Gelégodteriet kroppen din elsker!

 

 

Du husker i “gamledager” da vi var små og bekymringsløse, spiste godis og gelé på barnebursdager og det værste som kunne skje var at mamma eller pappa kom for å hente oss? Innerst inne skulle du kanskje ønske du fortsatt var ti år, spesielt på forfallsdatoen til huslånet. Du kommer aldri til å være ti igjen, men med gelégodteri kan du i alle fall late som, og det med god grunn og god samvittighet! 

Gelatin har nemlig en rekke helsefordeler, og mange går så langt som å kalle det supermat. Gelatin er kokt kollagen. Kollagen er et protein og er en av de viktigste byggestenene vi har i kroppen vår. Det finnes ikke så mye kollagen i kjøtt og det utvinnes ofte av hud eller bein, så inntak av kollagen/gelatin er viktig for å få i oss et bredere og mer balansert spekter av aminosyrer. Inntak av kollagen har en rekke helsefordeler, blant annet ren og myk hud, sterke negler og hår, betennelsesdempende, heler og bedrer ledd og leddsmerter og styrker skjelettet. Du kan lese mer om det i denne artikkelen som er skrevet av Helene Ragnhild. 

 

Det morsomme med gelatin er at det ikke har noen smak, og du kan bruke det til å lage så mye forskjellig! Du kan velge smaker helt selv og i motsetning til butikk-kjøpt gelé vet du akkurat hva som er tilsatt og hvor mye sukker den inneholder. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå har jeg prøvd mye forskjellig, og denne gangen ble det geléhjerter laget av kombucha! 

 

Kombucha er fermentert svart te og i tillegg til å smake himmelsk av syrlig te og bær inneholder det mengder med gode bakterier og enzymer som er med å hjelpe magen og tarmen til en bedre fordøyelse og helse. Personer som sliter med tarmsykdommer som for eksempel lekk tarm (IBS) eller Crohns kan ha stor fordel av å innta fermentert mat og drikke. Jeg har skrevet litt kort om kombucha her, og skal skrive litt mer utdypende om det etter hvert. 

 

Gelégodteri med kombucha

Du trenger
Gelatin i løsvekt
Kokende vann
En halv liter Kombucha eller annen væske med god smak

 

Slik gjør du
Ha 2-3 ss med gelatin i en liten beholder og hell over ca. 1 dl varmt vann. Vil du ha en en løs gelé kan du bruke mindre gelatin, vil du ha gelégodis i former som minner mer om gummigodteri kan du bruker mer gelatin. Det beste er å prøve seg frem! Rør til all gelatinen har løst seg opp, og hell det over i kombuchaen eller hva du velger å bruke. Hell galatinblandingen over i silikonformer eller en serveringsbolle, og la stå i kjøleskapet i minst noen timer, helst over natten. 

Jeg hadde min blanding i en brødform. Når den hadde stått over natten løsnet jeg geléen med litt varmt vann under formen og vippet den ut på en skjærefjøl. Så rutet jeg opp med en kniv og brukte pepperkakeformer til å stikke ut gelébitene. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forslag til andre smaker til din gelé. Her lagde jeg tre forskjellige smaker for å teste, og jeg likte alle veldig godt. Granateplejuice av granateplet til venstre, pasjonsfrukt og mango øverst til høyre og appelsinjuice nederst til høyre. Nederst til venstre ser du gelatinløsningen. 

Du kan egentlig bruke akkurat hva du vil, jeg liker å bruke frukt fordi det smaker så godt i seg selv og man trenger ikke å tilsette søtning. Bær er ogå kjempegodt, jordbær og bringebær for eksempel! Mos ønsket frukt og bær med stavmikser o.l. og bland rett i geléen eller sil fruktmassen gjennom en sil først hvis du ikke vil ha så mye fruktkjøtt i geléen. Å bruke juicer kan være en lur idé! 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Da sier jeg takk for meg og lykke til med din helt egne custommade gelé, del gjerne ditt resultat på instagram med taggen #lisamalene, eller del det i gruppa mi “Lisa Malene Blogg” på Gobi! 

 

 

#mat #underholdning #helse #kombucha #fermentering #svartte #gele #gelé #sukkerfri #sukkerfritt #godis #yummi #godteri #tips 

 

 

 

 

4 kommentarer
    1. Hei!
      Det er litt vanskelig for meg å si, fordi de blir som regel borte før jeg får se hvor lenge de holder! Men disse har nå stått i kjøleskapet i snart en uke, og er like fine.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg