hits

Lisa Malene

- Helse / Livsstil / Milj -
  • 23.08.2018
  • Hva er fermentert drikke?

    Jeg eeelsker fermentert drikke! Det er stt og syrlig og inneholder kullsyre, nesten som brus. Jeg har faktisk nesten ikke drukket brus siden jeg startet med lage fermentert drikke, det er en veldig god erstatning for brus og i tillegg mye sunnere!

    Fermentert drikke inneholder levende probiotika (melkesyrebakterier), organiske syrer, gjr og enzymer, det er lekende lett lage og det finnes uendelig mange varianter av bde type og smak. Det er egentlig fantasien som setter grenser!

    kombucha
    Kombucha med bringebr

     

     

    Fermenterte drikker er veldig i vinden for tiden men er uansett ikke noe nytt, kineserene startet med fermentert drikke for ca. 5000 r siden til medisinsk bruk og alle verdensdeler har sine egne oppskrifter som har gtt i arv i generasjoner. Noen tillegger fermentert drikke nrmest magiske egenskaper ved at det visstnok helbreder sykdom og mange med fordyelsesproblemer kan fortelle at de opplever f et helt nytt liv. Forskningen er ikke utelukkende enig i alt dette, og selv vil jeg ikke pst at fermentert drikke kommer til endre livet ditt, men bytte ut brus med fermentert drikke kan allikevel anbefales. Ogs smaker det jo s godt!

    Fermentering er en prossess som kalles melkesyregjring. Det er en prossess hvor sukker gjres og lager alkohol, hvor alkoholen igjen brytes ned til organiske syrer ved hjelp av melkesyrebakterier. Sukkeret som brukes kan vre for eksempel vanlig rrsukker, fra fersk frukt eller honning. 

     

    jun
    Jun med aprikos og mynteblader

     

     

    De vanligste fermenterte drikkene er kombucha, jun og vannkefir. Disse kan du lage hjemme selv p kjkkenbenken, og du kan tilsette frukter og br for f din favorittsmak! Jeg skal etterhvert dele oppskrift p alle tre, s kanskje du kan prve selv? Mange velger uansett kjpe ferdige produkter, og det norske markedet begynner etterhvert f et strre utvalg. Noen norske merker er Raastad Kombucha, Surf Kombucha, Tibi-drikk og UR har kombucha p tappekran

    Organiske syrer, enzymer og melkesyrebakterier skal sttte fordyelsen og mange erfarer f en mye bedre og fungerende mage etter at de har startet med fermentert drikke. Det er allikevel noen som opplever kvalme, hodepine og magesmerter. Dette er gjerne personer med nedsatt immunforsvar eller ubalanser i fordyelsen, og jeg vil anbefale alle som aldri har smakt fermentert drikke fr og starte med en liten slurk for teste kroppens reaksjon. De fleste vil ikke merke noen reaksjon, men de som opplever fle seg uvel br starte med sm mengder. Start med 1-2 spiseskjeer om dagen og k mengden sakte. Gravide og ammende skal ikke starte med fermentert drikke dersom kroppen ikke er vant med det fra fr. 

    tepache
    Tepache, fermentert ananasdrikk med kanel og nellik

     

     

    Selv drikker jeg fermenter drikke nesten daglig, og min favoritt er definitivt vannkefir med bringebr. Jeg har ogs testet noe som heter Tapache, som er en mexicansk variant laget med ananas og varmende krydder som jeg virkelig digget! 

    Har du smakt noen fermenterte drikker? Hvilken er din favoritt og lager du den selv? :D 

     

     

    2 Kommentarer skjul

    Thea

    29.08.2018 kl. 19:22
    Hei!

    For ein flott blogg du har, kom over den etter artikkelen om nttesmr p vektklubb. Vannkefir er S godt! S bra at du slr eit slag for fermentering.

    Eg har eit sprsml om den oppskrifta p nttesmr, og det er kor lang holdbarhet det har? Kan feittet harskne? Vurderer lage ein del spiselige julepresangar i r, og tenkte at nttesmr kunne vere eit fint innslag i pakka. Br nttesmret st kaldt eller er det greitt at det str i romtemperatur? Og gr det greitt lage nttesmr med valntter?

    Gler meg til lese meir p bloggen din! :-)

    Lisa Malene

    10.09.2018 kl. 17:26
    Thea: Hei! S hyggelig hre fra deg, og utrolig moro at du liker bloggen min!

    Nttesmret har ganske lang holdbarhetstid, jeg vet dessverre ikke hvor lenge. Saltet er med fungere som konservering i tillegg til smaksforsterker, og ekte nttesmr som du kjper p butikken inneholder heller ikke noe annet enn kun ntter og salt, og de kan st i butikkhylla ganske lenge!

    Jeg oppbevarer mine i kjleskapet, bare for vre p den sikre siden. Nttesmr er perfekt som julegaver! Du kan bruke alle slags ntter, ogs valntter. F.eks. Tahini er jo laget av sesamfr, s du kan lage det med mye forskjellig.

    Hper du har en fin uke!

    Skriv en ny kommentar

    Om meg

    Lisa Malene

    Bli med inn i min helseverden hvor vi deler interesse for en lykkeligere kropp, glade dyr og en frisk planet. Jeg studerer Kostholdsveileder TMS og elsker dele av min interesse. Jeg gleder meg til bli bedre kjent med deg og fortsette ferden videre p vr helsereise sammen! Kontakt/samarbeid: lisamaleneblogg@gmail.com

    Sk i bloggen

    Kategorier




    Bloggdesign

    Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no