok jeg med meg et nydelig stykke lårtunge av hjort og spekepølse fra samme produsent. Pølsa var nydelig, så i dag måtte kjøttet testes ut også. Det er jo tross alt lørdag! Lårtunge er relativt billig kjøtt i forhold til annet rent kjøtt, og blir faktisk brukt til å lage karbonadedeig og lignende. Jeg kan i alle fall slå fast at lårtunge av hjort fra Løten Hjorteoppdrett var et av de nydeligste stykker kjøtt jeg har spist noen sinne! 

  Hjemme hos oss er det definitivt kvalitet foran kvalitet som gjelder når det kommer til kjøtt, og det er virkelig et av de viktigste prioriteringene jeg gjør når det kommer til kostholdet. Dette var ikke økologisk produsert, men hjorteoppdrett har derimot andre gode kvaliteter. I hjorteoppdrett bor dyrene ute på store inngjerdede områder, og beiter mye gress og ville vekster. Selv om jeg selvfølgelig hadde foretrukket selvskutt vilt som har levd hele livet i sitt naturlige element så ser jeg på hjort fra oppdrett som et godt alternativ til mye annet vi får tak i fra butikkhyllene. 

   

   

  Lårtunge hjort vilt fermentert surkål tradisjon kosthold

  På tallerkenen finner du også ovnsstekte poteter og søtpoteter, blomkålpuré, brun saus med laget med ekte beinkraft, tyttebær og tradisjonell fermentert surkål. Et herremåltid! 

   

  Lårtunge av hjort

  Krydre kjøttet med pepper og salt og la det ligge på benken i 30-60 min for å bli romtemperert. Ha mye smør i pannen og stek kjøttet i ca. 30 sek på hver side. ( Ps. viktig å ikke bruke teflon eller oljer når du steker på høy temperatur. Bruk jernpanne og ekte smør!) Når du har fått en brun skorpe på kjøttet skal det inn i ovnen til det har en kjernetemperatur på mellom 54-56 garder. Jeg liker å steke kjøttet på 100 grader de dagene vi har god tid, ellers kan du godt steke på opptil 180 grader. La kjøttet hvile minst 15 minutter før du deler det i skiver. 

   

  Brun saus

  Ha en god klatt smør og et par ss mel i en jerngryte og rør til massen blir gyllen brun. Ha i ekte kjøttkraft til du syns konsistensen er bra nok. Krydre med pepper, allehånde og salt og gjerne et par skiver med brunost i. Er for øvrig ganske stolt over å endelig, i en alder av 22 år, ha mestret "kunsten" det er å lage brun saus! Haha, hvert eneste forsøk har hittil vært en katastrofe, men nå sitter den altså. Spesielt når man bruker kraft som base! Kraft lager du ved å koke opp vann og bein med pepper, laubærblad, en dæsj eddik og gjerne avkutt fra grønnsaker i, og la dette stå å trekke (NB! Trekke, ikke koke!) i 2-3 døgn, eller så lenge du gidder. Minst 12 timer for å få ut så mye næring av bena som mulig. 

   

  Ovnsbakte grønnsaker og poteter

  Du kan ovnsbake alle typer grønnsaker, og i dag fristet det rett og slett med poteter og søtpotet. Del i passe store biter, ha på smør og stek i 1,5-2 timer på 140 grader. Stivelsesrike matvarer skal skånsomt varmebehandles, på grunn av giftstoffet akrylamid som oppstår ved høye temperaturer. Du kan lese mye om dannelsen av akrylamid på bloggen til Gry Hammer, trykk på linken her.  I tillegg til å være mye sunnere for deg smaker det også så utrolig godt med langtidsstekt mat! Du får også sprø søtpotetchips istedenfor vassne. Pass på å legg alle bitene slik at de har litt mellomrom fra hverandre. 

   

  Fermentert surkål (sauerkraut)

  Denne surkålen lagde jeg egentlig til jul, men fermentert mat blir etter min mening bare bedre og bedre jo lengre tid den står og modner, og nå er den bare så god! I denne har jeg kål, tyttebær, sennepsfrø og litt karve + salt. Du kan lære mer om fermentering her! 

   

  Blomkålpuré

  Det er lurt og dampe grønnsaker for å bevare så mye av næringsstoffene som mulig. Når blomkålen er mør lager du puré med en stavmikser og tilsetter en stor spiseskje smør, litt salt, pepper og muskat. Kjør til massen er fløyelsmyk og nyt. 

   

  Tyttebærsyltetøy

  Mitt hjemmelagde tyttebærsyltetøy uten sukker er nydelig og et sunnere alternativ. Kok opp tyttebær i en kjele og rør godt. Tilsett sukrin eller stevia hvis du ønsker den søtere, og gjerne litt gelatin for å øke næringsinnholdet og få en fastere form. 

   

  Lårtunge hjort vilt fermentert surkål tradisjon kosthold

   

   

  Lårtunge hjort vilt fermentert surkål tradisjon kosthold

  Espen er utrolig glad i både kjøtt og hvitløk, så han dynker sitt i hvitløkssmør. Jeg nøyer meg med et par biter kjøtt og masse saus! Det er ikke ofte vi spiser så store mengde kjøtt til et måltid, men noen ganger må mannen få det som han vil også. Noen ganger. :) 

   

   

  Ønsker deg en super lørdag videre!

      

  #mat #kjøtt #lårtunge #biff #hjort #viltkjøtt #fermentering #surkål #saurkraut #fermentert    

 • 26.04.2017
 • Vietnamesisk Bánh Mì med sataysaus

   

   

  Nå er det på tide med en middagsoppskrift igjen! De siste dagene har jeg hatt skikkelig cravings på peanøttsaus av en eller annen grunn, og har spist kylling satay to dager på rad. Det er jo så himla godt! Da det ble ønsket Banh Mi til middag av hjemmets beboere var jeg ikke vond å be, sausen går utrolig fort å lage og med ferske baguetter og strimlede grønnsaker er du straks i mål. 

   

  Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanøttsaus

   

  Hjemmelaget sataysaus (peanøttsaus)
  4 personer

  1 sitron
  2 store ts rød curry paste
  1 stor ss peanøttsmør
  1 boks kokosmelk
  1 ts kokossukker (kan sløyfes)

  Press saften fra en sitron i en kjele og tilsett resten av ingrediensene. Rør til sausen koker og skru ned varmen slik at den holder seg varm mens du tilbereder resten. 

  Fyll til baguetten:
  Du kan bruke hva du selv måtte ønske. Kylling passer godt til satay, her hadde vi kjøtt fra helstekt kylling i en panne sammen med litt av sataysausen og freste lett. Da får du mye smak til kjøttet. Ved siden av var det kinakål og strimlet gulrot, agurk og paprika. 

   

  Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanøttsaus

  Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanøttsaus  Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanøttsaus

  Chicken satay. Vietnamesisk bahn mi med kylling og peanøttsaus
   

  Sausen passer til så mye og er superenkel å lage. Ønsker du en sterkere saus er det bare å bruke mindre koksmelk i sausen. Baguettene er geniale å fylle opp på forhånd og ta med seg til lunsj også, sausen trekker inn i brødet og gir mye smak. Alle i kantina kommer til stirre på deg med lengtende blikk der du sitter og nyter en nydelig lunsj, jeg lover. ;) 

  Jeg må innrømme at jeg ga opp prosjektet "baguettespising" og hentet meg en tallerken fylt med en mengde grønnsaker toppet med kylling og masse saus, og dyppet brødet i sausen mens jeg spiste det på siden. Mat er best med mest grønnsaker syns jeg, godt for deg og din kropp. <3 

  Velbekomme! 

   

      

   

  #kylling #mat #satay #peanøtt #vietnamesisk #thai #underholdning #godt #nytnorge #lunsj #norge #peanøttsaus

   


   

 • 02.04.2017
 • Lun grønnsakssuppe på 10 minutter

   

  En av forespørslene jeg får mest er om jeg har tips til oppskrifter som er raske å lage. Ja, det kan jeg forså, tidsklemma og alt det der. Men i tillegg skal det være billig. Og så skal det være sunt. Og ikke minst så skal det smake godt! Hjelpes. 

  Men ingenting er umulig. Suppe er en av mine favorittretter om dagen, jeg elsker hvor enkelt det er å hive ingrediensene sammen og la duften av deilig suppe bre seg i huset og friste smaksløkene mens jeg holder på med andre ting. Tilsatt helende kraft og utsøkte krydder er grønnsakssuppe en rett som det er enkelt å bli glad i, og som man kan spise så ofte man vil, med verdens beste samvittighet. 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Lun grønnsakssuppe 

  1 pose rotgrønnsaker grovkuttet 
  1 pose erter
  En halv purreløk
  Beinkraft
  Smør

  Krydder:
  Gurkemeie
  Pepper
  Oregano
  Laubærblad
  Salt

   

  Kraft har en rekke helsefordeler, blant annet på grunn av det høye innholdet av kollagen/gelatin. Kollagen er en av de viktigste byggestenene vi har i kroppen, og er godt for skjelett og ledd, sterkere hår og negler, elastisk og ung hud og ikke minst en god tarmhelse. Gurkemeie er bevist til å ha mange virkninger, og er blant mye annet et sterkt antioksidant, avgifter leveren, regulerer kolesterol, demper betennelser og senker høyt blodtrykk. Virkestoffet i Gurkemeie heter curcumin, og pepper øker biotilgjengeligheten av dette virkestoffet med så mye som 2000%! På mange måter kan man si at denne suppa er den skikkelig helseboost for kroppen din. 

   

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Slik gjør du:

  Hell en halv til en liter beinkraft i en kjele og tilsett grønnsakene. Fryste grønnsaker er minst like gode som ferske, de er billige og bruker kortere tid på å bli ferdig da de ofte allerede er dampet. Ha laubærblad og oregano i kjelen. Vask og kutt en halv purreløk og surr i en panne med en goood klatt smør. Bruk ekte meierismør og ikke margarin eller planteoljer. Fett i moderate mengder er godt for kroppen, og er dessuten essensielt for opptak av næringsstoffer i tarmen. I denne suppa er det en mengde næringssoffer vi ønsker å ta opp, så ikke vær redd for fettet! Strø over litt salt, 1-2 ss med gurkemeie og så mye pepper du ønsker på purren og fres til den er gyllen. Ha purren i kjelen og la det hele stå og putre mens du holder på med andre ting. 

   

  Deretter: nyt!

   

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA


   

  Håper du har en fantastisk søndag, her i Oslo er det i alle fall fantastisk vær og vi skal kose oss med litt suppe til lunsj før vi skal ut og gå en tur i sola. Kos deg, og lad opp til en ny uke i morgen. <3

   

   

  snapchat: lisamalenee
  instagram: lisamalene.no
  mail: lisamaleneblogg@gmail.com

   

      

   

  #mat #suppe #gurkemeie #pepper #curcumin #helse #kosthold #underholdning 

   

      

 • 22.03.2017
 • Leverpâté med bacon og fargesprakende tilbehør

   

  Eller leverpostei som det heter på godt norsk!

  For en tid tilbake la jeg ut DENNE oppskrifta på hjemmelaget leverpostei,  som virkelig falt i smak her i hus. Siden jeg spiser lite brødmat bestemte jeg meg for å lage en middagsrett med posteien, og for å være ærlig så jeg for meg at dette kom til å bli en helt middelmådig middag. Ikke superbra, men ikke helt magisk heller, bare en helt ok middag. Men så feil kunne jeg ta, dette var uten og overdrive en av de beste middagene jeg har spist i hele mitt liv! 

   

  leverpostei hjemmelaget

   

  Som jeg skreiv i innlegget hvor du finner oppskriften på leverposteien, er jeg opptatt av bruken av hele dyret. Ser man tilbake på hvilken mat oldefar og oldemor spiste, og enda lenger bak, ser vi bruken av hele dyret i mye større grad enn vi gjør i dag. Kanskje mest fordi ressursene var begrensede og man måtte bruke det man hadde til det fulle, men de var nok litt mer bevisste enn vi er klar over. Alt muskler og kjøtt inneholder mye proteiner, så man skulle tro at å spise indrefilet er bra nok i seg selv, men fordi muskelkjøtt inneholder proteiner som innmat har mindre av og motsatt så får vi i oss et mye bredere spekter av aminosyrer, som kroppen vår har utrolig godt utbytte av. Dessuten inneholder innmat utrolig mye næring, blant annet vitamin A, jern, sink, selen og B12. 100 gram storfelever inneholder faktisk minst 50 ganger dagsbehovet av vitamin B12! 

   

  Som tilbehør har jeg ovnsbakt potet og pastinakk, stekt løk og paprika, rosenkål, fermenterte rødbeter og selvfølgelig bacon som topping på leverposteien. Rødbeter har jo en lang tradisjon som tilbehør til leverpostei, og hjemmelagde, fermenterte rødbeter har utrolig mange helsefordeler. Fermentering betyr kort og godt gjæring, og i matsammenheng så vil det si at vi bruker melkesyrebakterier, som vi er helt avhengige av for å ha en fordøyelse og fungerende tarm, til å konservere mat. Det er med andre ord en eldgammel konserveringsmåte, som er blitt brukt i tusenvis av år i hele verden, lenge før hermetisering, sylting og frysedisker var tilgjengelig. Fermentrete matvarer inneholder derfor melkesyrebakterier og enzymer som er svært gunstig for deg, og er i tillegg mye lettere å fordøye enn vanlig rå mat. Jeg syns også den syrlige smaken er supergod, og de syrlige rødbetene var helt himmelske sammen med leverposteien. 

   

  Hurra for tradisjonskost! 

   

  leverpostei hjemmelaget

  leverpostei hjemmelaget


   

  leverpostei hjemmelaget  leverpostei hjemmelaget

   

  Oslo er fantastisk flott og solfylt i dag, så siden jeg har fri skal jeg ta meg en tur ut. Først må jeg ta ut surdeigsbrødet som står i ovnen og nå dufter deilig nystekt brød i hele leiligheten, det skal få stå på benken og hvile til jeg kommer hjem igjen. Endelig surdeigsbrød igjen, så det blir nok en skive eller to med masse smør og deilig leverpostei til kveldsmat i dag! <3 

   

  Håper du får en flott dag i dag, beste ønsker fra  #mat #innmat #helse #kosthold #tradisjon #tradisjonskost #steinalderkost #lever #fermentering #grønnsaker #oslo 

   

   

   

  Kilder:
  https://nhi.no/sykdommer/blod/anemier/vitamin-b12-mangel/#heading-4

  http://legemiddelhandboka.no/Legemidler/?frid=Tk-04-blod-126

  http://www.matvaretabellen.no/lever-storfe-raa-03.122

 • 27.02.2017
 • Squashpasta med kremet linsesaus

   

   

  Åååkei, mandag. Jeg burde egentlig ikke klage, for jeg har jo vært i London i helgen!! Jeg føler meg så utrolig heldig som har mulighet til å reise, og denne turen var i tillegg kombinert bursdags- og julegave fra samboeren min. Det er ikke en selvfølge å kunne reise og få så fine gaver, og jeg er evig takknemlig! 

  Vi kom nesten akkurat hjem, og jeg må straks på jobb, så det ble en rask og enkel lunsj og middag til å ha med på jobb i dag. Maten lager nesten seg selv, smaker utrolig godt og har få ingredienser. Denne passer jo perfekt til kjøttfri mandag også!

   

  squash pasta zoodles med linsesaus vegan pasta carbonara

     squash pasta zoodles med linsesaus vegansk pasta carbonara

   

   

  "Zoodles" med kremet linsesaus

   eller Vegan Veggie Carbonara som jeg også kaller det!

   

  1 squash
  3 dl linser
  6 dl vann
  1 dl kokosmelk
  1 paprika
  1 stor løk
  1/2 ts muskatnøtt
  2 ts paprikakrydder
  2 ts spisskumin
  2 ts oregano

   

  Skyll linsene og kok opp med vannet. Hell over kokosmelk og muskatnøtt, og la småkoke til linsene er helt møre og grøtete. Kutt paprika og løk i terninger og stek sprø sammen med resten av krydderne i godt med smør eller kokosolje. Mens dette steker kan du bruke en spiraliser til å strimle squashen. 

   

  Supergodt, masse proteiner, raskt og enkelt!   squash pasta zoodles med linsesaus vegansk pasta carbonara

     squash pasta zoodles med linsesaus vegansk pasta carbonara

   

  Håper du har en flott mandag, og kanskje det blir en kjøttfri middag i dag? :) 

     #mat #matblogg #kjøttfri #mandag #kjøttfrimandag #squash #pasta #sunt #helse #vegetar #vegan #carbonara #ferie #langhelg #london #oslo #rawfood #råkost 

      

 • 23.02.2017
 • Aromatisk, hjemmelaget leverpostei

   

   

  God torsdag! I skrivende stund sitter jeg og spiser Fransk Kornbrød med hjemmelaga leverpostei på fra French bakery i mathallen i Oslo og drikker en kopp med Matcha latte som jeg fant oppskrift på hos Lykkebobla. Egentlig er jeg ikke så glad i brød, men brødene fra French bakey er av en helt egen klasse altså, spesielt med denne leverposteien på! Vi måtte kjøpe med et brød når vi var innom i går på jakt etter lever i ferskvaredisken, til en oppskrift som jeg har fått helt dilla på. Jeg har funnet ut at det er en mye større utfordring å få tak i innmat enn jeg trodde, og det er litt skremmende. Hvordan kan det ha seg at så bra mat er så lite attraktivt at man faktisk må leite, til og med i Oslo? Jeg tenker at forespørselen må opp! 

  Som du sikkert skjønner så fikk jeg tak i lever, og det ble leverpostei i går. Jeg har hatt lyst til å dele denne oppskriften så lenge, og endelig kommer den! 

   

  Hjemmelaget leverpostei innmat bruk hele dyret jernrik mat

   

  Hode til hale

  Lever og innmat generelt er en av tingene jeg er opptatt av å inkludere i kostholdet vårt i mye større grad enn det som er vanlig i dag. Som jeg da innledningsvis så var det faktisk vanskelig å finne lever, til og med i Oslo! Å sette lys på hode til hale-bevegelsen, som har fokus på bruken av hele dyret, er derfor viktig for meg. I dag er det filetene og de fine stykkene på dyret som er attraktive, mens mye utrolig god mat som f.eks. lever er et biprodukt. Derfor får man kjøpt innmat billig, og i tillegg er det utrolig sunt! Lever inneholder mye vitamin B12, jern, folat, kaluim, omega 3 og proteiner blant annet. Inntak av lever og annen innmat er bra fordi vi gir kroppen et bredere spekter av proteiner, aminosyrer som vi finner mindre av i vanlig muskelkjøtt finner vi mer av i innmat og motsatt. Et balansert inntak av begge deler er viktig! Dette visste forfedrene våre godt, etter mange år med å kun leve av det man har tilgjengelig og være avhengig av å bruke hele dyret. 

   

  Det er mange grunner til at jeg syns det er viktig å utnytte hele dyret, hvis man først skal spise dyr, og det skrev jeg et langt innlegg om forrige uke. Det kan du lese her: Dyrenes bønn. 

     Hjemmelaget leverpostei innmat bruk hele dyret jernrik mat

  Hjemmelaget leverpostei innmat bruk hele dyret jernrik mat

  Jeg trodde at leverpostei var vanskelig å lage, men det var tvert i mot veldig enkelt! Dette er noe alle klarer, og det tar ikke så lang tid, så sant man har en matprosessor tilgjengelig. Slik lager du den!

   

  Aromatisk, hjemmelaget leverpostei

  500 g. lever, jeg har brukt kanin og lam, begge ble gode
  200 g. annet kjøtt, jeg brukte svinenakke
  1 egg
  1 løk
  3 fedd hvitløk
  1-2 ts pepper
  1/2 ts allehånde
  1/2 ts nellik

   

  La leveren ligge i vann i ca. to timer. Kok opp en kjele med vann og ha leveren raskt i, ca. 1-2 minutter. Kutt kjøttet i terninger og ha i en foodprosessor sammen med resten av ingrediensene. Kjør til du har en glatt masse. Plassér røra i en smurt form, jeg brukte en brødform. 

  Det beste er å steke leverposteien i et vannbad. Jeg plasserte formen med røre i en ildfast form og fylte på vann etter jeg hadde plassert det hele på nest nederste rille i ovnen. Stekes i ca. 50 min på 175 grader. 

   

   

  Hjemmelaget leverpostei innmat bruk hele dyret jernrik mat

  Hjemmelaget leverpostei innmat bruk hele dyret jernrik mat

  Hjemmelaget leverpostei innmat bruk hele dyret jernrik mat

   

  Leverpostei er så genialt å ha i kjøleskapet, og denne leverposteien er den desidert beste jeg har spist noen gang. Leverposteien er like god å ha på brødskiva som den er å ha til middag eller maule hvis man er småfysen på noe godt. Jeg er rett og slett helt frelst, og kommer til å lage dette mye frammover! 

   

  Håper du har latt deg friste! 

     #mat #innmat #lever #hodetilhale #norgetrengerbonden #bonde #norge #leverpostei #hjemmelaget #godt #matblogg #helse #kosthold #vitamin 

   

 • 25.01.2017
 • Burrito med ostesaus og guacamole

   

   

  Nå er det vel på tide med en middagsrett igjen! Av og til er det faktisk på tide med en avveksling fra taco, og da er det perfekt å lage enchiladas, burrito eller liknende, bare det er meksikansk selvfølgelig. 

  Her er vegetarburrito med roasted vegetables, ostesaus og guacamole!

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Du trenger:

  Fyll:
  1 chili
  3 fedd hvitløk
  1 stor løk
  1 paprika
  1 boks bønner
  2 ts paprikakrydder
  2 ts cumin
  2 ts oregano

  1 dl ris eller quinoa 

  Ostesaus:
  1 ts hvetemel
  1 ts smør
  2-3 dl melk eller kokosmelk
  Valgfri mengde ost

  Guacamole
  1 stor avokado
  1 neve små tomater
  1/4 ts muskat
  1/2 ts pepper
  1/2 ts gurkemeie

  Og:
  Toltilla-lefser

   

  Hakk chili og hvitløk og frem litt i pannen. Del paprika og løk i strimler og stek sammen med chili og hvitløk. Tilsett bønner og krydder på slutten av steketiden. 

  Kok ris eller quinoa etter instruksjoner på pakken. Jeg kjøper quinoa i løsvekt, og bruker 1 dl quinoa og 2 dl vann. 

  Smelt smør og bland inn hvetemel. Hell over melk og la dette småkoke litt før du har i ost. Jeg brukte mozzarella og cheddar. 

  Mos avokadoen og ha i tomater delt i to. Tilsett krydder og rør godt. 

   

  Fyll tortillaen med burritofyll, saus og guacamole og topp med noe mer dersom du ønsker det.
  På toppen har jeg fermentert løk. <3

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

   

  Så. Da blir det vel burrito til middag i dag da? 

   

  Jeg har en nyhet også! Forrige uke bestilte jeg meg foodprosessor, og den kom i posten i dag! Jeg gleder meg skikkelig til å teste den ut, og dele mange nye oppskrifter med deg. 

   

  Fortsatt god lillelørdag! 

     #mat #burrito #meksikansk #onsdag #saus #vegetarmat #vegetar #kosthold 

   

   

   

   

 • 08.01.2017
 • Økonomisk lasagne! (vegansk)

   

   

  Nå er jo jeg i den alderen hvor man må begynne å innse at man faktisk er voksen. Noen hevder jo at de aldri blir voksne, og en vis mann jeg pleide å trene travhest sammen med fortalte meg en gang vi var ute og kjørte at definisjonen av å være voksen er at du sitter igjen med mindre penger etter julaften enn du hadde før jula. Selv om det var mest spøk så ligger det jo en sannhet i det, jula koster mye. 

   

  Uansett om du har lite eller mye penger, hvilken tid på året vi er i og hva annet du måtte ha av unnskyldninger, så er det viktig å få i seg nok mat og bra mat. Da jeg levde på lærlinglønn og hadde leilighet, bil og hest så lærte jeg en ting eller to om å være økonomisk. Jeg har jo alltid vært glad i mat, så å gjøre en downgrade på matfronten er uakseptabelt.

   

  I denne perioden i livet mitt måtte jeg ha noen krav til maten min.
  Den måtte være enkel å ta med meg i matbokser på grunn av all reisingen.
  Den måtte være mettende og energirik.
  Den måtte være billig.
  Den måtte selvfølgelig være sunn.
  Jeg måtte kunne lage nok til et helt fotballag hvis jeg skulle holde meg mett hele uken, med det aktivitetsnivået jeg hadde. 
  Og sist men ikke minst så måtte den smake supergodt, for å ikke bli lei å spise den samme retten mange dager på rad. 

  Jeg fant flere gode alternativer, men min favoritt ble og er fortsatt lasagne. 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Å ha det trangt på pengefronten er noe jeg tror de aller fleste har vært borti på et eller annet punkt i livet, og for de fleste studenter så er dette realiteten. Eller kanskje er motivet ditt for å kutte ned på matbudsjettet et helt annet, spare penger, oppussing av badet eller betale ned et lån? Nå får du svaret på hvordan du kan spise middag en hel uke for under 200 kr! 

   

  Økonomisk lasagne

  Her er det du trenger: 

  Til sammen koster disse varene 209,60 kr. Prisene jeg har brukt er fra kolonial.no, men hvis du undersøker litt på forhånd kan du finne produktene rimeligere andre steder. Jeg handler alltid på Coop Extra, hvor de blant annet har økologisk kokosmelk til 11,90 kr, frossen spinat til 9,90 kr og hakkede tomater til 4,90. Krydderne, med unntak av hvitløk og chili, handler jeg på innvandrerbutikker i Oslo, hvor posene koster ca. 12 kr. per. 

  Du bruker heller ikke opp alle ingrediensene du kjøper til lasagnen, så i virkeligheten er den enda billigere enn hva kvitteringen viser. 

  Jeg regnet meg frem til at min lasagne kostet ca. 80 kr!

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Slik gjør du:

  Tomatsausen:
  Hell 4 bokser hakkede tomater i en stor kjele. Kutt opp 4-5 gulrøtter og en hel paprika og ha det i kjelen sammen med en halv pose spinatblokker. La stå og småkoke. Kutt hvitløk og chili og fres litt i smør eller kokosolje (for vegansk versjon) før du tilsetter to store oppkuttede løk. Brun litt i pannen før du heller alt sammen med det andre i kjelen og har oppi resten av krydderne. Småkok til gulrøttene er møre og kjør det hele med en stavmikser o.l. Når du har en ferdig tomatsaus heller du oppi kidneybønnene, og hvis du vil ha i kjøtt kan du brune dette og ha i samtidig. 

  Sausen
  Kjør en hel boks kokosmelk og kikerter i en foodprosessor eller med stavmikseren. Jeg hadde også oppi en håndfull cashewnøtter som jeg hadde liggende igjen i skapet. 

  Start med å legge et lag med tomatsaus nederst i formen, hell over et lag hvit saus og legg på pastaplater. Jeg byttet ut et av lagene med pastaplater med skivet søtpotet, fordi jeg hadde en liggende som måtte brukes opp. Gjenta prosessen, jeg måtte bruke to former for å få brukt opp alt. Hvis du ikke skal ha en vegansk lasagne kan du toppe den med ost. 

  Sett formen(e) inn i ovnen på 200 grader i ca. 30-40 minutter. Mens den steker kan du lage i stand litt tilbehør. Noen bruker brød med smør ved siden av lasagne, jeg bruker å lage salat ved siden av. Jeg hadde ikke store utvalget nå, men litt grønnkål og avokado, fermenterte rødbeter og løk toppet med litt rømme gjorde susen. 

   

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Når lasagnen er avkjølt har jeg resten i matbokser og setter i kjøleskapet, og de kan også fryses. Nå har du superrask frokost, lunsj, middag eller kveldsmat tilgjengelig til enhver tid, og de er helt supre og røske med seg fra kjøleskapet hvis du har dårlig tid eller trenger mat raskt etter trening. 

  For Espen og meg holdt denne oppskriften i 4-5 dager, og vi spiste litt av den hver dag. Den falt virkelig i smak hos Espen, og jeg fikk streng beskjed om at det ikke måtte bli lenge til jeg laget dette igjen. Det er jeg helt enig i! 

   

  Håper det smaker, og at du nyter søndagen til det fulle med en god middag, enten du er i spare-modus eller ikke. Alt er mulig!

   

   

      

   

  #mat #lasagne #vegansk #vegetar #billig #økonomisk #pasta #fermentering #student #studentmat #middag #tips #underholdning

   

   

   

 • 20.12.2016
 • Langstidskokt svineknoke med fermentert tilbehør

   

  Siden første gang jeg smakte svineknoke har denne delen av grisen vært min favoritt. Vanligvis er jeg ikke så veldig fan av svinekjøtt, men svineknoke har alt. Den smelter i munnen samtidig som den har en fast konsistens. Den er saltet og røkt, som jeg elsker. Det er ren, uprosessert mat, og ikke minst så er den billig og du bidrar til bruken av hele dyret. 

  Denne svinkeknoka fant jeg i 40%-disken (som jeg er stor fan av) på Coop, den kostet meg 20 kr. 

   

  Svineknoke må jo være perfekt i dag, siden det er hode til hale-tirsdag,
  og det nærmer seg jul med stormskritt! 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Det er så enkelt at det nesten er skammelig, du skal helle vann til det dekker alt og la det putre ca. tre timer. Jeg bestemte meg for å prøve slowcookeren denne gangen, og satte innstillingene til 10 timer på low. Jeg skal love deg at resultatet ble nydelig! 

   

  Rotmos er laget med poteter, gulrot, kålrot, gulbete og selleri. De er kuttet i terninger og kokt til det er mørt, og med stavmikser sammen med et par ss kefir og ca 1 dl kraft jeg hadde stående i kjøleskapet. 

   

  Tilbehøret er sukkerfri hjemmelaget tyttebærgele med et hint av blåbær og fermentert rødbete. Rødbetene har nå stått siden august, og de blir bare bedre og bedre! Kombinasjonen av smakene denne tirsdagen ble overraskende godt! 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
   

   

  Vi har ikke internet om dagen, så det gjør det litt problematisk å få postet innleggene jeg ønsker. Jeg har nemlig et innlegg om sunnere julekaker jeg ønsket å få postet før jul, men det begynner jo dessverre å bli litt sent nå. Hvis vi er heldig så kommer det ut på torsdag, så får du i alle fall se hva slags søtsakprosjekter jeg har holdt på med i desember! 

   

  Nå må jeg løpe videre, fordi jeg skal på min første Hot Yoga time! Jeg gruer meg litt, fordi det er så mange som sier at det er uutholdelig varmt, og at det ikke er noe for dem, man mange andre elsker det. Har du prøvd hot yoga før? Fortell! 

   

  Følg meg gjerne på instagram: lisamalene.no og følg med meg på HiYoga sin juleutfordring! 

     #svineknoke #mat #julemat #jul #rotmos #mos #matprat #gris #fermentert #fermentering #rødbeter #tyttebær #sukkerfri #helse #tradisjon #husmannskost #gelatin #gele #hjemmelaget 

   


   

 • 06.12.2016
 • Hva gjør du med juicerestene?

   

   

  Etter å ha laget juice blir det mye grønnsaksrester. Dette er en av grunnene til at noen velger å ikke kjøpe seg juicer, og jeg er helt enig! Jeg er stor motstander av å kaste mat, fordi jeg syns det er respektløst og dyrt. Men siden jeg elsker juice, og syns det er en utrolig fin måte og få i seg næringsstoffer i de periodene jeg ikke er så flink til å spise grønnsaker, så juicer jeg uansett. Det finnes jo tross alt andre alternativer enn å kaste restene tankeløst i søpla! 

   

  Jeg jobber stadig vekk med å finne nye måter å bruke pulp på. I det siste har ikke kreativiteten vært helt på topp, og når ikke matlysten heller er der, så blir det lite gode idéer å dele med dere. Heldigvis har jeg noen retter jeg har laget mye tidligere, som krever lite innsats og planlegging for å gjennomføre. Jeg laget en av oppskriftene her om dagen, etter at jeg laget juice med gulrot, rødbete og brokkoli:

   

  Rødbeteburger med coleslaw og frisk salat! 

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Rødbeteburger:

  - Grønnsaksrester, jeg har pulp fra ca 5 gulrøtter, 4 rødbeter og en brokkoli. 
  - Revet squash og/eller moste kikerter, jeg brukte en 1/4 squash
  - 2 egg
  - Ønsket krydder, jeg brukte et par ts hjemmelaget tacokrydder. 

  Ikke bruk pulp fra frukt, det gir en bitter og rar smak til burgerene! 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Rør godt sammen og form burgere med hendene.

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Stek på 160 grader i ca. 30 minutter. 

  Mens de steker kan du lage en coleslaw av et par revede gulrøtter, revet kål, rømme og majones. Tilsett litt sitronsaft, salt, pepper og muskat. Jeg bruker også selvfølgelig masse salat ved siden av! Retten toppet jeg med bønnespirer og parmesan. Kjempegodt! 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Burgerene som ikke ble spist opp brukte jeg et par dager senere til å lage enchiladas. Jeg skar burgerene i strimler og la de i wraps med litt salsa og ost, toppet med nachos og ost over, inn i ovnen til osten er smeltet. Masse grønn salat ved siden av og avokado selvfølgelig. Yummi!

   

  Ønsker deg en fin tirsdag. <3 

      

   

   

   

 • 24.11.2016
 • Viltsuppe med elg og ovnsbakte poteter

   

  Som sagt tidligere så fikk vi ben av Elg som jeg kunne koke kraft på av stefaren min. Han elsker jakt, og det syns jeg er helt supert, for da kan jeg få viltkjøtt av dyr som har levd et fritt og naturlig liv, utelukkende på gress og mat fra naturen. Dette er bærekraftig, økologisk (selv om en elg ikke er Debiomerket, så ja, den er jo det i mine øyne), sunnere, dyrevennlig, kortreist og alt mulig av merkelapper med gode verdier man kan sette på et stykke kjøtt.

  Akkurat slik jeg liker det!

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Kjøttet som satt igjen på bena jeg skulle kokte kraft på har vi nå spist middag av i mange dager, tenk så mye godt kjøtt som ellers ville vært kastet! Denne suppen laget jeg på lagtidskokt kraft fra bena, 4 jordskokker, en halv blomkål, en stor løk og 7-8 passe store sjampinjonger. Løk og sopp brunet jeg først i pannen før jeg slang resten av ingrediensene i en kjele, fylte med vann til det toppet grønnsakene og lot det putre til grønnsakene var møre. Krydderet jeg brukte var sennepsfrø, muskat, pepper og bukkehornsfrø. Til slutt stavmikset jeg det sammen og tilsatte en boks kokosmelk.    

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Blomkål, elgkraft og sennepsfrø

   

  Potetene er strødd med olivenolje (for en gangs skyld, hadde ikke smør! krise!), pepper, oregano og rosmarin. Og litt salt da. 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
   

  Toppingen til suppen er par strimler fra det langtidskokte kjøttet fra kraftbena som jeg freset litt i en panne.   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Det er fullt mulig å bytte ut kokosmelk med matfløte, og du kan bruke akkurat hvilke grønnsaker du vil, men jeg syns det var godt med blomkål og jordskokk. Passet veldig fint til elg!

  Egentlig skulle det noen rosenkål sammen med potetene i ovnen, men det gikk i glemmeboken. Slikt skjer!


  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Denne suppen reddet i alle fall søndagen min, perfekt etter en lang dag! 

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
   

   

   

  Ønsker alle en fantastisk fin torsdag!

     #kortreist #elg #vilt #mat #helse #suppe #matblogg #underholdning #poteter #norgetrengerbonden #jordskokk #blomkål 

   

 • 18.11.2016
 • Langtidsstekt elg med ovnsbakte grønnsaker

   

  Forrige helg var Espen og jeg hjemme hos mamma og stefaren min, Tor, en tur. Tor er lidenskapelig opptatt av jakt (alle som jaker er vel det?!) og han har alltid masse kjøtt i fryseren. Vi fikk med så mye god mat hjem, i tillegg til benrester som jeg hadde "bestilt" før jakta startet i høst. Jeg er utrolig glad i viltkjøtt, både på grunn av smaken og det faktum at dyrene fôrer opp seg selv ute i det fri, utelukkende på gress og beite. Sunt, bærekraftig og bra for dyra! 

  Prosjektet denne uken har derfor vært å koke kraft på alle bena, og min slow cooker har gått i ett hele døgnet. Det var også mye kjøtt igjen på bena som jeg har plukket av, og det ble elgkjøtt til i alle fall fire-fem middager bare det. Kjøttet ble så mørt og godt! Nesten så jeg ville kalle det for "Pulled moose". 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Siden jeg skal jobbe hele helgen mens Espen er i Manchester med jobben, så blir ikke matlaging så høyt prioritert. Når jeg jobber shift så er det også veldig merkelig og lage middag før jobb! Jeg gjorde det derfor enkelt og laget en stor form med diverse grønnsaker jeg fant i kjøleskapet, helte over litt smeltet meierismør, inn i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter. Det er enkelt å bare fordele grønnsaker og kjøtt i fler matbokser og ha i kjøleskapet, så kan jeg raskt putte en i veska på vei til jobb eller varme opp her hjemme. Når jeg kommer hjem fra jobb klokken halv 12 i kveld, og skal opp igjen halv 7 i morgen tidlig så er det en superfin løsning for meg. :) 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Nå skal jeg kose meg litt her, med god mat og dandy blend før jeg må trave videre til jobb. Må forresten legge til at jeg kjøpte meg noe i går som jeg er skikkelig gira over, og gleder meg til å vise deg i løpet av helgen! Yay! 

   

  Håper du får en flott helg, og ikke må jobbe så mye som jeg skal. :) 
   

  God fredag!

      

   

  #mat #elg #godt #sunn #helse #økologisk #pulled #grønnsaker #mattips #helg #fredag #ernæring 

   

   

 • 15.11.2016
 • Fem middager med ÈN Coop smak forskjellen kylling

   

  Kylling har jo vært utrolig mye i media de siste årene, og det har ført til at industrien har gjort noen tiltak for å tilfredsstile forbrukernes krav. Narasin i fôret er en av tingene som skafte stor blest, og som ble tatt kraftig tak i av det ledende samvirke for kyllingproduksjon i Norge. Nortura sin besetning var Narasinfri et halv år før planen. Bra jobba! 

  Det er også mange andre ting vi forbrukere henger oss opp i. Dyrene skal ha lenger tid til å vokse, de skal ha stor plass til å løpe på, mange vil ha økologisk og så videre. Og det er utrolig fint, vi er bevisste forbrukere og vi ønsker å vite hva vi spiser og hvilket opphav det har. En av tre har til og med sagt i undersøkelser at de ønsker å betale mer for økologisk mat!  Hurray!

   

  Det er derfor jeg begynner å lure når jeg finner tre store og fine kyllinger som dette i "40%-disken" til Coop, mens hylla hvor first price-kyllingen befinner seg, fortsatt til til fullpris og enda lang holdbarhet, er nesten tom.  

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Coop lanserte i sommer et samarbeid med Den stolte hane og startet serien "Smak forskjellen"-kylling. Det er alle gårder fra Jæren som har til felles at de bruker et fôr med mindre energi, de har kort reisetid til slakteriet og færre fugler pr. kvadratmeter, de får 51 dager på seg til å vokse istedenfor 31, med mer. Les mer om den her!

  Den er ikke Debio-godkjent, altså ikke økologisk, men for meg så er ikke merkingen det viktigste. Det er et pluss om en et produkt er merket med en grønn logo som betyr at det er økologisk, men det er ikke det som betyr noe for meg, så lenge produktet er produsert på bakgrunn av verdier og tanker som er viktige for meg. Jeg bruker som regel å kjøpe Holtekylling! 

  Når det er sagt så må jeg legge til at jeg fortsatt syns denne kyllingen er for stor. Jeg mener, jeg fikk FEM middager av ÈN kylling! Det er ikke naturlig å ha denne tilveksten på hverken 31 eller 51 dager. Ikke en gang høner i voksen alder er naturlig så store. Vår iver etter mer og billigere mat går utover dyrevelferden, og også kvaliteten på maten. 

  Vi ønsker oss mat vi kan stå inne for og som vi til og med er villig til å bruke noen ekstra kroner på, og allikevel så finner vi denne nydelige fuglen i hyllen for mat som snart går ut på dato og er på nippet til å bli kastet! Altså, vi har et kjøttforbruk som ikke ligner grisen, og som på lang sikt ikke kommer til å gå opp i opp. Det er ikke bærekraftig for hverken miljøet eller hele kjøttindustrien, det er ikke bra for folkehelsen eller dyrevelferden. Å produsere økologisk, eller i det mindre tilnærmet økologisk, er dyrere og krever mer ressurser. Vi kan ikke bare være villig til å kjempe for bedre dyrevelferd og folkehelse gjennom engasjement, for så å tenke på lommeboken etterpå. Det finnes ikke bærekraftig. En bonde kan ikke leve på engasjement fra media. 

   

  Vi må være villig til å betale den prisen. Fysisk. I butikken.   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Hode til hale-bevegelsen

  Det var utløp for litt frustrasjon, og om det ikke er godt for noe annet, så fikk jeg i alle fall en veldig god kylling til 40% forrige uke. Den ble grunnlaget for hele fem middager, og og det vil jeg si er ganske god uttelling for pengene. Det er mange fordeler med å tilberede en hel kylling i forhold til å spise bare fileten eller låret.

   

  • Jo mer av dyret vi bruker, jo mindre går til spille.
  • Vi får variert kjøtt med et bredere utvalg av næringsstoffer.
  • Det er sunt å spise rene råvarer og koke kraft. 
  • Det er billigere og mye mer klimavennlig. 
  • Det er husmannskost på høyt nivå.
  • Det er bærekraftig.
  • Det åpner muligheten til å vise dyret respekt og gjør at vi må ta mindre avstand til at maten vår har vært et levende dyr med egne meninger og følelser.
  • Det er respekt for bonden og den harde og viktige jobben han gjør hver eneste dag for at du skal få spise god kvalitetsmat. 

   

  Dette og mange fler grunner finnes det for å følge den nye trenden "hode-til-hale-bevegelsen". Det inkluderer altså bruk av hele dyret, alt fra fileten til innmat og benrester. Dette er verdier jeg har brent for lenge, men visste ikke at det hadde blitt trendy før jeg leste det på bloggen til Sara Lossius, og jeg har i ettertid leste mye mer om temaet. Du kan finne blogginnlegget til Sara ved å trykke her, og jeg anbefaler virkelig å lese det.  Jeg kan ikke annet enn å juble!   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Jeg liker å tilberede kjøtt i min Crock Pot som jeg fikk av Espen til jul i fjor. Denne gangen skviset jeg saft fra en sitron over fuglen og puttet oppi båter fra en hel klementin. Jeg krydret med masse dill og pepper, og satte slow cookeren på Low og 8 timer før jeg la meg. Dagen etter hadde jeg perfekt kylling som holdt til hele 5 måltider!   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Fem middager av en stor kylling: 

  1. Den klassiske: kylling, ris og bearnaise
  Med en gang kyllingen var ferdig, kokte vi ris og lagde bearnaisesaus med kraften fra tilberedningen som base. Kraften inneholdt masse fint fett og smak fra kyllingen og gelatin, fordi den ble helt stiv i kjøleskapet. En stor, grønn salat ved siden av toppet det hele. Denne uken jobbet vi sen vakt begge to, så dette ble en slags sen lunsj/tidlig middag. 

   

  2. Restemat til lunsj
  Vi passet på å lage mye tilbehør til forrige måltid, slik at vi kunne lage oss en matboks hver å ta med til middag på jobb den samme dagen. 

   

  3. Rensking av skrog og kraftkoking
  Før jeg la restene av skroget til koking for å lage kraft, plukket jeg det helt rent for kjøtt og la i en matboks som ble nesten helt full. Dette kjøttet er det beste syns jeg, for det er helt mørt og har masse smak fra bena. Dette kjøttet ble middag en dag jeg ikke hadde noe overskudd til å lage mat, hvor jeg gikk på butikken og kjøpte Hoff søtpotetfries, freste kyllingen raskt i pannen og dynket det hele med brokkolispirer. 

   

  4. Suppe laget på ekte kraft
  Jeg kjøpte et gresskar og brukte siste rest av grønnsaker som synger på siste verset nede i grønnsaksskuffen i kjøleskapet. Kraften som jeg kokte i 2 døgn i slow cookeren brukte jeg som base, kuttet grønnsakene i terninger og hadde oppi gryten, et par never linser for å få mer proteiner, en boks kokosmelk for å få nok fett, bedre konsistens og rundere smak, koker til grønnsakene er møre og stavmikser. Kraft er veldig enkelt, hell vann over bena så det dekker, gi det et raskt oppkok og la det småputre lenge. Jo lenger jo bedre. Kraft inneholder blant annet kollagen og gelatin (kokt kollagen) som er et av kroppens viktigste byggestener og her en rekke helsefordeler. 

   

  5. Pulled kyllingbryst med avokado, ost og ris
  Siden låret og det andre kjøttet går først fordi jeg syns det smaker bedre og er mye saftigere, hadde vi fortsatt igjen en av filetene på kyllingen når jeg kom hjem fra jobb i går. Altså brystet. Jeg rev opp kjøttet med to gafler og smeltet ost over kyllingen og risen. Med litt avokado og fermentert ketchup så ble det redningen min etter en litt for hard mandag. 


   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Kraftkoking på gang

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Gresskarsuppe laget av kyllingkraft


  Det å ha en slow cooker er ikke noe must! 
  Det går like fint å sette den i en ildfast form og inn i ovnen på 60-70 grader i noen timer. Du kan bruke steketermometer hvis du vil, kyllingen bør nå 65 grader og hvile lenge før du skjærer i den. 

   

  Skal du velge pølser eller rene råvarer denne uken? 

      

   

  #kylling #mat #økologisk #coop #dyrevelferd #hodetilhale #headtotail #etikk #suppe #kraft #gelatin #kollagen #hverdag #økonomi 
   

 • 14.11.2016
 • Raw & vegan carbonara med kun 3 ingredienser

   

  Det er mandag!
  For mange vil det si den kjøttfrie dagen i uken. Kjøttfri mandag er et raskt voksende fenomen, og jeg syns det er en god trend. Selv om jeg ikke er for å kutte kjøtt fra kosten 100%, så er kjøttfri mandag en god start for å kunne kutte forbruket betraktelig. 

   

  Denne ukens kjøttfrie mandag er billig, mettende, enkel, sunn og proteinrik!
  Retten er inspirert av pasta carbonara, men pastaen er byttet ut med strimlet squash og ostesauen inneholder nesten bare linser. Den er så enkel og billig å lage, og best av alt så er det samtidig sunt og mettende! Alt du trenger er squash, linser og kokosmelk eller annen melk. Strimlet squash trenger heller ingen annen tilberedning, så "pastaen" er rawfood, selvom sausen ikke er det. Kjempefint for meg og mange fler som syns det kan være litt vanskelig og spise nok rå mat.  Linser inneholder også masse proteiner og kostfiber som gjør at det metter godt. Sammen med fett fra kokosmelk er dette et fullverdig måltid. 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  En squash koster maks 20 kr
  En boks økologisk kokosmelk fra coop koster 12 kr
  En boks røde linser fra gogreen koster 30 kr, 
  men fåes mye billigere på en innvendrerbutikk f.eks. 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
   

   

  Zoodles med carbonarasaus! 
  I dag valgte jeg også å bruke en agurk i zoodlesene mine, som jeg liker å kalle det, men det ble litt mye vann så jeg vil ikke anbefale deg å bruke agurk. Vanligvis bruker jeg kokosmelk i sausen, fordi det gir en nydelig kremet konsistens og smak, men min nærbutikk hadde i dag 40% på helmelk pga. dato, så jeg valgte å støtte oppunder en av mine større verdier og hjelpe samfunnet med å kaste mindre mat. 

  Vegetardag
  Jeg har også lenge hatt lyst til å prøve Coop extra sin serie "Vegetardag" som ble lansert i høst, så jeg tok med en pakke "Pulled" fra butikken. Min tanke var at den kunne passe godt som topping på carbonara-retten, og det stemte godt! Jeg vil derimot ikke anbefale og bruke barbequesausen som fulgte med i pakken, det kan nesten defineres flytende sukker! Jeg krydret den selv med litt hjemmelaget tacokrydder.  Produktene baserer seg på erteprotein, noe jeg syns er superflott, fordi det blir brukt soya i det fleste vegetarprodukter. Jeg prøver å unngå soya, og det finnes en rekke grunner til det. Du kan lese veldig mye om Soya her! 

  Denne vil jeg helt klart anbefale deg hvis ikke økonomi er et tema!
  Kjempegod syns jeg. 

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

   

  Oppskrift:
  Strimle squashen eller kok pasta hvis du heller ønsker å bruke det. Jeg brukte en gang stekte potetbiter, det var også veldig godt! Du kan bruke hva du vil, og grønnsakspasta er sikkert fint å bruke til barn. Men jeg prøver å spise mer rå mat, og da er zoodles perfekt!
   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Skyll linsene og kok de til de er helt møre. Jeg pleier å gi de et rast oppkok, før jeg setter ned varmen og lar de småputre i rundt 15 minutter. Pass på å etterfylle med vann hvis det koker tomt for vann! Det kan være lurt å bruke lokk. Når linsene er helt møre tilsetter jeg en dæsj med kokosmelk og litt pepper og muskatnøtt. Du kan også tilsette ost hvis du skulle ønske det, det smaker veldig godt i denne sausen! 

  Rør squashen inn i sausen. Vel bekomme! 

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Vegetarkjøttet varmet jeg bare noen minutter i pannen og strødde over. 

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   


  OLYMPUS DIGITAL CAMERA


  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
   

  I mitt repertoar så var egentlig denne "sausen" en linsestuing.
  Det er akkurat samme oppskrift, men jeg lager den litt tykkere, og lager noe godt å ha som topping. Som regel er toppingen sprøstekt løk og kikerter krydret med tandoorikrydder, veldig mettende og godt!

  Så da har du altså to middager med samme oppskrift, og begge er megagode syns jeg!

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Håper du får en flott uke!

      

  #kjøttfri #kjøttfrimandag #mandag #vegetar #vegansk #kokosmelk #linser #sunt #mat #billig #økonomisk #enkelmat #pasta #carbonara #kikerter #squash #coop #vegetardag #protein

   

   

   

   

 • 11.11.2016
 • Lisas sunnere taco! Fire enkle tips.

   

   

  Fredagstacoen er godt etablert i mange norske hjem. 
  Det syns jeg er superbra! Taco gir kroppen litt av alt, karbohydrater, proteiner og fett, og ikke minst et bredt utvalg av fargerike grønnsaker.
  Akkurat slik kroppen vår liker det!

  Enkel hverdags-tacowrap med fargerik salat, mye spirer, seterrømme, fermentert ketchup og tacokrydrede hjerter


   

  Hos oss er taco nærmest blitt rutine.
  Vi har begge våre favoritter og "must's" til tacoen, og siden jeg er skrudd sammen slik jeg er så har jeg alltid et behov for å modifisere. På denne måten er tacoen under stadig utvikling, og jeg tror nok ikke jeg er alene om det. For meg er taco for fem år siden knapt det samme som det er i dag. Om jeg ikke trodde det kunne bli noe bedre da, så tror jeg i alle fall ikke det nå! Det samme tenker jeg sikkert om fem nye år. Taco4ever! 

  Taco er ikke lik hos noen. Men min er kanskje litt mer utenom det vanlige enn andre sin? Det er i alle fall ikke uvanlig å få kommenterer som "Hvorfor skal du bytte ut det som er sunt, med noe endre sunnere? Det er da sunt!" Jeg har ikke noe annet svar på det enn... hvorfor ikke? 

   

  Her er mine beste tips for å gjøre tacoen enda bedre og enda sunnere! 

   

  1. Salaten

  Den meste solgte salaten i Norge er Isbergsalat. Ikke noe dumt i det, Isbergsalat er sunt. Men det er slik at jo mindre farge en grønnsak har, jo mindre næringsstoffer inneholder den. Til sammenligning så inneholder Isbergsalaten 1 gram kostfiber, 32 % vitamin K og 18 % folat mens grønnkål inneholder nesten 4 gram kostfiber, 3,3 gram protein, 55% vitamin A, 938% vitamin K, 150% vitamin C, 26% kalium, 150% kobber, listen er lang, trenger jeg å fortsette? 

  (Tallene er "andel av referanseverdi": Referanseverdien for vitaminer og mineraler er satt i Matinformasjonsforskriften. Disse tallene tar ikke hensyn til kjønn, alder eller annet, og de har ingenting med Helsedirektoratets ernæringsanbefalinger å gjøre. Det er kun lov til å oppgi mengden vitaminer og mineraler i en vare dersom mengden per 100 g overstiger 15 % av referanseverdien.  Når det er over 15 % i en vare, har det en helseeffekt i kroppen.
  Kilde: Matvaretabellen 2014) 

   

  Når jeg går i butikken, så ser jeg etter de grønnsakene med mest farge. 
  Du kan lett søke opp de aller fleste grønnsaker og næringsinnholdet på bama.no. 

  Her er mine salat-favoritter!

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Grønnkål
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Nyoppdagelse, svartkål!   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Spinat!


  Start gjerne med å blande inn en av typene du kunne tenke deg, med salaten du vanligvis bruker. Andre typer som er fine å bruke er rød lollosalat, ruccola og romanosalat. 

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Deilig salatbolle, med alle mine 3 favoritter!

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

   

  2. Krydder

  Krydder er alfa og omega i matlaging, og spesielt i taco! Jeg liker å blande tacokrydderet mitt selv, fordi jeg kan få akkurat de smakene jeg vil, minus alt sukker, salt, ++ som lurer seg i ferdigblandinger i tacohylla på matbutikken. Jeg blander mye om gangen, slik at jeg kan ha det klart i et glass stående i hylla!

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Det fine med å blande selv er at man kan få mer av de smakene man liker best! Noen krydder er helt essensielle for å få den velkjente, aromatiske tacosmaken.

  For meg er de viktigste:
  - Spisskummin/kumin. Du vil kjenne igjen lukten med en gang du åpner beholderen til krydderet!
  - Paprika
  - Chilipulver og/eller chiliflakes
  - Oregano

  Andre kryddere du kan prøve deg frem med er:
  - Hvitløkpulver
  - Løkpulver
  - Sellerisalt
  - Nellik
  - Allehånde
  - Cayennepepper
  - Pepper
  - Muskat 
  - Kardemomme

  Jeg bruker som regel en spiseskje av alle overnevnte, og litt mer av favorittene øverst. Kumin er spesielt viktig for å få den velkjente tacosmaken. 

  I tillegg liker jeg å bruke Gurkemeie, fordi krydderet har en rekke helsefordeler. Blant annet kan det hjelpe på fordøyelsen, tarmhelsen din og lindre mageplager, den er betennelsesdempende og kan forebygge uønsket sopp og bakterievekst, kan være godt for hud, rense blodet, redusere kolesterol, listen er så lang. Virkestoffet i gurkemeie heter curcumin, og i kombinasjon med pepper kan effekten økes med 2000%. 


  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Det kan kanskje virke litt dyrere å kjøpe så mange krydder i forhold til en 3-pakk med tacokrydder. Men når du får blandet alt sammen, så sitter du igjen med mye mer krydder enn du ville fått i noen en ferdigposer fra butikken! 


  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   


  3. Kjøttet

  Veganisme eller vegetar er jo skikkelig trendy om dagen. Men for min egen del så tror jeg ikke å kutte forbruket helt er veien å gå. Det er mange som spør meg om jeg er veganer, men det er jeg ikke. Jeg liker derimot å kalle meg selv en bevisst forbruker. Det er mange grunner til valgene jeg tar når det kommer til kjøtt, men de viktigste grunnene for min del er dyrevelferd og helse. Jeg har i tankene et lengre innlegg om kjøtt og andre animalske produkter, fordi dette er et av mine større interessefelt. I mellomtiden er dette mitt beste tacokjøtt-tips:

  Gjem grønnsaker i kjøttet!
  Jeg er så glad i dette, fordi det gjør kjøttet sunnere, billigere, det varer lenger og til fler mennesker. Istedenfor å steke to pakker karbonadedeig, så har vi i masse grønnsaker og bruker bare en pakke. Det halverer faktisk kjøttforbruket, gir deg bedre helse og bedre råd og større mulighet til å være bevisst på produktene du kjøper, som gir bedre dyrevelferd og bedre betalt til bonden. Det er også en fin måte å få brukt opp reste-grønnsaker du har i kjøleskapet som snart synger på siste verset uansett. Win-Win-Win!

  Kutt ønsket mengde forskjellige grønnsaker i små biter og fres i smør før du heller over kjøttet. I taco er det jo så mye smak i krydderet man bruker, at det døyver helt ned smaken av grønnsaker. Man kan velge å tilsette bare 10% grønnsaker, eller om vi ofte gjør, nesten over 50% grønnsaker i kjøttet. 

  Mine yndlinger i tacokjøttet er
  - Løk, masse løk! 
  - Hvitløk
  - Paprika
  - Bønner, kikerter og andre belgvekster 

  Alle grønnsaker kan brukes, her er det i tillegg et par gulrøtter og en polkabete som var til overs fra en annen middag. 


  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  Helte til slutt over en boks med bønner, det er både proteinrikt og fyller ut kjøttet en hel del!
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

   

  4. Lag din egen salsa!

  Jeg vil anbefale deg å lage så mye du kan kan selv istedenfor å kjøpe det ferdig på butikken. 
  Det er billigere, du kan ha i akkurat det du vil, det er mye sunnere og du slipper alle konserveringsmidler, sukker osv som de blander inn. Salsa tar jo dessuten så kort tid å lage selv! 

  Hakk bare opp grønnsakene du syns er best, tilsett en boks hakkede tomater, rør rundt og ferdig. 

  I denne brukte jeg en boks hakkede tomater, en løk, to rødløk, et par fedd hvitløk, lett ferskt basilikum og koriander, purreløk, chili, jalapenos og krydret med pepper, gurkemeie, kumin og litt salt. Easypeasy! 

  Til slutt rørte jeg inn en teskje med fermentert ketchup, fordi jeg ville at denne skulle fermenteres. Det måte jo prøves det også, og resultatet ble mye bedre enn jeg hadde trodd! Glasset på nesten en liter ble tomt på under en uke, og det ble brukt på alt mulig. Fordelen med å fermentere ting som dette er at bakteriene lever av sukker og stivelse, dermed blir en del av sukkeret brutt ned og du får mindre blodsukkerstigning og den blir sunnere. Det er jo mye fruktsukker i tomatene f.eks. Melkesyrebakteriene og enzymene som dannes er gunstige for tarmen og fordøyelsen din, som også er en av de mannge grunnene til at du burde spise fermentert mat. Har du ikke en startkultur kan du bruke en ss upasteurisert eplecidereddik. 

   

   

   

  For å fatte meg i korthet har jeg nå tatt med de fire tingene jeg syns er mest viktig. 
  Andre ting jeg liker å gjøre er å kutte ut osten, fylle på med spirer, bytte ut de vanlige lefsene med fullkorn-lefser og bytte ut lettrømmen med seterrømme. Jeg er ganske opptatt av at vi burde spise så lite som mulig raske karbohydrater og ikke konsumere så mye lette melkeprodukter som vi gjør. Med mindre det er i kombinasjon med mye karbohydrater og lite bevegelse så er ikke mettet fett farlig, og melkeprodukter som inneholder melkefettet er mye sunnere og øker opptaket av næring. 

  Jeg må også legge til min egen "must have" når det kommer til taco, som altså er bare helt magisk. Knus litt Mexican Fiesta over tacoen. Ja, potetgullet. Det høres kanskje rart ut, men jeg lover deg, bare prøv. 

   

  Jeg hørte Børge Fagerli si "Jo mer mennesket tukler med maten, jo mer tukler maten med mennesket", og akkurat den setningen tenker jeg ofte på når jeg er ute og handler, og det påvirker i stor grad hvilke produkter jeg velger å kjøpe og hvilke produkter jeg ikke en gang vier en tanke. 

   

  Håper alle får en fantastisk helg, at minst ett av tipsene ga deg noen nye og fristende idéer 
  til middagen i kveld, slik at du kan kose deg stort med din litt sunnere taco i kveld!

   

   

  Kyllingtaco med spirer, seterrømme, grønnkål og fermentert løk!

   

  God fredag. :*
   

  #taco #fredag #helg #fermentering #salsa #salat #grønnkål #kjøtt #dyrevelferd #etikk #samfunn #mat #sunt #godt.no #matblogg

   

 • 01.11.2016
 • Deilig kyllingsuppe laget på ekte kraft

   

  Det er skikkelig kald høstluft i Oslo nå, og flere steder i landet snør det! 
  Det finne ikke noe bedre enn å krype under pleddet med en kopp te
  og en stor bolle med varm suppe på slike dager. 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  I forbindelse med hode-til-hale bevegelsen, tenkte jeg å slenge meg på Sara Lossius
  og lage hode-til-hale oppskrifter på tirsdager. 

  Forrige tirsdag kjøpe jeg en hel kylling fra Stangekylling, og tilbredte 7 timer i
  slowcookeren. Det ble igjen litt kjøtt og et helt kyllingskrog. Skroget la jeg i
  en kjele og fylte med vann til det dekket,så lot jeg det småputre i 2 døgn etter
  et raskt oppkok. Derfor hadde jeg nå deilig, næringsrik kraft å bruke som en
  god base for min kyllingsuppe. 

   

  Ingredienser: 

  - Jeg brukte omtrent en liter kraft,
    men du kan bruke buljong eller krydder. 
  - Et eple
  - En polkabete
  - En stor potet
  - En stor løk
  - Ingefær
  - Gurkemeie
  - Hvitløk
  - En boks kikerter
  - En boks kokosmelk
  - Rester fra kyllingmiddag

  Suppe er så enkelt! 
  I all sin enkelthet så er det bare å slenge alle ingrediensene i en kjele og vente. 


  Du kan velge å gjøre som meg, jeg brukte spiralizeren på alle grønnsakene, 
  men et rivjern eller kniv og kutt de i biter gjør samme nytte.
  Ha det i kjelen sammen kraften. 

  Jeg bruner alltid løk, hvitløk, gurkemeie og ingefær litt i pannen
  før jeg hiver det oppi med det andre, men det er ingen must.
  Jeg liker bare ikke den markante løksmaken av rå løk. 

  Ha i kylling, kikerter,  kokosmelk og fyll på med vann
  så det blir akkurat så tykk som du vil ha den. 
  Krydre med det du liker, jeg brukte litt indisk masalakrydder,
  pepper, koriander, oregano og kardemomme. 

  La det hele småputre til grønnsakene er møre. 

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Litt sprøstekt bacon og sopp til topping. Og Espen er glad i hvitløk, så han dynket
  likeså godt suppen med det. 

   

   

  Kraft er en så fin ingrediens i mat! 
  Langtidskokt kraft er svært næringsrikt, og inneholder mye proteiner,
  blandt annet collagen,som er kroppens viktigste byggesten.
  Det gir vakker hud og sterkere negler og hår. Det inneholder vitaminer
  og mineraler, blandt annet kalsium som er viktig for sterkt skjelett. 
  Kraft er også supert for god tarmhelse på grunn av enzymene det inneholder. 
  Det kan gi deg mindre oppblåst mage og kanskje også bedre nattesøvnen din!  

  Jeg anbefaler alle å koke kraft! 
  Jeg liker best kyllingkraft fordi det har en mild smak, 
  men kraft av storfe eller elg er fantastisk å bruke som base i brun saus. 
  Ikke minst handler dette om å ta i bruk hele dyret når vi lager mat, 
  det er en skam å kaste så mye bein som kan bli til en så næringsrik supermat! 

   

  Håper du har en flott tirsdag!

      

  #mat #kylling #suppe

   

  Om meg

  Lisa Malene

  Bli med inn i min helseverden hvor vi deler interesse for en lykkeligere kropp, glade dyr og en frisk planet. Jeg studerer Kostholdsveileder TMS og elsker å dele av min interesse. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med deg og fortsette ferden videre på vår helsereise sammen! Kontakt/samarbeid: lisamaleneblogg@gmail.com

  Søk i bloggen

  Kategorier  Arkiv
  Bloggdesign

  Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no